FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 januari 2012

Braziliaanse bikini's nu ook voor 'dikkerdjes'

Het strand van Ipanema in Rio de Janeiro werd jarenlang bevolkt door gebronsde vrouwen in de iconische miniscule bikini's. De afgelopen tijd zijn de vrouwen echter steeds voller geworden, waardoor de mini-bikini's niet langer passen. Een groeiend aantal modebedrijven besloot dan ook met de tijd mee te gaan en brengt bikini's op de markt voor vrouwen 'met een maatje meer'.

Dat de modebedrijven grotere maten bikini's op de markt brengen is niets minder dan een revolutie in Brazilië, waar uiterlijk enorm belangrijk is. Dikke vrouwen hadden lange tijd geen andere keus dan in grote t-shirts en wielrenbroekjes naar het strand te gaan.

"Er waren alleen maar bikini's in kleine maatjes waar alleen graatmagere meisjes in pasten. Maar niet iedereen heeft het lichaam van een model", zei Elisangela Inez Soares, gekleed in een zwarte bikini maatje 40, tijdens het zonnebaden op de Copacabana. "Eindelijk begint het erop te lijken dat mensen zich gaan realiseren dat we niet allemaal Gisele zijn", een verwijzing naar het Braziliaanse supermodel Gisele Bündchen.

Kledingontwerpster Clarice Rebelatto zei dat haar eigen zoektocht naar zwemkleding er uiteindelijk toe heeft geleid dat ze het kledingmerk Lehona oprichtte. Het merk richt zich uitsluitend op plus-size badmode. "Eerlijk gezegd gaat het probleem verder dan bikini's. In Brazilië was het zo dat zelfs als je een beetje dikker was, het vinden van kleding in de juiste maat een echt probleem was", zei Rebelatto, die zelf maatje 38 heeft. "En ik dacht: ik ben zelf niet eens zo heel dik in vergelijking met veel andere vrouwen, dus als ik een probleem heb, hoe doen zij het dan?"

Sinds de oprichting in 2010 is Lehona een hit. De veertien stijlen bikini's die het merk aanbiedt zijn geen kledingstukken die je normaal gesproken associeert met plus-size badpakken. De decolletés zijn diep uitgesneden, de bandjes zijn weinig meer dan dunne veters en hoewel de broekjes een groter oppervlak van de bilpartij bedekken dan het welbekende flossdraad van de stringbikini's, zijn ze nog steeds stukken uitdagender dan de gemiddelde snit van Amerikaanse badkleding.

"We gaan uit van het principe dat dikkere vrouwen net als ieder ander persoon zijn: ze willen er niet uitzien als oude vrouwtjes, gekleed in degelijke, alles bedekkende badpakken in alleen maar de kleur zwart", aldus Luis Rebelatto, de zoon van Lehona-oprichtster Clarice.

Lehona wordt vooralsnog alleen verkocht in speciale winkels in Brazilië, maar het merk groeit in hoog tempo. Hetzelfde geldt voor Acqua Rosa, een gewoon badkledingmerk dat in 2008 begon met een plus-sizelijn. Nu zorgt juist die lijn voor meer dan zeventig procent van de inkomsten, aldus directeur Joao Macedo.

En dat is logisch, want het fysiek van de gemiddelde Braziliaan is flink veranderd.

Eeuwenlang werd Brazilië gekweld door ondervoeding. In 1970 leed bijna tien procent van de bevolking in de arme kuststrook in het noordoosten aan ondergewicht. De enorme economische groei die Brazilië inmiddels doormaakt heeft er echter voor gezorgd dat miljoenen mensen niet langer wegkwijnen in armoede. De toenemende welvaart komt tot uiting in de groeiende tailles. Uit een studie uit 2010 blijkt dat 48 procent van de volwassen vrouwen lijdt aan overgewicht, evenals vijftig procent van de mannen. In 1985 was slechts 29 procent van de vrouwen te dik, tegen achttien procent van de mannen.

Ondanks het groeiend aantal vrouwen dat te dik is, is niet ieder merk even happig om de 'gordinhas' - vrij vertaald: dikkerdjes - te omarmen. Veel bikini-fabrikanten laten de groeiende markt links liggen. Het luxe merk Salinas bijvoorbeeld biedt vijf maten bikini's aan. Van extra small tot extra large. Maar het merk staat erom bekend dat de kledingstukken erg klein vallen en het is ondenkbaar dat iemand met een maatje 36 zich in de miniscule bikini's weet te persen.

Luis Rebelatto verwijt deze merken snobisme. "Sommige merken willen niet geassocieerd worden met dikke vrouwen", zei hij. "Alleen met de dunne, de rijke en de chique vrouwen."


Braziliaanse bikini's nu ook voor 'dikkerdjes' (Foto: Novum)

Achttienduizend kippen komen om bij brand in schuur

Bij een zeer grote brand in een schuur in het Brabantse Rijen zijn maandagavond minstens achttienduizend kippen om het leven gekomen. Mogelijk is asbest in de omgeving vrijgekomen. Als dat zo is, moet eerst het asbest worden opgeruimd, voordat de kippen kunnen worden geruimd, meldt een woordvoerder van de politie.

De brand in de schuur aan de Mosstraat werd omstreeks 19.00 uur opgemerkt door buurtbewoners. De oorzaak is nog onbekend. Het vuur woedde in een van vier schuren met daarin achttienduizend kippen per schuur.

De brandweer gaf rond 21.15 uur het sein brand meester. De schuur waarin de brand woedde, kan als verloren worden beschouwd. Voorkomen kon worden dat het vuur oversloeg naar een van de drie andere schuren. In twee aangrenzende schuren zijn echter mogelijk ook kippen omgekomen door verstikking, maar de brandweer heeft dat nog niet kunnen onderzoeken.

De regionale milieudienst gaat onderzoeken of in de omgeving inderdaad asbest is vrijgekomen.

EU zet in op stageplekken en webwinkels

De 27 lidstaten van de Europese Unie zetten het komende jaar in op meer werkervaringsplekken om jeugdwerkloosheid te voorkomen. Ook wil het e-commerce stimuleren en het midden- en kleinbedrijf meer ruimte geven. Dat blijkt uit de gezamenlijke verklaring van de EU-landen die voor afloop van de informele bijeenkomst maandag naar buiten is gebracht.

Het afgelopen jaar stonden de bijeenkomsten van de Europese Raad vooral in het teken van de de Europese staatsschuldencrisis. Begin december werd louter gesproken over het afdwingen van meer begrotingsdiscipline. Voor aanvang van de top op maandag leken de leiders te hebben afgesproken om vooral niet te spreken over de crisis en de problemen in Griekenland, maar over het stimuleren van de groei.

De lidstaten werden het dan ook snel eens over een gezamenlijke verklaring over dat de Europese economieën gemoderniseerd moeten worden om zo duurzame groei mogelijk te maken. "Dit is essentieel om banen te creëren en om ons sociale model te kunnen behouden", schrijven de leiders. "Hierbij moeten we wel de sociale partners en de nationale systemen van de lidstaten respecteren."

Het recept voor het moderniseren van de Europese economie is volgens de lidstaten het oplossen van de hoge Europese jeugdwerkloosheid, de vervolmaking van de Europese gezamenlijke markt en het stimuleren van de financiering van de economie, in het bijzonder van midden- en kleinbedrijven. Lidstaten wordt gevraagd hier beleid op te maken, de EU stimuleert deze maatregelen met extra fondsen en het versimpelen van de regels.

De Europese regeringsleiders zijn het naar verwachting maandag ook eens geworden over de instelling per juli van het permanente Europese noodfonds ESM. Of de leiders het ook eens zijn geworden over een strenger begrotingspact, zoals zij dat zich in december hebben voorgenomen, is nog niet bekend.


EU zet in op stageplekken en webwinkels (Foto: Novum)

[Jupiler League] Sparta zet goede reeks voort

Sparta Rotterdam heeft de derde plaats in de Jupiler League weer voor zich opgeëist. De ploeg van trainer Michel Vonk won in Deventer met 2-1 van Go Ahead Eagles en is nu elf wedstrijden op rij ongeslagen. Sparta moet op de ranglijst alleen de ongenaakbare koploper FC Zwolle en nummer twee FC Eindhoven voor zich dulden.

Mario Bilate bezorgde Sparta met een goal in de zesde minuut een droomstart in de Adelaarshorst. Na een uur spelen leek de van RKC gehuurde Karim Fachtali de thuisploeg toch een punt te bezorgen, totdat Jeremy Bokila in de slotfase een fout van Resit Schuurman afstrafte en zo Sparta naar de overwinning schoot.

Onrust in Senegal eist levens

Bij een demonstratie tegen de regering zijn maandag in Senegal twee doden gevallen. Dat heeft de paramilitaire politie van het land gezegd. Volgens getuigen openden veiligheidstroepen het vuur op de menigte.

Het protest vond plaats in het noordelijke stadje Podor. Een bejaarde vrouw en een student vonden de dood.

De spanningen in Senegal zijn sterk toegenomen na de beslissing van het hooggerechtshof dat de bejaarde Senegalese president Abdoulaye Wade voor een derde termijn mag gaan in de presidentsverkiezingen eind februari. Oppositiepartijen hadden de kandidatuur van de 85-jarige president aangevochten omdat hij al twee termijnen achter de rug heeft.

Afgelopen vrijdag kwam het al tot botsingen tussen demonstrerende jongeren en veiligheidstroepen, waarbij een politieman om het leven kwam.

Valkenburg niet op NK allround

Diane Valkenburg zal komend weekend niet meedoen aan het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen. De schaatster van Control kan zich daardoor ook niet meer plaatsen voor het Wereldkampioenschap.

Valkenburg heeft zich moeten afmelden met rugblessure. Ook Ireen Ireen Wüst, die zich wel al geplaatst heeft voor het WK, zal in Heerenveen niet meedoen. Valkenburg was afgelopen maand nog wel actief op het Europees kampioenschap. Daar was ze achter Wüst en Linda de Vries de derde Nederlandse, in het klassement eindigde ze op de vijfde plaats.

Valkenburg liep tijdens een trainingskamp in Calgary bij een krachttraining de blessure op. Inmiddels is die grotendeels verdwenen, maar de begeleidingsstaf wil geen risico nemen en de schaatster niet komend weekend al vier afstanden laten rijden. Valkenburg zal zich nu gaan richten op de komende wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden.

'Toeristen terroriseren Amsterdam'

Amsterdam wordt steeds onleefbaarder door de toename van het toerisme. Dit vinden althans steeds meer bewoners van de Amsterdamse binnenstad, zo blijkt uit een maandag uitgezonden EénVandaag-reportage. Op een gemiddelde dag in de binnenstad zijn er 80.000 toeristen op 80.000 echte bewoners.

In 2010 nam het toerisme in Amsterdam toe met 22 procent versus 2005. Ook het aantal overnachtingen steeg van 7,7 miljoen in 2000 naar 9,7 miljoen in 2011. Meer en meer Amsterdammers klagen over dat de stad 'een Efteling voor volwassenen aan het worden is' en verlangen terug naar rustigere tijden.

Ook moeten er veel panden, waaronder woonhuizen, plaats maken voor een explosie van nieuwe hotels, en dreigt er een steeds grotere eenheidsworst in Neerlands grootste stad. Goed voor de economie is het wel: de branche is jaarlijks goed voor meer dan 57.000 banen en brengt 6,3 miljard euro in het laatje.


'Toeristen terroriseren Amsterdam'

Juventus verhuurt Motta aan Catania

Marco Motta maakt het seizoen af bij Catania. De verdediger wordt gehuurd van Juventus.

Catania maakt het nieuws bekend via de officiële clubsite. De huidige nummer dertien van de Serie A zag in de 25-jarige Motta de ideale versterking voor de achterhoede en wist de verdediger vandaag definitief over te nemen.

De verdediger was afgelopen seizoen nog een vaste kracht bij Juventus, maar sinds de komst van Antonio Conte kwam Motta op een zijspoor terecht. De Italiaan speelde in totaal slechts 23 competitiewedstrijden voor De Oude Dame.

Motta begon zijn loopbaan in 2004 bij Atalanta Bergamo, waarna hij via Udinese, Torino, weer Udinese en AS Roma uiteindelijk bij de Turijnse club terecht kwam.

Haase eenvoudig verder in Zagreb

Robin Haase heeft op het ATP-toernooi van Zagreb overtuigend de tweede ronde bereikt. Nederlands beste tennisser won op het Kroatische hardcourt met 6-2, 6-3 van thuisspeler Kristijan Mesaros, die met een wildcard was toegelaten. Voor Haase is het na twee nederlagen zijn eerste overwinning van het seizoen.

Haase zakte maandag naar de 62e plaats op de wereldranglijst, maar staat daarmee nog altijd 233 plaatsen hoger dan Mesaros. Dat verschil was op de baan duidelijk te merken. Haase leverde weliswaar een keer zijn service in, maar brak maar liefst vier keer de opslag van zijn tegenstander.

In de volgende ronde stuit Haase op de Duitser Matthias Bachinger. De nummer 93 van de wereld won met 6-3, 6-3 van de Zuid-Afrikaan Izak van der Merwe.

Dode vrouw (24) gevonden in woning Rotterdam

Een 24-jarige vrouw is maandagavond dood in een woning in Rotterdam aangetroffen. Een 26-jarige man is aangehouden. Hij had de dood van een vriendin van hem bij de politie gemeld.

De overleden vrouw werd rond 18.30 uur aangetroffen in de woning aan de Hillevliet, meldt de politie maandagavond. De 26-jarige man was daar ook aanwezig. De man is aangehouden, omdat niet meteen kon worden vastgesteld wat de doodsoorzaak is. Hij is naar een politiebureau gebracht.

Verdachte fataal ongeval filefuik naar PBC

De man die in oktober een dodelijk ongeluk veroorzaakte door op een filefuik op de A2 bij Abcoude te rijden, moet naar het Pieter Baan Centrum voor observatie. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag besloten op een procedurele zitting.

Een verzoek het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren werd afgewezen. Ook het verzoek van de verdediging de verdachte op vrije voeten te stellen, werd afgewezen.

Bij het ongeval in oktober kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om het leven toen de verdachte op een door de politie veroorzaakte file reed. De verdachte was even daarvoor met zijn zoon weggereden bij een pompstation in Culemborg zonder te betalen voor de getankte benzine.

De politie zette de achtervolging in in een poging om de man te stoppen. Daarbij ramde hij verschillende keren een politiewagen voordat hij uiteindelijk op de file inreed.

Op 23 april vindt er opnieuw een procedurele zitting over de zaak plaats.

'Transfer Sneijder naar Manchester City in de maak'

Manchester City hoopt te profiteren van de situatie waar Wesley Sneijder op dit moment in is beland. De Oranje-international werd afgelopen weekend door trainer Claudio Ranieri tijdens de wedstrijd tegen Lecce al in de rust naar de kant gehaald.

De oefenmeester liet na afloop weten dat Sneijder niet in zijn formatie thuishoort. Volgens Sky Italia heeft Manchester City zich inmiddels bij Internazionale gemeld. De Engelse ploeg zou hebben gevraagd naar de transfersom voor Sneijder. Behalve City heeft ook stadsgenoot Manchester United al diverse malen interesse getoond in de voormalig Ajacied.

Sneijder staat sinds 2009 onder contract bij Inter en wist onder meer het landskampioenschap en de Champions League met de club te winnen. Daarvoor speelde de middenvelder voor Real Madrid en Ajax. Vermoedelijk zal een club uit Engeland aan dit lijstje worden toegevoegd.

Labyad rekent op transfervrije status

Zakaria Labyad heeft op 27 december laten weten dat hij ervan uitgaat aan het einde van het seizoen transfervrij te zijn. Dit meldt Voetbal International vanavond. PSV kan de overeenkomst echter eenzijdig en voor de duur van twee jaar verlengen.

Mocht Labyad aanbiedingen van PSV blijven weigeren, dan zullen de Eindhovenaren de betwiste optie alsnog lichten. "En dan zal Zakaria naar de rechter moeten stappen om zijn contract aan te vechten", aldus technisch directeur Marcel Brands. "Ik hoop echt dat het niet zo ver komt, want dat zou echt zonde zijn."

"Wij hopen nog steeds dat Zakaria beseft dat hij alle bonussen heeft genoten en dat hij een mogelijkheid had om het lichten van de optie te blokkeren. Als hij na 34 duels had gezegd niet meer te willen spelen, dan hadden wij geen poot gehad om op te staan. Op het moment dat hij zijn 35ste duel speelde echter wel."

[AC] Bony scoort voor Ivoorkust

Sudan heeft zich voor het eerst sinds 1970 geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Het land won zelf in groep B met 2-1 van Burkina Faso en profiteerde van een misstap van Angola, dat met 2-0 verloor van het al geplaatste Ivoorkust en is uitgeschakeld.

Angola had tegen Ivoorkust voldoende aan een gelijkspel om de laatste acht te bereiken. Mede door toedoen van Wilfried Bony lukte dat niet. De spits van Vitesse, die voor het eerst in de basis stond, gaf na een halfuur de assist op de openingsgoal van Emmanuel Eboué. In de tweede helft zorgde hij na een blunder in de defensie van Angola zelf voor de 2-0.

Sudan, dat aantrad met alleen spelers uit de nationale competitie, liet tegen het al uitgeschakelde Burkina Faso geen steken vallen. Spits Mudathir el Tahir werd met doelpunten in de 33e en tachtigste minuut de grote man. De tegentreffer van Moumouni Dagano viel te laat om de spanning nog terug te brengen.

Ivoorkust eindigt met de maximale score van negen punten uit drie duels bovenaan in groep B. De Oranje Olifanten spelen in de kwartfinale tegen gastland Equatoriaal Guinee. Sudan stuit in de kwartfinale op Zambia.


Sudan verder, Angola uitgeschakeld (Foto: Novum)

'Wesley Verhoek naar FC Twente'

FC Twente lijkt zijn eerste aankoop van de winterstop binnen te hebben. Zojuist werd in Voetbal International gemeld dat Wesley Verhoek zeer waarschijnlijk voor de Tukkers gaat spelen.

Johan Derksen wist te melden dat FC Twente en ADO Den Haag er inmiddels uit zijn. De ploeg uit Enschede heeft echter nog geen persoonlijk akkoord met de voetballer van ADO Den Haag bereikt. Dit lijkt echter een kwestie van tijd te zijn.

Verhoek begon zijn carrière als profvoetballer in het seizoen 2004/2005 bij ADO Den Haag en is daar tot op de dag van vandaag nog actief. Tot op heden speelde de aanvaller 172 competitiewedstrijden, waarin hij 27 keer doel trof.

'John de Mol wil Eredivisie-voetbal'

John de Mol gaat meebieden om de tv-rechten van de Eredivisie. De mediatycoon zou het een mooie aanvulling vinden voor zijn SBS-zenders, die hij vorig jaar kocht. Dit meldt Johan Derksen maandagavond in Voetbal International. Nu liggen de rechten bij de NOS, wiens contract in het voetbalseizoen 2012/2013 afloopt.

"Hij zou het zeker interessant vinden als SBS-zenders meer voetbal kunnen uitzenden", aldus een woordvoerder van De Mol. De mediatycoon had eerst met zijn eigen zender Talpa al de rechten voor de Eredivisie-samenvattingen; wat tot veel ophef leidde onder de Nederlandse bevolking. De reclames en de volgorde van de wedstrijden werden toen weinig gewaardeerd.

