Oranjevrouwen naar EK

Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal in Zweden. De Oranje Leeuwinnen werden tweede in de groep achter Engeland, maar ze zijn rechtstreeks door omdat ze de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen zijn.  

 Het is voor de tweede keer in de historie dat Oranje de eindronde van een groot titeltoernooi haalt. Drie jaar geleden bereikte de ploeg bij het EK-debuut in Finland de halve finale.

Het vrouwenteam rondde in juni al de groepsfase van de EK-kwalificatie af. De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest vervolgens wachten op de resultaten van de concurrentie. Engeland won vanavond met 3-0 van Kroatië en verzekerde zich van de groepswinst. Met negentien punten uit acht duels bleek Oranje uiteindelijk de beste nummer twee van alle kwalificatiegroepen en kreeg alsnog het ticket voor het EK. De overige numers twee moeten play-offs spelen.

Naast Nederland, Engeland en gastland Zweden hebben ook Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Denemarken en Noorwegen zich gekwalificeerd. De overbleven drie tickets gaan naar de winnaars van de play-offs. De loting voor de EK-eindronde vindt plaats op vrijdag 9 november.

Het EK wordt volgend jaar van 10 tot en met 28 juli in Zweden gehouden. Er zal gespeeld worden in Göteborg, Halmstad, Kalmar, Linköping, Norrköping, Solna en Växjo. De twaalf landen vormen na de loting drie groepen van vier landen. De beste twee in elke groep en de twee beste nummers drie gaan door naar de knock-out fase van de eindronde. De finale heeft plaats in de gloednieuwe Solna Arena die 50.000 toeschouwers kan herbergen.