Drie veroordeelden opgehangen in Japan

In Japan zijn donderdag drie terdoodveroordeelden opgehangen. Het zijn de eerste executies in het land sinds ruim anderhalf jaar.

De terechtstellingen vonden in drie verschillende gevangenissen plaats. Het ging om drie mannen die respectievelijk in 1999, 2001 en 2002 vijf, twee en drie mensen hadden vermoord, meldden Japanse media op basis van anonieme medewerkers van het ministerie van justitie.

Minister van justitie Toshio Ogawa bevestigde de executies en verklaarde op een persconferentie dat het publiek achter de doodstraf staat.

De executies zijn de eerste in Japan sinds juli 2010. De doodstraf wordt in Japan gewoonlijk alleen toegepast op meervoudige moordenaars. In Japanse dodencellen zitten nu 132 veroordeelden.

Japan is met de Verenigde Staten een van de weinige geïndustrialiseerde landen waar de doodstraf nog bestaat. Doodvonnissen worden in Japan door middel van ophanging uitgevoerd. Terdoodveroordeelden krijgen pas kort voor de executie te horen dat hun vonnis wordt voltrokken, familie en advocaten worden pas achteraf ingelicht.

Volgens de Japanse publieke omroep NHK was 2011 het eerste volledige jaar sind negentien jaar waarin niemand geëxecuteerd werd.