Zenuwen Griekse schuldendeal spelen beurs parten

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten. De markt is het lange wachten op een Grieks akkoord beu en houdt rekening met een ongewisse afloop. Daarnaast vielen cijfers van Philips niet goed.

De AEX-index sloot maandag 1,2 procent lager op 315,63 punten. De Midkap zakte op het slot 2,1 procent naar 505,27 punten. De Smallcap eindigde 0,8 procent lager op 396,27 punten. Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,6 procent lager noteerde.

Financiële fondsen sloten in Europa flink lager omdat het risico rondom een Grieks faillissement ook Europese banken direct of indirect kan raken. ING zakte 3,9 procent. "Het lijken de Griekse zenuwen die de markt de das om doen, enigszins in combinatie met het toekomstbeeld dat er voorlopig geen olie uit Irak richting Europa stroomt", aldus vermogensbeheerder Koen Bender.

Bender verwacht dat de AEX zich niet opmaakt voor een scherpere daling, ofschoon hij niet uitsluit dat de financiële markten de Griekse onderhandelaars later deze week nog onder druk willen zetten. "Dinsdag wordt een interessante dag met relatief belangrijke data uit de VS. Ik verwacht dat de markt hier op wacht in combinatie met nieuws van de EU-top in Brussel", aldus Bender.

Philips zakte maandag 2,2 procent op het slot nadat het bedrijf over het vierde kwartaal van 2011 een nettoverlies bekendmaakte. Belangrijkste minpunt betrof de langere periode die het concern uittrekt voor zijn aandeleninkoopprogramma.

De AEX noteerde de gehele dag onder het slot van vrijdag. Rond de opening van Wall Street zakte de AEX onder 314,50 punten, maar zag kans te herstellen tot bovengenoemde slotnotering. Van de vijfentwintig hoofdfondsen sloten alleen Unilever, Unibail-Rodamco KPN en Heineken hoger.

Staatsobligaties sloten maandag lager. De euro noteerde rond 18.00 uur 1,3121 dollar, tegen 1,3136 dollar maandag om circa 8.30 uur.


Zenuwen Griekse schuldendeal spelen beurs parten (Foto: Novum)

Mogelijk DLC voor Mario 3D Land

Nintendo-baas Iwata heeft aangegeven dat het goed mogelijk is dat er in de toekomst extra levels te downloaden zullen zijn voor Super Mario 3D Land voor Nintendo 3DS. Op die manier kunnen ze gedurende een langere periode geld verdienen met dezelfde game.

In het huidige fiscale jaar draait Nintendo 3DS nog niet helemaal op volle toeren. Het aantal gebruikers is nog niet zo groot als dat het zou kunnen zijn en de beschikbare games kunnen nog niet het potentiële aantal verkopen dat je verwacht. Nintendo gaat er wel van uit dat titels als Mario Kart 7 en Super Mario 3D Land gedurende de gehele levenscyclus van de 3DS goed blijven verkopen.

Nu Nintendo echter ook wil gaan inzetten op de digitale markt met het Nintendo Network liggen daar volgens Iwata ook kansen. Op dit moment is het namelijk zo dat een gamer vaak zijn interesse verliest in een game zodra deze uitgespeeld is. Met extra levels kun je gamers langer geïnteresseerd houden in dezelfde game. Op die manier wordt een game ook nooit 'oud' wat mogelijk ook meer nieuwe kopers aantrekt omdat men het blijft spelen. Iwata noemde expliciet Super Mario 3D Land waar extra levels voor gemaakt zouden kunnen worden. Een ander voorbeeld is Wii Fit Plus dat nu uitgebracht is als retail-release maar in de toekomst gewoon DLC zou kunnen zijn.

DLC is niet geheel vreemd voor Nintendo. Met een aantal Professor Layton-titels is het al mogelijk om extra puzzels te downloaden en ook in Dragon Quest IX zijn extra missies te downloaden. Wat de exacte plannen van Nintendo op dit moment zijn wil men nog niet bekendmaken, maar meer en grotere DLC lijkt een gegeven.

Vaarverbod Twentekanalen om sluis Eefde

Schepen mogen tijdelijk niet meer op de Twentekanalen varen. Rijkswaterstaat heeft maandag een vaarverbod ingesteld, omdat meer en meer schepen naar Eefde varen. Daar ontstaat het gevaar op opstopping vanwege de problemen rond de sluis bij Eefde, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De sluis in het Twentekanaal bij het Gelderse Eefde is sinds 3 januari gestremd. Die nacht viel een van de sluisdeuren naar beneden. Twee weken geleden meldde Rijkswaterstaat naar verwachting acht weken nodig te hebben om de schade te herstellen.

Vanaf volgende week maandag gaat echter met een zogenoemde tijdelijke hefboomconstructie geschut worden. De afgelopen tijd liep het aantal binnenvaartschepen voor de sluis op tot ruim veertig. Ook zou Rijkswaterstaat zien dat er nog meer schepen naar Eefde onderweg zijn. "Als er te veel schepen zijn, kan te weinig ruimte ontstaan voor het schutten", legt de woordvoerder uit.

Mogelijk willen de schepen door er te varen voorkomen dat de Twentekanalen dichtvriezen. Dat is echter niet nodig, omdat een ijsbreker onderweg is, die is dat geval kan worden ingezet, aldus de zegsvrouw.

Gevoelstemperatuur -27 in het noorden

Het noordelijkste deel van Friesland en Groningen krijgt dinsdagochtend te maken met een gevoelstemperatuur van -27 graden. In dat deel van het land wordt het circa -9 graden, maar de windkracht 5 die er dan staat, zorgt voor de erg lage gevoelstemperatuur, meldt weeronline.nl.

Tot net na de dinsdagochtendspits wordt het het koudst. Ook in het overige deel van het noorden van Nederland, beginnend ten noorden van Utrecht, gaat het met een gevoelstemperatuur van -22 graden erg fris aanvoelen.

Overdag blijft het met windkracht 4 behoorlijk waaien, waardoor het in het noorden van Nederland de rest van de dag aanvoelt als -15 graden. In het zuiden van Nederland daalt de gevoelstemperatuur tot net na de dinsdagochtendspits tot tussen de -16 en -18 graden, daarna blijft het de rest van de dag kouder aanvoelen dan -10 graden.

Volgens een zegsman van weeronline.nl blijft het tot vrijdag met windkracht 4 behoorlijk waaien. "Dat blijft ijzig koud voelen." Voor liefhebbers van natuurijs heeft hij slecht nieuws: de wind gecombineerd met de maandag gevallen sneeuw levert niet het mooiste natuurijs op. "Maar we kunnen dit weekend zeker schaatsen op natuurijs."


Gevoelstemperatuur noorden daalt tot -27 (Foto: Novum)

Celstraf voor paperclip-tandarts VS

Een voormalige tandarts in de Verenigde Staten heeft tweeënhalf jaar cel gekregen omdat hij bij wortelkanaalbehandelingen paperclips gebruikte in plaats van roestvrijstalen pennen. Dat is maandag door justitie bekendgemaakt. Van de tweeënhalf jaar moet Michael Clair er één uitzitten. De rest van de straf is voorwaardelijk.

Clair heeft toegegeven schuldig te zijn aan het oplichten van het Amerikaanse ziekenfonds. Hij werd daarnaast aangeklaagd voor mishandeling en geweldpleging, het illegaal voorschrijven van medicatie en het intimideren van getuigen.

Volgens de aanklagers mocht de 53-jarige Clair sinds 2002 niet langer claims indienen bij het ziekenfonds. Toch ging hij daar onder de naam van andere tandartsen mee door. Zijn vergunning werd in 2006 ingetrokken.

Patiënten bij wie Clair een wortelkanaalbehandeling met paperclips uitvoerde, klaagden nadien over infecties.

Gemeente Den Bosch schrapt kickboksgala

Een kickboksgala van de organisatie It's Showtime dat in de Brabanthallen van Den Bosch zou plaatsvinden, gaat niet door. De gemeente maakte bezwaar tegen het evenement, zegt een woordvoerder van Libéma, exploitant van de Brabanthallen maandag.

Het kickbokswedstrijd stond voor 30 juni op de planning. In overleg met de gemeente heeft Libéma besloten het evenement af te blazen.

Den Bosch is niet de eerste gemeente die een vechtgala niet door laat gaan. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan verbood al eerder toernooien. De evenementen zouden 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad' zijn.

Vechtsportgala's vallen sinds 2011 onder de Wet bevordering integriteitbeoordelingen openbaar bestuur (bibob). Gemeenten kunnen daardoor bedrijven en personen die een vechtgala willen organiseren laten natrekken. Als er sprake is van criminele contacten of verdenkingen kan een vergunning worden geweigerd.

Iwata: "Nintendo laat zich niet in een dure tech race trekken met Wii U."

"Nintendo zal graag een dure technische strijd ontwijken tegen haar concurrenten met de Wii U", zegt Nintendo-baas Satoru Iwata. Tijdens een investeerdersbespreking zegt hij dat, ondanks dat de Wii U games gaat brengen met hoge kwaliteit beelden, het bedrijf van plan is om op andere gebieden te gaan concurreren.

"Aangezien we de Wii U gaan onthullen op de E3 in juni van dit jaar zullen gedetailleerde aankondigingen tot die tijd moeten wachten, maar we streven ernaar een systeem te maken dat niet wordt gedwongen te strijden met de concurrenten, waar de deelnemers alleen kunnen strijden met grote ontwikkelaarsbronnen en lange ontwikkelingstijden als hun wapens."

Iwata voegt hier aan toe dat Nintendo altijd al een 'grootte is niet alles'-aanpak heeft gehad bij haar softwareontwikkeling en dat zij hier mee doorgaat met de Wii U. Hij geeft aan dat grote titels, die het nodig hebben om in HD te worden uitgebracht, zeker nodig zullen zijn om de consument tevreden te houden, maar dat dit nooit de belangrijkste aantrekkingskracht is geweest bij Nintendo-spellen.

Hij neemt Nintendo's Rhythm Heaven als voorbeeld. "Als we daar fotorealistische graphics in hadden gestopt, was een hoop van de aantrekkingskracht van het spel verloren gegaan." Het is volgens Iwata niet nodig dat Nintendo grote hoeveelheden mensen inzet om zulke spellen te ontwikkelen. "Nintendo haalt mensen van buitenaf binnen als dat nodig is om grafisch complexere spellen te maken."

"Als we de kracht missen gaan we de samenwerking aan met partijen van buitenaf en zetten deze in waar nodig. Wat belangrijk is, is dat we ons niet gaan beperken tot wat we kunnen, maar dat we een dynamisch geheel creëren van aantrekkelijke pluspunten die de consument kan waarderen."

Iwata zegt verder dat Zelda als franchise zal kunnen gaan profiteren van de extra paardekrachten van de Wii U. "Zoals ik gezegd heb zal het nodig zijn dat, in sommige softwaregebieden, we zullen moeten investeren in grafisch hoogstaande spellen", herbevestigt de Nintendo-baas. "Neem de Zelda-franchise als voorbeeld. De fans zullen op zoek gaan naar grafische voorstellingen die zij niet als goedkoop zullen ervaren wanneer het zal worden uitgebracht op de Wii U. Als het nodig is zullen we er niet over twijfelen om bronnen van buiten ons bedrijf aan te boren."

Nintendo heeft eerder aangekondigd dat de Wii U in zijn definitieve vorm zal worden onthuld op de E3 in juni en dat de release zal gaan plaatsvinden rond de kerstdagen van dit jaar.

'Myaichi op huurbasis naar Bolton Wanderers'

Er bestaat een mogelijkheid dat Ryo Miyaichi voor de rest van het seizoen aan Bolton Wanderers verhuurd zal worden. Dat meldt Tom van Hulsen, verslaggever van Voetbal International, op Twitter.

Miyaichi kan bij Arsenal niet rekenen op een basisplaats, waardoor trainer Arsène Wenger er opnieuw voor kiest om de Japanner te verhuren. Vorig seizoen leenden The Gunners de aanvaller een half seizoen uit aan Feyenoord, waar hij helemaal tot bloei kwam.

In de eerste helft van 2011 speelde Miyaichi twaalf competitiewedstrijden en trof daarin drie keer doel. In het huidige seizoen debuteerde de Japanner tijdens de League Cup tegen Shrewsbury Town FC in de hoofdmacht van Arsenal.

Misdaadgegevens Britse openbare plaatsen online

Britten kunnen binnenkort zien welke misdaden zijn begaan in nachtclubs, winkelcentra of in het stadspark om de hoek. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag aangekondigd.

De populaire website van de Britse politie die voor elke buurt weergeeft welke misdaden er zijn gepleegd wordt uitgebreid. Binnenkort kunnen bezoekers er ook voor openbare ruimtes en uitgaanscentra opzoeken wat daar aan strafbaars is voorgevallen. Met ingang van mei vermeldt de site bovendien wat er na afloop van het misdrijf gebeurde: hoe de politie optrad en of het onderzoek uitmondde in een veroordeling.

De website, die de Britse politie in 2011 opzette, wordt drukker bezocht dan welke regeringssite dan ook.

Rode Kruis helpt daklozen van koude straat

Het Rode Kruis gaat helpen met de opvang van daklozen, nu het buiten vrieskoud is. Op meerdere plaatsen in het land worden vanwege de toenemende kou de opvangplaatsen voor daklozen uitgebreid. Daarvoor zal de hulporganisatie veldbedden, dekens en kussens verzorgen.

In Hilversum zullen medewerkers van een opvangorganisatie en het Rode Kruis met een bus op zoek gaan naar mensen die hulp nodig hebben. In Venlo ondersteunt de club de gemeente met personeel voor de opvanghuizen. Een woordvoerder zei te verwachten dat de komende week ook andere gemeenten om bijstand zullen vragen.

Rode Kruis helpt daklozen van koude straat
Rode Kruis helpt daklozen van koude straat (Foto: ANP)

Rusland weert Hollandse runderen

Behalve schapen en geiten zijn ook runderen uit Nederland niet meer welkom in Rusland. Zuivel en vlees uit Nederland mag wel naar Rusland. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw maandagavond.

Aanleiding voor de importstop is de uitbraak van het Schmallenbergvirus. Volgens de woordvoerder heeft Rusland over de Nederlandse schapen, geiten en runderen nog een aantal vragen. Die moeten eerst worden beantwoord, voordat de dieren er de grens weer over mogen.

Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november onder runderen werd aangetroffen. Sinds december is bekend dat Nederland te kampen heeft met het Schmallenbergvirus.

Het virus veroorzaakt bij dieren onder meer koorts, diarree, zwakte en verminderde melkproductie. Ook kan het tot misvormingen bij geboortes leiden. Vooralsnog is het virus bij 87 geiten-, schapen- en runderbedrijven in Nederland aangetoond.

Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft nog geen overdracht van het virus naar mensen kunnen aantonen.

Martens: "Mening over AZ slaat snel om"

AZ ging zaterdagavond met 2-0 onderuit tegen Roda JC. Deze nederlaag zorgde ervoor dat de geruchten over een mogelijke winterdip nog verder aanwakkerden. In december en januari wonnen de Alkmaarders namelijk alleen van De Graafschap (4-0).

Volgens Maarten Martens, middenvelder van de Alkmaarder formatie, is de term 'winterdip' te ver gezocht. "Ik zou niet weten waarom. We staan nog steeds bovenaan. De mening over AZ slaat wel heel erg snel om", liet de voetballer aan RTV Noord-Holland weten.

Komende woensdag neemt AZ het in de strijd om de KNVB beker op tegen GVVV. Trainer Gertjan Verbeek heeft inmiddels laten weten met zijn sterkste opstelling te starten. Dat betekent dus ook dat goudhaantje Rasmus Elm, die tegen Roda JC een schorsing uitzat, weer in de basis zal starten.

De Graafschap huurt Israëlisch international

De Graafschap kan tot het einde van het seizoen beschikken over middenvelder Gil Vermouth. De 15-voudig Israëlisch international wordt voor een half jaar gehuurd van FC Kaiserslautern uit de Duitse Bundesliga.

De 26-jarige Vermouth speelde eerder voor het Belgische AA Gent en in eigen land voor Hapoel Tel Aviv en Hapoel Haifa. Trainer Andries Ulderink ontvangt Vermouth met open armen.

"Gezien de blessure van Jussi Kujala en de inmiddels ontstane kaartenlast hadden we behoefte aan een directe versterking op het middenveld. Met Gil halen we zowel ervaring op een hoog niveau als creativiteit in huis", liet Ulderink in een reactie weten.

Vermouth kwam bij Hapoel Tel Aviv uit in de Champions League en Europa League. Vorige zomer dwong hij een transfer af naar Kaiserslautern. Daar staat de teller voorlopig pas op twee invalbeurten.

Exteme kou houdt Duitse langlaufers binnen

Bij ons gaan de maximumtemperaturen in de komende dagen fors onderuit, maar het kan altijd erger. Zo zijn Duitse langlaufers namelijk bang voor de heersende kou in Rusland. In Ribinsk, zo'n 280 kilometer ten noorden van Moskou, vriest het overdag minimaal 25 graden.

Dit was voor de bondscoach van de Duitse skibond (DSV), Jochen Behle, het teken om komend weekend geen atleten af te vaardigen voor de wereldbekerwedstrijd in de Russische stad. "We hebben een aantal skilopers die op de langere afstanden problemen krijgen bij strenge vorst", liet hij in een reactie weten.

"Onlangs werden Axel Teichmann, Jens Filbrich en Nicole Fessel al ziek. Ook Steffi Böhler is zeer gevoelig. We willen geen risico lopen", motiveerde Behle zijn keuze.

Sulejmani aantal weken uitgeschakeld

Miralem Sulejmani staat tenminste twee weken buitenspel. Dat meldt Ajax op zijn officiële website. De aanvaller viel gistermiddag, tijdens de Klassieker tegen Feyenoord (4-2), na een dik uur uit.

Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat Sulejmani een licht beschadigde meniscus heeft opgelopen. In de komende twee weken staat rust voorgeschreven, waarna de doktoren beslissen of een operatie noodzakelijk is.

Sulejmani lijkt de competitiewedstrijden tegen FC Utrecht en NAC Breda te moeten missen.

Junglemeisje Tessa 'behandeld als een beest'

Tessa Kort heeft het behoorlijk moeilijk gehad tijdens opnames van het tweede seizoen van Echte Meisjes in de Jungle. Ze werd in Nepal gearresteerd toen ze bij een boeddhistische tempel haar broek liet zakken. "Ze behandelen je als een beest", vertelt Kort.

Tessa, bekend als deelneemster van Benelux Next Topmodel, stond er niet bij stil dat haar actie als heiligschennis werd gezien. "Er gebeurde iets waar ik heel erg van baalde, werd emotioneel zwak", zegt ze in RTL Boulevard. "Om niet in janken uit te barsten leek het me een goed idee mijn billen te showen."

Nadat ze haar broek liet zakken werd ze opgepakt door de politie. Na veel praten heeft het productieteam van de realityshow Kort weer vrij gekregen. "Heel Nepal was boos op mij en ik hoopte dat ik er nog levend uit zou komen", zegt Kort die inmiddels weer thuis is en met een beetje pech zes maanden in de cel had moeten doorbrengen. "Ik heb daar alleen maar zitten janken."

