EU-commissaris roemt Nederlandse begrotingstraditie

Eurocommissaris van economische en monetaire aangelegenheden Olli Rehn is blij met het begrotingsakkoord dat is bereikt in Nederland. In een verklaring roemt Rehn vrijdag 'de lange Nederlandse traditie van gezonde overheidsfinanciën'. "Het toont een diepgewortelde cultuur van stabiliteit."

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft vrijdag de stukken waaruit blijkt dat het Nederlandse begrotingstekort voor volgend jaar voldoet aan de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product naar de Europese Commissie gestuurd. Het begrotingsakkoord dat VVD en CDA overeen zijn gekomen met GroenLinks, D66 en de ChristenUnie houdt voor volgend jaar ongeveer twaalf miljard euro aan besparingen in.

Rehn zei dat het akkoord aantoont dat Nederland de overheidsfinanciën 'sterk en duurzaam' wil houden om zo de welvaart voor toekomstige generaties veilig te stellen. "Het onderstreept de kracht en geloofwaardigheid van binnenlandse instellingen, die niet bang zijn om moeilijke, maar onvermijdelijke keuzes te maken."

Met het opsturen van de stukken heeft Nederland zich gehouden aan de gestelde deadline van 30 april. De Europese Commissie buigt zich, net als het geval zal zijn voor andere Europese lidstaten, in mei over de Nederlandse plannen.