Ook De Jager niet verkiesbaar voor CDA

Ook demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) is niet beschikbaar voor een plek op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Dat heeft hij donderdagavond gezegd.

De bewindsman wil zich de komende tijd echt richten op zijn rol als minister van Financiën, zei hij. Nederland zit midden in een economische crisis en De Jager wil een solide begroting maken. "Ik wil me daar helemaal op richten." De Jager sluit niet uit dat hij na de verkiezingen terugkeert als minister.

Het partijbestuur van het CDA besloot woensdag om lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven. De Jager liet al eerder weten dat hij daarvoor niet beschikbaar is. "Hij wil niet", zei partijvoorzitter Ruth Peetoom donderdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Peetoom zei dat zij De Jager heeft gevraagd om lijsttrekker te worden. "Jan Kees vindt dat deze klus als minister van Financiën hem past als een jas. Daar is ie happy." Onder leiding van De Jager sloten vijf partijen donderdag een akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Volgens Peetoom is De Jager heel goed om zonder partijpolitieke belangen te werk te gaan. "Dat hij daar rondwandelt als een soort van begrotingsinformateur verbaast me niet."

Woensdag liet ook vicepremier Maxime Verhagen al weten dat hij zich niet verkiesbaar stelt voor zijn partij. Ook Verhagen liet eerder weten geen lijsttrekker te willen worden.