Celtic en FC Porto strijden om Janko

Celtic heeft een ultieme poging gedaan om Marc Janko te contracteren. Dat schrijft TC Tubantia vandaag. De aanvaller van FC Twente lijkt aan zijn laatste dagen bij FC Twente bezig te zijn, aangezien ook FC Porto aan de voetballer trekt.

In de Britse media heeft Celtic laten weten een gesprek te hebben gehad met FC Twente. Er heerst in Schotland echter angst dat de vraagprijs fors omhoog gaat. FC Porto zit namelijk ook achter de diensten van de Oostenrijker aan.

Sterker nog; op Twitter gaan inmiddels hardnekkige geruchten dat Janko naar Portugal zal vertrekken. Ook de Portugese media doet inmiddels melding van de komst van de aanvaller. De deal is echter nog niet officieel bevestigd.

Microsoft Frankrijk: 'Geen nieuwe Xbox in 2012'

De nieuwe Xbox zal niet in 2012 verschijnen. Dat zegt Cedrick Delmas, marketing director van Microsoft Frankrijk, in een interview met Lepoint.fr toen hij werd gevraagd naar de geruchten dat een nieuwe Microsoft-console zou worden gepresenteerd op de E3 in juni.

"We zitten in een industrie die veel praat, die graag verhalen vertelt. Ik ben er niet van overtuigd dat deze dingen dit jaar staan te gebeuren. De levenscyclus van de Xbox 360 is voorlopig nog niet voorbij. Het bewijs zit in het feit dat er nog geen prijsdalingen zijn geweest dit jaar", was zijn antwoord op de vraag.

"Het is nog te vroeg om wat te zeggen over wat er gaat gebeuren op de E3 dit jaar. Wat zeker is, is dat er niets nieuws gaat komen in 2012. Als we Nintendo wilden tegengaan hadden we iets moeten hebben dat we direct in de markt kunnen plaatsen en dat is helemaal niet het geval."

"Wij zijn er niet om Nintendo tegen te gaan en zij zijn er niet om een strijd te voeren met de overige fabrikanten. Nintendo heeft zich in een andere cyclus geplaatst en gaat vooruit in hun eigen tempo, met succes zoals we hebben gezien bij de Wii. Het is nu hun beurt om hun innovatie te tonen."

De opmerkingen van Delmas gaan over de Wii U, de opvolger van de Wii. Deze console zal worden gepresenteerd op de komende E3 met een release rond de feestdagen.

Volgens de huidige geruchtenstroom gaat Microsoft de opvolger van de Xbox 360 aankondigen op de komende E3 met een release ergens in 2013. Volgens Eurogamer zou Microsoft plannen hebben om twee versies van de nieuwe gameconsole uit te brengen. De eerste zou een gestripte versie worden die tegen een zo laag mogelijke prijs in de markt wordt gezet. De tweede versie zou er één zijn met alle mogelijke features van de console. Deze laatste versie moet duurder gaan worden en gericht zijn op de fanatieke gamers.

Kort geleden heeft concurrent Sony nog aangegeven dat zij de laatste van de drie fabrikanten zal zijn met de presentatie van een nieuwe gameconsole.

Rus moet Fed Cup-duel laten schieten

Tennisster Arantxa Rus zal niet mee gaan doen in de Fed Cup-ontmoetingen van Nederland in Israël. De Nederlandse liet vorige week een verstandskies trekken en kampt nu met een wondinfectie aan haar kaak. Doordat ze nu een antibioticakuur krijgt is deelname aan het duel onmogelijk.

Nederland moet komend weekend in het Israëlische Eilat spelen om promotie/degradatie in de Europees/Afrikaanse zone I. Captain Manon Bollegraf heeft nu dubbelspecialiste Demi Schuurs als vervangster van Rus opgeroepen. Michaëlla Krajicek, Bibiane Schoofs en Kiki Bertens zijn de andere tennissters die het op moeten nemen tegen Groot-Brittannië, Israël en Portugal.

'Octrooibeleid moet er snel komen'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) wil dat er zo snel mogelijk een akkoord komt over een gemeenschappelijk Europees octrooibeleid. Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan het Europees octrooibureau in Rijswijk.

Het goedkoper maken van het aanvragen en verdedigen van octrooien is een onderwerp waar al dertig jaar over wordt gesproken. Een akkoord is dichtbij, maar er is nog geen overeenstemming over de locatie van het Europese octrooigerecht. De kwestie wordt maandagavond besproken tijdens een Europese Raad in Brussel.

"Nederland doet er alles aan om tot een akkoord te komen", zei Verhagen. "Het zou een enorme impuls geven aan het groeivermogen van de Europese economie. Europa mag deze kans niet laten liggen vanwege onenigheid over de locatie van het octrooigerecht."

Octrooien aanvragen en verdedigen is binnen de Europese Unie tien keer zo duur als in de Verenigde Staten en Japan. Vorig jaar bereikte Nederland met een groep van 25 EU-landen een principeakkoord over het invoeren van één Europees octrooi. Dankzij dat akkoord hoeft een octrooi nog maar in één enkele taal te worden vertaald.

Het Europees octrooibureau zorgt er voor dat bedrijven met één aanvraag een octrooi in verschillende Europese landen kunnen krijgen. Het heeft verschillende vestigingen in Europa en een hoofdkantoor in München. Van de zesduizend mensen werken er 2600 in Rijswijk.

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van de Europese instelling in Nederland in totaal zo'n 5500 arbeidsplaatsen oplevert en een toegevoegde waarde van 560 miljoen euro per jaar.


Verhagen wil snel akkoord over octrooibeleid (Foto: Novum)

Waterschappen leggen gemalen stil voor ijsgroei

Diverse gemalen in heel Nederland worden stilgelegd om de ijsgroei op kanalen, sloten en meren te bevorderen. De waterschappen willen door de stroming te stoppen de natuur een handje helpen.

De sluizen en gemalen in onder meer Friesland en Groningen hebben in het afgelopen weekeinde extra gedraaid om zo veel mogelijk water af te voeren. Zo proberen de waterschappen te voorkomen dat tijdens de vorstperiode de gemalen alsnog aan moeten.

Op andere plaatsen, zoals binnen het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is bovendien een vaarverbod opgelegd. Zo mag op onder meer de Loosdrechtse Plassen niet meer gevaren worden totdat de dooi inzet.

Voorlopig ziet het er goed uit voor schaatsliefhebbers. Het wetterskip Fryslân rekent op zeven tot tien ijsdagen. Speculeren over een Elfstedentocht is echter nog te vroeg, meldt vereniging De Friesche Elf Steden. De rayonhoofden komen pas bij elkaar 'als er al een flinke ijsvloer ligt'.

Naast de vorst viel in vrijwel heel Nederland zondagnacht en maandag sneeuw. Het zuiden van Limburg kreeg met enkele centimeters het meest voor de kiezen. Naar aanleiding van de sneeuwval is bij het Gelderse Rheden een deel van het natuurgebied De Posbank afgesloten vanwege gevaar voor gladheid en vallende takken.

Eerste tien minuten Resident Evil: Operation Raccoon City

GameReactor mocht aan de slag met de debug-versie van Resident Evil: Operation Raccoon City en dit hebben ze opgenomen. Ze tonen de eerste tien minuten van het spel met genoeg filmpjes en gameplay.

Operation Raccoon City speelt zich af tussen het tweede en derde deel van de Resident Evil-serie. In het filmpje zie je gameplay van het spel waarin je een officier in dienst van Umbrella speelt. De game komt 23 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Europees Parlement wil transactietaks snel invoeren

De belasting op financiële transacties moet snel worden ingevoerd. Daarvoor heeft de nieuwe voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz gepleit bij de Europese regeringsleiders, die maandag bijeen zijn.

"Zij die de crisis hebben veroorzaakt, moeten ook bijdragen aan de oplossing daarvan", zei Schulz na afloop van zijn gesprek met de Europese Raad. Schmitz illustreerde zijn oproep door 'een recente samenzwering van Europese hedgefondsen om Griekenland failliet te krijgen' aan te halen.

De Europese Commissie stelde afgelopen najaar voor een taks van 0,1 procent in te stellen op aandelentransacties en 0,01 procent per optietransactie. Doel is om schadelijke marktspeculatie tegen te gaan. De belasting moet circa 57 miljard euro opleveren.

De EU-regeringsleiders moeten niet wachten op de G8 voor de invoering van de taks, maar het als Europese Unie zelf beslissen, bepleitte Schulz. Mocht dat niet lukken, dan moeten alleen de eurolanden overgaan tot invoering..

Binnen de Europese Unie is heftige discussie ontstaan over de belasting. Groot-Brittannië is fel tegen en ziet de taks als een poging om het financiële centrum in Londen dwars te liggen. Frankrijk is voor en president Sarkozy heeft zondag voorgesteld om de taks in Frankrijk te gaan invoeren.

CDA-parlementariër Corinne Wortmann heeft recent nog vragen gesteld over de economische effecten van de taks. Die zou volgens onder meer het Centraal Planbureau leiden tot extra economische krimp. "Dat de financiële sector een bijdrage moet leveren aan het herstel van de schade van de financiële en economische crisis staat buiten kijf, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren", zij zei destijds.

Inspecteurs naar 250 zwembaden

Tweehonderd openbare zwembaden en vijftig niet openbare zwembaden van sauna's, hotels en bungalowparken kunnen op bezoek rekenen van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT). Dit naar aanleiding van het fatale ongeluk in een Tilburgs zwembad, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) maandag.

Daarbij kwam begin november een vijf maanden oude baby om het leven nadat twee speakers van het plafond naar beneden stortten. De moeder raakte zwaargewond aan haar hoofd. Het ongeval werd veroorzaakt door corrosie. Later werd bekend dat de gemeente Tilburg al maanden wist dat de boxen niet goed waren opgehangen, maar dat er nog niets aan was gedaan.

Eerder liet de minister al weten dat de inspectie onderzoek gaat doen naar de naleving van de voorschriften in zwembaden. Omdat het niet haalbaar is om alle zwembaden in Nederland binnen korte termijn te onderzoeken, spitst het onderzoek zich toe op de baden waar de grootste risico's te verwachten zijn.

Uit een inventarisatie blijkt dat 35 gemeenten sinds 2009 nog geen enkele actie hebben genomen voor wat betreft het toezicht en handhaving; 146 andere gemeenten hebben nog geen reactie gegeven op het verzoek om te rapporteren. De zwembaden in deze gemeenten worden onder de loep genomen. Ook worden vijftig niet-openbare zwembaden bezocht. Het onderzoek moet voor de zomer klaar zijn.

Stedin ontboden op Rotterdams stadhuis

De gemeente Rotterdam roept netbeheerder Stedin op het matje over de vele stroomstoringen in de stad. Verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen wil opheldering over de oorzaken. Ook is ze benieuwd hoe het bedrijf denkt de storingen te voorkomen.

Volgens een woordvoerder wordt Stedin dinsdag op het stadhuis verwacht voor een gesprek. "We willen weten wat er aan de hand is. Ontzettend veel mensen hebben hier last van. Het is nu natuurlijk extra vervelend met de kou." Het gesprek stond eigenlijk gepland voor volgende week, maar is vanwege de tweede grote storing binnen een week naar voren geschoven.

Zo'n vijftigduizend huishoudens in Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam hadden maandagmiddag zeker twee uur geen stroom. Dat zorgde onder meer voor problemen met trams, metro's en treinen.

Komedieregisseur John Rich (86) overleden

John Rich is zondagochtend op 86-jarige leeftijd overleden. De regisseur, bekend van zijn werk voor komedieseries als All in the Family en The Dick Van Dycke Show, blies zijn laatste adem uit in Los Angeles. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Los Angeles Times maandag.

Rich stierf na een kort ziekbed, maakt een woordvoerder van het Directors Guild of America bekend. De president van de organisatie voor regisseurs beschrijft Rich als 'een legendarisch figuur in de geschiedenis van tv-komedie'. "Hij heeft een aantal zeer geliefde klassiekers geregisseerd en zijn vaardigheden als regisseur zijn onovertroffen."

Rich won in zijn jarenlange carrière drie Emmy's. Een van de prestigieuze televisieprijzen kreeg Rich voor een All in the Family-aflevering waarin Sammy Davis Jr. hoofdrolspeler Archie op zijn wang zoent. Die scène werd wereldberoemd.

Voor zijn regiewerk voor The Dick Van Dyke Show won Rich in 1963 zijn eerste Emmy. Van Dyke omschrijft Rich als 'de beste komedieregisseur die ik ooit heb ontmoet'. Rich regisseerde bovendien afleveringen van komedies als The Brady Bunch, Good Times en Barney Miller.

Rich was ook actief als producent, zo was hij van 1985 tot 1992 uitvoerend producent van de actieserie MacGyver. In 1999 nam Rich, die bovendien erg actief was voor het Directors Guild of America, afscheid van het regisseren. De 86-jarige laat zijn vrouw, drie kinderen, drie stiefkinderen en acht kleinkinderen achter.

Barbie en Britt naar de universiteit

Hadden examens vroeger nog als doel om een bepaald kennisniveau te bewerkstelligen, thans moet slechts een bepaald slagingspercentage worden bereikt. Maar alsof zulke graduele devaluatie nog niet genoeg is, maakt de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) het nu wel erg bont. Vandaag las ik in de Volkskrant dat ze het lumineuze idee hebben opgevat om studenten zelfs nog te laten slagen als ze een vijf hebben.

Team Ninja over Wii U

In een interview met NGamer heeft Fumihiko Yasuda van Team Ninja laten weten dat ontwikkelen voor Wii U een eitje is. Volgens hem is Nintendo vooraf ook bij Team Ninja op bezoek geweest om te vragen wat zij verwachtten van de hardware.

De controller van Wii U, die naast een gewone layout ook een touchscreen heeft, vinden ze bij Team Ninja reuze interessant. Het is echt iets unieks waar ze graag gebruik van maken in toekomstige games. De eerste game van Team Ninja voor Wii U wordt Ninja Gaiden 3.

Team Ninja werkt op dit moment ook aan Dead or Alive 5 maar deze is vooralsnog enkel aangekondigd voor Xbox 360 en PlayStation 3. Ze willen nog niets zeggen over een eventuele release van deze game op Wii U.

Record lonkt voor Huntelaar

Met het doelpunt van afgelopen weekend ligt Klaas-Jan Huntelaar op koers om het record van Roy Makaay te verbreken. Makaay maakte in dienst van Bayern München in één seizoen 23 treffers in 32 competitiewedstrijden. Volgens Voetbal International nog altijd een ongeëvenaarde prestatie voor Nederlandse voetballer in Duitse dienst.

Met het doelpunt dat Huntelaar afgelopen weekend tegen 1. FC Köln scoorde, maakte hij alweer zijn zestiende doelpunt van de competitie. Aangezien er pas achttien wedstrijden gespeeld zijn, kan The Hunter Makaay nog steeds uit de boeken spelen.

In totaal maakte Huntelaar dit seizoen al 27 doelpunten in 29 officiële wedstrijden in dienst van Schalke 04. Hij scoorde zestien keer in de Bundesliga, vijf keer in de DFB-Pokal en ook staan er zes treffers in Europees verband op zijn naam.

Sutil biedt Lux opnieuw excuses aan

Adrian Sutil heeft op de eerste dag van de rechtszaak die Eric Lux tegen hem aangespannen heeft opnieuw zijn excuses aan de Luxemburger aangeboden. De Duitser had vorig jaar in een discotheek in Shanghai Lux verwondt met een champagneglas. Hij benadrukte ook vandaag dat dit per ongeluk gegaan was.

De Genii Capital-medeoprichter moest zich in het ziekenhuis laten voorzien van twintig hechtingen in de hals. Sutil bood meteen zijn excuses aan af zei voor de rechter in München dat hij alles geprobeerd heeft om de kwestie de wereld uit te helpen. Hij zou ook Lux voorgesteld hebben om een donatie te doen aan diens liefdadigheidsorganisatie in Afrika. "Ik heb hier echt heel veel spijt van. Dit is nooit mijn bedoeling geweest," meldde Sutil aan Reuters.

Op zijn beurt vindt Lux dat Sutil hem persoonlijk excuses aan had moeten bieden in plaats van naar de telefoon te grijpen. De Luxemburger heeft Sutil aangeklaagd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Morgen gaat de rechtszaak verder tegen de teamloze coureur die een jaar voorwaardelijk tegen zich heeft horen eisen.

Zoeken naar schaatsen op Marktplaats

Op de advertentiewebsite Marktplaats is de vraag naar schaatsen de afgelopen week sterk toegenomen. Zochten zondag 22 januari circa 16.277 mensen naar schaatsen, een week later lag dit aantal al op 174.450 mensen, meldde Marktplaats maandag.

Niet alleen nam het aantal zoekenden toe, ook werden meer advertenties voor schaatsen geplaatst. Op 22 januari waren dat er 673 en op de 29e bijna 8000. Verder is er een groter aanbod van sleeën (400 procent stijging in een week tijd) en moonboots.

De prijs van een paar schaatsen daalde in een week tijd van 35 tot 50 naar 20 tot 40 euro.

Zoeken naar schaatsen op Marktplaats
Zoeken naar schaatsen op Marktplaats (Foto: ANP)

'Donald Trump wil privébegraafplaats laten aanleggen'

Donald Trump overweegt een privébegraafplaats te laten aanleggen. De 65-jarige zakenman wil zijn laatste rustplaats naast zijn golfclub in New Jersey bouwen.

Trump gaat binnenkort toestemming vragen om de begraafplaats te laten aanleggen, vertelt een bekende van hem aan de krant The Star-Ledger uit New Jersey. Waarschijnlijk komt er een apart gedeelte voor de familie Trump, maar volgens Ed Russo mogen ook leden van de Trump National Golf Club van de begraafplaats gebruikmaken.

Ook is het voor leden van de club mogelijk hun as te laten uitstrooien over de grond naast het golfcomplex. Lidmaatschap van de Trump National Golf Club kost driehonderdduizend dollar.

Winnaars van de dvd The Boxer

Vorige week hadden we een prijsvraag omtrent de release van de demo van UFC Undisputed 3, de nieuwe UFC-fightergame van THQ. We mogen drie mensen blij maken met een exemplaar van de dvd The Boxer waarin onder anderen UFC-vechters Rashad Evans en BJ Penn hun opwachting maken.

Het enige wat je hoefde te doen om kans te maken was antwoord geven op de volgende vraag: Met wie kun je aan de slag buiten Wanderlei Silva in de PRIDE modus van de UFC 3 demo, welke beschikbaar is op Xbox Live en PSN? Het antwoord is Rampage oftewel Quinton Jackson.

De prijswinnaars zijn: 10eke, OdieOdie en Hork. Gefeliciteerd!

The Boxer

Netwerk van auto's moet filespook verjagen

In de buurt van Eindhoven gaan de komende tijd driehonderd taxi's en voertuigen van de Wegenwacht de weg op die zijn aangesloten op een intelligent verkeersnetwerk. Dat moet leiden tot een betere doorstroom van het verkeer en een grotere verkeersveiligheid. De bestuurders van deze voertuigen krijgen van het netwerk specifieke rijadviezen.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaf maandag in Helmond de aftrap voor deze proef, waarbij onder meer NXP Semiconductors, IBM, de Technische Universiteit Eindhoven, TNO, ANWB en Rijkswaterstaat zijn betrokken.

