Van Bijsterveldt geen kandidaat-lijsttrekker CDA

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat laat ze vrijdag via Twitter weten. De minister stelt er goed over te hebben nagedacht en uiteindelijk te hebben besloten zich niet kandidaat te stellen.

Van Bijsterveldt was een van de mensen die werden genoemd als mogelijke kandidaat. Erg veel kans leek de oud-voorzitter van het CDA niet te maken. Het televisieprogramma De Vijfde Dag meldde donderdag na een peiling onder ruim vijfhonderd gemeenteraadsleden van het CDA dat 3,6 procent voor Van Bijsterveldt zou kiezen.

De raadsleden mochten kiezen uit vier mensen die zich vermoedelijk kandidaat zouden stellen voor het CDA-lijsttrekkerschap. Ruim dertig procent van de ondervraagde raadsleden steunt de 46-jarige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies kon rekenen op de steun van 16,7 procent van de gemeenteraadsleden en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker kreeg 6,8 procent van de deelnemers achter zich.

Van Haersma Buma meldde vrijdag dat hij zich inderdaad kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap. Eerder meldden zich al voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager liet donderdagavond weten niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker van de christendemocraten.

Woensdag bepaalde het partijbestuur dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. Kandidaten kunnen zich tot volgende week vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. Op 7 mei worden de kandidaten gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.


Van Bijsterveldt geen kandidaat-lijsttrekker CDA (Foto: Novum)