Komende Diablo III-patch uitgelegd

Diablo III krijgt met patch 1.0.4, die in de vierde week van augustus uitkomt, veel veranderingen in gameplay en vooral tweaks om co-op aan te moedigen.

Blizzard ziet graag meer mensen spelen in co-op. "Het liefst willen we graag spelers die solo willen spelen solo laten spelen, en spelers die willen co-open, co-op laten spelen. Op dit moment is solo spelen de duidelijke keuze, zelfs voor degenen die liever samen met een aantal van hun vrienden willen spelen", zegt senior technisch game designer Wyatt Cheng op de officiële blog.

Om dit te bereiken, gaat Blizzard de magic find- en goudboete die nu geldt in multiplayergames verwijderen. Het spel gaat rekenen met het volledige aantal procenten magic find op hun items, in plaats van deze te minderen zoals nu. 

De vermenigvuldigingsfactor voor de levenspunten van monsters per extra speler zal ook verlaagd worden tot  75 procent voor alle moeilijkheidsgraden, in tegenstelling tot de schaal 75 op normal, 85 op nightmare, 95 op hell en 110 procent op inferno. Daarnaast wil Blizzard de kloof tussen normale monsters, champions en zeldzame monsters verkleinen. "Normaal monsters sterven snel en zijn meestal alleen maar kanonnenvoer en de champions en rares voelen dan aan als een bakstenen muur. In het algemeen zijn we op zoek om de normale vijanden iets sterker te maken en de chapions en rares iets minder sterk."

Wapenschade zal ook in belangrijke mate worden veranderd. "Een van de algemene verbeteringen die we graag leveren aan onze items in het spel heeft betrekking op het verschil tussen een item met een kans op goed te zijn tegen het al weten voor het identificeren dat het niet goed gaat zijn", zei Cheng. "Om wapens aan een kans om te vechten te helpen, kan de basisschade op alle level 61- en level 62-wapens zo rollen dat de schade tot bij  de top van level 63 kan komen."

Enrage-timers worden verwijderd van champions en zeldzame monsters. Ze zullen nog steeds worden gebruikt op bazen, maar Cheng zei: "De oorspronkelijke bedoeling achter enraged timers was om een paar ontmoetingen te hebben die diende als 'DPS check', die ook spanning en opwinding toevoegen. Als gevolg van de willekeur van de champions en zeldzame monsters, gecombineerd met een filosofie van efficiënte items zoeken, is dit alleen de juiste weg voor ons te nemen."

Reparatiekosten worden met 25 procent verminderd op de high-end items omdat Blizzard het gevoel had dat ze gewoon te hoog in versie 1.0.3 waren. In latere blogs gaat Blizzard in op de klasse- en skillwijzigingen. Ze kijken vooral waarom bepaalde skills populair zijn en hoe ze de overige dan kunnen tweaken om ook bruikbaar te maken. Als voorbeeld wordt de Hydra van de sorceress genoemd. Ieder weldenkend mens pakt de Venomvariant. Blizzard gaat de overige rune-varianten van Hydra aanpakken zodat deze ook nuttiger worden.

Diablo III