Gegevens van de auto's worden centraal verzameld, zoals informatie over de snelheid, vering, remmen en over de ruitenwissers. Dat geeft de wegbeheerders informatie over het actuele gebruik en de conditie van de wegen, wat weer kan worden gebruikt voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.

De proef is onderdeel van het programma Brabant-in car, waarbij verschillende zogeheten in-cartechnologieën worden gebruikt. Zo is er ook een experiment gaande met auto's die sensoren hebben en communiceren met camera's langs de weg. Hierdoor worden individuele bestuurders geïnformeerd over de snelheid van het verkeer verderop. Dat moet zorgen voor kleinere snelheidsverschillen tussen de auto's en minder files.

Schultz verwacht veel van zogeheten intelligente transportsystemen om zo het filespook te verjagen. De bewindsvrouw draagt in totaal veertig miljoen euro bij om de files op de drukste knelpunten in Brabant te verminderen. De regionale overheden en het bedrijfsleven investeren ruim dertig miljoen aan de plannen. Dan gaat het ook om 'ouderwetse' infrastructurele maatregelen, zoals betere aansluitingen en aanpassingen van kruispunten.

Verhagen zet vergunning Borssele in de wacht

De vergunningsprocedure voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele wordt voorlopig stilgelegd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de bekendmaking van het Zeeuwse energiebedrijf Delta vorige week dat de plannen voor een nieuwe kerncentrale voor twee tot drie jaar in de ijskast worden gezet. Dat besluit werd onder meer ingegeven door de economische crisis en de huidige lage energieprijzen. Zodra de 'omgevingsfactoren' verbeteren, pakt het energiebedrijf de draad weer op.

Verhagen gaat nog wel met Delta in overleg over de stappen die het bedrijf nog in de vergunningsprocedure willen zetten en binnen welke termijn dat gebeurt. Formeel hebben Delta en het Duitse RWE het voornemen voor een vergunning nog niet ingetrokken, schrijft de bewindsman.

Het besluit van Delta heeft geen gevolgen voor het kabinetsbeleid ten aanzien van kernenergie, schrijft Verhagen verder. Het energiebeleid van het kabinet is namelijk gericht op de lange termijn. Het kabinet streeft een duurzame energievoorziening, waarin kernenergie een belangrijke rol kan spelen. "Ik ga door met de activiteiten die nodig zijn voor een robuust kader voor kernenergie in Nederland", aldus Verhagen.


Verhagen zet vergunning Borssele in de wacht (Foto: Novum)

Ben Saunders gaat Britt versieren

Ben Saunders gaat mogelijk een tatoeage zetten bij Britt Dekker. De realityster had op Twitter tegen Saunders geroepen dat ze een tattoo wilde, waar de zanger welwillend op inging. "Oké kom dan, volgende week."

Het lijkt erop dat de 19-jarige Britt toch terug wil krabbelen. "Ik ben alleen wel een watje hoor, ik ben bang dat het pijn doet", reageerde ze op de uitnodiging.

Britt zou niet de eerste bekende Nederlander zijn die zich door de 28-jarige artiest onder handen laat nemen. Eerder lieten zijn The Voice of Holland-collega's Shary-an Nivillac en Joan Franka een versiersel door Saunders zetten.

Tachtig auto's vernield: Tienduizenden euro's schade

De twee mannen uit Bemmel en Haalderen die afgelopen weekend waren opgepakt voor het vernielen van zo'n 80 auto's hebben een schade veroorzaakt die in de tienduizenden euro's loopt volgens de politie.

Inmiddels hebben zo'n zeventig autobezitters aangifte gedaan van vernieling. Op het politiebureau is hiervoor een speciale hoek ingericht.

De twee jongens die waren aangehouden verklaren niet alles meer te weten. "We hadden gedronken", zeiden ze.

Omstanders hebben de twee mannen weten te bedwingen en hebben de mannen overgedragen aan de politie.


Twee mannen vernielen tachtig auto's (Bron: YouTube)

Directeur Trafigura mag vervolgd worden

De directeur van oliebedrijf Trafigura, Claude Dauphin, mag toch vervolgd worden voor zijn rol in de illegale uitvoer van vierhonderd ton afval van Amsterdam naar Ivoorkust met het schip Probo Koala. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald.

Dauphin mag worden vervolgd voor het feitelijk leiding geven aan de illegale export naar Ivoorkust. Hij zou van begin tot einde op de hoogte zijn geweest.

Trafigura huurde in 2006 het schip Probo Koala om afval te laten verwerken in Amsterdam. Tijdens het overpompen bij de afvalverwerker kwam echter zo'n stank vrij, dat in overleg met de gemeente werd besloten het afval terug te pompen. Dat werd vervolgens naar Ivoorkust gebracht, waar het uiteindelijk werd gedumpt. Hierdoor zouden duizenden mensen ziek zijn geworden. Ook werd geclaimd dat vijftien mensen zijn omgekomen door de dump, maar dat is nooit hard gemaakt.

De beslissing of Dauphin mag worden vervolgd voor zijn aandeel in de zaak speelt al tweeënhalf jaar. In de zomer van 2008 besliste de rechter nog dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bestuurder kan worden veroordeeld. Het OM ging daartegen in beroep, waarna de zaak uiteindelijk via de Hoge Raad bij het hof belandde. Dat stelt maandag het 'niet hoogst onwaarschijnlijk' te achten dat de strafrechter tot een veroordeling komt.

Het bedrijf werd vorige maand nog in hoger beroep veroordeeld tot een boete van een miljoen euro. Het hof achtte toen bewezen dat Trafigura had verzwegen dat het afval schadelijk was en dat het illegaal is afgevoerd.

Greenpeace is tevreden dat Dauphin zich alsnog voor de rechter moet verantwoorden, laat de mileuorganisatie in een reactie weten. "Dauphin was persoonlijk betrokken en aanvaardde willens en wetens het risico op het veroorzaken van schade aan mens en milieu door het giftige afval naar Ivoorkust te laten uitvoeren", vindt Marietta Harjono van Greenpeace.

Happy Mondays komt bij elkaar voor tournee

Happy Mondays komt in mei weer bij elkaar in de originele bezetting voor een toer van een maand. Dat heeft zangeres Rowetta Satchell bevestigd tegenover de BBC. Geruchten over een reünie deden al enige tijd de ronde.

Volgens Satchell waren de bandleden al enige tijd in gesprek over een hereniging, maar werd de knoop pas vorige week doorgehakt. "We willen een fantastische show neerzetten", vertelt Satchell. Hoewel de formatie uit Manchester eerder opnieuw bij elkaar kwam, is het voor het eerst sinds 1992 dat de band in de originele bezetting zal spelen.

De zeven bandleden kwamen vorige week bij elkaar 'om te zien of ze met elkaar in een ruimte konden zitten', verwijst Satchell naar het bewogen verleden van Happy Mondays. "We vonden dat het alleen zou werken als we met de hele, oorspronkelijke bezetting bij elkaar zouden komen. We hebben er enorm veel zin in. Het is mijn familie, ik heb ze gemist."

Happy Mondays, bekend van nummers als Hallelujah en God's Cop, werd in 1980 opgericht en kwam onder meer in 1999 weer bij elkaar. Twee jaar later werd die hereniging beëindigd, waarbij basgitarist Paul Ryder zwoor dat hij nooit meer met met zijn broer, zanger Shaun Ryder, zou optreden.


Happy Mondays komt bij elkaar voor tournee
 

 

Moord op beste vriend levert vijftien jaar cel op

De 20-jarige Stefano L. uit Amsterdam moet vijftien jaar de cel in voor het doodschieten van zijn beste vriend. De rechtbank acht bewezen dat hij het 16-jarige slachtoffer heeft omgebracht. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het incident gebeurde in september 2010 na een ruzie over een scooterongeluk. L. zou zijn vinger hebben gebroken toen de twee op elkaar botsten waarna hij de jongen, Quincy Schumans, de schuld gaf.

De ruzie die daarna ontstond liep zo uit de hand dat L. het slachtoffer enkele dagen later op straat doodschoot op de Nieuwe Houttuinen in Amsterdam. L. schoot Schumans dood omdat hij niet wilde opdraaien voor de behandelingskosten van zijn gebroken duim. Hij vond dat zijn vriend te weinig respect voor hem had.

Volgens de rechter heeft L. met voorbedachten rade gehandeld. Uit getuigenverklaringen blijkt dat er tussen de vijf schoten genoeg tijd zat om tot bezinning te komen. "Hij had toen moeten beseffen dat hij bezig was met het beëindigen van het leven van Schumans."

Geen vervolging voor dood overvaller Moerkapelle

Het OM heeft besloten niemand te vervolgen voor de dood van een overvaller in Moerkapelle eind 2010. De betrokkenen zijn maandag op de hoogte gebracht, meldt het OM. De zaak in Moerkapelle was de eerste waarbij de slachtoffers vanwege een nieuwe richtlijn van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) niet werden opgepakt.

Tot de richtlijn werd uitgevaardigd werden slachtoffers die hun overvaller overmeesterden in de cel gezet als dit ernstige verwondingen of de dood tot gevolg had. Deze mensen mogen het onderzoek nu in vrijheid afwachten.

Twee Delftenaren van toen 19 en 20 jaar drongen half december de supermarkt aan de Dorpsstraat binnen. Ze bedreigden de toen 62-jarige eigenaar, zijn zoon, een medewerkster en een bakker die brood kwam brengen.

De zoon werd gedwongen de kluis te openen, waarna de overvallers de vier opsloten in het kantoor en via een trap naar beneden vertrokken. De zoon trapte een ruit in en zette met zijn vader de achtervolging in. Daarop gooide hij vanaf de trap een gereedschapskist naar beneden.

De 20-jarige overvaller viel en kwam om. Het staat volgens het OM echter niet vast dat zijn val door de gereedschapkist kwam. Daarom is de zoon niet verantwoordelijk voor de dood.

Wel staat vast dat de vader, de zoon en de medewerkster geweld hebben gebruikt tegen de 19-jarige overvaller. Maar zij hadden volgens het OM het recht hun goederen en zichzelf te verdedigen.

De overvaller werd in juli vorig jaar door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar cel. De bedenker van de overval, die ook de vluchtauto bestuurde, kreeg vier jaar cel. Hij is in hoger beroep gegaan.

Een paar dagen na de fatale overval werd brand gesticht bij de supermarkt. Twee mannen werden ervan verdacht de brand als wraak voor de dood van de overvaller te hebben gesticht. Zij werden door de rechtbank echter vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Het vuur doofde destijds uit zichzelf, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.

Nederlandse documentaire wint prijs op Sundance

De documentaire 5 Broken Cameras van Emad Burnat en Guy Davidi is op het filmfestival Sundance in de prijzen gevallen. De internationale coproductie won de World Cinema Directing Award in de categorie documentaire.

Regisseur Emad Burnat nam de prijs zaterdagavond in ontvangst. "Deze film was vanaf het begin een cadeautje", citeert de website van het festival de maakster. "Het was een cadeau voor mij om naar dit dorpje te gaan waar ik zo veel jaren heb doorgebracht." Het tiendaagse festival in Park City in de Amerikaanse staat Utah, een initiatief van acteur Robert Redford, duurde tot zondag.

In de Nederlands-Frans-Palestijns-Israëlische productie worden Palestijnse dorpelingen gevolgd die zich verzetten tegen de komst van nieuwe Joodse nederzettingen. De film kreeg in 2010 een bijdrage van het Jan Vrijman Fonds dat in beheer is van het Nederlandse documentairefestival IDFA. De werd in dat jaar ontwikkeld tijdens de IDFAcademys Summer School.

De documentaire 5 Boken Cameras won vorig jaar op het IDFA zowel de publieksprijs als de Special Jury Prize.

5 Broken Cameras

Ook online pass voor SSX

Snowboardgame SSX zal ook gebruik gaan maken op iets wat lijkt op een Online Pass. Tijdens een filmpje kwam de website van Destructoid er achter dat er op het scherm de mogelijkheid was tot het verkrijgen van een Online Pass.

Voor SSX was zo'n pass nog niet officieel aangekondigd maar was wel te verwachten. De game bevat multiplayergameplay en bij EA is zo'n Online Pass al bijna een standaard. Of de pass nog enkele dingen oplevert naast toegang tot de multiplayer is nog niet bekendgemaakt.

SSX komt 2 maart uit voor Xbox 360 en PS3.

Pass?
Links onderin is een pass te verkrijgen

Winterweer eist tientallen levens in Oost-Europa

Zware sneeuwval en bijtende kou hebben de afgelopen dagen in Oost-Europa aan zeker 36 mensen het leven gekost. Om de noodlottige gevolgen van het winterweer in te perken zijn in veel landen maatregelen getroffen, zoals het uitbreiden van de daklozenopvang en het sneeuwvrij maken van wegen.

In Oekraïne vielen door de vrieskou zeker achttien doden. In Polen kwamen ten minste tien mensen om het leven, terwijl de vorst in Servië en Roemenië respectievelijk drie en vier levens eiste. Ook in Bulgarije viel een dode.

Bijna vijfhonderd mensen zijn in drie dagen tijd in Oekraïne behandeld voor bevriezingsverschijnselen en onderkoeling, zei het Oekraïense ministerie voor noodtoestanden. Vooral onder daklozen heeft het winterweer - in de nacht daalde het kwik tot min 23 graden - huisgehouden, met twaalf doden tot gevolg. Scholen en verpleeghuizen hebben de deuren gesloten, voor vijftienhonderd mensen is noodopvang geregeld.

In Polen was het met min 26 graden nog kouder. Ook hier eiste de vrieskou zijn tol onder daklozen en bejaarden.

In Roemenië werden gedetineerden ingezet om het pad naar een hondenasiel sneeuwvrij te maken. Ondanks de grote problemen die de naar schatting vijftigduizend zwerfhonden in de hoofdstad Boekarest veroorzaken, konden de autoriteiten het niet over hun hart verkrijgen om de dieren in het asiel te laten doodvriezen.


Winterweer eist tientallen levens in Oost-Europa (Foto: Novum)

Liam Neeson 'bevroor' op set van ijsthriller

Acteur Liam Neeson is door een diep dal gegaan voor zijn hoofdrol in de overlevingsthriller The Grey. "Een paar dagen had ik last van ijshoofdpijn", vertelt Neeson in een interview met de Amerikaanse krant New York Post. De acteur kon niet meer praten. "De connectie tussen mijn hersenen en mijn mond werkte gewoon niet."

In The Grey moet het personage van Neeson zien te overleven in de vrieskou nadat zijn vliegtuig is neergestort in een verlaten ijsgebergte. Tijdens het filmen van de thriller heeft de cast flink moeten afzien. "We struikelden allemaal over onze zinnen", vertelt Neeson over zijn 'brain freeze'.

De 59-jarige acteur uit Noord-Ierland heeft zijn hoofdrol in The Grey onderschat. "Toen ik het scenario las was ik 57 jaar oud en het kleine jongetje in mij dacht dat het geweldig zou zijn om zo'n rol op me te nemen", zegt hij achteraf. The Grey is donderdag in première gegaan in de Verenigde Staten en is de bestbezochte film van het weekeinde.

Neeson nam de rol over van de 37-jarige Cooper. "Liam heeft diepgang in de rol gelegd, hij is een man die al die ervaringen heeft, goed en slecht", zegt regisseur Joe Carnahan over de acteur die in 2009 zijn vrouw Natasha Richardson verloor na een ski-ongeluk.

Het filmen op locatie was ook volgens Carnahan een crime. "Je kon de set alleen bereiken via sneeuwmotors," vertelt de regisseur. De film is opgenomen in het Smithers, een plek in het noorden van Canada waar maar vijf uur per dag de zon schijnt. "Het was geen magisch uur wat we elke dag hadden, meer een magische drieënhalve minuut en daarna was het weer donker."

De thriller draait vanaf 8 maart in de Nederlandse bioscopen.


Liam Neeson 'bevroor' op set van ijsthriller (Foto: Novum)

Pieter Broertjes voorzitter raad van toezicht IFFR

Pieter Broertjes wordt de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De burgemeester van Hilversum volgt op 1 februari Melle Daamen op, maakte het IFFR maandag bekend.

De 59-jarige Broertjes was tot 2010 hoofdredacteur van de Volkskrant en werd vorig jaar namens de PvdA burgemeester van Hilversum. Daamen is directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam en is zeven jaar voorzitter van de raad van toezicht geweest.

Naast Broertjes zitten Mart Dominicus, Frans van Gestel, Francine Houben en Rudy Stroink in de raad. Het festival vindt momenteel plaats en duurt nog tot en met 5 februari.


Pieter Broertjes voorzitter raad van toezicht IFFR (Foto: Novum)

Roberto Carlos beëindigt loopbaan

Roberto Carlos zet in december een punt achter zijn loopbaan. De Braziliaanse linksback van Anzhi Makhachkala zegt dat maandag in de Spaanse sportkrant Marca. De 38-jarige verdediger combineerde afgelopen seizoen al een tijdje het spelen met trainen. Na zijn actieve loopbaan gaat hij bij Anzhi de structuur voor de komende tien jaar uitzetten.

Blessures spelen geen rol bij zijn beslissing, benadrukt de Braziliaan. "Ik stop omdat ik zie dat mijn carrière compleet is. Ik heb bij Palmeiras, Inter en Real Madrid gespeeld. Nu wil ik wat rust en tijd voor mijn familie."

Carlos viel in de jaren negentig op bij de Braziliaanse topclub Palmeiras. In 1996 leverde hem dat een transfer op naar Internazionale en een jaar later verkaste hij naar Real Madrid. Bij die club zou hij tot 2007 blijven en zijn grootste successen vieren. Hij won er onder meer vier landstitels en drie keer de Champions League.

De wereldkampioen van 2002 speelde vanaf 2007 drie seizoenen voor Fenerbahçe voordat hij naar zijn vaderland terugkeerde. Anzhi haalde hem in 2011 echter voor veel geld bij Corinthians weg.

Carlos vergaarde wereldwijd bekendheid door zijn vrije trappen. Vooral een vrije trap die hij in 1997 in een oefeninterland tegen Frankrijk nam genoot faam. Die leek ver naast de goal te gaan, maar maakte een scherpe bocht en verraste de Franse doelman Fabien Barthez.

Afghaanse omgebracht om baren dochter

Een man in Afghanistan zou zijn echtgenote hebben gewurgd omdat ze een meisje zou hebben gebaard in plaats van een jongetje. Dat heeft de Afghaanse politie bekendgemaakt.

De vrouw werd vorige week in het district Khanabad in de provincie Kunduz om het leven gebracht. Volgens de politiechef aldaar is de man vorige week het gebied ontvlucht, ongeveer rond de tijd dat zijn 22-jarige vrouw dood werd aangetroffen in haar huis.

Niet alleen de man van het slachtoffer is verdachte. De moeder van de man wordt verdacht van betrokkenheid en is aangehouden.

Het slachtoffer waarschuwde vlak voor haar dood familieleden dat haar echtgenoot had gedreigd haar om te brengen als ze nog een dochter ter wereld zou brengen.

