Shell sleept Greenpeace voor rechter

Shell wil dat actievoerders van Greenpeace geen actie meer mogen voeren op of in de buurt van benzinestations en andere installaties van de oliemaatschappij. Een kortgeding van Shell daartoe dient vrijdagmiddag om 17.00 uur in de rechtbank in Amsterdam, laat een Shell-woordvoerder weten.

Bij ongeveer zeventig van de vijfhonderd tankstations van Shell, vooral in de Randstad, kon vrijdagochtend urenlang niet worden getankt omdat actievoerders van Greenpeace de slangen met hangsloten onbruikbaar hadden gemaakt. Greenpeace protesteerde hiermee tegen de olieboringen van Shell in het poolgebied. Achttien mensen werden aangehouden.

Shell liet eerder op de dag weten het 'heel vervelend te vinden dat de klant overlast heeft ervaren van de acties'. "Wij respecteren het recht van Greenpeace om actie te voeren. Maar wij hadden liever gezien dat de actievoerders met ons in gesprek waren gegaan dan met onze klanten", zei een woordvoerder. Of de schade wordt verhaald op Greenpeace weet het bedrijf nog niet, aldus de zegsman. "We gaan eerst inventariseren."