FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 september 2012

'Eurocrisis kan binnen 2 jaar voorbij zijn'

De crisis in de eurozone kan binnen 1 of 2 jaar voorbij zijn als alle eurolanden hun begrotingsafspraken nakomen. Dat zegt het hoofd van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, de Duitser Klaus Regling, in een interview met Der Spiegel dat maandag wordt gepubliceerd.

Regling zei dat het ruim 2 jaar geleden opgetuigde EFSF, waar hij sinds het begin de leiding over heeft, een cruciale rol heeft gespeeld in het afwenden van een mogelijk financieel rampscenario. "Zonder ons zouden Portugal en Ierland waarschijnlijk geen deel meer uitmaken van de eurozone", zei hij.

Het is de bedoeling dat het EFSF snel plaats maakt voor het permanente noodfonds ESM. Dat is echter mede afhankelijk van een uitspraak van het Duitse constitutionele hof later deze maand. Dat vonnis bepaalt volgens Regling, die getipt wordt als eerste hoofd van het ESM, het lot van het permanente fonds. "Zonder Duitsland is het ESM zinloos", zei hij.

'USADA heeft dopingbewijs Armstrong'

In de wekelijkse sportshow van France 2 is gemeld dat het Amerikaanse antidopingbureau USADA in het bezit is van bloedmonsters van Lance Armstrong waarin de bewijzen van doping zijn gevonden. Het zou om oude monsters gaan die opnieuw zijn geanalyseerd met de modernste methodes. Ditmaal zijn wel sporen gevonden van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen door de Amerikaanse wielrenner.

Tourverslaggever Nicolas Geay beweerde de informatie exclusief te hebben gekregen van Travis Tygart van USADA.

Toiletbrand in vertrekkend vliegtuig op Schiphol

In een toilet in een vliegtuig dat klaarstond voor vertrek vanaf Schiphol naar Kiev is zondagavond korte tijd brand geweest. Er wordt rekening mee gehouden dat de brand is aangestoken, meldt een woordvoerder van de marechaussee.

De brand werd rond 21.00 uur ontdekt door het vliegtuigpersoneel. Daarop werden brandweer en marechaussee gewaarschuwd. Passagiers moesten het toestel, dat bij pier D op de luchthaven stond, verlaten. Er vielen geen gewonden en er werden geen aanhoudingen verricht.

De marechaussee onderzoekt de brand en neemt verklaringen op van getuigen.

'Geen spoor van bloedbad onder Yanomami-indianen'

Onderzoekers van de Venezolaanse overheid hebben geen spoor gevonden van een bloedbad dat door goudzoekers in de jungle onder een groep Yanomami-indianen zou zijn aangericht. Dat heeft de Venezolaanse minister voor inheemse volken Nicia Maldonado zaterdag gezegd.

De onderzoekers waren met een helikopter naar het gebied gevlogen dat in de berichten over het bloedbad was genoemd. Generaal José Eliecer Pinto Gutierrez verklaarde in de krant Ultimas Noticias van zondag dat hij en andere functionarissen vier indianengemeenscappen nabij de grens met Brazilië hadden bezocht en dat daar 'alles in orde' was. Pinto zei dat een groep militairen is achtergebleven om het gebied te helpen bewaken.

Berlijn betoogt tegen aanval rabbijn

Ongeveer 1500 mensen hebben zondag in Berlijn blijk gegeven van hun solidariteit met de 53-jarige rabbijn Daniel Alter. Vier jongeren tuigden hem dinsdag in het stadsdeel Friedenau van de Duitse hoofdstad voor de ogen van zijn 7-jarige dochter af. De geestelijke liep daardoor een gebroken jukbeen op. Volgens de politie zijn de aanvallers vermoedelijk van Arabische herkomst.

Alter nam zelf deel aan de demonstratie tegen antisemitisme en geweld in de buurt van de plaats waar hij werd aangevallen. "Ik heb mijn jukbeen gebroken. Maar mijn wil mij voor de interreligieuze dialoog in te spannen hebben deze types niet gebroken", zei hij aan het slot van de betoging. Hij zei na de aanval "een prachtige golf van morele ondersteuning" van hem en zijn gezin te hebben ervaren. Dilek Kolat, die in de senaat (bestuur) van de hoofdstad verantwoordelijk is voor integratiezaken, zei dat Alter in Friedenau nodig is. "Wij hebben u nodig opdat Joods leven blijft en groeit", zei ze.

[Premier League] Uitslagen speelronde 3

Op deze pagina vind je alle informatie uit de Engelse Premier League terug. Hierdoor is het erg eenvoudig om uitslagen, de actuele stand, topscorers en het programma terug te vinden.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 1 sep, 13:45 West Ham United Fulham 3-0
za 1 sep, 16:00 Swansea City Sunderland 2-2
za 1 sep, 16:00 Tottenham Hotspur Norwich City 1-1
za 1 sep, 16:00 West Bromwich Albion Everton 2-0
za 1 sep, 16:00 Wigan Athletic Stoke City 2-2
za 1 sep, 18:30 Manchester City Queens Park Rangers 3-1
zo 2 sep, 14:30 Liverpool Arsenal 0-2
zo 2 sep, 17:00 Newcastle United Aston Villa 1-1
zo 2 sep, 17:00 Southampton Manchester United 2-3


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Chelsea 3 3 0 0 9 8-2
2 Swansea City 3 2 1 0 7 10-2
3 West Bromwich Albion 3 2 1 0 7 6-1
4 Manchester City 3 2 1 0 7 8-5
5 Manchester United 3 2 0 1 6 6-5
6 Everton 3 2 0 1 6 4-3
7 West Ham United 3 2 0 1 6 4-3
8 Arsenal 3 1 2 0 5 2-0
9 Wigan Athletic 3 1 1 1 4 4-4
10 Newcastle United 3 1 1 1 4 3-4
11 Fulham 3 1 0 2 3 7-6
12 Stoke City 3 0 3 0 3 3-3
13 Sunderland 2 0 2 0 2 2-2
14 Tottenham Hotspur 3 0 2 1 2 3-4
15 Norwich City 3 0 2 1 2 2-7
16 Reading FC 2 0 1 1 1 3-5
17 Aston Villa 3 0 1 2 1 2-5
18 Liverpool 3 0 1 2 1 2-7
19 Queens Park Rangers 3 0 1 2 1 2-9
20 Southampton 3 0 0 3 0 4-8


Programma speelronde 4
:

Datum Thuis Uit
za 15 sep, 13:45 Norwich City West Ham United
za 15 sep, 16:00 Arsenal Southampton
za 15 sep, 16:00 Aston Villa Swansea City
za 15 sep, 16:00 Fulham West Bromwich Albion
za 15 sep, 16:00 Manchester United Wigan Athletic
za 15 sep, 16:00 Queens Park Rangers Chelsea
za 15 sep, 16:00 Stoke City Manchester City
za 15 sep, 18:30 Sunderland Liverpool
zo 16 sep, 17:00 Reading FC Tottenham Hotspur
ma 17 sep, 21:00 Everton Newcastle United

Chell was bijna met een turret getrouwd

Valve-schrijvers Chet Faliszek en Erik Wolpaw deden vandaag een schokkende bekentenis tijdens een PAX Prime-panel. Er lag blijkbaar een scenario klaar waarin hoofdpersoon Chell in Portal 2 met een turret ging trouwen.

Volgens Wolpaw zou Chell ergens in het spel een berg verlaten turrets tegenkomen. Deze turrets zouden zich als een verloren stam gedragen. Chell zou ze vervolgens op de een of andere manier helpen, waarna de enorme Animal Turret King (hieronder in beeld) een van zijn onderdanen aan haar zou geven om mee te trouwen.

Je nieuwe partner zou je vervolgens door de rest van de game volgen. Het is moeilijk vast te stellen of het wel of niet jammer is dat dit alles uiteindelijk werd geschrapt.

Rijksmuseum opent zijn deuren op 14 april 2013

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat op 14 april volgend jaar weer open voor publiek. Een dag eerder staat een feestelijke opening gepland voor het verbouwde museum. Dat zegt een woordvoerder van het Rijksmuseum zondag.

De verbouwing en uitbreiding van het museum startte in 2003 en zou naar verwachting enkele jaren duren, maar nam uiteindelijk tien jaar in beslag. Achtduizend voorwerpen werden verhuisd naar de nieuwe locatie. Tijdens de verbouwing van het museum bleef de Philipsvleugel open voor publiek.

Woensdag werd het nieuwe logo van het museum al onthuld. Na 32 jaar werd het oude logo verruild voor een nieuw ontwerp, dat aansluit bij de nieuwe huisstijl van het museum.


Rijksmuseum opent zijn deuren op 14 april 2013 (Foto: Novum)

Prijswinnaars van de maand augustus

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand augustus! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Soundtrack You Instead
Lt.Surge
ElisaB
sadebo
hecoson
Rewimo

T-shirt en zonnebril van Just Dance
henk321

Assassin's Creed-masker
trance_fan
Sempy
Solique
Sapoje
Kevin2908.

T-shirt van Rocksmith
QuincydeKoster.

Tekken-canvas
Questular

Umami-kookboek
ABundy
Steven184
Flipkees
PeterPastoor
MixedEmotions

FOK!film top 100 5.1-set
Robby87

T-shirt van Assassin's Creed III
Fsmxi.

Rother Reisgidsen
Lord Katundro
Gravedigger
Rookstar
nectarientje
elineK
Katinkat
Archibaltus
Levolution
sjor06
Jwtjuh

Jaws pakket
nemesis_
luukskywalker
Timti
Teddy80
Akilla

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

Assassin's Creed III en Minecraft gecombineerd

Wat krijg je als je veel tijd hebt en van Assassin's Creed III en Minecraft houdt? 'Assassin's Craft III' is een creatie van avenmagnadude op YouTube. Onlangs heeft hij de trailer van Assassin's Creed III in Minecraft opnieuw geproduceerd.

Hij heeft niet alleen Assassin's Creed III gedaan, maar ook Battlefield 3, Mass Effect 3 en Skyrim onder handen genomen. ''18th Century Minecraftia. After more than 20 years of conflict, the 13 Testificate colonies and the Blockish Crown are on the brink of all out war. Battle lines are drawn. Bloodshed is inevitable'', schreef avemagnadude op zijn kanaal. Hieronder kun je het desbetreffende filmpje bekijken.

Sun Myung Moon overleden

Sun Myung Moon, de religieuze leider die de Verenigingskerk oprichtte en uitbouwde tot een zakenimperium waarin miljarden omgingen, is op 92-jarige leeftijd in Zuid-Korea overleden. Dat hebben medewerkers van de kerk meegedeeld.

Sun Myung Moon overleed in een ziekenhuis van de kerk, niet ver van zijn huis in Gapyeong. Hij was daar vorige maand opgenomen met longontsteking.

De patriarch en grondlegger van de controversiële Verenigingskerk werd in de jaren zeventig en tachtig bekend door duizenden aanhangers in massahuwelijken met elkaar in de echt te verbinden. Volgens critici verlangde de kerk sekteachtige devotie van haar aanhangers.

De kerk bouwde ook een zakenimperium op dat in verschillende landen kranten, scholen, een skioord en tientallen andere ondernemingen omvatte, waaronder een vredesinstituut, een autofabriek en een hotel in Noord-Korea.


Oprichter Verenigingskerk Sun Myung Moon overleden (Foto: Novum)

Final Fantasy-roman aangekondigd

De eerste drie Final Fantasy-games zijn al op talloze platformen verschenen. Nintendo, telefoon, PSP, noem maar op. Wat moet je dan als Square Enix wanneer je niet meer snel kunt cashen met een remake/port? Naar een ander medium overstappen natuurlijk.

Final Fantasy viert dit jaar haar 25-jarig bestaan (in Japan). Als onderdeel daarvan gaat Square Enix boeken uitbrengen die gebaseerd zijn op de eerste drie games van de serie. De voorlopige naam van de boeken is 'Novel Final Fantasy I, II, III Memory of Heroes'. Het komt al eind dit jaar uit (wederom in Japan).

Grifball in hoofdmodus Halo 4

Grifball, een modus die oorspronkelijk door de Halo 3-community is gemaakt, gaat een grotere rol spelen in Halo 4. Dit maakte 343 Industries tijdens de PAX Prime-beurs in Seattle bekend. De populaire Halo-sport komt nu in het hoofdmenu van de multiplayer-modus.

Grifball wordt gespeeld tussen twee teams die gewapend zijn met hammers en zwaarden. Het doel van het spel is om de bal te pakken en die neer te zetten bij de basis van de tegenstander. Zoals in de onderstaande video wordt uitgelegd gaat de modus een beetje veranderen.

In de Halo 4-versie kunnen spelers nu eindelijk de bal gooien, zodat het nu dus mogelijk is om te passen. De boel is ook versneld door bijvoorbeeld de bal sneller te laten respawnen als het valt. Wanneer je een tegenstander met een zwaard raakt zul je nu de bal ook heroveren.

Beethoven rulez!

Feit is wel dat Ludwig von Beethoven mij tot in het diepst raakt en ik een intens respect heb voor zijn genialiteit. Hoewel hij in zijn tijd werd versleten als gek en dwaas, is hij in mijn ogen een geweldig mens en componist. Ja hij had driftbuien en was soms tot op het bot vernietigend in zijn uitspraken. Maar zouden we dat niet allemaal zijn, als we ons meest belangrijke zintuig zouden kwijtraken?

[US Open] Rojer naar kwartfinales dubbelspel

Jean-Julien Rojer is er in geslaagd de kwartfinales van het mannendubbelspel op de US Open te bereiken. Samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi versloeg hij het Russisch-Zuid-Afrikaanse duo Alex Bogomolov/Raven Klaasen.

De wedstrijd duurde vijf kwartier en werd door Rojer en Qureshi gewonnen in twee sets: 6-3 en 6-4. Het duo is in New York als negende geplaatst.

Monster Hunter Frontier G aangekondigd

Met al die Monster Hunter-titels is het moeilijk bij te houden wat er nu voor welke platform uitkomt. Even voor de duidelijkheid, Monster Hunter Frontier was een MMORPG die in 2007 uitkwam. Alleen in Japan helaas, en dat geldt ook voor de Xbox 360-versie die drie jaar later verscheen.

Nu heeft Capcom Monster Hunter Frontier G aangekondigd. Het is een grote uitbreiding op de originele game. Dit zijn de nieuwe features:

  • 10 new monsters
  • 21 current monsters become G class
  • 3 new fileds
  • Over 150 G class weapons
  • Over 150 G class armor sets
  • Over 30 new skills
  • 4 new elementals
  • New actions for 11 weapon types

Capcom is verder van plan om de game weer te updaten op eind 2013 en begin 2014. Zoals wel vaker het geval is met de Monter Hunter-franchise is er niets voor het Westen bekendgemaakt. Dit is er dus eentje voor ons grote publiek Japanse lezers.