Scorsese eist nominatie filmprijs voor hond

Martin Scorsese voert succesvol campagne om dobermann Blackie op de nominatielijst van de Golden Collar Awards te krijgen. De organisatie van de hondenprijzen, de Amerikaanse website Dog News Daily, bleek gevoelig voor het pleidooi om Blackie te nomineren voor zijn rol in Scorseses avonturenfilm Hugo.

Scorsese was zwaar teleurgesteld dat Blackie niet werd genomineerd voor de filmprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. De regisseur schreef zondag een open brief in de Amerikaanse krant Los Angeles Times waarin hij eiste dat de hond alsnog genomineerd zou worden.

Scorsese hoorde over de prijs op een ochtend toen hij de tv aanzette. "Ik wachtte tevergeefs tot de naam van Blackie genoemd zou worden, maar kreeg alleen een hoop bombarie over een jack russell met de naam Uggie", schrijft Scorsese, doelend op het hondje uit de stomme film The Aritst.

De avonturenfilm Hugo maakt dit jaar kans op elf Oscars, waaronder voor beste regisseur en beste film. Dat succes maakt het hondenleed van Scorsese niet kleiner. "Laat ik eerlijk zijn. Jack russells zijn klein en schattig, terwijl een dobermann enorm is, maar knap."

Scorsese wijst op de lastige en gemene rol die de hond moest spelen. "Ik ben trots op Blackie, die alles heeft gegeven en het risico durfde te nemen gehaat te worden door het publiek," gaat de 69-jarige regisseur verder. "De badscène alleen blinkt uit in het kleine spel, met Blackies prachtige gezicht geaccentueerd door de 3D-projectie."

De organisatie van de hondenprijzen wil Blackie best nomineren voor zijn rol in Hugo. De hond wordt genomineerd als vijfhonderd mensen op Facebook daarom vragen. De Golden Collar Awards voor viervoeters worden op 13 februari uitgereikt.


Scorsese eist nominatie filmprijs voor hond (Foto: Novum)

Celstraf voor plannen aanslag Jyllands-Posten

Twee mannen zijn maandag in Oslo tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens het beramen van een aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten. Het zijn de eerste veroordelingen onder nieuwe antiterreurwetgeving in Noorwegen.

De veronderstelde leider van het complot, Mikael Davud, kreeg zeven jaar, zijn medebeklaagde Shawan Sadek Saeed Bujak drieënhalf jaar. Een derde verdachte, David Jakobsen, werd vrijgesproken van aanklachten wegens terrorisme. Wel werd bewezen geacht dat hij de twee anderen had geholpen explosieven te bemachtigen.

Volgens onderzoekers wilden de twee een aanslag plegen om Jyllands-Posten te straffen voor de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed. Het complot zou in het kelderlaboratorium van het drietal in Oslo in samenwerking met een stel planners van Al-Qaida zijn beraamd. Dezelfde planners hadden volgens de onderzoekers in 2009 in diezelfde kelder ook aanslagen op de metro van New York en een winkelcentrum in het Britse Manchester voorbereid.

De rechter achtte maandag bewezen dat Davud 'de aanslag samen met Al-Qaida beraamde'. Davud verwees volgens de rechter in een aantal notities naar zijn contacten met wijlen Saleh al-Somali, die destijds de operaties van Al-Qaida in het buitenland leidde. Al-Somali zou hebben meegewerkt aan de plannen voor aanslagen in New York, Manchester, en ook die in Noorwegen.

Davud, van origine een Oeigoer, had tijdens het proces staande gehouden dat hij het niet op Jyllands-Posten, maar op de Chinese ambassade in Oslo had voorzien. Hij zou zich zo op de regering in Beijing hebben willen wreken omdat die zijn volksgenoten onderdrukt. Omdat Davud dat plan verzweeg voor zijn trawanten gold hun driemanschap onder de Noorse wet niet als een terreurorganisatie en was de Noorse terreurwetgeving dus niet van toepassing, betoogde hij. Bujak hield vol dat het drietal het wel degelijk op de krant en cartoonist Kurt Westergaard hadden gemunt, maar dat de plannen voor een aanslag 'slechts loze woorden' waren.

De rechter wees zowel de verdediging van Davud als die van Bujak van de hand. Hij stelde vast dat Davud het vervaardigde explosief eigenhandig bij de redactie van Jyllands-Posten in Aarhus wilde plaatsen.

Volgens de Noorse politie is het pand van Jyllands-Posten geen moment in gevaar geweest. De politie hield de mannen al een tijdje in de gaten en had een belangrijk bestanddeel voor de springstof vervangen door een onschadelijk middel om te verzekeren dat zij geen werkend explosief konden bouwen.

2K Marin bezig met iets anders dan XCom

Volgens de cv van een medewerker van 2K Marin is de ontwikkelaar ook bezig met een ander project naast het uitgestelde XCom. Momenteel werken er nog maar vijf mensen aan het project waar verder niks over bekend is.

XCom is momenteel uitgesteld tot 2013, wat de exacte reden daarvoor is, is niet bekendgemaakt. Wanneer 2K Marin wat bekend gaat maken over het project is nog afwachten maar bekijk de cv alvast hier.

Joe Carnahan ingehuurd voor reboot Death Wish

Regisseur Joe Carnahan is ingehuurd om een nieuwe versie te schrijven en regisseren van het bekende Death Wish verhaal. Carnahan, die eerder onder meer The A-Team regisseerde, gaat de film maken voor Paramount Pictures, aldus de Los Angèles Times.

In het origineel uit 1974 speelde Charles Bronson de architect Paul Kersey die zijn vrouw en dochter verliest aan een bende tuig. Kersey neemt het recht in eigen hand en begint met zijn jacht op criminelen in de donkere straten van New York. In de cultklassieker zagen we naast Bronson ook kleine rolletjes voor de destijds nog onbekende Jeff Goldblum en Denzel Washington.

In 2009 deed Sylvester Stallone een poging om het verhaal een reboot te geven maar hij kreeg het project niet van de grond. De nieuwe Death Wish film zal worden geproduceerd door Jules Daly, die we ook kennen van onder meer The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The A-Team en de, eveneens door Joe Carnahan geregisseerde, Liam Neeson film The Grey, die vanaf maart in de bioscopen te zien is.


De trailer voor de klassieker uit 1974.

The Girl with the Dragon Tattoo blijft populairste

The Girl with the Dragon Tattoo was ook afgelopen weekend de populairste film. Voor de tweede week op een rij staat de film op de eerste plek. Süskind, The Iron Lady en Nova Zembla hebben ook hun plek vast weten de houden met respectievelijk de tweede, derde en vierde plek.

Black Out was deze week de hoogste nieuwkomer. De film van Arne Toornen wist de zevende plek te bemachtigen. De film A Good Old Fashioned Orgy heeft desondanks de slechte waardering nog de twaalfde plek weten te bemachtigen.

Film top 15

  1. (1) The Girl with the Dragon Tattoo
  2. (2) Süskind
  3. (3) The Iron Lady
  4. (4) Nova Zembla 3d
  5. (5) Mission: Impossible - Ghost Protocol
  6. (6) The Darkest Hour 3d
  7. (*) Black Out
  8. (8) Puss in Boots
  9. (7) Alvin en de Chipsmunks 3
  10. (10) The Help
  11. (9) Sherlock Holmes: A Game of Shadows
  12. (*) A Goold Old Fashioned Orgy
  13. (11) Doodslag
  14. (12) Dolfje Weerwolfje
  15. (*) My week with Marilyn

Opnieuw grote stroomstoring in regio Rotterdam

In een deel van Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam-West is maandagmiddag de stroom uitgevallen. Dat meldt netbeheerder Stedin. Vijftigduizend mensen zijn getroffen. Vorige week zondag hadden ook al duizenden huishoudens in de regio Rotterdam te kampen met een grote stroomstoring.

Het Erasmus Medisch Centrum en Rotterdam The Hague Airport zijn ook getroffen door de stroomstoring. Zowel het ziekenhuis als het vliegveld is overgeschakeld op noodstroomvoorziening.

Ook het metroverkeer ondervindt hinder van de storing. Metro's rijden niet of leggen slechts een gedeelte van hun normale route af, meldt openbaarvervoerbedrijf RET. Daarnaast rijden minder treinen tussen Rotterdam CS en Utrecht.

De oorzaak van de storing, die rond 14.40 uur ontstond in een transformatorstation, is nog niet duidelijk. Volgens Stedin zijn monteurs onderweg om het euvel te verhelpen.

Koeman tekent nieuw contract bij Feyenoord

Ronald Koeman is definitief ook volgend seizoen trainer van Feyenoord. De oefenmeester zette maandag zijn handtekening onder een nieuw contract. Eerder deze maand waren Koeman en de club het al eens geworden over de contractverlenging. Feyenoord staat in het eerste seizoen onder Koeman zesde na negentien duels met evenveel punten als nummer vier Ajax.

Koeman denkt dat Feyenoord verder kan groeien. "De club ontwikkelt zich, wordt financieel steeds gezonder. Er is een lijn ingezet en die willen we doortrekken. Ik ben blij dat ik daar als trainer onderdeel van zal blijven uitmaken." Het einddoel is voor de trainer ook duidelijk. "Feyenoord moet weer volledig meetellen."

Ook technisch directeur Martin van Geel toonde zich tevreden met de contractverlenging. "De hoofdtrainer is de belangrijkste man binnen een club. In het geval van Ronald Koeman kunnen we spreken van de juiste man op de juiste plaats."

Australië overweegt uitstel aankoop JSF

Australië overweegt de aangekondigde aankoop van twaalf Joint Strike Fighters uit te stellen. De regering in Canberra neemt met de Verenigde Staten, Nederland, en een reeks andere Europese landen deel in een internationaal consortium dat de ontwikkeling van de JSF ondersteunt en stimuleert. Maar Australië kijkt met argusogen naar de steeds hoger opgelopen productiekosten van het gevechtsvliegtuig.

De Australische minister van defensie Stephen Smith wees er maandag op dat zijn land zich slechts heeft verplicht twee testtoestellen aan te kopen. Hij houdt nu de voorgenomen aanschaf van nog eens twaalf JSF's opnieuw tegen het licht. "We zullen bezien of die aankoop volgens het zelfde tijdpad moet gebeuren." In 2012 buigt de regering in Canberra zich over de aankoop van nog eens 86 toestellen.

Smith vreest dat de Amerikaanse regering, die bezuinigt op de defensie-uitgaven, minder JSF's koopt dan gepland. Hierdoor stijgt de stukprijs van het Lockheed Martin-toestel en zijn dus ook de andere klanten duurder uit. De kosten van het JSF-programma zijn inmiddels opgelopen tot 385 miljard dollar, terwijl technische problemen de productie vertragen. Een vliegtuig kost nu 113 miljoen dollar, bijna drie keer zoveel als ooit begroot.

De Australische minister van defensie liet eerder weten dat hij in 2012 bekendmaakt of zijn land extra toestellen van de Super Hornet, een alternatief voor de JSF dat al op de markt is, aanschaft. Dat zou nodig zijn om de slagkracht van de Australische luchtmacht in stand te houden.


Australië overweegt uitstel aankoop JSF (Foto: Novum)

Een op drie automobilisten vreest winterweer

Bijna een derde van de Nederlandse automobilisten is bang om te rijden in het winterse weer. IJzel wordt door de ondervraagden het meest gevreesd. Dat meldt TomTom maandag, dat de kwestie heeft laten onderzoeken.

Vrouwen hebben veel meer angst dan mannen als de elementen tegenzitten. 46 procent van de vrouwen is bang om te rijden in slecht weer, tegenover slechts 11 procent bij de mannen.

De helft van de autorijders gaat bij winters weer ruim een kwartier eerder van huis, omdat ze rekenen op een langere reistijd. Daarnaast besluit elf procent van de Nederlandse ondervraagden bij hevige sneeuwval thuis te werken. De meeste automobilisten zien daarbij een ongeluk als grootste risico.

De ruim duizend ondervraagden uit Nederland en België geven verder aan dat ze files vervelender vinden dan flitsers of politiecontroles. De Belgen blijken overigens banger te zijn dan Nederlanders. Daar gaf 67 procent van de automobilisten aan bang te zijn voor het winterse weer.


Een op drie automobilisten vreest winterweer (Foto: Novum)

El Hamdaoui: Ajax frustreert transfer

Ajax heeft door aanvullende eisen te stellen een transfer van Mounir el Hamdaoui naar Fiorentina onzeker gemaakt. Dat stelt de aanvaller maandag tegenover NUsport. "Ajax bracht naar buiten dat het nu aan mij en Fiorentina is. Maar ik ben eruit met die club. Ajax is zelf met aanvullende voorwaarden gekomen. Ajax vertelt dus niet de waarheid", meent El Hamdaoui.

Volgens het kamp van de Marokkaans international, die bij Ajax al een jaar niet aan spelen toekomt, is afgelopen vrijdag een afspraak gemaakt over de voorwaarden van een transfer. Daar zou ook een schadevergoeding voor de spits bijzitten. "Wij hebben ons aan de afspraken gehouden. Mounir wil graag, maar Ajax stelt de zaken nu anders voor", verklaart fiscaal specialist Albert van Werkhoven.

Ajax bestrijdt tegenover het tijdschrift de lezing van El Hamdaoui. Volgens de club is zowel afgelopen zomer als deze transferperiode bijna een contract met Espanyol bereikt, maar waren de eisen van El Hamdaoui te hoog. "Het zou jammer zijn als dat nu met Fiorentina wederom gebeurt", laat een woordvoerder weten, die ook stelt dat de clubs er wel uitkomen. "Als deze transfer doorgaat is dat voor alle betrokkenen het beste."

Een schadevergoeding voor El Hamdaoui komt er als het aan Ajax ligt niet. "Ze zijn vrijdag inderdaad bij ons geweest met forse financiële wensen voor de speler en de manager. Daar gaat Ajax niet in mee."

Huwelijk Sinéad O'Connor toch niet voorbij

Sinéad O'Connor lijkt weer een beslissing te hebben genomen over haar huwelijk. De zangeres, die al drie keer eerder getrouwd was, gaf begin december haar jawoord aan Barry Herridge. Daarna kondigde ze twee keer aan te gaan scheiden, maar nu lijkt het toch weer koek en ei tussen de twee.

"Jippie, ik ben ongelooflijk gelukkig", twittert de 45-jarige Ierse. "Ik hou heel veel van mijn knappe man. Hij is naar huis gegaan om zijn pyjama te halen en hij komt weer terug."

Eerder gaf O'Connor de Ierse media de schuld van het stranden van haar huwelijk. "Deze mensen veroorzaken opzettelijk kwaad bloed tussen ons. Als gevolg daarvan werd ik depressief." De zangeres zou onlangs twee keer hebben geprobeerd een einde aan haar leven te maken en liet zich behandelen in een kliniek.

Tilburgse grafrover aangehouden

De politie heeft een Tilburger betrapt met koperen grafornamenten in zijn achterbak. Hij bekende dat hij de versieringen uit geldnood van grafstenen had geroofd, meldt de politie maandag.

De 41-jarige Tilburger werd zondag rond 21.30 uur tijdens een routinecontrole op de Waalstraat aan de kant gezet. Een agent herkende hem van een eerdere diefstal en vroeg of hij in de kofferbak mocht kijken. Dat mocht, maar de man verplaatste nog wel snel een jas.

Onder de jas lagen dennenappels van koper, die worden gebruikt als grafversierselen. Aan de onderkant waren ze afgebroken of afgezaagd. In de koffer lagen verder loden platen en inbrekersgereedschappen.

De man zei zich te schamen, maar gaf aan dat hij door financiële problemen weinig keus had. Het huis van de Tilburger is ook doorzocht, maar daar werd niets gevonden. De politie onderzoekt waar de dennenappels en de loden platen vandaan komen.

Kou teistert Oost- en Midden-Europa

De kou heeft in Oost- en Midden-Europa flink toegeslagen. In Duitsland is de temperatuur sinds februari 1986 niet in zo'n korte tijd zo sterk gedaald.

In het westen van Servië kwamen drie mensen door zware sneeuwval om en in Bulgarije en Polen is het extreem koud. In Zuid-Polen was het 27 graden onder nul en in de Bulgaarse plaats Russe, aan de Donau, bereikte de temperatuur het record van 20 graden onder nul.

Het hogedrukgebied, dat lucht uit Rusland naar het westen brengt, heeft naar Duitse gewoonte een naam gekregen: Cooper. Duitse weerdeskundigen verwachten dat het vooral vanaf woensdag streng gaat vriezen. Boeren in de deelstaat Nedersaksen, die aan Overijssel, Drenthe en Groningen grenst, vrezen dat het wintergraan onherstelbare schade oploopt, als het streng gaat vriezen en er geen sneeuw valt. Het zachte weer van de afgelopen tijd, waarbij het soms tot boven 10 graden kwam, heeft de groei van winterrogge, wintergerst en koolzaad gestimuleerd, maar als er geen sneeuw valt, zullen de plantjes uitdrogen, verwacht een woordvoerder van de boerenorganisatie in de deelstaat.

In de regio Valjevo, 80 kilometer ten zuidwesten van de Servische hoofdstad Belgrado, werd een 49-jarige vrouw dood onder de sneeuw aangetroffen. Zij bleek aan onderkoeling overleden te zijn. In dezelfde regio werd een 52-jarige man dichtbij zijn huis dood gevonden. Hij had bij vrienden gegeten en overleed op de terugweg naar zijn huis. In het dorp Taor stierf een 81-jarige man in zijn onverwarmde woning.

Kou teistert Oost- en Midden-Europa
Kou teistert Oost- en Midden-Europa (Foto: ANP)

Bonnenregen bij kickboksgala

Een grote verkeerscontrole rond het kickboksgala in Leeuwarden heeft een regen aan bekeuringen opgeleverd. Bijna 950 snelheidsovertreders zijn op de bon geslingerd, en daarnaast zijn 95 bestuurders met een belastingschuld aangehouden.

Tussen drie uur 's middags en elf uur 's avonds vond er een controle plaats langs de weg tussen Marssum en Leeuwarden. Bij deze controle werden 906 bestuurders aangehouden die de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur overschreden. Twintig van hen raakten hun rijbewijs kwijt, één persoon moest ook zijn auto inleveren. Deze persoon reed 224 kilometer per uur.

Op de Willem Lodewijkstraat vond eveneens een controle plaats. Daar werden 39 automobilisten bekeurd. Zij reden allen harder dan de toegestane 50 kilometer per uur.

Bij het WTC Expo inde de Belastingdient openstaande schulden en boetes. Hier werden achtien auto's in beslag genomen. Voor de hoogste schuld, die 98.000 euro bedroeg, werd een betalingsregeling getroffen.

'Bestanden gebruikers Megaupload donderdag verdwenen'

De bestanden van gebruikers van filesharing-website Megaupload worden mogelijk donderdag al verwijderd. Dat hebben Amerikaanse federale aanklagers gezegd. Megaupload werd niet alleen gebruikt voor het opslaan van (illegale kopieën van) films en muziek, maar werd door gebruikers ook ingezet om bijvoorbeeld familiefoto's en persoonlijke documenten te delen.

De aanklagers hebben de toegang tot Megaupload geblokkeerd en gebruikers kunnen al niet meer bij hun documenten sinds de autoriteiten invallen deden bij de eigenaren van de website en hostingproviders van Megaupload. Gebruikers hadden gehoopt dat ze later alsnog bij hun bestanden zouden kunnen.

