Nederland trekt twee miljoen uit voor SomaliŽ

Nederland steekt twee miljoen euro in een speciaal fonds voor Somalië. Met het fonds moeten Somalische gebieden die zijn herwonnen op de radicaalislamitische beweging Al-Shabab snel worden opgebouwd om ze weerbaarder te maken. Ook draagt Nederland driehonderdduizend euro bij aan een nieuw initiatief tegen piraterij, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Donderdag vond in Londen een topconferentie plaats onder leiding van de Britse premier David Cameron. Stabilisatie van Somalië stond op de top centraal. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) drong volgens zijn ministerie aan op verdere internationale inspanningen om piraterij en terrorisme te bestrijden.

Behalve militair ingrijpen denkt Rosenthal aan een 'politiek verzoeningsproces' en het vestigen van een goede rechtsorde. Ook moet onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg op orde worden gebracht en moeten banen worden geschept.

Het nieuwe initiatief tegen piraterij is een nieuw centrum dat gevestigd wordt op de Seychellen. Het doel ervan is piratenleiders en hun financiers aan wal op te sporen en te vervolgen. Behalve het Verenigd Koninkrijk en Nederland doen ook de Verenigde Staten en Interpol mee.