[US Open] Djokovic dendert door

Novak Djokovic heeft zondag overtuigend de vierde ronde van de US Open bereikt. De titelverdediger gunde Julien Benneteau zeven games: 6-3, 6-2 en 6-2. Bij de laatste zestien neemt Djokovic het op tegen de winnaar van de partij tussen Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne en de Zwitser Stanislas Wawrinka.

David Ferrer, de nummer vier van de plaatsingslijst, schaarde zich bij de laatste zestien door Lleyton Hewitt in vier sets naar huis te sturen. Ferrer, die in de tweede ronde Igor Sijsling uitschakelde, begon in de derde set te profiteren van mogelijke vermoeidheid bij zijn tegenstander. In de vierde set had Hewitt, die in de tweede ronde een zware vijfsetter speelde, niets meer in te brengen: 7-6 (9), 4-6, 6-3 en 6-0.

Obama blijft fan van Clint Eastwood

De Amerikaanse president Barack Obama blijft volgens eigen zeggen 'een groot fan' van Clint Eastwood, ondanks diens optreden bij de conventie van de Republikeinse partij. Eastwood is 'een groot acteur en een nog betere regisseur', zei Obama in een zondag verschenen interview met USA Today.

Eastwood stak op de Republikeinse partijconventie een monoloog af tegen een lege stoel, waarin hij een denkbeeldige president Obama voorhield dat er weinig van diens verkiezingsbeloften terecht is gekomen.

Op de vraag of hij zich door het toneelstukje gekrenkt voelde, antwoordde Obama: "Als je niet tegen kritiek kunt, moet je misschien een ander beroep kiezen."


Obama blijft fan van Clint Eastwood (Foto: Novum)

Dronken Belg ligt op straat met vuurwapen

Een 33-jarige man uit het Belgische Bilzen is zaterdagnacht aangehouden in Maastricht omdat hij een vuurwapen op zak had. De man, die door alcohol en drugs onwel op straat lag, werd door ambulancepersoneel geholpen. Omstanders tipten hen over het vuurwapen, waarop een gewaarschuwde agent het wapen uit zijn broekzak kon halen.

Het incident vond plaats op de Leliestraat in het centrum van de stad. Omdat de Belg niet naar het ziekenhuis hoefde, werd hij meegenomen naar het bureau. Daar bleek hij een elektronische enkelband te hebben en nog 36 dagen hechtenis open te hebben staan.

[Bundesliga] Bayern haalt uit tegen Stuttgart

Bayern München heeft zondag in eigen huis een ruime zege geboekt op VfB Stuttgart. Het publiek in de Allianz Arena kon zes keer juichen: 6-1. Eerder zondag had Hannover 96 al ruim gewonnen op bezoek bij VfL Wolfsburg. De ploeg van Bas Dost ging met 4-0 onderuit.

Aan het begin van de eerste helft leek het er niet op dat Bayern zo makkelijk zou winnen. Martin Harnik zette de bezoekers na 25 minuten met een fraaie volley op voorsprong, maar Thomas Müller maakte zeven minuten later gelijk. Een minuut na de 1-1 had Toni Kroos de 2-1 al in het net liggen en nog voor rust was het via Luiz Gustavo 3-1 geworden.

Ook in de tweede helft drukte Bayern door. Mario Mandzukic maakte in de 47e minuut de vierde Beierse treffer en even later was Müller opnieuw trefzeker. Al in de 51e minuut was de eindstand bereikt. Bastian Schweinsteiger tekende voor de zesde treffer.

Karim Haggui, Artur Sobiech, Leon Andreasen en nogmaals Sobiech tekenden namens Hannover 96 voor de goals in Wolfsburg. Verdediger Robin Knoche van de thuisclub kreeg in de 65e minuut nog rood voor Wolfsburg, maar erger werd de nederlaag daarna niet meer.

Knut eind 2013 in museum

Ongeveer 2,5 jaar na zijn dood zal ijsbeer Knut vanaf eind volgend jaar in het natuurmuseum in Berlijn te zien zijn. Dat heeft directeur Johannes Vogel van het museum zondag gezegd.

Bezoekers moeten niet verwachten dat zij een opgezet knuffeldier kunnen bekijken. "Hij is immers niet als kleine, gezellige ijsbeer, die ieder mee in bed zou willen nemen, gestorven. Knut was al 4 jaar, hij wisselde elke zomer en winter van vacht", aldus Vogel.

Meer dan 11 miljoen mensen hebben Knut in de dierentuin van Berlijn gezien. Half september wordt naast het ijsberenverblijf, waar hij op 19 maart 2011 onverwacht zijn laatste adem uitblies, een bronzen plastiek ter ere van hem onthuld.

Torchlight II heeft nog een lange weg te gaan

Torchlight II kreeg deze week eindelijk een releasedatum: 20 september. Max Schaefer, president van ontwikkelaar Runic Games, weet echter dat er na die datum nog een hoop werk verricht moet worden. Het grote post-release plan ligt dan op de loer.

Als eerste op de lijst staan een Mac-port en hij wilt ook dat game naar meerdere talen wordt vertaald. Waarschijnlijk zal de game een aantal patches nodig hebben en Runic is ook van plan om de content editor af te maken zodat gebruikers mods kunnen gaan produceren.

En daarna dan? Schaefer wilt even rust, "we'll go up into the mountains or something and figure out what to do next." Op de vraag of we ook een console-port van Torchlight II of een MMO kunnen verwachten kon Schaefer niet eenduidig zijn. Beide opties zijn mogelijk, maar wel moeilijk.

"We will not be making a traditional MMO under any circumstances," aldus Schaefer. Spelers hoeven dus geen geen rekening te houden met een WoW-achtige Torchlight. Een console-port lijkt gezien het succes van Torchlight op de Xbox aannemelijker, maar Schaefer zei dat Tochlight II een stuk moeilijker zou zijn om over te zetten. De sequel is namelijk een stuk complexer dan zijn voorganger.

Torchlight 2

GaymerCon haalt veel geld op

GaymerCon poogde een maand geleden via Kickstarter $25,000 binnen te halen. Daar zijn ze ruim overheen gegaan, in totaal wisten ze $91,389 te collecteren. Dat betekent dat GaymerCon op 3 en 4 agustus 2013 in, hoe kan het ook anders, San Francisco gehouden zal worden.

De organisatoren willen dat GaymerCon de eerste gaming en tech beurs wordt die een focus heeft op LGBT-cultuur. De Kickstarter werd onder andere gesteund door Xbox LIVE, Penny Arcade en de stem van GLaDOS. De beurs is overigens voor iedereen toegankelijk.

Brussel hielp bij Jodenvervolging

De stad Brussel heeft zondag voor het eerst erkend dat ze heeft meegeholpen bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in het stadhuis van de vereniging voor de herdenking van de shoah, waaraan ook minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken en de Israëlische ambassadeur deelnamen.

Burgemeester Freddy Thielemans wees erop dat de toenmalige burgemeester in 1940 ermee akkoord ging een register op te stellen waarin 5640 Joden werden genoemd.

"Zonder dat Jodenregister hadden de toenemende arrestaties en nadien de razzia van september 1942 nooit dezelfde impact gehad in Brussel", zei Thielemans.

Brussel erkent betrokkenheid Jodenvervolging
Brussel erkent betrokkenheid Jodenvervolging (Foto: ANP)

Notch zet dreigingen Bethesda op een voetstuk

Notch en de zijnen hebben op de PAX Prime-beurs in Seattle een kleine Minecraft-museum gemaakt. Ze vertonen een aantal gedenkwaardigheden en kunst van de bouw-game. Opvallend daarbij zijn een paar ingelijste papieren die op een voetstuk zijn geplaatst.

Dit blijken de originele papieren te zijn die Mojang binnenkreeg toen Bethesda ze naar de rechter dreigde te spelen. Mojang wou namelijk een kaartspel maken die de naam 'Scrolls' droeg. Volgens Bethesda leek de naam te veel op hun 'The Elder Scrolls'-franchise.

Mojang en Bethesda hebben uiteindelijk de boel uitgepraat. Voor Notch nu dus een mooie kans om de hele zaak een beetje in de maling te nemen.

Van Bommel blij met 'eerste' doelpunt

Mark van Bommel maakte tegen AZ zijn eerste competitietreffer sinds zijn rentree bij PSV. Het duel werd uiteindelijk met 5-1 gewonnen, tot tevredenheid bij de routinier.

"De trainer was in de rust behoorlijk boos", vertelt hij op de clubsite. "En dat is ook logisch. We lieten de bal voor rust niet snel genoeg gaan. Al had dat ook met het veld te maken. Er was niet gesproeid. Na rust wel. Omdat toen ook de passing nog eens veel beter was, konden we de tien man van AZ kapot spelen", aldus Van Bommel.

Hij was blij met zijn doelpunt, maar minder tevreden over het feit dat hij wederom een gele kaart pakte. "Een afstandsschot; natuurlijk ben ik daar gelukkig mee. Ik raakte hem niet eens zo hard, meer op techniek. Volgens mij was het zelfs een overtreding van Kevin Strootman", vervolgt Van Bommel, die een negatief record op zijn naam zette: in zijn eerste vier wedstrijden pakte hij telkens een gele prent.

Dat record stond aan de gele kaart van de PSV'er op naam van Raymond Atteveld. Die kreeg in het seizoen 1996/97 vijf gele kaarten in vier duels, maar hij deed dat terwijl hij in die reeks een wedstrijd schorsing uit moest zitten.

'Rutte onduidelijk over aanpak euro'

Premier Mark Rutte schetst geen duidelijk beeld van waar hij naartoe wil met de euro. Hij draagt hiermee bij aan het voortstrompelen van de eurocrisis en kijkt te veel naar de Europese Centrale Bank (ECB) voor oplossingen. Dat heeft D66-Kamerlid Wouter Koolmees zondag gezegd tegen Nu.nl.

"Er wordt te veel alleen maar naar de ECB gekeken, terwijl die al twee keer tijd heeft gekocht voor de regeringen door staatsobligaties op te kopen", aldus de econoom. Dat zijn volgens Koolmees alleen maar tijdelijke oplossingen.

Koolmees reageerde daarmee op uitspraken van de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) Angel Gurria, eerder op de dag. Volgens Gurria moet de ECB meer doen om de crisis in de eurozone te bestrijden, omdat de huidige financiële faciliteiten onvoldoende zijn.

Verbeek geeft Reijnen de volle laag

Etiënne Reijnen haalde zich zondag de woede van AZ-trainer Gertjan Verbeek op de hals. Deze woede kwam niet zo zeer van de rode kaart, maar wel van de reactie na afloop. 

"Het was een domme rode kaart, maar het antwoord dat hij gaf was nog dommer. Hij zei: ja trainer, ik was niet scherp. Nou, als je voor zo'n wedstrijd niet scherp bent, wat doe je dan in het shirt van AZ", bromde Verbeek. "Dat heb ik hem ook verteld."

De tovenaar van Jubbega gaf Reijnen verbaal de volle laag. "Er knapte iets bij me. Je kan wel 100 excuses aanbieden, maar daar koop ik geen droog brood voor. Als je voor zo'n wedstrijd al niet scherp bent, kan je beter in de topklasse gaan voetballen. Als je daar tegen twee keer geel oploopt, lopen zelfs amateurs je voorbij en we hebben vandaag niet tegen amateurs gespeeld. Afijn, iedereen krijgt bij mij een tweede kans, dus ook Etiënne."

De verdediger, die Niklas Moisander moet doen vergeten, kreeg in de 7de minuut geel nadat hij Jetro Willems onderuit haalde. Een minuut later werd de naam van Reijnen opnieuw genoteerd in het boekje van Nijhuis nadat hij Tim Matavz vasthield.

'In augustus vijfduizend doden in Syrië'

Twee groepen Syrische activisten melden dat in de maand augustus in Syrië rond de vijfduizend mensen om het leven zijn gekomen. Het is het hoogste aantal doden sinds de opstand tegen president Bashar Assad ruim zeventien maanden geleden begon. Het totale aantal doden komt hiermee op ongeveer 25 duizend.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zei zondag dat in augustus 5440 mensen gedood, onder wie 4114 burgers. De Lokale Coördintiecomités spreken van 4933 burgerdoden in augustus.

Een belangrijke wending in de burgeroorlog in augustus was de inzet van gevechtsvliegtuigen en helikopters door het regime. De strijd bereikte ook de grootste stad, Aleppo, waar het gedurende het grootste deel van de opstand relatief rustig was gebleven.

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, zegt dat de afgelopen week het bloedigst was, met zestienhonderd doden in zeven dagen. Unicef-woordvoerder Patrick McCormick lichtte niet toe hoe de VN-organisatie dit cijfer heeft berekend.

Hoofddoekverbod Egyptische staatstv opgeheven

De Egyptische staatstelevisie heeft een verbod op het dragen van een hoofddoek voor nieuwslezeressen na tientallen jaren opgeheven. Zondag presenteerde Fatma Nabil met een crèmekleurige hoofddoek om het nieuws van 12.00 uur. Het was voor het eerst in vijftig jaar dat er op de staatstelevisie een vrouw te zien was die haar haren bedekte.

Volgens Mohammed Fathi van de staatstelevisie is Nabil voor andere vrouwen die ook een hoofddoek willen dragen, maar dat niet durven uit angst hun baan kwijt te raken, een steun in de rug.

De staatstelevisie hield zich decennialang aan het beleid van de verdreven president Hosni Mubarak en zijn voorgangers om geen hoofddoeken toe te staan op televisie.

[Premier League] Hattrick Van Persie voor winnend Manchester United

Robin van Persie heeft zijn waarde voor Manchester United zondag opnieuw bewezen. De aanvaller scoorde op bezoek bij Southampton alle treffers voor de Red Devils: 3-2. Tussendoor miste hij ook nog een strafschop. Via Rickie Lambert en Morgan Schneiderlin was de thuisploeg twee maal op voorsprong gekomen.

Promovendus Southampton, dat in de eerste speelronde ook al met 3-2 van Manchester City verloor na voor te hebben gestaan, kwam na ruim een kwartier op voorsprong toen Lambert binnenkopte. Zeven minuten later schoot Van Persie echter de gelijkmaker al binnen.

Ook na de rust namen de Saints brutaal een voorsprong. Schneiderlin kopte in de 56e minuut de 2-1 binnen. Nu mocht de thuisploeg wel langer genieten van de voorsprong. United liep zich vast op de roodwitte muur. In de 67e minuut legde Jos Hooiveld namens Southampton Van Persie neer en de Nederlander van United verprutste vervolgens de penalty.

