Noodfonds krijgt achthonderd miljard euro in kas

Alle financiële vangnetten van de zeventien eurolanden bij elkaar krijgen een vermogen van achthonderd miljard euro. Dat blijkt vrijdag uit een persbericht van de eurogroep, waar de ministers van financiën van alle zeventien eurolanden zitting in hebben.

Het financiële vangnet bestaat uit het permanente noodfonds ESM, dat in juli start, en de tijdelijke EFSF, die al leningen had uitstaan. Ook rekenen de ministers een oud fonds mee, het EFSM, en de miljarden die bilateraal aan Griekenland zijn uitgeleend.

Het ESM krijgt uiteindelijk in 2014 een vermogen van vijfhonderd miljard. Dat komt versneld beschikbaar, doordat de lidstaten hun bijdrage al eerder storten. De gelden uit de EFSF blijven in tegenstelling tot eerdere voorstellen parallel beschikbaar.

Gezamenlijk wordt het plafond van de twee fondsen zevenhonderd miljard euro. Aangevuld met het al uitstaande geld uit de oude faciliteit (49 miljard euro) en de Griekse leningen (53 miljard) rekent de eurogroep nu met een 'hoger' vangnet van achthonderd miljard euro.

Die verhoging van de noodfondsen moet een 'overtuigende boodschap' zijn voor de financiële markten en de internationale partners dat de eurozone de al twee jaar durende economische crisis kan oplossen, zei de Oostenrijke minister van financiën Maria Fekter na afloop van het overleg.

De ministers van financiën van de zeventien eurolanden waren in Kopenhagen voor een informele bijeenkomst. De inrichting van het ESM stond daar op de agenda. Vanuit onder meer de OESO was gepleit om het ESM te verhogen tot boven de duizend miljard euro. Een lager bedrag zou onvoldoende zijn om landen als Spanje en Italië te ondersteunen, mocht het daar misgaan.


Noodfonds krijgt achthonderd miljard euro in kas (Foto: Novum)