'Meer vergoeding voor Groningse bevingslachtoffers'

De burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) inwoners een hogere schadevergoeding geeft na aardbevingen. Nu wordt vaak oppervlakkig naar schade gekeken waarna enkele honderden euro's worden uitgekeerd. Rodenboog wil dat ook naar de bouwkundige staat van een woning wordt gekeken, zegt hij vrijdag tegen Novum Nieuws.

Burgers met schade na een aardbeving kunnen sinds 2003 een schadevergoeding vragen aan de NAM, die aardgas wint in de provincie Groningen. Door die winningen ontstaan bevingen in het gebied. "De eerste jaren waren onze inwoners tevreden over die regeling, maar naarmate het aantal bevingen met schade tot gevolg toenam, is de tevredenheid afgenomen", zegt de burgemeester. Volgens hem zijn mensen moe van het almaar moeten melden van schade.

"Degenen die de schade wel melden, krijgen iemand thuis die een zichtbare scheur dichtsmeert. Vervolgens worden mijn inwoners afgekocht met een paar honderd euro." Rodenboog wil dat er een grondigere inspectie komt en, waar nodig, hogere schadevergoedingen worden uitgekeerd. De burgemeester verwijst naar een rapport uit oktober waarin de provincie, het KNMI en aardbevingsdeskundigen hebben vastgesteld dat een andere methodiek voor het vaststellen van schade gewenst is.

Bewoners in het noordoosten van Groningen werden donderdagavond voor de tweede keer in de week opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 3.9. In hetzelfde gebied vond woensdag ook al een aardbeving plaats, toen met een kracht van 2.4.