In de slotfase viel de beslissing alsnog. Met nog drie minuten op de klok reageerde Van Persie attent toen Rio Ferdinand op de paal kopte en sleepte zo een punt uit het vuur. In de blessuretijd bezorgde Van Persie zijn club ook nog de winst. Uit een hoekschop van Luis Nani kopte hij de 3-2 binnen.

Newcastle United en Aston Villa speelden met 1-1 gelijk. De bezoekers, met Ron Vlaar en Karim el Ahmadi in de basis, kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong via Ciaran Clark. Tim Krul en Vurnon Anita konden na een kwartier in de tweede helft juichen. Hatem ben Arfa maakte toen gelijk voor Newcastle.

Duizenden plastic flesjes uit grachten gehengeld

Een vloot van ruim zeventig boten heeft zondag duizenden plastic flesjes uit de Amsterdamse grachten gevist. Aan het initiatief van Stichting Plastic Whale deden ruim negenhonderd deelnemers mee, een ruime verdubbeling ten opzichte van de vorige editie van het 'Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen'.

"De vloot was bijna net zo groot als de Canal Parade", kijkt initiatiefnemer Marius Smit met trots terug. Met de actie wil de stichting op een positieve manier aandacht vragen voor het plastic afvalprobleem. Van de verzamelde flesjes bouwt de stichting een plastic boot waarmee op een educatieve manier aandacht kan worden gevraagd voor de 'plastic soep' in zeeën en oceanen.

D66 wil criminaliteit bij bron aanpakken

De belangrijkste oorzaken van criminaliteit, zoals werkloosheid, gebrek aan opleiding of verslaving, moeten worden aangepakt. Ook moet de pakkans omhoog, staat in een veiligheidsprogramma van D66 dat zondag in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Tweede Kamerlid Magda Berndsen en kandidaat-Kamerlid Salima Belhaj hekelen de 'schijnveiligheid' waar de VVD voor kiest. De aanpak van het kabinet is gericht op het harder straffen, terwijl veel criminelen nog los rondlopen en de daadwerkelijke oorzaken van criminaliteit onvoldoende worden bestreden, stellen zij.

"De samenleving wordt niet veiliger door stoere taal, terwijl criminelen vrij rondlopen", zegt Berndsen daarover. "Minimumstraffen en een boerkaverbod dragen helemaal niets bij aan onze veiligheid en zijn alleen bedoeld voor de bühne", aldus het Kamerlid.

In het plan van D66 staan daarom preventie, adequaat straffen en resocialisatie centraal. De sociaalliberalen denken dan aan gerichte politie-inzet op 'hotspots', laagdrempelige verslavingszorg en opvang van daklozen. Ook moet er meer aandacht komen voor onderwijs in veiligheidshuizen en moeten buurtbewoners een grotere stem krijgen over de inzet van politie.

"Alleen de bewoners zelf zijn in staat een wijk naar een hoger plan te tillen. Zij weten het beste welke problemen zich in hun wijk manifesteren. De inzet van politie kan veel effectiever wanneer zij samenwerken met buurbewoners", aldus Belhaj.

[Vuelta] Froome haakt af, dagzege Piedra

Chris Froome lijkt definitief afgehaakt in de Vuelta. De Brit van Sky verloor ruim een halve minuut op klassementsleider Joaquin Rodriguez, Alberto Contador en Alejandro Valverde. De drie favorieten vochten een verbeten strijd uit op de slotklim naar Lagos de Covadonga. Contador plaatste de ene aanval na de andere, maar Rodriguez haalde hem steeds terug.

De dagzege ging naar Antonio Piedra van de kleine Caja Rural-ploeg. Hij maakte deel uit van de kopgroep die met ruime voorsprong aan de slotklim begon. De Spanjaard viel aan en kwam solo over de streep.

De kopgroep van de dag, zonder Nederlanders, speelde een bijrol in het verhaal van de vijftiende etappe. Omdat de renners in de ontsnapping ook geen bedreiging vormden in het klassement, mochten ze ruim een kwartier voor de muziek uit rijden. Aan de voet van de steile slotklim was dat nog altijd ruim dertien minuten.

Op de laatste beklimming, met als steilste stuk een zone met een stijgingspercentage van vijftien procent, was het Contador die het vuurwerk verzorgde. Gesink reed aan kop in de favorietengroep toen de Spaanse ronderenner zijn duivels voor het eerst ontbond. Rodriguez reageerde en in zijn kielzog ging ook Valverde mee.

De top drie van het klassement ging, ondersteund door Valverdes Movistar-ploeggenoot Nairo Alexander Quintana, verder. Contador probeerde wanhopig een deuk te maken in zijn achterstand van 22 seconden op Rodriguez. De rodetruidrager pareerde echter elke aanval en vervolgens sloten ook steeds Valverde en Quintana weer aan.

In het algemeen klassement verandert er dan ook weinig. Contador blijft 22 tellen achter Rodriguez op de tweede plaats, Valverde geeft 1.41 minuten toe op het rood. Froome staat nu al op 2.16 minuten. Robert Gesink, die in dezelfde tijd als Froome aan de streep kwam, blijft zesde op 5.42 van Rodriguez. Laurens ten Dam klom naar de achtste plaats in de ranking.

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

In de Eredivisie stond vanmiddag om 16.45 uur het duel tussen sc Heerenveen en Ajax op het programma. In een duel waarin van alles gebeurde werd het uiteindelijk 2-2. Geen van beide ploegen schiet hier iets mee op, want Ajax staat nu vierde met acht punten uit vier duels en Heerenveen dertiende met drie punten.

sc Heerenveen

2 - 2

AFC Ajax

 30' Finnbogason
 45' Finnbogason
   13' Serero
 47' Serero
 
 Gele kaart: Kruiswijk, Zomer, Djuricic (sc Heerenveen), Van Rhijn (AFC Ajax)
 Rode kaart: Serero (53) (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Van Boekel
Bijzonderheden: Djuricic mist strafschop (21)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Zuiverloon (Van Anholt/62)
Kruiswijk
Zomer
El-Akchaoui
Marecek
Djuricic
Kums (Gouweleeuw/89)
Valpoort
Finnbogason
De Ridder (Tannane/72)
  Vermeer
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Dijks (Blind/63)
Serero
Schøne (Boccara/77)
Eriksen
Sana
De Jong
Boerrigter (Lukoki/72)

Belastingschuld George Clinton groeit

De schuld die George Clinton heeft openstaan bij de Amerikaanse belastingdienst is nog groter geworden. Onlangs werd al bekend dat de 71-jarige funklegende had vertikt belasting te betalen over de jaren 2007 en 2008. Dat blijkt nu ook het geval voor 2009 en 2010.

Clinton moet nog ruim zevenduizend dollar over 2009 en ruim dertienduizend dollar over 2010 betalen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Over 2007 en 2008 moest hij nog meer dan 115 duizend dollar afstaan.

De funklegende, het brein achter de bands Parliament en Funkadelic, heeft nu een belastingschuld van ruim 136 duizend dollar.


Give up the funk? Give up paying taxes.

Twee gewonden bij steekpartij na familieruzie

Twee mannen zijn zondagmiddag gewond geraakt na een steekpartij in Rotterdam. De aanleiding van het steekincident was een langlopende ruzie tussen twee families. Meerdere personen zijn aangehouden, meldt een woordvoerder van de politie zondag.

De melding van de steekpartij op de hoek van de Schalk Burgerstraat en de Paul Krügerstraat kwam rond 16.35 uur bij de politie binnen. Agenten troffen daarop een groep mensen op straat aan. Twee van hen bleken gewond. Een van de gewonden moest naar een ziekenhuis worden vervoerd, de ander raakte lichtgewond en kon ter plaatse worden behandeld.

Hoeveel mensen exact werden aangehouden, kan de woordvoerder niet zeggen. De politie onderzoekt het steekincident.

Grosjean geschorst voor race op Monza

Romain Grosjean mag niet meedoen aan de Grand Prix van Italië op Monza. De reden hiervoor is dat de Lotus-coureur vandaag tijdens de Grand Prix van België een zware startcrash veroorzaakt heeft.

Grosjean kende een goede start, maar trok richting La Source stevig naar rechts, waarbij hij het pad van McLaren-coureur Lewis Hamilton kruiste. Het duo raakte elkaar en stoof in La Source rechtdoor, waarbij kampioenschapsleider Fernando Alonso, Sauber-coureur Sergio Perez en zijn teamgenoot Kamui Kobayashi flink geraakt werden. Ook de te vroeg gestarte Pastor Maldonado werd in de rondte getikt.

Grosjean zelf wist na afloop niet wie de crash veroorzaakt had. "Ik had een hele goede start en daarna was het boem en was de race voorbij. Ik heb de beelden nog niet teruggekeken en ik moet ze zien wil ik mijn standpunt erover kunnen bepalen. Het belangrijkste is dat iedereen oké is. Dat is voor mij het belangrijkste."

De stewards besloten na afloop van de race Grosjean als schuldige voor het incident aan te wijzen en de Fransman voor Monza te schorsen. Ook kreeg hij een boete van 50.000 euro opgelegd. Waarschijnlijk zal reservecoureur Jerôme D'Ambrosio hem gaan vervangen.

Naast Grosjean kreeg ook Maldonado een straf opgelegd. Hij krijgt in Italië een gridstraf van vijf plaatsen omdat hij op Spa te vroeg was gestart. De Williams-coureur kwam na een aanrijding overigens in België niet over de streep. Ook voor deze aanrijding, die met Marussia-rijder Timo Glock was, kreeg de Venezolaan vijf plaatsen straf, waardoor hij op Monza tien plaatsen naar achteren moet vertrekken.

[Premier League] Arsenal boekt ten koste van Liverpool eerste zege

Brendan Rodgers wacht nog altijd op zijn eerste competitiezege als coach van Liverpool. De Noord-Ier verloor zondag met 0-2 van Arsenal en blijft met de Reds steken op een punt in drie duels. Arsène Wenger pakte na twee remises wel zijn eerste overwinning van dit seizoen.

Aanwinst Santi Cazorla kroonde zich op Anfield Road tot man van de wedstrijd. De van Malaga overgekomen middenvelder was de aangever bij de 0-1 van Lukas Podolski en maakte zelf de tweede Londense treffer. Het waren Arsenals eerste competitiegoals van dit seizoen. Bij Liverpool debuteerde de Turk Nuri Sahin. Heerenveen-aankoop Oussama Assaidi zat wederom niet bij de wedstrijdselectie.

'Aanklacht mijnwerkers voorlopig ingetrokken'

De Zuid-Afrikaanse justitie heeft voorlopig een streep gehaald door de aanklacht wegens moord tegen 270 mijnwerkers. Zij kunnen echter opnieuw van moord worden beschuldigd, als het onderzoek tegen hen is afgerond. Dat heeft Nomgcobo Jiba van het Openbaar Ministerie zondag voor de televisie gezegd.

Minister Jeff Radebe van Justitie had bij het Openbaar Ministerie opheldering over de aanklacht geëist. De 270 mijnwerkers werden beschuldigd van moord op 34 collega's. Die werden vorige maand gedood, toen de politie het vuur opende op stakende mijnwerkers bij de Marikana-platinamijn van het bedrijf Lonmin.

'Aanklacht mijnwerkers voorlopig ingetrokken'
'Aanklacht mijnwerkers voorlopig ingetrokken' (Foto: ANP)

'Nicolas Cage, waar zijn onze verhuurde dvd's?'

Nicolas Cage staat bekend als een man die wat moeite heeft met het betalen van belastingen. Via de Facebook-pagina van de Old Bank Dvd videotheek weten we sinds kort dat de beste man soms ook wat moeite heeft met het terugbrengen van gehuurde dvd's.

Cage 1
(foto: FB-pagina Old Bank Dvd)

Afgelopen april huurde de acteur de films A Star Is Born en The King Of Comedy bij een videotheek in Los Angeles. Dik vier maanden later waren de films nog steeds niet terug gebracht en aangezien de verhuurder de acteur niet te pakken kon krijgen besloot deze om een oproep op zijn Facebook-pagina te plaatsen. "If anyone happens to run into Nicolas Cage wandering the neighborhood, please kindly remind him he's had our DVD's for a few months. Old Bank DVD is not responsible if he gets mad, bursts into flames and beats you up though."

Cage 2
Nick the Giant. (foto: FB-pagina Old Bank Dvd)

Slechts enkele dagen na de oproep en een aantal grappige afbeeldingen hing Cage al aan de telefoon om een regeling te treffen. In een interview met TMZ zegt de videotheek-eigenaar dat Cage de Facebook-actie sportief opnam. In plaats van het openstaande bedrag van $224.48 hoefde Cage slechts 80 dollar (20 dollar per te laat teruggebrachte film, plus nog eens 20 dollar om de film te mogen houden) te betalen. De videotheek had natuurlijk beter kunnen weten, gezien het feit dat ze films verhuurden aan iemand met een schuld van 6 miljoen dollar bij de belastingsdienst.

Cage 3
Eind goed al goed. (foto:FB-pagina Old Bank Dvd)

Wellink: politici vaag over Europa

Nout Wellink vindt dat lijsttrekkers van sommige politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen van 12 september halve waarheden vertellen als het over Europa gaat. Dat zegt de voormalig president van de Nederlandsche Bank zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

Volgens Wellink is het overdragen van bevoegdheden naar Brussel essentieel voor het oplossen van de financiële crisis. "Er moet centraal leiderschap komen in Europa", zegt Wellink, die de politici oproept realistischer te zijn over Europa. "Daar zitten de financiële markten om te smachten. Als je begonnen bent met een monetaire unie dan zul je het verhaal moeten afmaken. Daar hoort een tweede pijler bij. Dat is meer politieke integratie. En de weg terug is er niet eens."

De oud-bankdirecteur vertelt ook dat de kans dat er extra geld naar het noodlijdende Griekenland moet worden overgemaakt, groot is. "Als Griekenland op basis van een redelijk programma kan zeggen: we hebben 1, 2 jaar extra nodig, maar we doen alles wat we jullie beloofd hebben, dan heeft Griekenland dus meer geld nodig. En dan zal er meer geld naar Griekenland moeten", zo legt hij uit.

Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) stelden vorige week in het premiersdebat op RTL dat er geen cent extra naar Griekenland gaat.

Vrouw zwaar mishandeld in Den Haag

Een 30-jarige vrouw uit Den Haag is in de vroege zondagochtend zwaar mishandeld. De vrouw kreeg uit het niets van een onbekende man enkele klappen op haar hoofd met een hard voorwerp. Daardoor liep ze een hoofdwond en een gebroken vinger op, meldt de politie.