De bestanden zijn opgeslagen bij externe bedrijven, zoals het Nederlandse Leaseweb, en Megaupload betaalde hiervoor. De financiële tegoeden van Megaupload zijn echter bevroren, waardoor niet meer betaald kan worden en de bestanden gevaar lopen.

In een brief van het openbaar ministerie staat dat hostingbedrijven als Carpathia Hosting en Cogent Communications Group vanaf donderdag gegevens gaan verwijderen. In de brief staat tevens dat de Amerikaanse regering gegevens van de servers heeft gekopieerd, maar de servers niet in beslag heeft genomen. Nu de bestanden zijn gekopieerd, mag de Amerikaanse regering ze niet meer inkijken. De servers zijn eigendom van de hostingbedrijven en als mensen hun bestanden terug willen, moeten ze dus bij de hosters zijn, aldus het openbaar ministerie.

De advocaat van Megaupload, Ira Rothken, zei zondag dat er wordt samengewerkt met de aanklagers om te voorkomen dat de bestanden worden gewist. Ten minste vijftig miljoen gebruikers lopen het risico dat hun bestanden verdwijnen. Het is volgens Rothken niet alleen in het belang van de klant, maar ook in het belang van Megaupload om de bestanden te behouden, zodat het bedrijf zich kan verdedigen in de rechtszaal.

FlatOut 3-developer maakt drie 3DS-games

De developer van FlatOut 3, Team6 Game Studios, werkt aan een drietal games voor Nintendo 3DS. Oorspronkelijk was één van die titels gepland rond de launch, maar dat is niet doorgegaan vanwege gedoe omtrent de verkopen van 3DS.

De games gaan nu alsnog uitkomen nu blijkt dat 3DS toch wel erg succesvol is. Een van de games die gaat verschijnen voor 3DS is een opvolger van Wii-game Monstertrucks Mayhem

Het doel van Team6 is het maken van games die er goed uitzien en zo mogelijk nog leuker zijn dan hun games voor Wii: "Our goal is to make the new 3DS games as good looking and even more fun to play as our Nintendo Wii games. It's no surprise that the majority of loyal Team6 fans are also fans of the Nintendo platforms, so I know they will enjoy our new games for 3DS too."

FlatOut 3 krijgt overigens slechte kritieken tot nog toe. Met een gemiddelde van 22% op Gamerankings is het niet een game waar veel mensen naar uit zullen kijken.

Sony waarschijnlijk laatste met next-gen

Sony verwacht dat zij de laatste zullen zijn die hun volgende console aan het grote publiek gaan tonen. Op dit moment heeft Nintendo Wii U al laten zien en verwacht wordt dat Microsoft snel volgt met de volgende Xbox.

De uitspraak van Sony komt via Philippe Cardone van Sony in Frankrijk. Sony voelt geen druk om naar de volgende generatie over te stappen en is nog tevreden met de huidige resultaten van PlayStation 3. 

Het is niet de eerste keer dat Sony zegt het rustig aan te doen. Vanaf het begin roepen ze al dat PlayStation 3 een cyclus van tien jaar zal maken en dat het nog geen tijd is om over een PlayStation 4 te praten.

Schaatsbaan Noordlaren geopend

Op de schaatsbaan in het Groningse Noordlaren kan maandagmiddag worden geschaatst. Er ligt anderhalve centimeter ijs op de baan van ijsvereniging de Hondsrug. Vanaf 13.00 uur kunnen leerlingen van de plaatselijke basisschool het ijs op, laat voorzitter Jan Geert Veldman weten.

De ijsvloer is nog te dun voor het organiseren van een marathon. Daarvoor is minimaal drie centimeter nodig. Maandagavond en -nacht wordt er extra water op de baan gespoten. Veldman hoopt dinsdag of woensdag een marathon te kunnen organiseren.

Of Noordlaren dan de primeur heeft is nog maar de vraag. Traditioneel zijn ook de ijsverenigingen in Haaksbergen en Gramsbergen er als de kippen bij om een wedstrijd te organiseren als het kwik onder nul daalt.

Mogelijk nucleaire top in Nederland

Nederland mag in 2014 mogelijk de derde en laatste top over nucleair terrorisme organiseren. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het officiële besluit daarover wordt door de internationale regeringsleiders genomen tijdens de tweede Nuclear Security Summit (NSS), die in maart in Zuid-Korea wordt gehouden. Dat land heeft Nederland gevraagd om de vooralsnog laatste top te organiseren.

De NSS is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama en moet ervoor zorgen dat op het hoogste politieke niveau aandacht is voor de dreiging van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel van nucleair materiaal. De eerste top werd in 2010 in Washington gehouden.

In Seoul staan onder meer de versterking van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA), het terugdringen van hoogverrijkt uranium en de gevolgen van de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima op de agenda.

Rosenthal ziet het verzoek van Zuid-Korea als een 'uitdrukking van vertrouwen en als het resultaat van de actieve rol die ons land in de afgelopen jaren op het terrein van non-proliferatie heeft gespeeld'.

De bijeenkomsten zijn ook in Nederlands belang. Als 'internationaal logistiek knooppunt met grote doorvoerhavens als Rotterdam en Schiphol en als land met een geavanceerde nucleaire industrie' is Nederland kwetsbaar voor de smokkel van nucleaire en radiologische materialen, aldus de bewindsman.

Nieuw nummer Madonna verschijnt vrijdag

De nieuwe single van Madonna verschijnt vrijdag. Aan het nummer Gimme All Your Luvin' hebben hiphopartiesten Nicki Minaj en M.I.A. meegeschreven. Ook dj Martin Solveig heeft aan de single meegewerkt, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

Een demo van Gimme All Your Luvin' lekte in november al uit. De single komt vlak voor Madonna's optreden tijdens de Super Bowl uit. De zangeres treedt zondag op tijdens het grootste sportevenement van de Verenigde Staten. "Het lijkt er sterk op dat Madonna haar nieuwe single tijdens de show wil zingen", schrijft het muziekblad.

Het is de eerste single van Madonna's twaalfde album M.D.N.A. Deze plaat komt op 26 maart uit en is de opvolger van Hard Candy uit 2008. M.D.N.A is het eerste album dat de 53-jarige zangeres uitbrengt bij platenmaatschappij Interscope Records. De Queen of Pop tekende voor drie platen en streek hiermee naar verluidt veertig miljoen dollar op.

Aziatische voetbalbond wil af van hoofddoekban FIFA

De Aziatische voetbalbond AFC wil dat de FIFA de regels voor het dragen van hoofddoekjes versoepelt. Een model dat bij contact los kan komen zou veilig genoeg zijn. De FIFA verbiedt hoofddoekjes sinds 2007 omdat die onveilig zijn. Speelsters met een hoofddoekje zouden ergens achter kunnen blijven haken en stikken.

Begin maart komt de IFAB, het orgaan dat de spelregels in het voetbal bepaalt, in Londen bijeen om een beslissing te nemen over de nieuwe generatie sporthoofddoekjes. Volgens waarnemend hoofd Jilong Zhang van de AFC is een positieve beslissing over de hoofddoekjes in het belang van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal.

"Veel voetbalsters in Azië dragen een hoofddoekje", laat Zhang in een verklaring weten. "Ik heb de nieuwe ontwerpen met klittenband rond de hals gezien, waardoor het hoofddoekje loskomt als eraan getrokken wordt. Dat verzekert de veiligheid van de draagster", bezweert de Chinees.

In islamitische landen levert het huidige verbod problemen op. De Iraanse vrouwenploeg liet onlangs een kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen schieten omdat de speelsters geen hijab mochten dragen. Spelen zonder hoofddoekje mag niet van de autoriteiten van het streng islamitische land.

Sneijder grootverdiener in 2011

Wesley Sneijder is volgens NUsport de best verdienende Nederlandse sporter in 2011. De middenvelder van Internazionale heeft vorig jaar een bedrag van ruim twaalf miljoen euro verdiend. Bij de Italiaanse ploeg verdient hij bruto elf miljoen euro per jaar, een bedrag dat met premies en sponsordeals wordt aangevuld.

De nummer één van 2010 Arjen Robben zakte met 9,6 miljoen naar de derde plaats, nipt achter Mark van Bommel die bij AC Milan 20.000 euro meer bijeen sprokkelde. Ook Manchester City-speler Nigel de Jong (8,6 miljoen euro) en Liverpool-aanvaller Dirk Kuijt (5,1 miljoen) staan in de top vijf.

In de lijst van honderd sporters staan slechts negentien niet-voetballers. Honkballer Andruw Jones is van hen de hoogstgenoteerde met 4,6 miljoen en een achtste plaats. De enige vrouw in de lijst is Anky van Grunsven op plaats 40. In totaal werd er 185.278.000 euro verdiend, wat twee miljoen minder is dan in 2010.

Online FPS met 1000 spelers

Man vs Machine is er in geslaagd om een record neer te zetten met betrekking tot het aantal online spelers dat tegelijkertijd hetzelfde potje speelt. In een server waar plek was voor 1000 spelers meldden zich uiteindelijk 999 spelers, genoeg voor het record.

In de onderstaande video kun je zien hoe beide teams het er vanaf brengen en voor hoeveel chaos 999 spelers tegelijkertijd maken. Voor meer info over het project, en eventuele toekomstige recordpogingen kun je terecht op de website van de makers.

Radcliffe vindt eigen rol in Potter-films gênant

Daniel Radcliffe schaamt zich naar eigen zeggen voor zijn verschijning in de Harry Potter-films. De 22-jarige acteur ziet de films dan ook niet graag terug. "Ik zou zo erg in elkaar krimpen dat mijn gezicht eraf zou vallen", vertelde Radcliffe volgens de Britse boulevardkrant Sunday Mirror.

De acteur biechtte vorig jaar op dat hij jarenlang een alcoholprobleem had, ook tijdens draaiperioden van de Potter-films. "Ik kon mijn werk gewoon doen en dronk nooit tijdens mijn werk, maar het was wel een dagelijkse bezigheid."

Radcliffe was tussen 2001 en 2011 te zien in de films rond Harry Potter. Vanaf volgende maand verschijnt hij op het witte doek in de thriller The Woman in Black.

Madonna bouwt scholen in Malawi

Madonna's liefdadigheidsinstelling, Raising Malawi, is van plan om tien scholen te laten bouwen in Malawi, een land in Zuidoost-Afrika. De scholen moeten geleid worden door de lokale gemeenschap en niet door de organisatie van de zangeres. Door het project zouden ongeveer duizend kinderen naar school kunnen.

Volgens de instelling begint het bouwen van de eerste school in maart. De bouw van alle scholen zou in juni 2013 helemaal klaar moeten zijn. Raising Malawi schenkt driehonderdduizend dollar aan de particuliere organisatie die het project leidt, buildOn.

"Het blijft een hoge prioriteit in mijn leven en ik ben blij dat we met de hulp van buildOn ons aan onze belofte, om kinderen een goede en praktische opleiding te geven, kunnen houden", zegt de zangeres.

Raising Malawi was in eerste instantie van plan om alleen meisjesscholen te bouwen, die de organisatie zelf zou leiden. Dit plan leverde veel kritiek op van lokale boeren. Zij klaagden dat de stichting hun land wilde gebruiken voor het project. Daardoor had de organisatie het moeilijker met het krijgen van land. Ook waren er zorgen over de hoge kosten van de constructie van de scholen.

De instelling was eerder in het nieuws toen in maart het bestuur aan de kant werd gezet. De popster kreeg in de gaten dat er veel misging met Raising Malawi en schakelde de Global Philantropy Group in voor advies. Volgens een woordvoerder was er in totaal 3,8 miljoen dollar uitgegeven zonder dat er ook maar iets was gebouwd.

Madonna adopteerde twee kinderen uit het land, zoon David in 2006 en dochter Mercy drie jaar later. Sinds de adoptie van David zet de 53-jarige zangeres zich met haar liefdadigheidsinstelling in voor de weeskinderen in Malawi.

Eerlijk liken

“Ff voor alle mensen die aan het meeduimen waren. Ik ben het helaas niet geworden”, Facebookte een vage schoolvriendin van vroeger over de misgelopen droombaan. Een goede vriend van mij reageerde, zoals veel mensen doen in deze situatie, met een schreeuw om de dislike-knop. Dat gezeur over die Dislike-knop, in het Nederlands beter bekend als de dat-vind-ik-niet-leuk-knop, stoort mij al tijden. Mocht de dislike-knop er ooit komen, dan zal ik zoveel mogelijk reacties over de dislikeknop datvindiknietleuken. Mijn probleem met de dislikeknop? Het is vaak zo onoprecht. In het hierboven beschreven voorbeeld weet ik dat mijn vriend, de verdrietige dame amper kent. Sterker nog, hij vindt het waarschijnlijk vervelender als hij er 's ochtends achterkomt dat hij niet meer twee sokken van hetzelfde paar heeft.

 

'Verdacht' pakketje in Tweede Kamer

De postkamer van de Tweede Kamer is maandagmorgen enige tijd afgesloten geweest vanwege een verdacht pakketje. Het bleek loos alarm, meldt een woordvoerder van het parlement desgevraagd.

Over de aard van de 'verdachte postzending' of aan wie het geadresseerd was, wilde de woordvoerder niets zeggen. De 'standaardprocedure' is in gang gezet, en er bleek niets aan de hand. Wat die procedure precies inhield, wilde hij evenmin zeggen. "We doen nooit mededelingen over het veiligheidsbeleid."

Het is niet de eerste keer dat een verdacht pakketje bij de Tweede Kamer op de mat ploft. Het is wel eens eerder voorgekomen, aldus de woordvoerder.

Fran Drescher ontvoerd door aliens

Fran Drescher heeft een opmerkelijke bekentenis afgelegd tijdens een interview. De actrice, vooral bekend door de hoofdrol in de televisieserie 'The Nanny', beweert namelijk te zijn ontvoerd door aliens.

Niet alleen Fran, maar ook haar ex-man Peter Marc Jacobson zou hetzelfde zijn overkomen. "Het is grappig, want Peter en ik hebben allebei een ontmoeting met buitenaardse wezens gehad", vertelt de actrice. "Dit nog voor wij elkaar kenden. We zaten nog op de middelbare school. Enkele jaren later ontmoetten we elkaar en kwamen tot de ontdekking dat we hetzelfde hadden meegemaakt."

"Volgens mij hebben ze ons zo geprogrammeerd dat wij elkaar zouden treffen", vervolgt ze. Ook zouden de aliens bij Fran en haar ex een onderhuidse chip hebben geïmplanteerd. "We hebben allebei hetzelfde litteken, op exact dezelfde plek."

Volgens Peter komt dit litteken doordat Fran zichzelf heeft bezeerd aan een boortje of een kopje met heet water. "Ik zei hem dat dit juist is wat de aliens ons willen laten denken. Maar zeker weten, hier zit de chip."

Webwinkels onder de loep

De Consumentenautoriteit gaat scherp toezien op onbetrouwbare webwinkels. Dat moet het vertrouwen in online winkelen herstellen, maakte de toezichthouder maandag bekend.

Met de stijgende populariteit van online winkelen neemt volgens de Consumentenautoriteit ook het aantal klachten over webshops toe die het bestelde product niet leveren of het geld niet terugbetalen als consumenten binnen de wettelijke termijn van de koop afzien. Ook dat webshops niet bereikbaar zijn voor vragen of klachten, is een veelgehoorde klacht.

De Consumentenautoriteit wil snel optreden tegen dit soort webwinkels. Dat kan bijvoorbeeld door het waarschuwen van consumenten of ervoor zorgen dat de webwinkel uit de licht wordt gehaald. Ook worden ondernemers voorgelicht over de geldende regels.

KNSB gebruikt prestatiematrix voor achtervolging

Schaatsbond KNSB gebruikt een prestatiematrix om te bepalen welke tien schaatsers en schaatssters er naar de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi mogen gaan. Zo hoopt de bond ervoor te zorgen dat de Nederlandse schaatsploeg ook op de achtervolging successen zal gaan boeken.

De matrix berekent welke rijders op basis van hun verleden en nu gereden tijden de grootste kans hebben op olympisch succes. Door ook de ploegenachtervolging daarin mee te nemen worden eerst de rijders voor deze dicipline aangewezen, waarna de plaatsen die open blijven opgevuld worden met andere rijders.

Sven Kramer is in ieder geval voorstander van de nieuwe methode. "Als je de ploegachtervolging serieus neemt en echt kans wilt maken op olympisch goud, moet je kunnen beschikken over de beste mensen," zei de Fries

Hij krijgt geen bijval van Control-coach Jac Orie die veel sprinters onder contract heeft staan. Hij denkt dat sprinten onder geschikt kan worden aan de achtervolging. "Je moet voor de ploegachtervolging blijven kiezen uit de mensen die zich individueel voor de Spelen hebben geplaatst. Dat zijn immers de mensen in vorm."

Dode pony's gedumpt in Gelderse sloot

In de Gelderse gemeente Oldebroek zijn eerder deze maand vijf dode pony's aangetroffen. De dieren waren gedumpt in een sloot langs de Oosterbroekweg. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag.

Een wandelaar zag de dieren op 19 januari liggen en belde de gemeente. De pony's zijn volgens de NVWA waarschijnlijk geen natuurlijke dood gestorven. Er zijn geen tekenen van verwaarlozing.

De herkomst van de dieren is niet te herleiden via chips, omdat die verwijderd zijn. Mensen die meer weten over de pony's of hun eigenaren wordt verzocht contact op te nemen met de NVWA.

Vertrouwen in Van Bijsterveldt weggevaagd

Leraren en directeuren in het basis- en voortgezet onderwijs hebben 'geen enkel' vertrouwen meer in minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau DUO onder 1377 leraren en directeuren, die vorige week is uitgevoerd.

Het vertrouwen van de leraren in het voortgezet onderwijs in hun minister is sinds haar aantreden in 2010 van 44 procent gedaald naar zes procent, blijkt uit deze Politieke Barometer Onderwijs. Dezelfde trend is te zien bij leraren in het basisonderwijs: hun vertrouwen is gedaald van 72 procent in oktober 2010 naar twintig procent in januari 2012.

In het kabinet als geheel is het vertrouwen afgenomen, maar minder dan in Van Bijsterveldt. In het basisonderwijs is het vertrouwen gedaald van 67 naar 49 procent; het voortgezet onderwijs laat een daling zien van 47 naar 23 procent. Regeringspartij VVD wordt met gedoogpartner PVV dan ook weggezet als 'partijen met de slechtste onderwijsplannen', gevolgd door Van Bijsterveldts eigen CDA.

De oppositiepartijen D66 komt bij de leraren en schooldirecteuren juist uit de bus als partij met de beste onderwijsplannen, met de SP in het kielzog.

Het beleid van Van Bijsterveldt stuit op veel weerstand bij leraren, die vorige week nog massaal staakten in de Utrechtse Jaarbeurs. Zij protesteren tegen de nieuwe urennorm van 1040 uur, die onhaalbaar zou zijn. Ook zijn de docenten en ondersteunend personeel tegen de nullijn voor salarissen, de bezuinigingen op het passend onderwijs en het terugbrengen van de zomervakantie van zeven naar zes weken.

