'Topambtenaren negeren declaratieregels voor hotel'

Topambtenaren van de Nederlandse ministeries overtreden massaal de declaratieregels voor hotelovernachtingen. Bij twee op de drie boekingen wordt het toegestane tarief overschreden, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

RTL Nieuws onderzocht ruim honderdvijftig hotelboekingen van de secretarissen-generaal en directeuren-generaal van de verschillende ministeries. Bij meer dan honderd werd het toegestane maximum overschreden, soms tot honderden euro's per nacht. Zo overnachtte een topambtenaar van Buitenlandse Zaken in New York in een hotelkamer van vijfhonderd euro, terwijl het toegestane maximum 309 euro is.

In Brussel wordt het meest een te dure kamer geboekt. Daar is honderdvijftig euro het toegestane maximum, maar wordt vaak overnacht in kamers van boven de tweehonderd euro.

De ministeries laten overigens in een reactie weten dat alleen sprake is van het overtreden van regels bij het overschrijden van het maximum als er geen goedkopere hotelkamers beschikbaar zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) heeft laten weten dat ze de bonnen van de hoge ambtenaren op internet wil gaan zetten. Dat plan bestaat al voor de bonnen van ministers en staatssecretarissen.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans vindt dat echter niet ver genoeg gaan. Hij gaat Spies vragen tien geboden op te stellen die ervoor moeten zorgen dat ambtenaren soberder worden met hun declaraties.