De vrouw liep na een avondje stappen vanuit de binnenstad in Den Haag naar huis toen de onbekende man haar voor haar woning op de Nunspeetlaan belaagde. Toen de vrouw begon te gillen, vluchtte de man in de richting van de Dierenselaan.

Een ambulance bracht de Haagse naar een ziekenhuis. Na behandeling mocht zij weer naar huis. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen van het incident op zich te melden.

Arrestatiebevel voor voortvluchtige Britse priester

De Britse politie heeft zondag een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een voortvluchtige katholieke priester. De politie wil Laurence Soper verhoren wegens aantijgingen van seksueel misbruik.

Soper (68) werd in 2010 opgepakt vanwege beschuldigingen van kindermisbruik decennia eerder toen hij lesgaf op een rooms-katholieke school in West-Londen. Op de school vonden volgens onderzoek de afgelopen veertig jaar zeker twintig gevallen van misbruik plaats.

Soper werd ondervraagd en op borgtocht vrijgelaten. Hij had zich in maart voor verder verhoor moeten melden bij de politie, maar kwam niet opdagen.

Soper zou inmiddels in Italië wonen en de Britse politie heeft de hulp van de Italiaanse autoriteiten ingeroepen om hem op te sporen.

Storing Ketelbrug zorgt voor problemen

Een storing van de Ketelbrug op de A6 tussen Lelystad en Emmeloord heeft zondagmiddag voor problemen gezorgd. Doordat de brug niet meer sloot, ontstonden files in beide richtingen. Na ongeveer drie kwartier was de storing verholpen, meldt de ANWB.

Rond 14.00 uur kon de brug niet meer dicht vanwege een technische storing. In beide richtingen ontstond vervolgens zo'n twee kilometer file. Auto's die niet langer wilde wachten, keerden om en reden tegen het verkeer in terug.

Ook de spelersbus van Ajax liep vertraging op door de storing. De wedstrijd tegen sc Heerenveen die om 16.30 uur gepland stond, startte daardoor een kwartier later.

Het is niet voor het eerst dat de Ketelbrug voor problemen zorgt. Vorig jaar bleven de slagbomen uren gesloten door een storing en in 2009 raakten drie personen gewond doordat de brug plots opende.

Uitslag FC Twente - VVV Venlo

FC Twente en VVV Venlo speelden zondag middag tegen elkaar in Enschede. De thuisclub wist pas in blessuretijd VVV Venlo te verslaan. Fer scoorde vanaf elf meter. 

Fer baalt van het missen van een kans (Foto: Pro Shots)

FC Twente

1 - 0

VVV-Venlo

 90+2' Fer(pen)    
 
 Gele kaart: , Vorstermans, Türk, Ammi, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Bengtsson
Schilder
Janssen (Gutiérrez/ 46)
Brama
Fer
Tadic
Boelykin (Gyasi/ 46)
Castaignos (Born/81)
  Mäenpää
Joppen
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy
Meeuwis
v.Haaren
Türk (Radosavljevic/89)
Linssen (Ammi/ 77)
Nwofor (Bergkamp/67)
Wildschut

[PS] Brons voor tafeltennisser Last

Tafeltennisser Gerben Last heeft zondag brons gewonnen op de Paralympische Spelen. In de klasse 9 was hij de Fransman Cedrik Cabestany met 3-1 de baas: 8-11, 11-3, 11-9 en 11-9. Last was veroordeeld tot het spelen van de wedstrijd om het brons nadat hij zaterdag in de halve finale had verloren. Stanislaw Fraczyk was in de vijfde game met 12-10 te sterk.

De medaille van Last is al de tiende voor de Nederlandse ploeg. Met een keer goud, twee keer zilver en zeven keer brons staat Nederland 25e op de medaillespiegel.

Zondagavond is er een goede kans op een tweede gouden plak. Hardloopster Marlou van Rhijn loopt dan de finale van de 100 meter. De Purmerendse, die net als blade runner Oscar Pistorius op twee protheses rent, zette zaterdag in de eerste ronde in de T44-klasse een nieuw wereldrecord neer. Ze had 13,27 seconden nodig voor de sprint.

Wildeman verwondt agenten

Enkele agenten zijn in Den Haag gewond geraakt door een verdachte die zich wild verzette tijdens zijn aanhouding. Dat meldde de politie zondag.

De 43-jarige wildeman viel zaterdagavond laat een politieauto aan. Hij sloeg op de auto, en toen de agent op de bijrijdersstoel wilde uitstappen, drukte de man de deur dicht.

De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Met hulp van een agente in burger lukte het de man te overmeesteren, maar eenmaal in de politieauto schopte hij een ruit eruit. Drie agenten kregen glasscherven in hun gezicht. Door de worsteling en scherven in de auto raakte nog een andere agent gewond aan zijn hand. De agente in burger moest naar het ziekenhuis. De man zit nog vast.

Wildeman verwondt agenten
Wildeman verwondt agenten (Foto: ANP)

Brandstichting landgoed Wibi Soerjadi

Bij de woning van Wibi Soerjadi heeft zondagochtend een brand gewoed. Een vorkheftruck die geparkeerd stond bij de oprit van zijn landgoed in Zeist stond in lichterlaaie. De politie gaat uit van brandstichting, meldt RTV Utrecht.

Het kostte de brandweer enige tijd om het vuur te bedwingen, maar de schade bleef uiteindelijk beperkt tot het voertuig. De vorkheftruck stond bij het landgoed van Soerjadi, omdat er tenten worden opgebouwd voor een tuinconcert dat hij binnenkort geeft.

De politie gaat uit van opzet, vanwege voorwerpen die in de omgeving werden aangetroffen. Zo werden er een aansteker en sigarettenpeuken gevonden.

Uitslag PSV - AZ

Om 14.30 begon in Eindhoven het duel tussen PSV en AZ. De nummer drie en vier van vorig seizoen en de huidige nummers zes en acht. PSV wist AZ met 5-1 te verslaan. De club uit Alkmaar speelde bijna de hele wedstrijd met tien man. 

Na acht minuten kon Etiënne Reijnen al weer vertrekken nadat hij voor de tweede keer de gele kaart te zien kreeg. Eerst schoffelde hij Jetro Willems onderuit en een minuut later hield hij Tim Matavz vast. Direct na de rode kaart kopte Matavz de vrije trap van Dries Mertens binnen. 

Reijnen (AZ) wordt al na acht minuten met rood van het veld gestuurd (Foto: Pro Shots)

AZ had het na die rode kaart lastig tegen PSV, maar ondanks dat PSV de druk opvoerde wist Adam Maher wel de gelijkmaker te scoren. AZ voelt zich wat bevrijd en vlak voor rust kreeg Maher nog een grote kans, maar die ging naast. Het was 1-1 bij rust. 

Na de rust is PSV  helemaal heer en meester. AZ had weinig meer in te brengen. Iets na rust legde Gorter met al geel op zak Lens opzichtig neer, maar Nijhuis was mild en AZ werd niet gereduceerd tot een negental. Een paar minuten later kreeg Mark van Bommel zijn vierde gele kaart in vier wedstrijden. De aanvoerder van PSV wist in de 53'ste minuut wel vanaf de rand van het zestienmetergebied hard binnen te schieten en  zo stond het 2-1 voor de Eindhovenaren. 

PSV gaat door met aanvallen en Marcelo kopt in de 67ste minuut de hoekschop van Mertens binnen en de wedstrijd is gespeeld. Zeven minuten voor tijd mag Matavz zijn tweede doelpunt van de middag maken. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd mocht Esteban voor de vijfde keer vissen, Hutchinson scoorde. Hoewel de eerste helft nog spannend was, was PSV na de rust helemaal te sterk voor het tiental van AZ. 


Altidore (rechts) in duel met Strootman (Foto: Pro Shots)

PSV

5 - 1

AZ

 11' Matavz
 54' v. Bommel
 68' Marcello
 83' Matavz
 89' Hutchinson
   28' Maher 
 
 Gele kaart: v. Bommel, Strootman, (PSV), Gorter, Marcellis, (AZ)
 Rode kaart: ,Reijnen (8/2xg) (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.200
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems
v.Bommel
Toivonen (Wijnaldum/ 67)
Strootman
Lens(Narsingh/75)
Matavz
Mertens(Depay/83)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Maher
Falkenburg (Johansson/46)
Elm
Beerens(Rosheuvel/76)
Altidore
Berghuis (Wijnaldum/13)

Volleyballers plaatsen zich voor World League

De Nederlandse volleyballers hebben zondag een startbewijs voor de World League veroverd. De ploeg van bondscoach Edwin Benne beslechtte het tweeluik met Portugal in zijn voordeel door ook het tweede duel te winnen. Net als een dag eerder trok Oranje in Rotterdam in vijf sets aan het langste eind: 20-25, 25-23, 17-25, 25-21 en 15-13.

Nederland had de voorrondes van de World League bereikt door winst van de European League. Zondag overwon Oranje de laatste horde op weg naar de hoofdfase van de prestigieuze competitie, waardoor het volgend jaar de degens mag kruisen met de wereldtop.

"Vervolg Bush en Blair om Irak"

De Amerikaanse oud-president George W. Bush en de Britse oud-premier Tony Blair moeten worden vervolgd voor hun rol in de invasie in Irak in 2003. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zondag gezegd.

Tutu, aartsbisschop in ruste, schreef in de krant The Observer dat Bush en Blair zich moeten verantwoorden voor hun acties. De oorlog in Irak 'heeft de wereld meer gedestabiliseerd en gepolariseerd dan welk ander conflict in de geschiedenis dan ook', schreef Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de vrede kreeg.

"Zij die verantwoordelijk zijn voor lijden en verlies van levens zouden hetzelfde pad moeten bewandelen als hun Afrikaanse en Aziatische evenknieën die zich hebben moeten verantwoorden in Den Haag." In Den Haag is het Internationaal Strafhof gevestigd.

Blair reageerde door te zeggen dat hij veel respect heeft voor de strijd van de aartsbisschop tegen de apartheid in Zuid-Afrika, maar dat Tutu ongefundeerde kritiek over de oorlog in Irak herhaalt. "Het herhalen van de valse geruchten dat we hebben gelogen over wat we wisten is verkeerd", zei Blair.

"En om te zeggen dat het feit dat Saddam (Hussein, red.) honderdduizenden van zijn burgers heeft afgeslacht irrelevant is als het gaat om de moraliteit van zijn verwijdering is bizar." Blair voegde wel toe dat 'in een gezonde democratie mensen het eens kunnen zijn dat ze het oneens zijn'.

In Groot-Brittannië loopt nog een onderzoek naar de oorlog in Irak en de Britse rol daarin. Twee eerdere onderzoeken concludeerden dat Blair geen fouten heeft gemaakt.

Tiener rijdt met auto peuter aan

Een 16-jarige jongen uit Dordrecht heeft zaterdagavond een spelend jongetje van twee jaar oud aangereden. Het jongetje werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek ongedeerd. De jongen is aangehouden, meldt de politie zondag.

De tiener reed als passagier mee met vrienden in een auto, toen hij op de Waterhoenstraat van plek met de bestuurder wisselde. Vervolgens reed hij weg en botste tegen de spelende peuter aan.

Omstanders die het ongeluk zagen gebeuren, belden het alarmnummer, waarop de peuter naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie kon de jongen om 21.45 uur aanhouden.

[Upd] Heerenveen - Ajax begint later

De spelersbus van Ajax heeft onderweg naar Friesland voor het duel met sc Heerenveen vertraging opgelopen. De bus en ook deel van de supporters hebben enige tijd vast gestaan voor de Ketelbrug, de verbinding tussen de Noord-Oost polder en Oostelijk Flevoland.

Inmiddels staat de bus opnieuw vast bij Joure wordt geprobeerd de bus onder politiebegeleiding naar het stadion te krijgen. De wedstrijd staat voor 16.30 uur gepland. In verband met de vertraging heeft Ajax laten weten graag wat later aan de wedstrijd te willen beginnen. Scheidsrechter Pol van Boekel probeert de wedstrijd om 16.30 te laten beginnen. "We streven naar half vijf, als de spelersbus en de supporters van Ajax echt heel laat zijn kijken we opnieuw", aldus de arbiter tegen Eredivisie Live.  

Update 16.00 uur


Het duel begint definitief om 16.45

Politie onderzoekt vat in zaak Tanja Groen

De Limburgse politie heeft zondagmiddag een opgedoken vat in beslag genomen dat is gevonden tijdens de zoektocht naar de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen. De inhoud van het vat wordt onderzocht, meldt een politiewoordvoerder. In totaal werden zondag twee vaten opgedoken uit de Maas bij Maastricht.

Wat er in het vat zit is nog niet bekend. Een week eerder werd een fiets uit de Maas gehaald die mogelijk van Tanja Groen is. De politie laat weten dat het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar de fiets nog voortduurt. Zowel de vaten als de fiets werden opgedoken op aanwijzing van een paragnost.

De destijds 18-jarige Tanja Groen uit Schagen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 toen ze vanuit het centrum van Maastricht naar haar studentenkamer in Gronsveld fietste. Sindsdien is de studente spoorloos.

FOK!filmtip van de dag: In the Line of Fire

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!.

Vanavond kijken wij om 20.00 uur op RTL7 naar de film In the Line of Fire. De film met CLint Eastwood als bodyguard van de Amerikaanse president heeft onder meer John Malkovich en Rene Russo in de hoofdrollen. Het mag na deze week duidelijk zijn dat Eastwood in het echt Obama niet zou beschermen...

Oud-geheim agent Frank Horrigan wordt achtervolgd door zijn falen tijdens de moord op president Kennedy, waar hij als taak had hem te beschermen. Dertig jaar later bedreigt een man die zichzelf 'Booth' noemt de huidige president met de dood. Hierdoor wordt Horrigan gedwongen om terug te keren in het vak en om zo geconfronteerd te worden met zijn herinneringen aan het verleden.

In the Line of Fire

[F1] Uitslag Grand Prix van België

Jenson Button heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Brit leidde de wedstrijd op Spa-Francorchamps van start tot finish. Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen mochten ook naar het podium. Kampioenschapsleider Fernando Alonso kwam na een startcrash niet over de streep.

De race op Spa-Francorchamps begon met Jenson Button op poleposition. De start verliep goed voor Button en Kimi Räikkönen, voor de Force India's van Nico Hülkenberg en Paul di Resta en de Mercedes van Michael Schumacher. Dit hadden hele andere namen kunnen zijn als McLaren-coureur Lewis Hamilton niet aangereden zou zijn door Lotus-coureur Romain Grosjean. Het duo schoot rechtdoor over de bolides van Sergio Perez, Fernando Alonso en Kamui Kobayashi heen. Ook de extreem goed gestarte Pastor Maldonado werd in de rondte getikt.

