Hockeyers na monsterscore door naar finale

De Nederlandse hockeyers hebben zich dankzij een monsterscore weten te plaatsen voor de olympische finale. De formatie van bondscoach Paul van Ass vernederde gastland Groot-Brittannië in een wedstrijd waarin bijna alles lukte met 9-2. In de finale wacht Duitsland dat in de poulefase al verslagen werd.

De wedstrijd begon voor Oranje met een deceptie, doordat Klaas Vermeulen hard in botsing kwam met Glenn Kirkham en zijn schouder blesseerde. Al snel volgde echter ook vreugde, want via een benutte strafcorner van Weusthof kwam Nederland op voorsprong. Weusthof scoorde even later opnieuw nadat een strafcorner mislukte en hij de rebound wel benutte. Groot-Brittannië kwam hierna via de strafcorner terug tot 2-1.

Dit bleek het enige wapenfeit van het thuisland te zijn, want via een strafcorner van Mink van der Weerden en een veldgoal van Billy Bakker stond het bij rust al 4-1. Groot-Brittannië zette Nederland na rust direct vast, maar via een goal van Bakker brak Oranje het verzet en liep het via Teun de Nooijer, Floris Evers, wederom Bakker en Weusthof uit naar een 9-1 voorsprong. Robert Moore redde vijf minuten voor tijd nog de eer voor de Britten door de 9-2 eindstand aan te tekenen.