Evacués Uithoorn vrijdagmiddag terug

De bewoners van de ongeveer 71 ontruimde woningen rond de Schanskerk in Uithoorn mogen vrijdagmiddag allemaal terug naar huis. De kerk dreigde in te storten, maar de herstelwerkzaamheden zijn vermoedelijk rond 15.00 uur afgerond. Dat zei een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Donderdag werden de bewoners hals over kop hun huis uitgehaald. Ze hebben de nacht doorgebracht bij familie, vrienden of in een hotel. Ook moesten donderdag diverse winkels in de buurt hun deuren sluiten.

Donderdagavond verbeterde de situatie van de kerk doordat losse onderdelen werden verwijderd. Tot middernacht is gewerkt aan het demonteren van ornamenten, windvanen en de haan. Vrijdagochtend worden de twee torens van de ruim veertig meter hoge kerk verder vastgezet en de klokken gezekerd. Ook wordt de kerk 'ingepakt' met steigers zodat het gevaar bij instorting of abrokkeling definitief geweken is.

Wat er daarna gebeurt, kan de woordvoerder niet zeggen. "Het parochiebestuur is nu aan zet. Het gebouw is niet van ons." Voor een grote restauratie is 4,4 miljoen euro nodig, maar dat kan de parochie niet ophoesten. De kans is klein dat de gemeente te hulp schiet. "Dat is nu niet aan de orde", aldus de woordvoerder. Uithoorn voert overigens wel gesprekken met het kerkbestuur. De Schanskerk staat al sinds 2007 leeg vanwege de slechte staat van het gebouw. Verschillende parochianen zijn boos omdat de kerk niet meer wordt gebruikt en op instorten staat. In de afgelopen jaren zou anderhalf miljoen euro zijn ingezameld voor een restauratie, maar dat geld is verdwenen na een fusie met een andere parochie, zegt een betrokkene tegen RTV Noord-Holland.

De gemeente wil daar niet op ingaan. Vrijdag wordt er voor de ondernemers die hun winkel moesten sluiten een informatiebijeenkomst georganiseerd. Dan wordt gepraat over een mogelijke schadevergoeding vanwege misgelopen inkomsten. Een bijeenkomst voor de bewoners van Uithoorn blijft vooralsnog uit.