Van hen konden alleen Kobayashi en Maldonado verder. Zij moesten een pitsstop maken om de schade te repareren. Wel hadden ze het geluk dat er een safety car in de baan kwam om de marshalls de kans te geven alle rommel bij La Source op te kunnen ruimen. Voor Alonso waren de druiven zuur, want voor de kampioenschapsleider kwam door de crash een einde aan 23 finishes op rij, één minder dan het record van Michael Schumacher.

De top tien na vijf ronden was: Button, Räikkönen, Hülkenberg, Di Resta, Schumacher, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Bruno Senna, Mark Webber en Heikki Kovalainen. Button kende een goede herstart en liep weg bij de rest van het veld, terwijl Hülkenberg Räikkönen verschalkte voor de tweede plaats. Felipe Massa ging wijd bij Raidillon, maar kon Sebastian Vettel wel achter zich houden. Maldonado werd uitvaller nadat hij zijn voorvleugel verloor. Een ronde later passeerde Schumacher Di Resta voor plaats vier.

Button bouwde al snel een voorsprong van vijf seconden op de rest van het veld op. Vettel passeerde na acht ronden Massa, waarna de regerend wereldkampioen in de spiegel van zijn teamgenoot Webber opdook die op zijn beurt Senna in probeerde te halen voor plaats acht. Toch wist Vettel Webber te passeren bij het opkomen van start/finish. Ook Ricciardo had het tempo gevonden, want de Toro Rosso-coureur haalde na tien ronden de als vijfde liggende Di Resta in.

De Schot was na elf ronden de eerste dit pitte. Hij verruilde de zachte banden voor de hardere. Schumacher was bezig met een goede race, want hij snoepte de derde plaats af van Räikkönen. Meer stops volgden, alsmede meer gevechten. Opvallend was dat Vettel naar voren schoof, maar net als de voor hem rijdende Schumacher en Button na zeventien ronden nog niet gestopt was. Kovalainen verloor in de pits veel tijd nadat hij weggestuurd was op het moment dat Karthikeyan voor hem moest stoppen. Het duo kwam met elkaar in botsing.

Button kwam na 21 ronden binnen voor zijn eerste en enige stop. De Brit kwam ook als eerste weer de baan op. Een ronde later volgde Vettel die als zesde, vlak achter de Ferrari van Massa, maar voor de Toro Rosso van Ricciardo de pits uitkwam. De volgorde halverwege was Button, Räikkönen, Hülkenberg, Webber, Massa, Vettel, Ricciardo, Schumacher, Vergne en Senna. Vettel wist op zijn nieuwe banden al snel Massa te passeren, terwijl Schumacher de plaats van Ricciardo afsnoepte.

In ronde 28 werden Hülkenberg, Webber en Massa binnengehaald voor hun tweede stop, waardoor Vettel doorschoof naar plaats drie  en Schumacher naar vier. Ook Räikkönen stopte, waarbij hij als vierde, achter Schumacher naar buiten kwam. De Fin passeerde de Duitser, maar deze sloeg in het DRS-gebied meteen weer toe. Ondertussen was Kartikeyan na een spin in de bandenstapels er niet meer bij. Na 34 ronden slaagde Räikkönen toch in zijn actie door in Eau Rouge Schumacher te passeren.

De volgende die de Mercedes-coureur aanviel was Hülkenberg die hem in La Source passeerde, maar Schumacher sloeg direct hierna weer terug. De banden van de Duitser waren versleten, waardoor hij een niet geplande tweede stop moest maken en terugviel naar plaats zeven. Door alle gevechten was Massa aangesloten en hij profiteerde van zijn hoge topsnelheid door Webber te passeren voor plaats vijf.

Ook voor Schumachers teamgenoot Rosberg pakte een éénstopper niet goed uit, want hij verloor zeven ronde voor het einde twee plaatsen aan de Toro Rosso's van Vergne en Ricciardo. Ook Senna zag zijn strategie niet uitkomen, want de Braziliaan moest vijf ronden voor het einde binnenkomen en hij viel buiten de punten.

Na 44 ronden werd Button voor de tweede maal dit seizoen als winnaar afgevlagd. Naast de Brit mochten ook Vettel en Räikkönen naar het podium gaan. Hülkenberg werd na een sterke race vierde, voor Massa, Webber, Schumacher, Vergne, Ricciardo en Di Resta die zonder KERS moest rijden. In het kampioenschap leidt Alonso nog steeds, maar hij zag Vettel en Webber flink dichterbij komen.

Uitslag

Pos Driver Team Time/Retired
1 Jenson Button McLaren 1:29:08.530
2 Sebastian Vettel Red Bull +13.624
3 Kimi Räikkönen Lotus +25.334
4 Nico Hulkenberg Force India +27.843
5 Felipe Massa Ferrari +29.845
6 Mark Webber Red Bull +31.244
7 Michael Schumacher Mercedes +53.374
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +58.865
9 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:02.982
10 Paul di Resta Force India +1:03.783
11 Nico Rosberg Mercedes +1:05.111
12 Bruno Senna Williams +1:11.529
13 Kamui Kobayashi Sauber +1:56.119
14 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
15 Timo Glock Marussia +1 Ronde
16 Charles Pic Marussia +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
18 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
DNF Narain Karthikeyan HRT +15 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +40 Ronden
DNF Sergio Perez Sauber +44 Ronden
DNF Fernando Alonso Ferrari +44 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +44 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +44 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 164
2 Sebastian Vettel Red Bull 140
3 Mark Webber Red Bull 132
4 Kimi Räikkönen Lotus 131
5 Lewis Hamilton McLaren 117
6 Jenson Button McLaren 101
7 Nico Rosberg Mercedes 77
8 Romain Grosjean Lotus 76
9 Sergio Perez Sauber 47
10 Michael Schumacher Mercedes 35
11 Felipe Massa Ferrari 35
12 Kamui Kobayashi Sauber 33
13 Nico Hulkenberg Force India 31
14 Pastor Maldonado Williams 29
15 Paul di Resta Force India 28
16 Bruno Senna Williams 24
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 4
19 Vitaly Petrov Caterham 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 272
2 McLaren 218
3 Lotus 207
4 Ferrari 199
5 Mercedes 112
6 Sauber 80
7 Force India 59
8 Williams 53
9 Toro Rosso 12
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

Opnieuw grote brand in Spaans bos

Voor de derde keer deze zomer woedt in een bos in het midden van Spanje een grote brand. Dat hebben de lokale autoriteiten gezegd.

De burgemeester van El Real de San Vicente, Lorenzo Martin, zei zondag dat er zaterdagavond op zo'n drie kilometer van het centrum van de stad 'heel grote vlammen' te zien waren.

El Real de San Vicente ligt zo'n honderdtwintig kilometer ten westen van Madrid.

Songwriter Hal David overleden

Songwriter Hal David, die vanaf de jaren zestig talloze nummers voor films schreef en met verschillende artiesten samenwerkte, is overleden. Hij overleed zaterdagochtend op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles aan complicaties die optraden na een beroerte, zegt zijn vrouw Eunice David.

David schreef meerdere hits die de top 40 haalden zoals Close to You en That's What Friends Are For. Het nummer Raindrops Keep Fallin' On My Head, gebruikt in de film Butch Cassidy and the Sundance Kid, sleepte een Oscar binnen. David werkte veel samen met Burt Bacharach, maar ook met onder anderen Barbra Streisand, Frank Sinatra en Aretha Franklin.

De songwriter had volgens zijn vrouw in maart al een flinke beroerte gehad en werd dinsdag nog eens getroffen. "Zelfs op het eind had Hal altijd een tekst in zijn hoofd", zei Eunice. "Hij maakte vaak aantekeningen of vroeg mij iets op te schrijven zodat hij de tekst niet zou vergeten."

Geschil over Jacksons Thriller-videoclip ten einde

De erven van Michael Jackson en John Landis hebben hun geschil over de clip van Thriller bijgelegd. De regisseur van de muziekvideo bij Jacksons hit stapte in 2009, toen de zanger nog leefde, naar de rechter. Hij en producent George Folsey Jr. stelden onder meer nog recht te hebben op 2,3 miljoen dollar, hun deel van de opbrengsten van de clip.

Daarnaast was Landis boos over een op handen zijnde musical gebaseerd op de legendarische horrorclip uit 1983. Een theaterproducent had de rechten daarvoor gekocht van Jackson. Volgens Landis was dit echter onmogelijk, omdat zeker vijftig procent van de rechten van de muziekvideo bij hem liggen.

De erven van Michael Jackson hebben aan het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter laten weten dat de partijen na drie jaar tot een overeenkomst zijn gekomen. Over de inhoud is niets bekendgemaakt.

'Eerste dag 130 goed verlopen'

De hogere maximunsnelheid die sinds zaterdag geldt op een groot deel van de Nederlandse wegen, heeft niet geleid tot extra ongelukken. Dat is de eerste indruk van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

"De ongevallen die er zijn geweest, hadden niet te maken met de hogere maximumsnelheid", meldde een woordvoerster zondag. Volgens haar is het wel zo dat in weekeinden altijd vrij weinig ongelukken gebeuren.

De maximumsnelheid ging zaterdag op een groot deel van de Nederlandse wegen omhoog van 120 naar 130 kilometer per uur. Vooral in het noorden en oosten van het land kunnen automobilisten het gaspedaal voortaan wat verder indrukken.

'Eerste dag 130 goed verlopen'
'Eerste dag 130 goed verlopen' (Foto: ANP)

Bieber en Gomez op matje geroepen door politie

Justin Bieber en zijn vriendin Selena Gomez moeten zich binnenkort melden bij de politie. De twee worden aan de tand gevoeld over een vermeend handgemeen eerder dit jaar tussen de zanger en een paparazzo, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Het gevecht zou in mei hebben plaatsgevonden in Biebers woonplaats Calabasas in de Amerikaanse staat Californië. Naar verluidt weigerde de fotograaf uit de weg te gaan van de zanger en zijn vriendin toen Bieber hem dat vroeg, waarop een vechtpartij ontstond.

De zaak ligt sinds juni bij de officier van justitie, die echter meer informatie wil. Bovenaan het lijstje staat een gesprek met Bieber en Gomez. De twee hebben nog geen uitnodiging ontvangen, maar kunnen die binnenkort verwachten.

Samsom alleen als premier in kabinet

Diederik Samsom stapt alleen in een kabinet als hij de nieuwe premier wordt. Dat zei de PvdA-lijsttrekker zondag bij het televisieprogramma Buitenhof. "Ik ga in geen enkel kabinet zitten, behalve als het mijn naam draagt."

Samsom werd gevraagd of hij bereid is vicepremier te worden in een kabinet waarbij Mark Rutte (VVD) opnieuw premier wordt. Hij antwoordde dat de politiek leider van de PvdA traditioneel in de Tweede Kamer zit. Daarop wordt alleen een uitzondering gemaakt als de partij de grootste wordt, stelde hij.

Voormalig politiek leider van de PvdA Wouter Bos nam in 2007 overigens wel plaats in een kabinet, als vicepremier onder Jan Peter Balkenende (CDA). Dat kabinet haalde de eindstreep niet.

De PvdA krabbelde deze week op in de peilingen. Samsom zei dat hij nog steeds de ambitie heeft om de grootste partij te worden. Hij wees erop dat het politieke landschap 'complex' is en dat dingen heel snel kunnen veranderen.


Samsom wil alleen als premier in kabinet (Foto: Novum)

'Scientology op zoek naar vriendin voor Cruise'

De Scientology-kerk was acht jaar geleden actief op zoek naar een geschikte vriendin voor Tom Cruise. Actrices die deel uitmaakten van de Scientology-beweging, net als de acteur, werden opgetrommeld en onderworpen aan een intensief auditieproces, onthullen enkele voormalige aanhangers aan het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

De keuze viel uiteindelijk op de in Iran geboren Nazanin Boniadi, die na een transformatie en het instemmen met een geheimhoudingsplicht van eind 2004 tot en met begin 2005 een relatie had met Cruise. Na een goede start begon de acteur haar steeds meer te negeren en zei hij 'ik krijg meer liefde van een figurant dan van jou.'

Boniadi werd daarop naar een Scientology-kliniek gestuurd, waar ze brak en haar relatie met Cruise opbiechtte aan een vriend. Als straf moest ze onder meer toiletten schoonmaken met een tandenborstel. Vertegenwoordigers van Scientology ontkennen het hele verhaal echter en Cruise weigert te reageren.

De acteur ontmoette niet veel later actrice Katie Holmes, met wie hij trouwde en dochter Suri kreeg. Het huwelijk liep eerder dit jaar stuk, naar verluidt omdat Holmes vond dat Cruise doorsloeg in zijn Scientology-geloof.

Sterren Springen wint kijkcijferstrijd weer

De tweede aflevering van Sterren Springen op Zaterdag heeft bijna 1,6 miljoen kijkers getrokken. Daarmee scoort het SBS 6-programma, waarin bekende Nederlanders van de duikplank springen, beter dan een week geleden, toen bijna 1,5 miljoen mensen inschakelden.

Sterren Springen op Zaterdag was net als een week geleden het best bekeken entertainmentprogramma van de zaterdagavond. Alleen het achtuurjournaal op Nederland 1 bleef met ruim 1,6 miljoen kijkers de show voor en was de best bekeken uitzending van de dag.

De tweede aflevering van het dansprogramma Strictly Come Dancing, geprogrammeerd tegenover Sterren Springen op Zaterdag, trok ruim een miljoen kijkers naar Nederland 1. Ook dat is meer dan een week geleden, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De Golden Girls verloren echter kijkers. De Nederlandse versie van de Amerikaanse comedyserie, die eveneens vorige week van start ging, wist zaterdag 947 duizend mensen te trekken naar RTL 4. Een week geleden lag dat aantal nog boven de miljoen kijkers.

Uitslag Vitesse - Feyenoord

In Arnhem werd om 12.30 het duel gespeeld tussen Vitesse en Feyenoord. Vitesse wist pas in blessuretijd te scoren. Wilfried Bony scoorde zijn tweede doelpunt van het seizoen. 

