Sibon bergt kicksen in zomer op

Gerald Sibon is bezig aan zijn laatste seizoen als profvoetballer. De 37-jarige spits laat dat zaterdag op de website van zijn belangenbehartiger Sport Promotion weten. "Het was moeilijk beslissen. Maar het is mooi geweest zo."

Sibon was 20 jaar prof en speelde voor FC Twente, VVV-Venlo, Roda JC, Ajax, Sheffield Wednesday, sc Heerenveen, PSV, FC Nürnberg en Melbourne Heart. In 441 competitieduels scoorde hij 147 keer.

Deze week werd al bekend dat sc Heerenveen het aflopende contract van de aanvaller niet wilde verlengen. "Ik had nog best een jaartje door willen gaan bij Heerenveen", geeft Sibon aan. De beslissing van de Friese club dwong hem over zijn toekomst na te denken. "Weer verhuizen naar elders, als er al belangstelling zou zijn met mijn leeftijd? Of de eer aan jezelf houden en er een punt achter zetten? Het is dus het laatste geworden. Ik denk dat ik er vrede mee heb."

Sibon twijfelde al enige tijd of hij het fysiek kon opbrengen om nog een jaar te spelen. "Ik had langer tijd nodig om te herstellen." Sibon wilde ook geen schim van zichzelf worden. "Het moet er ook wel uit blijven zien hè? Je moet niet als een oude man over dat veld lopen te sjokken. In mijn beleving was dat soms wel zo, als ik de beelden terugzag."

Sibon werd in zijn loopbaan drie keer kampioen van Nederland. In 1998 deed hij dat met Ajax, in 2005 en 2006 met PSV. De beker won hij vaker. Met Roda JC won hij die prijs voor het eerst in 1997 en de twee jaren daarna vierde hij in het bekertoernooi successen met Ajax. Ook met PSV (2005), Nürnberg (2007) en Heerenveen in 2009 toonde hij zich een cupfighter.

In 2008 ging de toen 34-jarige Sibon als dispensatiespeler mee naar de Olympische Spelen in Beijing. Oranje bereikte daar de kwartfinale. Een oproep voor het grote Oranje bleef uit.

Sibon denkt aan een toekomst als trainer. Dit seizoen liep hij al stage bij de C-jeugd van Heerenveen.