Uit de peiling blijkt overigens dat de plannen van de bewindsvrouw om het taal- en rekenonderwijs te versterken, wel op steun kunnen rekenen (59 procent). Datzelfde geldt voor de voornemens om ouders meer te betrekken bij het onderwijs om zo de prestaties van leerlingen te vergroten: 53 procent vindt dat dit leidt tot beter onderwijs.


Vertrouwen in Van Bijsterveldt weggevaagd (Foto: Novum)

Id-scan bij aankoop alcohol in supermarkt

Klanten van vier supermarkten in de buurt van Nijmegen moeten voortaan hun identiteitsbewijs laten scannen als ze alcohol willen kopen. Het gaat om een proef van de GGD in de regio in samenwerking met de supermarkten. Het project gaat deze week van start.

Iedereen die alcohol koopt moet de scan ondergaan. Wie te jong is, krijgt geen alcohol mee. De branchevereniging voor supermarkten CBL zegt de proef met interesse te volgen.

Zelf heeft de branchevereniging ook plannen voor een id-scan. "Maar wij willen dat alleen mensen die onder de 20 jaar worden geschat hun identiteitsbewijs moeten laten scannen", zegt een woordvoerder. "Het lijkt ons niet de bedoeling dat mensen van 80 jaar keer op keer hun identiteitsbewijs moeten laten zien."

Op het gebied van de privacy ziet de branchevereniging geen bezwaren. "Alleen de code wordt gescand en er wordt niets opgeslagen. Het gaat alleen om een leeftijdscontrole."

Square Enix hint naar onaangekondigde titel

Tetsuya Nomura, producer van Final Fantasy en Kingdom Hearts, vertelde aan Famitsu dat een geheim team bezig is met een nog onaangekondigde titel die later dit jaar wordt bekendgemaakt.

De man achter veel van de funky haarstijlen in RPG's van SE vraagt fans alert te blijven, er komt binnenkort namelijk nieuws over hun lopende projecten, zoals Final Fantasy Versus XIII en Final Fantasy X HD. Maar vooral de uitspraak over een nog niet bekend spel werkt de interesse.  “There is also a secret team working on an unannounced title, so there is a chance that some information about that will be announced this year too, please continue looking forward to these announcements."

Square Enix is momenteel druk bezig, zo belooft het bedrijf enkele nieuwe IPs voor de komende jaren en werkt het aan verschillende projecten waar nog maar weinig over bekend is. Recent is ontdekt dat Square Enix de naam 'Sleeping Dogs' heeft laten vastleggen, wat volgens speculatie de ondertitel van Kane & Lynch 3 kan zijn.  Of dat de titel is waar Nomura op doelt is nog maar afwachten.

'THQ sluit Japans kantoor'

Afgelopen donderdag berichtten we dat THQ personeel heeft ontslagen van de administratie- en uitgeversafdelingen in het bedrijf. Kotaku Australië heeft van een bron begrepen dat er vandaag vijtien mensen zijn ontslagen bij THQ Australië.

Daarnaast zou volgens diezelfde bron het kantoor in Japan gesloten gaan worden. THQ heeft nog geen officieel bericht gegeven over een eventuele sluiting van hun Japanse Studio of de ontslagen in Australië. THQ heeft wel eerder aangegeven bezig te zijn met hervormingen van hun studio's en welke games ze gaan maken.

Weer storing bij Telfort

Telfort heeft maandag opnieuw te maken met een storing. Een deel van de klanten die thuis een aansluiting hebben, ondervinden problemen met vast internet en bellen, meldt het telecombedrijf. De omvang en oorzaak van de storing zijn onbekend.

In de afgelopen maand was het al meerdere keren raak bij Telfort. Naast storingen met vast internet en bellen, waren er ook problemen met mobiel internet. Waardoor de storingen ontstaan, is onduidelijk.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die vanaf donderdag in de eShop staan.

3DS 3D Classics
Kid Icarus - € 6,-

DSiWare
Pinball Pulse: The Ancients Beckon - € 5,-
Castle Conqueror: Against - € 2,-

WiiWare
TNT Racers - 1000 Wiipoints

Vreemde man belt aan bij Kim Kardashian

Kim Kardashian heeft zaterdagavond de schrik van haar leven gekregen. Een vreemde man belde bij haar huis aan. Hij zei dat hij een tijdje in het huis wilde bivakkeren om mee te werken aan Kardashians realityshow. De man beweerde dat Kim hem had ingevlogen. Dat hebben bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ gezegd.

De 31-jarige realityster schijnt woest te zijn geworden en wilde dat de man vertrok. Toen hij dat weigerde, schakelde Kardashian de politie in. Het is nog niet duidelijk of de man is ingerekend.

'Kubica tekent voorcontract bij Ferrari'

Volgens de Italiaanse website omnicorse.it heeft Ferrari alle vertrouwen in de revalidatie van coureur Robert Kubica. De Pool brak onlangs voor de tweede keer zijn rechterbeen, maar mocht volgens de geruchten toch een voorcontract bij de Italiaanse renstal tekenen.

Kubica crashte vorig jaar februari in een rally, waardoor hij zware verwondingen aan de rechterzijde van zijn lichaam opliep. De Pool is hiervan inmiddels bijna helemaal hersteld, maar gleed enkele weken geleden uit over ijs, waardoor hij zijn rechteronderbeen op dezelfde plaats brak als vorig jaar. Hij zal hiervan enkele maanden moeten revalideren. Inmiddels heeft hij al wel weer achter het stuur van een straatauto gezeten, maar dit was een automaat. De hoop is dat hij in april zover is dat hij weer in een simulator kan testen.

Volgens omnicorse.it heeft Kubica een voorcontract getekend bij Ferrari en mag hij als alles goed gaat in juni gaan testen met de Ferrari F10 uit 2010 die voor het gemak meteen voorzien is van de 1,6 liter V6 turbomotor die vanaf 2014 gebruikt zal gaan worden. Zijn de resultaten goed, dan lijkt Kubica de belangrijkste kandidaat te zijn om Felipe Massa in 2013 te gaan vervangen.

UEFA schorst Shakhtar doelman Rybka

De tuchtcommissie van de UEFA heeft doelman Olexandr Rybka van Shakhtar Donetsk voor twee jaar geschorst. De international van Oekraïne krijgt de straf omdat hij bij een dopingtest positief testte op een verboden vochtafdrijvend middel.

Shakhtar Donetsk liet maandag direct weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. De doelman testte eind november positief bij een onverwachte dopingcontrole op de training.  De 24-jarige Rybka maakte vorig jaar zijn debuut bij de nationale ploeg van Oekraïne. Mocht de UEFA deze straf handhaven, dan zal hij het EK moeten missen.  

Pinkpop bevestigt komst Mumford & Sons

In een persbericht bevestigt de organisatie van Pinkpop dat Mumford & Sons naar het festival in Landgraaf komt. De band zal op Pinkstermaandag optreden, voor slotact Bruce Springsteen & The E-street Band.

De Britse band Mumford & Sons werd in 2007 opgericht door Marcus Mumford. Van het debuutaldum Sigh No More zijn wereldwijd meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. Een tweede album zal later dit jaar uitkomen. Met hun mix van country, bluegrass en folk is Mumford & Sons een festivalband bij uitstek. De band was in 2010 al te zien op Lowlands, en in 2011 op Glastonbury.

Eerder werd de komst van The Cure, Soundgarden en Bruce Springsteen & The E-street Band naar Pinkpop al bevestigd. De 43e editie van Pinkpop vindt plaats tijdens het Pinksterweekend op zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 mei 2012. De voorverkoop start op zaterdag 3 maart.


Mumford & Sons - Little Lion Man

Zomerspelletjes in Summer Stars 2012

Uitgever Deep Silver heeft bekendgemaakt dat ze Summer Stars 2012 gaan uitgeven. In de game kunnen spelers zo'n achttien verschillende zomersporten kiezen en spelen.

De game zal een diepe carriére-modus bevatten en de mogelijkheid om split-screen te spelen tegen vrienden. Sporten die in het spel zitten zijn onder andere hardlopen, mountainbiken en de hink-stap-sprong. De game komt uit voor de Xbox 360, PS3 en de Wii en zal bruikbaar zijn met de motion-controls van alledrie de consoles.

Summer Stars 2012 Summer Stars 2012 Summer Stars 2012

"Online games misleiden kinderen"

Volgens de Consumentenautoriteit worden kinderen en jongeren tegenwoordig misleid door online games en aanbieders. Spelers moeten vaak veel betalen voor deze games die in eerste instantie gratis lijken te zijn.

Het betreft vooral games die gespeeld kunnen worden via sociale netwerken als Hyves en Facebook. In deze games kun je credits kopen om zo sneller beter te worden dan degene waar je mee/tegen speelt. 

Directeur Bernadette van Buchem van de Consumentenautoriteit geeft aan dat er jaarlijks een half miljard euro omgaat in de gamessector in ons land. Tevens waarschuwt ze jongeren dat games spelen een dure hobby kan zijn die maandelijks tientallen euro's kan kosten.

Sloop clubhuis Hells Angels begonnen

De sloop van het voormalig clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam is begonnen. Om 11.00 uur, een halfuur nadat de Angels de sleutel hadden afgegeven en waren vetrokken, trok een grijpmachine de eerste hekken van het balkon.

De gemeente bereikte na jarenlang gesteggel overeenstemming met de motorclub over het terrein aan de H.J. Wenckebachweg, waarop het clubhuis staat. De Hells Angels krijgen vier ton voor hun vertrek.

Op het terrein moet een parkje verrijzen. De bewoners van een nieuw te bouwen buurt moeten daar kunnen wandelen en picknicken, zegt een gemeentewoordvoerder. Niet alleen de Angels moeten het gebied verlaten. "In de loop van de tijd wordt de rest van het gebied leeggemaakt." Ook 'overlastgevende' bedrijven zoals glassnijders moeten het veld ruimen. Daarna wordt de grond gesaneerd en bouwrijp gemaakt.

Dan kan worden begonnen met de bouw van een 'typisch Amsterdamse wijk'. Daarbij is veel ruimte voor zelfbouw. "Iemand kan dan in zijn eentje een huis bouwen, maar omdat het vooral hier erg duur is om één woning op één bouwkavel te bouwen, is het ook mogelijk met een groep een appartementencomplex te bouwen."

Aardbeving aan kust van Peru

Aan de kust van Peru heeft zich een aardbeving voorgedaan. De beving had volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS een kracht van 6,3.

De beving deed zich elf minuten na middernacht (06.11 uur Nederlandse tijd) voor. Het epicentrum lag vijftien kilometer van de stad Ica, die in augustus 2007 zwaar beschadigd raakte door een aardbeving en waar zich ook in oktober 2011 een beving had voorgedaan.

Van schade of slachtoffers is nog geen melding gemaakt.

Cadmium bedreigt drinkwater Chinese steden

De drinkwatervoorziening van verscheidene Chinese steden wordt bedreigd door een cadmiumlozing in de rivier Longjiang. De verontreiniging kwam half januari aan het licht door vissterfte in de rivier. Het giftige metaal is mogelijk afkomstig van een mijnbouwbedrijf waar zink wordt gewonnen.

Over een lengte van honderd kilometer zijn in het water van de rivier cadmiumwaarden gemeten die de toegestane waarden met een factor vijf overtreffen, berichtte het staatspersbureau Xinhua maandag. Op foto's en televisiebeelden was te zien hoe soldaten zakken helder geel aluminiumchloride in het water strooiden om het cadmium te neutraliseren. Zeven fabrieken en mijnen die afvalwater op de rivier lozen zijn voorlopig stilgelegd.

Inwoners van de miljoenenstad Liuzhou zijn begonnen flessen drinkwater in te slaan. In sommige dorpen wordt drinkwater in tankauto's aangevoerd. De stedelijke autoriteiten overwegen de waterinname uit de rivier en spaarbekkens op te schorten en over te schakelen op de grondwaterreserves.

Veel gebieden in het zuiden en midden van China zijn economisch afhankelijk van mijnbouw en metaalwinning. De vervuilers zijn dikwijls staatsbedrijven.

Cel voor Friese oud-korporaal wegens ontucht

Een 36-jarige voormalige korporaal is maandag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan 497 dagen voorwaardelijk voor ontucht. De militaire rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de man uit Drachten in 2010 een 11-jarig meisje heeft betast in een zwembad in Putten.

Justitie had tbs met dwangverpleging en een celstraf van 7,5 maand tegen de ex-korporaal geëist. De rechtbank vindt tbs echter niet noodzakelijk. Wel moet de man zich vanwege zijn volgens de rechtbank 'ongewone seksuele aandacht voor minderjarigen' twee jaar laten behandelen in een kliniek.

[Primera División] Uitslagen speelronde 20

Afgelopen weekend stond in de Primera División de twintigste speelronde op het programma. Real Madrid wist opnieuw twee punten uit te lopen op concurrent FC Barcelona. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de 21e speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Espanyol Real Mallorca 1-0
Rayo Vallecano Athletic de Bilbao 2-3
Real Madrid Real Zaragoza 3-1
Villarreal FC Barcelona 0-0
Real Betis Sevilla Granada CF 1-2
Real Sociedad Sporting de Gijón 5-1
Levante UD Getafe CF 1-2
Racing Santander Valencia 2-2
Malaga CF Sevilla FC 2-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 20 17 1 2 52 70-19
2 FC Barcelona 20 13 6 1 45 59-12
3 Valencia 20 10 6 4 36 31-22
4 Levante UD 20 9 4 7 31 26-24
5 Espanyol 20 9 4 7 31 22-21
6 Athletic de Bilbao 20 7 8 5 29 30-25
7 Malaga CF 20 8 4 8 28 24-29
8 Getafe CF 20 7 6 7 27 22-26
9 Osasuna 19 6 9 4 27 22-31
10 Atletico Madrid 19 7 5 7 26 30-27
11 Sevilla FC 20 6 8 6 26 21-22
12 Real Sociedad 20 6 6 8 24 22-28
13 Real Betis Sevilla 20 7 2 11 23 23-29
14 Rayo Vallecano 20 6 4 10 22 23-31
15 Real Mallorca 20 5 7 8 22 17-25
16 Granada CF 20 6 4 10 22 14-27
17 Racing Santander 20 4 9 7 21 17-25
18 Villarreal 20 4 8 8 20 18-28
19 Sporting de Gijón 20 5 3 12 18 19-38
20 Real Zaragoza 20 2 6 12 12 15-36

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 24
2 Lionel Messi Barcelona 22
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
Radamel Falcao Garcia Atlético Madrid 14
5 Roberto Soldado Valencia 12

Programma speelronde 21
Datum Thuis Uit
ma 30 jan, 21:00 Osasuna Atletico Madrid
za 4 feb, 18:00 Real Mallorca Real Betis Sevilla
za 4 feb, 18:00 Athletic de Bilbao Espanyol
za 4 feb, 18:00 Levante UD Racing Santander
za 4 feb, 20:00 Getafe CF Real Madrid
za 4 feb, 22:00 FC Barcelona Real Sociedad
zo 5 feb, 12:00 Sporting de Gijón Osasuna
zo 5 feb, 18:00 Sevilla FC Villarreal
zo 5 feb, 19:45 Real Zaragoza Rayo Vallecano
zo 5 feb, 21:30 Atletico Madrid Valencia
ma 6 feb, 21:00 Granada CF Malaga CF

Te lang poepen wordt man fataal

Simon Lingeree is niet meer. De 26-jarige man uit het Indiase Mumbai is zaterdagavond doodgeslagen omdat hij te lang op de wc zat.

Lingeree maakte gebruik van een openbaar toilet in een buitenwijk van de stad. Santosh Kargutkar had echter hoge nood en vond het nogal lang duren.

Toen de jongeman eindelijk van de pot af kwam en de deur opende, kreeg hij het aan de stok met de 40-jarige man. De woordenwisseling mondde al snel uit in een gevecht waarbij er rake klappen vielen. Uiteindelijk werd de genadeklap toegediend op het meest kwetsbare deel van Lingerees schedel.

De arme man viel bewusteloos neer, waarna Kargutkar er als een haas vandoor ging. Het slachtoffer werd door buurtbewoners naar het ziekenhuis gebracht, alwaar hij dood werd verklaard. De politie heeft de dader inmiddels opgepakt.

"Online pass voor Kingdoms of Amalur is noodzakelijk"

Curt Schilling heeft het maar druk. Eerst voelt hij zich geroepen om zich te verontschuldigen voor de demo en vandaag vindt hij het weer nodig om uit te leggen waarom Kingdoms of Amalur een zogenaamde online pass heeft.

Volgens Schilling is het absoluut noodzakelijk dat 38 Studios, de maker van Kingdoms of Amalur, geld verdient. Zonder geld zou het namelijk goed mogelijk zijn dat de studio ophoudt te bestaan. Een deel van dit geld willen ze verdienen door de online pass waarmee ze gamers willen motiveren om de game nieuw te kopen. Het moet een beloning zijn voor diegene die zijn portemonnee trekt voor de game.

"It's clear the intent right? To promote early adopters and MUCH MORE IMPORTANT TO ME, REWARD fans and gamers who commit to us with their time and money when it benefits the company. 

Every single person on the planet could wait and not buy Reckoning, the game would hit the bargain bin at some point and you could get it cheaper. 38 Studios would likely go away. That's just how business works. We MUST make a profit to become what we want to become. THE ONLY way we do that is to make games you CANNOT WAIT TO BUY! If we do that, and you do that, we want to reward you with some cool free stuff as a thank you.

The industry is in a very odd place. The data coming in on used game sales is not saying the things many thought it should, or would. But companies are still trying to figure out how to receive dollars spent on games they make, when they are bought. Is that wrong? if so please tell me how. Again, you can argue with methods, or process, and you absolutely can bitch and gripe about ANY DAY 1 DLC you are charged for, because I think I agree with many on that, but we are trying to create something here, product and company wise, and it takes dollars to do that."

Kingdoms of Amalur verschijnt op 10 februari voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

FC Twente meldt zich voor Wesley Verhoek

FC Twente heeft zich in Den Haag gemeld voor Wesley Verhoek. De club wil de aanvaller van ADO Den Haag overnemen indien Marc Janko vertrekt.

ADO-commissaris Paul Beijersbergen bevestigt tegenover De Telegraaf de interesse van FC Twente in de rechterspits. De Tukkers willen de transfer bekostigen met de opbrengt van Janko, die op het punt staat bij FC Porto te tekenen.

De transfer hangt ook af van de blessure van Verhoek. De aanvaller viel afgelopen zondag bij N.E.C. uit met een kwetsuur. "Op dit moment lijkt die mee te vallen", aldus Beijersbergen.

Verhoek en FC Twente-trainer Steve McClaren kennen elkaar nog van de onderhandelingen bij Nottingham Forest. De speler zag af van een transfer naar de Engelse club afgelopen zomer omdat hij geen goed gevoel bij de overstap had.

Maradona wordt mogelijk weer bondscoach

Diego Maradona is één van de kandidaten voor het bondscoachschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Dat bevestigde voorzitter Yousef Al Serkal.

Momenteel is Abdullah Misfir interim-bondscoach van het land na de het ontslag van Srecko Katanec. Maradona, momenteel coach van Al Wasl, staat op het verlanglijstje van de voetbalbond. "Hij is één van de namen waar je niet omheen kunt. Zeker niet nu hij al hier is", aldus Al Serkal over de oud-bondscoach van Argentinië.

