Zeges Armstrong niet automatisch naar nummer twee

De renners die van 1999 tot en met 2005 in de Tour de France als tweede eindigden achter Lance Armstrong, mogen zich niet automatisch rijk rekenen. Tourorganisator ASO liet weten voorlopig geen knopen door te hakken. Armstrong raakte vrijdag al zijn zeven Tourzeges kwijt na een veroordeling door het Usada wegens dopinggebruik.

Nu alle resultaten van Armstrong behaald na 1 augustus 1998 worden geschrapt, is het woord aan de organisatoren van de betrokken koersen. "In het geval van de Tour is het niet vanzelfsprekend dat de ASO de zeges nu toekent aan de nummers twee", zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Er zijn meerdere varianten mogelijk."

De renners die door de diskwalificatie van Armstrong de Tourzege in de schoot geworpen kunnen krijgen, zijn zelf ook niet van onbesproken gedrag. Alex Zülle (1999), Jan Ullrich (2000, 2001, 2003), Joseba Beloki (2002), Andreas Klöden (2004) en Ivan Basso (2005) kwamen allemaal in min of meerdere mate in opspraak.

De ASO zou kunnen beslissen om voor de Tours van 1999 tot en met 2005 geen winnaar aan te wijzen. Of het mogelijk is de zege door te laten schuiven naar de hoogst geplaatste renner zonder dopingverleden, is zeer onzeker. "Daar is volgens mij geen rechtsgrond voor", meldt Ram.

Armstrong zou zelf nog een beroep kunnen doen op de verjaringstermijn van acht jaar die is opgenomen in de reglementen van antidopingorganisatie Wada, maar dat lijkt weinig kans van slagen te hebben. "Voorwaarde is dat er acht jaar na een dopingvergrijp vervolging moet zijn ingesteld. Als er eenmaal een veroordeling is, staat nergens dat je niet uit de uitslagen mag worden geschrapt", zegt Ram.

Toch kunnen de oudere zeges van de in 2011 met wielrennen gestopte Armstrong nog inzet worden van een juridische strijd. "De uitslagen die hij na mei 2004 heeft behaald, zal hij sowieso verliezen", voorspelt Ram. "Bij oudere resultaten is dat vatbaar voor interpretatie. Dat is namelijk nog nooit gebeurd."

Een gang naar het internationaal sporttribunaal CAS zou dan nog uitkomst kunnen bieden. "Al verwacht ik dat alleen de internationale wielerunie UCI dat zal overwegen", zegt Ram. "Het Wada heeft die bevoegdheid ook, maar het is erg onwaarschijnlijk dat ze daar gebruik van maken." Armstrong liet donderdagavond al weten de juridische strijd te staken en zich te richten op andere dingen in het leven.