Vitesse

1 - 0

Feyenoord

 90+1 Bony    
 
 Gele kaart: Kashia, (Vitesse)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kashia
Kalas
v.d. Heijden
v. Aanholt
v. Ginkel
Pröpper(Hofs/58)
Janssen
Ibarra(Havenaar/81)
Bony
Reis(Cziommer/90)
  Mulder
Janmaat
Martins Indi(Singh/90+2)
Mathijsen
Nelom
Leerdam
Clasie
Immers
Schaken
G. Fernandez(Achahbar/83)
Cissé(Elabdellaoui/62)

[PS] Brons voor dressuurruiter Hosmar

Frank Hosmar heeft Nederland zondag weer een medaille bezorgd op de Paralympics in Londen. De Nederlandse ruiter, die uitkomt in de graad IV, pakte brons in de individuele test in de dressuur. Het was voor Hosmar zijn eerste plak op de Paralympics.

Hosmar kwam met zijn paard Alphaville tot een score van 73,097. De Belgische Michèle George noteerde met 77,065 de winnende score. Zilver was er voor de Britse Sophie Wells: 76,323. Hosmar komt in Londen uit in de klasse met de laagste lichamelijke beperking, vanwege een handicap aan zijn rechterhand.

[GP2] Uitslag Race 2 Spa-Francorchamps

Josef Kral heeft de tweede race van de GP2 Series op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Tsjech bleef in België na achttien ronden Felipe Nasr en James Calado ruim vijf seconden voor. Daniel de Jong was met een elfde plaats de beste Nederlander. Giedo van der Garde werd 21e, terwijl Nigel Melker na zijn crash van gisteren niet van start ging. Hij hoopt volgende week in Italië weer te racen.

Kral kende de beste start van allemaal en greep meteen de leiding om deze in het vervolg van de wedstrijd niet meer af te staan. Daarachter ging het mis voor Van der Garde die in La Source klem kwam te zitten tussen de naar buiten sturende Davide Valsecchi en Julian Leal, waardoor hij even door de lucht vloog en naar de pitsstraat moest voor reparaties.

Niet veel later dwong Calado op het rechte stuk Kemmel kampioenschapsleider Luiz Razia op het gras, waarna de Braziliaan spinde. Het hele veld kon hem ontwijken, op mede-kampioenschapsleider Valsecchi na die dan ook de vangrail raakte. Waar Valsecchi uiteindelijk na negen ronden op moest geven kon Razia verder, maar meer dan een plaats in het achterveld zat er voor hem niet meer in.

Kral profiteerde van alle gevechten door langzaam bij de rest van het veld weg te lopen. Calado lag tweede, maar had Nasr in zijn spiegels. In de laatste bocht werd het pleit tussen het duo in het voordeel van Nasr beslecht. Marcus Ericsson werd vierde, voor de als 23e gestarte Fabio Leimer.

In het kampioenschap leiden Razia en Valsecchi nog steeds met 204 punten. Calado staat derde met 160 punten, voor Esteban Gutiérrez die op 150 staat, terwijl Van der Garde met 141 punten en een vijfde plaats de beste Nederlander is.

Federer hoopt op snelle terugkeer Nadal

Roger Federer hoopt dat Rafael Nadal nog dit jaar weer op de tennisbaan terug zal keren. De Spanjaard zit al maanden in de lappenmand met een knieblessure en miste naast de Olympische Spelen ook de US Open. De halve finale van de Davis Cup zal te vroeg komen voor de voormalig nummer één van de wereld.

"Dat is natuurlijk geen goed nieuws, maar het zat er wel een beetje aan te komen. Ik hoop nog steeds dat hij dit jaar nog kan spelen." Federer zei dit vanaf de US Open over zijn grootste rivaal op de baan. Erbuiten zijn de twee goede vrienden, maar praten nooit over blessures. De gesprekken tussen de Zwitser en de Spanjaard zijn vertrouwelijk. "Onze vriendschap is daar ook op gebaseerd. We zijn open en eerlijk naar elkaar. Als ik vraag hoe het gaat en het gaat niet goed, dan zegt hij dat. We weten allebei dat onze gesprekken de kamer niet verlaten."

Red Lights

In Red Lights zijn Proffesor Matheson (Sigourney Weaver) en haar assistent Tom Buckley (Cillian Murphy) zeer sceptische onderzoekers van het paranormale. Als een soort Mulder en Sully (X-files) rezien zij stad en land af om paranormale fenomenen te onderzoeken en weten zo menig oplichter te ontmaskeren. In tegenstelling tot hun voorgangers van X-files geloven zij niet in het paranormale en met de wetenschap aan hun kant doorzien zij iedere truc.

Doden bij autobomaanslag Damascus

Bij een bomaanslag in de buurt van een Palestijns vluchtelingenkamp in de Syrische hoofdstad Damascus zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA zondag.

Bij de explosie zaterdagavond in de wijk Al-Sbeineh raakten ook enkele mensen gewond en ontstond zware schade aan gebouwen.

SANA legde de schuld van de aanslag bij 'een gewapende terreurbeweging', de term die het meestal gebruikt om te verwijzen naar het Vrije Syrische Leger. Dat wil het regime van president Bashar Assad omverwerpen.

Grienden aangespoeld in Florida

Meer dan twintig grienden zijn zaterdag aangespoeld op een strand in de Amerikaanse staat Florida. Vijf zijn naar een instituut van de Florida Atlantic-universiteit gebracht om aan te sterken. De overige dieren hebben het niet overleefd, aldus de lokale autoriteiten.

Het is onduidelijk hoe de 22 grienden konden stranden. "Grienden zijn heel sociale dieren", zei Allison Garret van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). "Een scenario kan zijn dat een van de dieren ziek was. Ze laten een ziek dier niet achter en blijven bij elkaar."

Dat is ook de reden waarom het geen zin heeft de dieren terug het water in te duwen. "Als je ze het water induwt, komen ze gewoon weer terug en stranden opnieuw", zei Blair Mase, ook van NOAA, die in de buurt aan het surfen was toen de dieren strandden.

Honderden vrijwilligers kwamen zaterdag helpen om de dieren zo neer te leggen dat ze beter konden ademen en om ze nat te houden. Het Rode Kruis was aanwezig om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers niet bezweken onder de brandende zon.


Grienden aangespoeld in Florida (Foto: Novum)

Obama wil met bier Amerikanen bereiken

President Barack Obama als de man met wie je wel een biertje wilt drinken. In de strijd om de stem van de werkende klasse is dat wat Obama kiezers duidelijk wil maken.

Obama's campagneteam wist de afgelopen maand een buzz te creëren en weken zoemde het rond over zelfgebrouwen bier in het Witte Huis. De interesse in het recept groeide met de week en zaterdag besloot het Witte Huis het recept, bier met honingsmaak, vrij te geven.

Als politiek symbool is bier niet zo maar bier. Het gaat hier om leuk gevonden worden, over toegankelijk zijn, over een normale vent die weet waar het echte leven om draait en ervan geniet zo af en toe een koud biertje te drinken. Hij onderscheidt zich ermee van Mitt Romney die vanwege zijn mormoonse geloof geen alcohol drinkt.

En nu brouwt Obama dus zijn eigen bier. "Bier brouwen is wat Amerikanen in het hele land zijn gaan doen in hun huizen en garages", zei Sam Kass, chef van het Witte Huis, zaterdag in een videoboodschap op internet. "En de president dacht dat het een heel goed idee zou zijn om zich bij die Amerikanen te voegen."

Kass zei dat geschiedkundigen hebben vastgesteld dat het de eerste keer is dat er alcohol wordt gebrouwen in het Witte Huis. Mocht Obama de verkiezingen verliezen dan is het de komende jaren ook direct de laatste keer. Romney drinkt alleen Cherry Coke Zero of Diet Wild Cherry Pepsi.

Black Mesa binnenkort te downloaden

Binnenkort is het dan eindelijk zo ver: De Half-Life total conversion mod Black Mesa is binnenkort te downloaden. Hoewel het in 2009 nog samen met Duke Nukem Forever in een van de vele vaporewarelijsten stond, ziet de mod op 14 september dan eindelijk het daglicht. 

Volgens Carlos Montero, de projectleider van Black Mesa, zal de mod zo'n acht tot tien uur speelplezier opleveren. Ook heeft hij alvast de soundtrack ter download aangeboden. Om Black Mesa te kunnen spelen is het popluaire online-distributiesysteem Steam en een spel wat gemaakt is met Source Engine nodig. 

De officiële trailer uit 2008

'Liverpool werkt aan terugkeer Owen'

Michael Owen keert mogelijk terug bij Liverpool. Volgens het Amerikaanse ESPN hebben de Reds de 32-jarige spits op het oog als stand-in voor Luis Suarez. Liverpool zou zijn aandacht verlegd hebben naar de clubloze Owen na een teleurstellend verlopen slot van de transferperiode.

Liverpool liet Andy Carroll op huurbasis vertrekken naar West Ham United, maar slaagde er niet in een vervanger te strikken. Ondanks hevige speculaties kwamen Daniel Sturridge en Clint Dempsey niet naar Anfield Road.

De ervaren Owen zou uitkomst kunnen bieden. Hij zit zonder club nadat hij afgelopen zomer bij Manchester United vertrok en kan zodoende buiten de transferperiode aangetrokken worden.

Een terugkeer zou de cirkel voor Owen rond maken. Hij doorliep de jeugdopleiding van Liverpool en kende tussen 1996 en 2004 succesvolle jaren in de hoofdmacht. Owen werd vervolgens verkocht aan Real Madrid en belandde via Newcastle United uiteindelijk in 2009 bij Manchester.

Owen gaf zaterdag op Twitter toe met enkele clubs in gesprek te zijn. "Natuurlijk kan ik je niet vertellen met wie, maar ik heb al een idee waar ik naartoe zal gaan. Hoewel je natuurlijk nooit weet wie zich nog meer in de strijd kan mengen."

Hamilton: "Verkeerde achtervleugel gebruikt"

Lewis Hamilton wijt zijn slechte kwalificatie op Spa aan het gebruik van de oude achtervleugel. Hiermee kwam de Brit niet verder dan een achtste plek. Zijn teamgenoot Jenson Button maakte wel gebruik van de nieuwe vleugel en wist de pole te pakken.

"Verdorie. Jenson heeft de nieuwe achtervleugel, ik de oude. Ik verlies alleen al vier tienden van een seconde op het rechte stuk. Ik kon er weinig aan doen. Nu moet ik elk punt proberen te pakken. Jenson kan met gemak de race winnen", aldus de 27-jarige Brit op Twitter.

"De auto mag niet meer aangepast worden zodra de kwalificatie begint. Ik hoop dat Jenson maximaal scoort. Ik zal hem proberen te steunen", zei Hamilton vlak voordat zijn tweets werden verwijderd.

"Tijdens de derde training voelde ik wat instabiliteit bij de nieuwe vleugel. Op dat moment hadden we een relatief grote voorsprong op Sauber, Red Bull en Ferrari. Daarom besloten we om de vleugel aan te passen."

Hierop greep het team terug naar de achtervleugel die ze in Hongarije hadden gebruikt. Volgens de Brit was het tijdsverschil tussen de twee vleugels in theorie niet zo groot. "Maar we hadden het mis. Het was overduidelijk de verkeerde keuze."

Lokale interruptie: Campagne en doelgroepen

De campagne is in volle gang. Naast het folderen op straat en door brievenbussen, is aanwezigheid bij debatten en bijeenkomsten belangrijk. Kandidaat kamerleden gaan het hele land door om voor verschillende groeperingen in debat te gaan. Dan is het is voor hen prettig wanneer lokale afdelingen een beetje mentale ondersteuning geven. En ook om wat folders en campagnegadgets te kunnen aanbieden.

Roemer: Samsom moet kleur bekennen

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom moet duidelijk maken of hij na de verkiezingen een linkse regering wil vormen met de SP. Dat zei lijsttrekker Emile Roemer (SP) zondag bij het tv-programma Eva Jinek op zondag. "Ik vind dat Samsom een keuze moet maken."

Roemer zei zaterdag dat hij niet van plan is een rechts blok aan een meerderheid te helpen na de verkiezingen. De socialist verwacht eenzelfde opstelling van de PvdA. Hij wees erop dat de campagne zich steeds meer ontpopt tot een richtingenstrijd tussen links en rechts. Daarom is duidelijkheid van de PvdA gewenst.

Wat Roemer betreft kiest Samsom voor hem. "Ik ga ervan uit dat wat hij heeft opgeschreven, waarmaken wil", refereerde hij aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. "Dat kan niet zonder ons."

Roemer refereerde verder aan de formatie in 2006, toen de linkse partijen zich volgens hem uit elkaar hebben laten spelen en de SP buitenspel kwam te staan. De PvdA ging toen in zee met het CDA. Maakt de PvdA nu geen keuze, dan ligt er wellicht een paars kabinet op de loer, aldus de SP'er.

De SP-leider reageerde zaterdag op premier Mark Rutte (VVD), die woensdag zei dat de VVD links niet aan een meerderheid gaat helpen.

De SP staat momenteel op verlies in de peilingen, maar het is nog steeds de ambitie van Roemer om premier te worden, zei hij verder. "Ik ben niet tevreden als ik geen premier word. Want dan zijn we niet de grootste geworden." Hij wil niet ten koste van alles regeren. Zo weigert hij minister te worden in een kabinet met Rutte als premier.

Over een eventueel ministerschap in een kabinet met Samsom als premier, zweeg hij. "We moeten eerst eens de kiezer laten spreken."


Roemer: Samsom moet kleur bekennen (Foto: Novum)

Mountainbikester Beerten prolongeert wereldtitel

Mountainbikester Anneke Beerten is opnieuw wereldkampioen geworden op het onderdeel fourcross. In het Oostenrijkse Leogang nam Beerten na de eerste bocht de leiding en die stond ze niet meer af.

Fourcross is een onderdeel waarbij vier mountainbikers een parcours moeten afleggen en wie als eerste binnen is wint. Daarbij lijkt het op de BMX-sport maar met andere fietsen. De Tsjechische Romana Labounkova, die in Londen actief was in de BMX-klasse, kon het langst in het spoor blijven van de 30-jarige Beerten. Maar op het 450 meter lange circuit kon de Tsjechische het gaatje dat de Brabantse in de eerste bocht had geslagen niet meer repareren en werd uiteindelijk tweede. Brons ging naar de Française Celine Gros. 

Joost Wichman, die in 2011 brons greep op de WK mountainbike ging in de kwartfinales onderuit en eindigde als zestiende. Bij de heren ging het goud naar de Zwitser Roger Rinderknecht. Zilver en Brons gingen naar de Tsjechische Michael Mechura en Tomas Slavik. 

Linda hoeft niet sexy te zijn

Linda de Mol is niet meer bezig met hoe aantrekkelijk ze is voor mannen. Wel hoopt de presentatrice dat haar eigen vriend haar nog sexy vindt.

