[AC] Bony scoort voor Ivoorkust

Sudan heeft zich voor het eerst sinds 1970 geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Het land won zelf in groep B met 2-1 van Burkina Faso en profiteerde van een misstap van Angola, dat met 2-0 verloor van het al geplaatste Ivoorkust en is uitgeschakeld.

Angola had tegen Ivoorkust voldoende aan een gelijkspel om de laatste acht te bereiken. Mede door toedoen van Wilfried Bony lukte dat niet. De spits van Vitesse, die voor het eerst in de basis stond, gaf na een halfuur de assist op de openingsgoal van Emmanuel Eboué. In de tweede helft zorgde hij na een blunder in de defensie van Angola zelf voor de 2-0.

Sudan, dat aantrad met alleen spelers uit de nationale competitie, liet tegen het al uitgeschakelde Burkina Faso geen steken vallen. Spits Mudathir el Tahir werd met doelpunten in de 33e en tachtigste minuut de grote man. De tegentreffer van Moumouni Dagano viel te laat om de spanning nog terug te brengen.

Ivoorkust eindigt met de maximale score van negen punten uit drie duels bovenaan in groep B. De Oranje Olifanten spelen in de kwartfinale tegen gastland Equatoriaal Guinee. Sudan stuit in de kwartfinale op Zambia.


Sudan verder, Angola uitgeschakeld (Foto: Novum)