CDA-raadsleden willen Van Haersma Buma

Gemeenteraadsleden van het CDA zien fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma het liefst als de nieuwe lijsttrekker van hun partij. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag donderdag na een peiling onder ruim vijfhonderd CDA-raadsleden. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies staat op de tweede plek.

De raadsleden mochten kiezen uit vier mensen die zich vermoedelijk kandidaat gaan stellen voor het CDA-lijsttrekkerschap. Ruim dertig procent van de ondervraagde raadsleden steunt de 46-jarige Van Haersma Buma. Spies kan rekenen op de steun van 16,7 procent van de gemeenteraadsleden.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker krijgt 6,8 procent van de deelnemers aan de peiling achter zich en minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt eindigt met 3,6 procent op de laatste plek. Ongeveer twintig procent van de raadsleden maakte geen keuze.

Twee op de drie CDA-raadsleden geven verder aan dat het achteraf gezien de verkeerde keuze was om met de PVV samen te gaan werken. Bijna driekwart vindt dat een nieuwe coalitie met de PVV moet worden uitgesloten.


CDA-raadsleden willen Van Haersma Buma (Foto: Novum)