"Ik ben 48 geworden, ik geloof niet dat ik me nog heel erg druk hoef te maken om mijn sexappeal", zegt Linda voor de camera van Novum Nieuws. "Die tijd heb ik wel een beetje achter me liggen hoor." De Mol viel 4,5 kilo af om in bikini op de cover van haar tijdschrift Linda te verschijnen.

De Mol zou het wel fijn vinden als mensen haar 'een aantrekkelijke, verzorgde verschijning' blijven vinden. "Maar of ik nou zo sexy ben, daar ben ik niet zo heel druk mee." Hoe haar geliefde over haar denkt, boeit de blondine dan weer wel. "Als mijn eigen vent me nog maar sexy vindt, ja. Maar dat verschil zit voor hem niet in vier of vijf kilo."

Linda denkt dat vrouwen zich met de jaren beter voelen in hun eigen lichaam. Toen ze jonger was, was ze minder tevreden met haar lijf. "Dat is misschien ook wel goed, dat je zelfverzekerder wordt, want het wordt er niet beter op. Ik denk dat ik als ik 65 ben, denk: waar zat ik over te zeiken toen ik 48 was, het zag er toch prima uit?"


Linda hoeft niet sexy te zijn... (Foto: Novum)

Mes in vliegtuig zorgt voor paniek

Een vliegtuig dat vanuit Spanje onderweg was naar Amsterdam is teruggekeerd omdat een stewardess een mes ontdekte in een rugzak van een Nederlandse passagier. Het mes was gewikkeld in krantenpapier en viel op de grond bij het rechtzetten van de handbagage.

De piloot besloot geen risico te nemen en keerde terug naar de luchthaven van A Coruña in het noordwesten van Spanje. Bij terugkomst moest de Nederlandse man zich verantwoorden bij de politie. De man werkte goed mee met het onderzoek, aldus Spaanse media zondag. Na het incident zaterdag kon het toestel enige tijd later alsnog vertrekken.

De autoriteiten onderzoeken hoe het mogelijk was dat het mes niet was ontdekt bij de controle.

Vliegtuig keert terug na vondst mes
Vliegtuig keert terug na vondst mes (Foto: ANP)

[US Open] Loopbaan Clijsters nu officieel ten einde

De tenniscarrière van Kim Clijsters is officieel ten einde. De Belgische verloor op de US Open met Boy Bryan in het gemengd dubbelspel van Ekaterina Makarova en Bruno Soares: 2-6, 6-3 en 10-12. Eerder sneuvelde Clijsters al in het enkel- en dubbelspel. De voormalig nummer één van de wereld had al bekendgemaakt na de US Open te stoppen.

Tot dramatische taferelen leidde het besef dat haar carrière definitief ten einde is niet bij Clijsters. "Het verrassende is dat ik het droog heb gehouden. Ik heb niet gehuild. Dat is een teken dat het de juiste keuze is." De 29-jarige Clijsters won driemaal de US Open en een keer de Australian Open.

Clijsters brak aan het begin van de eeuw door tegelijkertijd met haar landgenote Justine Henin. De Vlaamse stond in 2001 in de finale van Roland Garros en twee jaar later opnieuw. Dat jaar reikte ze ook tot de eerste positie op de wereldranglijst en verloor ze de finale van de US Open. In 2004 verloor Clijsters ook haar vierde grandslamfinale, nu bij de Australian Open.

In 2005 proefde Clijsters dan eindelijk succes bij een grandslamtoernooi. In New York versloeg ze Mary Pierce in de eindstrijd. Na veel blessureleed ging ze in 2007 met pensioen, trouwde en kreeg dochter Jada, maar twee jaar later keerde ze terug en won ze direct weer de US Open.

Ze herhaalde dat trucje in 2010 waarmee haar loopbaan na haar rentree succesvoller was dan het eerste gedeelte. Ook het volgende grandslamtoernooi, de Australian Open van 2011, won ze en in februari kwam ze zelfs opnieuw op de eerste plaats op de wereldranglijst terecht.

Ook haar tweede carrière werd echter gehinderd door blessures. Na uitschakeling in de tweede ronde van Roland Garros vorig jaar miste Clijsters de rest van het seizoen met een enkelkwetsuur. Een halvefinaleplaats in Melbourne eerder dit jaar werd weer gevolgd door blessureleed waardoor ze Roland Garros moest missen. Op Wimbledon werd ze in de vierde ronde uitgeschakeld.

Van der Wiel: "Blijf voor altijd Ajacied"

Gregory van der Wiel vervolgt zijn carrière bij Paris Saint-Germain. De rechtsback van Ajax kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in Amsterdam.

Van der Wiel vertrekt definitief naar het puissant rijke PSG. Trainer Carlo Ancelotti bevestigde de komst van de Oranje-international zaterdag. "Ik wil iedereen bedanken die mij de afgelopen jaren hebben gesupport. Ik ga Amsterdam en zeker Ajax missen na 13 jaar! Ik heb er heel veel mooie herinneringen aan overgehouden en zal voor altijd Ajacied blijven! Veel succes! #AFCA", twitterde Van der Wiel zaterdagavond.

Hij moet in Parijs de strijd aan gaan met Christophe Jallet. "Christophe was onze enige optie voor de positie rechts in de defensie", zei trainer Ancelotti. "Hij krijgt nu concurrentie, maar dat zal geen probleem zijn voor hem", wist hij.

Van der Wiel vertrok vrijdagavond naar Parijs om de laatste plooien in het contract glad te strijken. Hij tekent voor vier seizoenen bij de Franse grootmacht. De Parijzenaars betalen maximaal zes miljoen euro voor de 24-jarige verdediger. De Amsterdammer gaat 300.000 euro per maand verdienen.

Peiling: 'Verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers'

Veel kiezers die een overstap van de PvdA naar de SP overwogen zijn door het debat van vorige week zondag teruggekomen op hun besluit. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij in het kader van het 10-jarig bestaan van zijn internetpanel onder twintigduizend mensen heeft uitgevoerd. Het panel, dat later peil.nl werd genoemd, is op 2 september 2002 opgezet.

Na het zogenoemde premiersdebat op RTL 4 leed de SP in de zetelpeilingen forse verliezen, bleek eerder al. Het was echter nog niet duidelijk welke kiezers de partij hadden verlaten en waarom.

Voor het debat was bijna een derde (32 procent) van de kiezers die in 2010 PvdA stemden van plan SP te stemmen. Van de PvdA-kiezers die het debat hebben gezien is nog maar zeventien procent van plan SP te stemmen.

De terugval onder de PvdA-stemmers die het debat niet hebben gezien was minder groot. Daar is nog 21 procent van plan SP te stemmen.

Dat er onder de niet-kijkers toch sprake is van terugval, kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld via de media of via vrienden over het debat hebben gehoord, legt De Hond uit.

Ook kunnen ze door iets anders hebben besloten toch geen SP te stemmen, bijvoorbeeld doordat maandag uit de berekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat de SP de AOW-leeftijd toch wil verhogen.

Ook aan andere partijen verliest de SP kiezers. Van de GroenLinks-stemmers uit 2010 was achttien procent van plan SP te stemmen. Na het debat was dit onder de kijkers veertien procent en onder de niet-kijkers twaalf procent.

Bij de CDA-stemmers uit 2010 viel het percentage dat van plan was SP te stemmen terug van acht naar drie procent onder de kijkers. Onder degenen die het niet hadden gezien steeg het juist naar negen procent.

SP-leider Emile Roemer slaagt er nog wel in de SP-stemmers uit 2010 vast te houden. Van de SP-stemmers was 88 procent van plan opnieuw op die partij te stemmen. Na het debat was dit onder de kijkers 89 procent. Bij degenen die niet keken daalde het naar 77 procent.

PvdA-leider Diederik Samsom werd na het debat al uitgeroepen tot winnaar. Uit de peiling van De Hond blijkt dat hij door het debat bij alle grote partijen kiezers heeft weggetrokken. Onder de VVD-stemmers uit 2010 die het debat hebben gezien steeg het percentage dat overstapt naar de PvdA bijvoorbeeld van een naar zes procent, terwijl het bij de niet-kijkers op een procent bleef staan.

[US Open] Rojer in tweede ronde gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer heeft met Anastasia Rodionova op de US Open de tweede ronde bereikt van het gemengd dubbelspel. Het Nederlands-Australische koppel won zaterdag op Flushing Meadows in twee sets van de Indiaas-Chinese combinatie Rohan Bopanna/Zheng Jie.

De setstanden waren 6-2 en 7-5. Rojer is in New York ook nog actief in het mannendubbel. Hij speelt samen met de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi. Het duo is als negende geplaatst. 

'Final Fantasy Versus XIII niet op TGS'

Shar, een lid van de 'Square Enix Members Fan Club', heeft aangegeven dat hij met Shinji Hashimoto, ontwikkelaar bij Square Enix, heeft gesproken. Hashimoto heeft aangegeven dat Final Fantasy Versus XIII dit jaar niet op de Tokyo Game Show zal zijn.

De prioriteit ligt de komende beurs op de herlancering van Final Fantasy XIV en het nieuwe deel in de XIII-saga. Vermoedelijk gaan we pas meer zien op de beurs van volgend jaar.

FOK! daily: het beste van zaterdag

Op zoek naar wat leesstof? Dan is hier speciaal voor jou de FOK! daily. Hier kun je de meest populaire berichten, reviews en columns van gisteren nog even bekijken.
 

De 10 populairste berichten van gisteren


Meest bekeken


De 3 minst populaire berichten van gisteren


Reviews


Specials


Columns


Sport


Games


FOK!tv

VVVVVV-maker kondigt nieuw spel aan

Terry Cavanagh, de maker van VVVVVV, heeft de releasedatum van zijn volgende spel Super Hexagon aangekondigd. Het spel zal op 6 september gaan uitkomen op iOS en gaat 2,99 dollar kosten. In het begin gaat het spel een actieprijs meekrijgen van 0,99 dollar.

Super Hexagon gaat volgens de maker een actiespel worden, maar wat het spel precies aan gameplay gaat bieden is nog niet bekend. Het spel is per ongeluk afgelopen donderdag al beschikbaar gekomen in de App Store. Cavanagh heeft het spel toen zo snel mogelijk laten verwijderen, omdat hij het spel pas op 6 september wilde uitbrengen.

Sniper Elite V2 krijgt multiplayer

Er komt multiplayerondersteuning aan voor de Xbox 360- en PlayStation 3-versie van Sniper Elite V2. Dat schrijven de makers op de website van het spel. De multiplayer wordt uitgebracht via een gratis DLC die later dit jaar beschikbaar zal komen.

"Rebellion is very excited to release this multiplayer support for console," zegt Rebellion-baas Jason Kingsley. "We have always believed in supporting and building our games' communities as best we can. This is in part to say thank you to dedicated gamers for buying our games, and also to say keep an eye out for our next big Sniper Elite announcement!"

Met de DLC komen er vier verschillende multiplayermodi uit, Deathmatch, Team Deathmatch, Distance King en Team Distance King. Er komt blijkbaar nog een grote aankondiging rondom het spel, maar wat dat gaat worden is nog niet bekend.

'Camera's in haven kunnen meer doen'

Door samenwerking bij cameratoezicht zouden bedrijven in de Rotterdamse haven zich veel beter kunnen beveiligen tegen overlast en criminaliteit. Ook kunnen bedrijfsprocessen erdoor worden verbeterd.

Dat stelt directeur Bas Janssen van de ondernemersorganisatie Deltalinqs voor de haven en industrie in de Rotterdamse haven. Hij gaat samen met de bedrijven, douane, Havenbedrijf Rotterdam en politie kijken of de haven door samenwerking op het gebied van cameratoezicht is te versterken. "Zo kunnen we als wereldhaven op het gebied van integriteit en criminaliteitsbeheersing blijven meespelen in de top", zegt Janssen.

"Het zou een beveiliging moeten worden naar analogie van Schiphol. Daar werken alle partijen goed samen en kun je niets doen zonder dat een camera je waarneemt. Dat leidt niet alleen tot een verbeterde veiligheid, maar ook tot betere bedrijfsprocessen. Er is dus voor alle partijen iets te winnen. Als bijvoorbeeld ergens een lange rij mensen voor een poortje staat, nemen camera's dat direct waar zodat snel een tweede ingang open kan om het proces te versnellen", licht Janssen toe.

Oprichter Pirate Bay opgepakt

Een van de oprichters van de populaire downloadsite The Pirate Bay is opgepakt in Cambodja. De Zweed Gottfrid Svartholm Warg (27) staat op een internationale lijst van gezochte personen, zei zijn advocaat zaterdag tegen de krant Svenska Dagbladet.

Svartholm en drie mede-oprichters waren in 2009 veroordeeld tot een jaar celstraf. Daarnaast moesten ze de entertainmentindustrie miljoenen euro's schadevergoeding betalen. Svartholm sloeg na het vonnis op de vlucht en was sindsdien spoorloos. Zweden vroeg andere landen om naar hem uit te kijken.

The Pirate Bay is een van de populairste plekken op internet om muziek en films te zoeken. De vier beheerders zeiden dat ze alleen een internetforum runden en dat ze niet verantwoordelijk waren voor wat gebruikers daarmee deden. De rechter ging daar, onder druk van de Amerikaanse entertainmentlobby, niet in mee.

In Nederland is the Pirate Bay illegaal verklaard door de rechter. Stichting BREIN dwong daarbij een verbod af bij de rechter wat ertoe leidde dat providers nu toegang tot het internet moeten censureren door de site te blokkeren.

Onder meer geenstijl levert met de site fucktimkuik.org een proxy. Ook via de browser Opera is het via de turbo-modus mogelijk de site gewoon te bezoeken als je provider deze blokkeert. Dat maakt de blokkade niet alleen een overdreven zwaar middel, maar ook een compleet zinloze.

Update

Bericht aangevuld

Voortvluchtige oprichter Pirate Bay opgepakt
Voortvluchtige oprichter Pirate Bay opgepakt (Foto: ANP)


'Weird Al' heeft-ie in ieder geval al achter zich..

Pakistaanse imam opgepakt voor 'verbrande' koran

Een imam in Pakistan is zaterdagavond opgepakt in de zaak waarbij een 14-jarig verstandelijk beperkt christelijk meisje werd beschuldigd van het verbranden van pagina's uit de koran. De imam wordt ervan verdacht zelf pagina's uit de koran in een boodschappentas met verbrand papier en as te hebben gedaan. De tas is vervolgens aan het meisje gegeven.

Toen het meisje met de tas werd gezien, ontstond een rel. Er ontstonden geruchten dat de tiener pagina's uit de koran had verbrand. Ongeveer zeshonderd woedende moslims belegerden haar ouderlijk huis in een arme wijk van de hoofdstad Islamabad.

