Handbalsters niet naar Spelen

Het lot van de Nederlandse handbalsters ligt volledig in de handen van Spanje. Als Spanje wint of gelijkspeelt vanmiddag tegen Kroatië dan gaat Nederland naar de Olympische Spelen. De ploeg van Henk Groener versloeg zelf Argentinië, het zwakke broertje in de poule, met 30-21.

Nederland begon zenuwachtig tegen de Argentijnse dames, die op het WK vorig jaar 23e werden. De Zuid-Amerikanen namen een 3-0 voorsprong, maar de oranjedames herstelden zich snel. Bij rust was het al 15-9 en na rust diepten ze die voorsprong nog verder uit.

Update 14:12

De Nederlandse handbalsters gaan niet naar de Olympische Spelen. Kroatië wist de Spaanse dames te kloppen met 23-22, wat genoeg was om Nederland op onderling doelsaldo voor te blijven.

Spanje startte nog prima, maar bij rust had Kroatië een voorsprong van twee doelpunten (14-12). Spanje speelde slordig, miste de nodige zevenmeterworpen en zag Kroatië uitlopen naar een verschil van vijf. Even gloorde voor de Nederlandse dames de hoop dat Spanje buiten de boot zou vallen, want bij een verschil van acht doelpunten of meer in het voordeel van Kroatië zouden de Spaanse dames de Spelen missen.

Dat gebeurde niet. Spanje knokte zich in de slotfase terug, kwam terug tot één doelpunt verschil, maar meer zat er voor de Zuid-Europese vrouwen - en Nederland - niet in.