Samsung verslaat Apple in Japanse patentzaak

Won Apple in Amerika nog een zaak tegen Samsung over triviale patenten op onder andere de vorm van de icoontjes, in Japan zijn ze minder toeschietelijk met het gegrond verklaren van patenten op een vorm of kleurtje. Daar won Samsung een eveneens door Apple aangespannen zaak.

Apple had Samsung beschuldigd van ongevraagd gebruik van gepatenteerde uitvindingen. Apple vond onder meer dat de rechthoekige telefoons van Samsung teveel op de rechthoekige telefoons van Apple zouden lijken. Ook zouden de vierkante icoontjes van Samsung lijken op de vierkante icoontjes van Apple en zou Samsung een patent misbruiken op het synchroniseren van muziek en video tussen apparaten en servers. De Japanse rechter liet zich niet van de wijs brengen. "De producten zien er niet uit alsof ze dezelfde technologie gebruiken, dus we wijzen de klachten van Apple af", zo was het oordeel van rechter Tamotsu Shoji.

In Amerika moest Samsung van een jury nog 840 miljoen euro betalen aan patentclaimkoning Apple. Op internet gingen geruchten dat Samsung deze betaald zou hebben door 30 vrachtwagens met 5 cent muntjes naar het Apple hoofdkwartier te sturen. Dat is echter een hoax. Er zijn niet genoeg 5 cent munten geslagen, het gewicht van die munten zou 100.000 ton zijn en nooit in 30 vrachtwagens kunnen en Samsung wil in die zaak nog in hoger beroep.