Roemer: Samsom moet kleur bekennen

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom moet duidelijk maken of hij na de verkiezingen een linkse regering wil vormen met de SP. Dat zei lijsttrekker Emile Roemer (SP) zondag bij het tv-programma Eva Jinek op zondag. "Ik vind dat Samsom een keuze moet maken."

Roemer zei zaterdag dat hij niet van plan is een rechts blok aan een meerderheid te helpen na de verkiezingen. De socialist verwacht eenzelfde opstelling van de PvdA. Hij wees erop dat de campagne zich steeds meer ontpopt tot een richtingenstrijd tussen links en rechts. Daarom is duidelijkheid van de PvdA gewenst.

Wat Roemer betreft kiest Samsom voor hem. "Ik ga ervan uit dat wat hij heeft opgeschreven, waarmaken wil", refereerde hij aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. "Dat kan niet zonder ons."

Roemer refereerde verder aan de formatie in 2006, toen de linkse partijen zich volgens hem uit elkaar hebben laten spelen en de SP buitenspel kwam te staan. De PvdA ging toen in zee met het CDA. Maakt de PvdA nu geen keuze, dan ligt er wellicht een paars kabinet op de loer, aldus de SP'er.

De SP-leider reageerde zaterdag op premier Mark Rutte (VVD), die woensdag zei dat de VVD links niet aan een meerderheid gaat helpen.

De SP staat momenteel op verlies in de peilingen, maar het is nog steeds de ambitie van Roemer om premier te worden, zei hij verder. "Ik ben niet tevreden als ik geen premier word. Want dan zijn we niet de grootste geworden." Hij wil niet ten koste van alles regeren. Zo weigert hij minister te worden in een kabinet met Rutte als premier.

Over een eventueel ministerschap in een kabinet met Samsom als premier, zweeg hij. "We moeten eerst eens de kiezer laten spreken."


Roemer: Samsom moet kleur bekennen (Foto: Novum)