Het meisje werd gearresteerd op verdenking van godslastering. Dat is in Pakistan een zeer ernstig misdrijf waar een levenslange celstraf voor kan worden gegeven. Soms nemen fanatieke moslims het recht in eigen hand. In juli nog werd een man die werd verdacht van godslastering door een woedende menigte uit een politiebureau gesleept, doodgeslagen en vervolgens in brand gestoken.

Het meisje heeft het syndroom van Down en weet waarschijnlijk zelf niet eens wat godslastering betekent. De aanhouding van de imam kan er toe leiden dat het meisje wordt vrijgelaten. Ook kunnen de ontwikkelingen de lont uit het kruitvat halen in een religieus zeer gevoelige zaak in Pakistan.

FOK! wat een weer...Rustig

Goedemorgen! We staan aan het begin van een vrij lange periode met rustig en vrijwel droog weer. Een hogedrukgebied zal ons weer de komende tijd gaan bepalen. Een nat pak zit er dus even niet meer in.

Het enige wat er op gisteren nog aan te merken was, was dat het nog aan de koele kant was. Het was gemiddeld 18 graden en de zuidwestenwind was soms nog een beetje vlagerig. Maar voor de rest was het een prima dag met veel zon, soms wat stapelwolken en later op de dag ook wat meer sluierwolken. De afgelopen nacht was rustig en droog en het koelde af naar 8 graden in het oosten tot nog 13 graden langs de kust. Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog en met een middagtemperatuur van ongeveer 21 graden, is het iets warmer dan gisteren. Ook de wind zal heel weinig voorstellen.

De nieuwe maand is begonnen, dus laten we even terugblikken. Het was een maand die we in 2 stukken kunnen verdelen. In het noorden en westen was het uiterst nat, maar in het zuiden en oosten was het juist erg droog. In de natste gebieden viel er als gevolg van vaak heftige buien lokaal 180 mm aan regen. In het zuiden en oosten viel lokaal niet minder dan 30 mm. Verder was het vaak ook behoorlijk zonnig, ondanks alle buien. Zodoende haalden we een hoogste temperatuur van 36 graden in Arcen.

Het meest slechte weer vinden we de komende dagen vooral in Noorwegen en Zweden. In de Alpen knapt het weer na de overvloedige regen van gisteren langzaam weer wat op, en zal het na een zeer kille dag gisteren ook weer wat opwarmen.

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst in Alkmaar.DJMO zag in Alkmaar een mooie zonsopkomst.


Steden luiden cultuurseizoen in

Het nieuwe culturele seizoen begon vorige weekend officieel met de Uitmarkt in Amsterdam, maar verschillende steden doen het zondag nog eens over. Den Haag, Utrecht en Maastricht bieden een inkijkje in wat er het komend jaar op cultureel gebied te beleven valt.

In Den Haag wordt het Haags UIT Festival gehouden. Dat concentreert zich rond het Lange Voorhout en het Spuiplein. Er zijn buitenpodia, een informatiemarkt en theaters openen gratis de deuren. Op het programma staan onder anderen Van Velzen, Ellen ten Damme en Mathilde Santing.

Utrecht is het toneel van het 15e Uitfeest. Op ruim 80 locaties zijn 380 programmaonderdelen. Onder anderen Sven Ratzke en Handsome Poets treden op.

In Maastricht is Het Parcours. Artiesten en gezelschappen uit de provincie Limburg en de Euregio tonen wat ze in huis hebben. De centrale plek van dit evenement is het Vrijthof.

Steden luiden cultuurseizoen in
Steden luiden cultuurseizoen in (Foto: ANP)

Melker crasht hard in België

De Nederlandse autocoureur Nigel Melker is zaterdagmiddag op het circuit van Spa-Francorchamps in de GP2 Series zwaar gecrasht. Hij verloor in de vierde ronde de macht over het stuur en vloog hard in de bandenstapels. De race werd tijdelijk geneutraliseerd. Melker is met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht.

De jonge Rotterdammer, die een goede start had, kwam na de afdaling van de Radaillon te ruim uit de bekendste bocht van het circuit in de Ardennen, en schoot met een flinke gang over de kerbstones. Daar raakte hij de controle over zijn bolide kwijt. Bijna onmiddellijk verscheen de safety car op de baan om de hulptroepen gelegenheid te geven Melker af te voeren en de rubberen wal bij 'Eau Rouge' te herstellen.

Nadat de reddingshelikopter was teruggekeerd werd de hoofdrace hervat. De Zweed Marcus Ericsson won. Hij bleef de Brit James Calado en de Italiaan Davide Valsecchi ruim voor. Guido van der Garde finishte als vijfde. Hij voerde tot Melker van de baan schoof het veld aan. De McGregor-coureur was tevreden met die klassering al had een podiumplaats er wellicht ingezeten.

Van der Garde was tevens opgelucht dat volgens de eerste berichten Melker geen ernstig letsel aan het ongeluk heeft overgehouden. "Ik heb de beelden van zijn crash later teruggezien en ik moet zeggen, het zag er echt heftig uit. Ik hoop dat alles goed met Nigel gaat en wens hem alle sterkte met zijn herstel."

Inmiddels is duidelijk geworden dat Melker geen serieuze verwondingen heeft overgehouden aan zijn crash. Waarschijnlijk zal hij zondagochtend dan ook gewoon starten in de sprintrace die voorafgaand aan de Grand Prix van België zal plaatsvinden.


De crash van Nigel Melker

[US Open] Federer en Murray naar laatste zestien

Roger Federer en Andy Murray hebben zich op de US Open geplaatst voor de achtste finales. Nummer één van de wereld Federer won eenvoudig met 6-3, 6-4 en 6-4 van de Spanjaard Fernando Verdasco. Murray (3) moest tegen Feliciano Lopez juist vol aan de bak om de overwinning over de streep te trekken: 7-6 (5), 7-6 (5), 4-6 en 7-6 (4).

Federer ondervond in zijn jacht op zijn zesde titel in New York nauwelijks tegenstand van Verdasco. De Spanjaard creëerde slechts één breakpoint en dat werd door Federer na een rally van negentien slagen, de langste van de hele wedstrijd, op fraaie wijze weggewerkt.

Waar Federer nauwelijks energie hoefde te verspillen, werd Murray door Lopez bijna vier uur lang op de proef gesteld. De olympisch kampioen maakte zelfs acht punten minder dan zijn Spaanse tegenstander, maar zette telkens de tiebreak naar zijn hand. Uiteindelijk betekende een mislukt dropshot van Lopez in de tiebreak van de vierde set het einde van de partij.

In het vrouwentoernooi maakten Agnieszka Radwanska en Serena Williams geen fout. De Poolse nummer twee van de wereld zette voormalig nummer één Jelena Jankovic met 6-3 en 7-5 aan de kant. Drievoudig winnares Williams (4) had weinig te duchten van Ekaterina Makarova uit Rusland: 6-4 en 6-0.


Federer en Murray naar laatste zestien (Foto: Novum)

[PS] Bronzen medaille voor zwemmer Deelen

Zwemmer Maurice Deelen heeft op de Paralympische Spelen in Londen de bronzen medaille gewonnen op de 100 meter schoolslag (B8). Hij tikte aan in een tijd van 1,11.09, goed voor de derde plaats achter Andriy Kalyna uit Georgië en de Australiër Matthew Cowdrey.

Deelen lag halverwege de race nog op koers voor zilver, maar moest in het tweede deel toch iets toegeven op Cowdrey. Favoriet Kalyna was zoals verwacht ongenaakbaar.

Marlou van Rhijn heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 100 meter sprint (T44) door in haar serie een wereldrecord te lopen. De Blade Babe liet in Londen een tijd noteren van 13,27.

Atleet Oscar Pistorius, de Blade Runner, die ook aan de valide Spelen in Londen deelnam, liep zaterdag een wereldrecord op de 200 meter. Hij kwam over de finish in 21,30.

[Serie A] Hoofdrol Pazzini, debuut De Jong bij Milan

Giampaolo Pazzini heeft AC Milan de eerste overwinning van het seizoen bezorgd. De onlangs van stadsgenoot Internazionale overgekomen spits maakte alle drie de goals voor de bezoekers in de uitwedstrijd tegen Bologna: 1-3. Nigel de Jong, die vrijdag werd losgeweekt bij Manchester City, maakte vlak voor rust zijn debuut voor Milan.

Urby Emanuelson kreeg geen speeltijd. De oud-Ajacied bleef de hele wedstrijd op de bank bij de Rossoneri, die vorige week aan de competitie waren begonnen met een 1-0 thuisnederlaag tegen Sampdoria.

Pazzini opende in de zestiende minuut de score door een penalty te benutten. Nadat Alessandro Diamanti, eveneens vanaf elf meter, de stand gelijk had getrokken, maakte Pazzini er in de 77e minuut 1-2 van. Vijf minuten voor tijd gooide hij met zijn derde doelpunt de wedstrijd in het slot.


Hoofdrol Pazzini, debuut De Jong bij Milan (Foto: Novum)

[Premier League] City pakt drie punten tegen QPR

Manchester City heeft zaterdag thuis gewonnen van Queens Park Rangers. De kampioen van de Premier League versloeg de Londense opponent met 3-1. Yaya Touré, Edin Dzeko en Carlos Tevez scoorden voor de club uit Manchester. Bobby Zamora schoot raak voor QPR, dat op een punt uit drie wedstrijden blijft steken.

City werd vorig jaar op de laatste speeldag kampioen van Engeland door QPR na een inhaalrace te verslaan. Deze keer was de ontmoeting tussen beide clubs niet zo dramatisch, al had de thuisclub weer de nodige moeite met de bezoekers uit Londen.

Touré trof na zestien minuten doel na een hoekschop. Zijn team domineerde de rest van de eerste helft, maar na rust nam QPR meer initiatief. De beloning kwam in de vorm van een doelpunt van Zamora.

Lang konden de bezoekers echter niet nagenieten. Twee minuten later maakte Edin Dzeko er 2-1 van. QPR ging opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar Tevez maakte in blessuretijd op aangeven van Dzeko een einde aan de spanning.

Vrouw viermaal opgepakt in 26 uur

Een vrouw in de Amerikaanse staat New Hampshire is in ruim een etmaal maar liefst vier keer opgepakt. Ze werd ingerekend voor geluidsoverlast, maar liet eenmaal op vrije voeten steeds weer onmiddellijk AC/DC's Highway to Hell en andere rockklassiekers uit haar geluidsinstallatie schetteren.

Dinsdagmiddag riep de politie Joyce Coffey voor het eerst tot de orde. Toen ze de muziek slechts harder bleek te hebben gezet werd ze een uur later ingerekend, maar ook dat bleek haar niet te deren. Dinsdagnacht en woensdag werd Coffey nog driemaal aan de tand gevoeld, maar tevergeefs.

Toen ze woensdagavond een frituurpan naar haar neef gooide was de maat voor de politie ten slotte vol. De draaideurarrestante blijft voorlopig vast.


Highway to hell

Agressieve arrestant overleden in Amsterdam

Een verwarde en agressieve man is vrijdagnacht overleden nadat de Amsterdamse politie hem had aangehouden en geboeid. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek gelast naar het overlijden van de 32-jarige man.

De man maakte rond 03.15 uur problemen bij een kroeg in de Westerstraat in de Jordaan. Portiers en een omstander probeerden de agressieve man onder controle te krijgen, waarna agenten hem onder hevig protest in de boeien hebben geslagen. De man verzette zich zo hevig dat het een ambulanceverpleegkundige niet lukte hem een kalmerende injectie toe te dienen.

Kort daarna stopte de man met schreeuwen en bewegen. De agenten en het ambulancepersoneel gingen direct over tot reanimatie. De man is vervolgens met spoed naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij korte tijd later overleed.

Of en hoeveel geweld de agenten en de portiers hebben gebruikt is onduidelijk. De politie wil geen verdere mededelingen doen.

Pechtold vraagt VVD en SP om helderheid over Europa

VVD en SP moeten zich voor de verkiezingen helder uitspreken over Europa. Die oproep doet D66-leider Alexander Pechtold zaterdagavond in Nieuwsuur. Kiezers hebben er volgens hem recht op om voor de verkiezingen te weten wat politici van plan zijn met Europa.

VVD-leider Mark Rutte en zijn SP-collega Emile Roemer hebben toegezegd Griekenland niet opnieuw geld te lenen. De VVD had bij de vorige verkiezingen in 2010 ook beloofd dat er geen cent naar Griekenland zou gaan, memoreert Pechtold. Rutte stemde uiteindelijk toch in met de steun aan Griekenland. "Dat ondermijnt het vertrouwen van mensen in politici maar ook in Europa", concludeert Pechtold.

Volgens de D66-leider geven alleen de PVV en D66 duidelijkheid over Europa. De PVV wil uit de Europese Unie en D66 'wil vooruit met de democratie en daadkracht in Europa'.

Roemer gaf onlangs aan niet van plan te zijn een boete aan Brussel te betalen als Nederland zich niet aan Europese begrotingsregels houdt. Later zwakte hij die uitspraak af.

Rutte zegt geen behoefte te hebben aan Europese vergezichten. Dit tot ongenoegen van Pechtold, die ziet dat mensen zich zorgen maken over Europa. "Het komende kabinet moet belangrijke besluiten nemen over en met Europa. Alle partijen moeten daar nu helder over zijn tegen mensen."

Europese regeringsleiders moeten in oktober weer besluiten nemen over eventuele nieuwe steunoperaties. Vermoedelijk is Rutte dan nog premier. "Mensen hebben het recht om te weten hoe partijen in de komende kabinetsperiode gaan stemmen in Brussel", vervolgt Pechtold. "Als partijen nu geen duidelijkheid geven, zijn mensen straks teleurgesteld en voelen ze zich overvallen door Europese afspraken."

Pechtold zou in Nieuwsuur oorspronkelijk in debat gaan met PVV-leider Geert Wilders maar die zegde af, omdat hij de D66-leider komende week ook al treft. In plaats daarvan gaat hij in gesprek met negen PVV-kiezers. "Omdat Geert Wilders zelf niet durft", liet de partij zaterdag weten.

De PVV-aanhangers die debatteren met Pechtold maken zich zorgen over de invloed van Europa, de gevolgen van de crisis en de problemen in Griekenland en Spanje. Pechtold interviewde twee van hen over hun politieke keuze voor zijn boek Henk, Ingrid en Alexander.

D66 lanceerde zaterdag zeven 'verbeterpunten' voor Europa: organiseer Europees bankentoezicht, voltooi de interne markt, laat Europa doen wat Nederland niet alleen kan, maak één Europese vuist., benut kansen op nieuwe groei, bescherm mensenrechten en vrijheid beter en geef mensen de macht over Europa.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.