"Maar we moeten naar het financiële plaatje kijken. Ons doel is om voor het einde van het seizoen een nieuwe bondscoach aan te stellen, maar ik hoop dat we al eerder duidelijkheid kunnen scheppen", zegt de voorzitter van de voetbalfederatie.

Ook Marcello Lippi, Frank Rijkaard en Dick Advocaat zouden in beeld zijn bij de VAE, maar Al Serkal wilde dat niet bevestigen.

'De Bruyne tekent contract bij Chelsea'

Racing Genk-middenvelder Kevin de Bruyne staat op het punt een contract te tekenen bij de Engelse topclub Chelsea. De jonge speler van het team van Mario Been is in Londen om een overgang naar The Blues te bespreken.

Er ligt voor De Bruyne een contract klaar in Londen die hem tot de zomer van 2017 verbindt aan Chelsea. De Belgische international wist afgelopen weekend, in het met 5-0 gewonnen duel van OH Leuven, twee keer te scoren. Door het goede spel van de jongeling hangt er een prijskaartje van acht miljoen om zijn nek.

"Als alle partijen tot een akkoord komen, kan de transfer nog voor eind januari afgerond worden", aldus algemeen directeur Dirk Degraen van Genk in Het Belang van Limburg. "Het staat vast dat De Bruyne dit seizoen bij Genk afmaakt." Chelsea laat de middenvelder in dat geval op huurbasis in België voetballen.

Staking in België op dag EU-top

De vakbonden in België organiseren maandag een algemene staking uit protest tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Treinen en het openbaar vervoer staan stil, maar het gewone verkeer ondervindt tot nog toe weinig hinder, mogelijk omdat veel mensen een dag vrij hebben genomen of thuis werken.

De luchthaven van Charleroi is gesloten, het vliegveld van Brussel heeft te maken met vertragingen, omleidingen en annuleringen.

De staking valt samen met een Europese top in Brussel over economische groei en werkgelegenheid. De drie grootste vakbonden in België stellen dat de crisis bestreden moet worden door multinationale ondernemingen meer belasting te laten betalen, niet door het mes te zetten in openbare diensten of pensioenhervormingen op te leggen die mensen dwingen langer te werken en in sommige gevallen genoegen te nemen met lagere uitkeringen.


Staking in België op dag EU-top (Foto: Novum)

[NBA] Miami Heat wint topper van Bulls

Miami Heat heeft zondag de topper in de NBA gewonnen van Chicago Bulls. In Florida werd het 97-93 voor de thuisploeg. LeBron James werd topscorer met 35 punten. De forward van Miami tekende ook voor elf rebounds. Bij de Bulls was Derrick Rose de grote man. Hij tekende voor 34 punten.

Chicago staat ondanks de zege van Miami nog wel bovenaan in de Eastern Conference. Beide ploegen leden dit seizoen vijf nederlagen. De Bulls zetten daar zeventien zeges tegenover, Miami nog slechts vijftien en blijft met een iets lager winstpercentage dus tweede.

Los Angeles Lakers won met 106-101 bij Minnesota Timberwolves. De hoofdrol in dat duel was voor Kobe Bryant met 35 punten en veertien rebounds. Kevin Love van de thuisploeg gooide ook hoge ogen. Hij scoorde 33 punten en pakte dertien rebounds. De Lakers staan nu achtste in de Western Conference. Die plaats geeft aan het einde van het seizoen als laatste recht op deelname aan de play-offs.

Overige uitslagen NBA zondag:
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 87-88
New Jersey Nets - Toronto Raptors 73-94
Orlando Magic - Indiana Pacers 85-106
Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 101-100
New Orleans Hornets - Atlanta Hawks 72-94
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 105-109

'Ajax-talent op weg naar Juventus'

Ajax staat op het punt om een talent uit haar jeugdopleiding kwijt te raken aan een Italiaanse topclub. Ouasim Bouy kan bij de Amsterdammers een nieuw contract tekenen, maar zijn zaakwaarnemer is bezig met een andere club.

"Het is een jongen met heel veel kwaliteit. We zijn met Juventus in gesprek over de details", aldus de zaakwaarnemer, Mino Raiola, tegenover het Italiaanse Mediaset. Bouy heeft bij Ajax een aflopend contract.

Ajax wil echter graag door met Bouy en hebben hem inmiddels een nieuw contract aangeboden. Door de inmenging van Juventus is het dus nog maar de vraag of het talent zijn contract gaat verlengen. Ajax-trainer Frank de Boer laat Bouy zo nu en dan meetrainen. Ook was de speler mee op het trainingskamp naar Brazilië.

Ex-PVV'er gebruikte partijkas voor privéaankopen

Een voormalig PVV-gemeenteraadslid heeft de partijkas tientallen keren gebruikt voor privé-uitgaven. Arnoud van Doorn tankte met het bankpasje van de PVV en betaalde eigen rekeningen met het fractiebudget, geeft hij maandag toe in het AD. Hij noemt zijn acties 'niet strafbaar, maar wel laakbaar'.

Van Doorn stapte in december uit de PVV en zit nu met voormalig PVV-raadslid Marjolein van de Waal in een nieuwe fractie, Onafhankelijk Den Haag. Destijds deden al geruchten de ronde dat hij fractiegeld voor privédoeleinden had gebruikt. Nu vindt hij het tijd om 'schoon schip te maken'.

Van Doorn stelt nog steeds dat de harde omgangsvormen en de manier van werken de belangrijkste redenen waren voor zijn afscheid. De 'pittige discussies' over de fractiebudgetten gingen echter 'op een wijze die ik niet prettig vond'. Dat zou de druppel zijn geweest.

Als penningmeester had Van Doorn een bankpasje. Hij 'weet niet meer precies' waarvoor hij het heeft gebruikt. Zo tankte hij ermee als hij zijn eigen pas niet bij zich had en betaalde hij zijn rekeningen met het budget. De bedragen varieerden van enkele tientallen tot honderden euro's.

Er sloop volgens hem een soort gemakzucht in. "Ik dacht: het is niet erg, als je het maar terugboekt. Van Doorn stelt dat hij het geld vaak direct terugboekte, maar ingewijden zeggen volgens de krant dat dit pas gebeurde toen hij hierop was aangesproken.

De Haagse PVV-fractie kwam het afgelopen weekeinde nog in opspraak door een verhaal in de Volkskrant. De gemeenteraadsleden en fractiemedewerkers bleken in een mail te zijn opgeroepen zelf klachten te verzinnen over de verkeerssituatie in Den Haag. De fractie stelde een zwartboek op over het Verkeerscirculatieplan.

Politiebus gaat in vlammen op in Ede

Een politiebus is in de nacht van zondag op maandag uitgebrand in Ede. De bus stond op een parkeerplaats aan de Rubensstraat. Twee auto's die naast het politievoertuig stonden liepen door de hitte schade op, meldt de politie. Het is nog niet bekend of sprake is van brandstichting.

De politie kreeg rond 01.30 uur een melding binnen van de brand. De politiebus van een hondengeleider bleek bij aankomst van agenten al in lichterlaaie te staan. Het voertuig brandde volledig uit.

Op het moment van de brand zat er geen politiehond in de bus. De politiebus is voor technisch onderzoek afgesleept. De politie is op zoek naar getuigen.

Ruim helft Nederlanders is te dik

Meer dan de helft van de Nederlanders is te dik. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de mannen tussen de 30 en 70 jaar is zestig procent te zwaar. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is 44 procent te dik.

Volgens het RIVM hebben steeds meer mensen een te grote buikomtrek. Van de mannen heeft 27 procent een omtrek van 102 centimeter of meer. Bij de vrouwen heeft 39 procent te veel buikvet. Zij hebben een te grote buikomtrek als die meer dan 88 centimeter is.

Vooral bij vrouwen tussen de 30 en 39 jaar is het aantal vrouwen met een te grote buikomtrek toegenomen. Ging het halverwege de jaren negentig om vijftien procent van deze vrouwen, zo kampt in het onderzoek nu 26 procent van de vrouwen met een te grote buikomtrek.

Het onderzoek werd gehouden onder bijna vierduizend mensen. Vijftien jaar geleden deed het RIVM voor het laatst een grootschalig onderzoek naar overgewicht. Toen was bijna de helft van de mannen te dik en een derde van de vrouwen. Overgewicht kan onder meer leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.

Nederlanders met 16 kilo heroïne in Ecuador gepakt

De politie in Ecuador heeft twee Nederlanders en een Dominicaan aangehouden met zestien kilo heroïne in hun bezit. De drugs hebben volgens de politie een straatwaarde van omgerekend ruim een miljoen euro, melden media in het Zuid-Amerikaanse land.

De drugs waren op de lichamen van de arrestanten geplakt toen zij werden opgepakt in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. De heroïne moest naar de Dominicaanse Republiek worden vervoerd. De politie vermoedt dat er sprake is van een netwerk dat buitenlanders ronselt om drugs het land uit te smokkelen.

Ecuador is een doorvoerhaven voor onder meer cocaïne uit buurlanden Colombia en Peru. In het Zuid-Amerikaanse land zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag 22 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maken drie mensen kans op de game Just Dance 3 voor PlayStation 3! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welke accessoire heb je nodig om de PlayStation 3-versie van Just Dance 3 te spelen?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Just Dance 3

 

Afghanen veroordeeld om eerwraak in Canada

Een Afghaans echtpaar en hun 21-jarige zoon zijn door een jury in Canada schuldig bevonden aan moord op drie tienerdochters en de eerste echtgenote van de man. Ze zouden zijn omgebracht om de eer van de familie te beschermen. De veroordeelden krijgen levenslang, met op zijn vroegst over 25 jaar kans op voorwaardelijke invrijheidstelling.

De drie zussen van 19, 17 en 13 jaar en de kinderloos gebleven eerste vrouw van de man werden volgens de aanklagers door verdrinking omgebracht, waarna hun lichamen in een auto werden gestopt die in een kanaal werd geduwd om het op een ongeluk te laten lijken.

De Canadese minister van justitie Rob Nicholson noemde eerwraak in een reactie op het vonnis een 'barbaars en in Canada onaanvaardbaar' gebruik.


Afghanen veroordeeld om eerwraak in Canada (Foto: Novum)

'Financiële problemen bij woningcorporatie Vestia'

De grootste woningcorporatie van Nederland, het Rotterdamse Vestia, kampt met grote financiële problemen. Dat komt door de extreem lage rente, schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en in de branche.

Als zekerheid hebben banken geëist dat Vestia geld bijstort, maar dat geld zou de corporatie met 89 duizend woningen niet hebben. De corporatie heeft miljarden geïnvesteerd in derivatenhandel, maar de opbrengsten vallen door de lage rente tegen. Het zou om enkele miljarden euro's gaan.

De afgelopen dagen zou op topniveau koortsachtig zijn overlegd tussen het ministerie, brancheorganisatie Aedes en de financiële toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting. De ingewijden verwachten volgens de krant dat directeur-bestuurder Erik Staal op een zijspoor wordt gezet.

Krajicek klimt op wereldranglijst

Tennisster Michaëlla Krajicek is door haar prestaties op de Australian Open flink geklommen op de wereldranglijst. De Nederlandse, die in Melbourne de tweede ronde bereikte, steeg op de maandag uitgebrachte ranking van plaats 91 naar 79. Ze passeerde Arantxa Rus, die zakte van de 77e naar de 93e positie.

De Wit-Russische Victoria Azarenka is dankzij haar eindzege op de Australian Open de nieuwe nummer 1. Ze nam de koppositie over van de Deense Caroline Wozniacki, die naar de vierde plaats tuimelde. De Tsjechische Petra Kvitova behield de tweede plaats, terwijl de Russin Maria Sharapova de nieuwe nummer 3 is.

Haase zakt negen plaatsen op wereldranglijst

Robin Haase is op de nieuwste wereldranglijst de nummer 62. De Haagse tennisser verloor in de eerste ronde van de Australian Open van Andy Roddick. Vorig jaar was de Amerikaan pas in de derde ronde het struikelblok voor Haase die daarom negen plaatsen inleverde. Hij blijft wel de enige Nederlander bij de beste honderd.

Ook Thomas Schoorel zakte licht. Hij leverde vier posities in en staat 137e. Igor Sijsling klom van 196 naar 182. Thiemo de Bakker nadert ondertussen de beste tweehonderd weer. Hij steeg vier plaatsen en is de nieuwe nummer 207.

In de top van de ranglijst veranderde niets. Novak Djokovic blijft de beste tennisser van de wereld, gevolgd door Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray. Juan Martin del Potro kwam door zijn kwartfinaleplaats de top tien binnen. Hij ging van elf naar tien. Kei Nishikori, die ook de laatste acht haalde, staat voor het eerst bij de beste twintig. Hij steeg zes plaatsen van 26 naar twintig.

[Serie A] Uitslagen speelronde 20

In de Italiaanse Serie A stond afgelopen weekend de twintigste speelronde op het programma. Juventus is nog altijd koploper, gevolgd door AC Milan. Udinese en Internazionale verloren beiden en verliezen daardoor tijdelijk de aansluiting met de kop. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 21.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania Parma 1-1
Juventus Udinese 2-1
Fiorentina AC Siena 2-1
Cesena Atalanta 0-1
AS Roma Bologna 1-1
Chievo Lazio Roma 0-3
Genoa Napoli 3-2
US Palermo Novara Calcio 2-0
Lecce Internazionale 1-0
AC Milan Cagliari 3-0

Stand
# Club Wed. w g v p v - t
1 Juventus 20 12 8 0 44 33-13
2 AC Milan 20 13 4 3 43 43-17
3 Udinese 20 11 5 4 38 29-16
4 Lazio Roma 20 10 6 4 36 30-19
5 Internazionale 20 11 2 7 35 30-21
6 AS Roma 19 9 4 6 31 29-21
7 Napoli 20 7 8 5 29 36-24
8 US Palermo 20 8 3 9 27 26-27
9 Genoa 20 8 3 9 27 28-36
10 Fiorentina 20 6 7 7 25 20-17
11 Parma 20 6 6 8 24 25-33
12 Chievo 20 6 6 8 24 16-25
13 Catania 19 5 8 6 23 22-28
14 Atalanta 20 7 8 5 23 24-25
15 Cagliari 20 5 8 7 23 16-21
16 Bologna 20 5 6 9 21 18-26
17 AC Siena 20 4 7 9 19 21-22
18 Lecce 20 4 4 12 16 21-36
19 Cesena 20 4 3 13 15 13-31
20 Novara Calcio 20 2 6 12 12 18-40

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 14
Antonio Di Natale Udinese 14
3 Germán Denis Atalanta 12
4 Edinson Cavani Napoli 11

Programma speelronde 21
Datum Thuis Uit
di 31 jan, 20:45 Parma Juventus
wo 1 feb, 18:00 Atalanta Genoa
wo 1 feb, 20:45 AC Siena Catania
wo 1 feb, 20:45 Napoli Cesena
wo 1 feb, 20:45 Bologna Fiorentina
wo 1 feb, 20:45 Udinese Lecce
wo 1 feb, 20:45 Lazio Roma AC Milan
wo 1 feb, 20:45 Internazionale US Palermo
wo 1 feb, 20:45 Cagliari AS Roma
do 2 feb, 20:45 Novara Calcio Chievo

Kabinet komt met aanpak motorbendes

Het kabinet komt met een speciale aanpak van motorbendes. Daarbij worden politie, justitie, de fiscale opsporingsdienst FIOD en andere overheidsdiensten op één lijn gebracht. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag op Radio 1.

Een landelijk team moet burgemeesters helpen 'outlawbikers' uit de horeca te weren door ze geen eigen clubhuis te geven. Ook gaat het Openbaar Ministerie informatie uit strafrechtelijke onderzoeken bijeenbrengen om uiteindelijk hele motorclubs te kunnen verbieden. Het Openbaar Ministerie probeerde eerder de Hells Angels als criminele organisatie te verbieden, maar dit lukte niet. Toch kan de nieuwe aanpak volgens Opstelten wel zin hebben omdat 'alle krachten nu worden gebundeld'. "We hebben nu het vermogen om langdurig onderzoek te doen. Er worden niet alleen meer korte klappen uitgedeeld."

Hij vergeleek de nieuwe aanpak met de aanpak van woonwagenkampen die als vrijplaats voor criminelen dienden. Daar heeft hij als burgemeester van Rotterdam ervaring mee opgedaan.

Draak in Dragon's Dogma-trailer

Capcom heeft een teasertrailer uitgebracht voor Dragon's Dogma. De volledige trailer zal morgen uitkomen en zal meer van het verhaal uit de game vertellen. Dragon's Dogma moet 1 mei uitkomen voor PS3 en Xbox 360.

Het verhaal gaat over een persoons wiens hart wordt opgegeten door een draak. De persoon in kwestie sterft niet maar wordt herboren en is daardoor 'enlightend'. Nu zal deze persoon op een queeste moeten om de draak die zijn hart opgegeten heeft te doden. Bekijk de teasertrailer hieronder.

Zeer zware ochtendspits door sneeuwval

De sneeuwval heeft maandag geleid tot een zeer zware ochtendspits. Even na 08.00 uur werd een piek van 384 kilometer file bereikt, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Vooral het verkeer rond Utrecht heeft te lijden onder de sneeuwval. Op de A28 vanuit Zwolle stond zelfs 25 kilometer. Op de A27 kwam het na meerdere botsingen tot files vanuit Gorinchem (twintig kilometer) en vanuit Almere (achttien kilometer). "Alleen op de A12 richting Utrecht valt het nog mee", zegt een woordvoerder.

Normaal wordt de piek pas rond 08.45 uur bereikt, maar vanwege het weer vertrekken mensen volgens een woordvoerder van de VID vroeger. "Al maakt het met deze files niet veel uit als je vroeger vertrekt." Hij sluit niet uit dat de uiteindelijke piek nog hoger uitvalt.

Het aantal ongelukken in het land is niet hoger dan normaal. "De weggebruikers passen zich goed aan aan de weersomstandigheden."

Ook rond Amsterdam, Eindhoven en in Limburg kampt het verkeer met de gevolgen van de sneeuw. Bij Rotterdam valt het erg mee, die stad lijkt de dans te ontspringen."

De Nederlandse weggebruikers moeten nog aan de sneeuw wennen, denkt een woordvoerder van Weeronline. In het hele land is volgens hem een centimeter sneeuw gevallen, in Noord-Brabant en Limburg zelfs twee centimeter. "Lokale en regionale wegen kunnen verraderlijk glad zijn. Zeker als de pekel niet goed is ingereden."

In het noordoosten van het land kunnen natte wegen opvriezen. "Dat komt door de koude lucht die achter het sneeuwfront zit. In Groningen vriest het al vijf graden." De sneeuw trekt van de lijn Amsterdam-Roermond verder naar het zuidoosten, waardoor ook Zuid-Holland en Zeeland met sneeuw te maken krijgen. "Maar heftiger dan dit wordt het voorlopig niet."

De komende week wordt meer winterweer verwacht. Vrijdag, zaterdag en zondag kan het weer gaan sneeuwen.

De klassen van Kingdoms of Amalur

Het lastige van games waarin je verschillende klassen kan kiezen is dat je niet altijd weet hoe de actie er uit gaat zien halverwege het spel. Gamespot heeft daarom nu drie filmpjes gemaakt voor de drie klassen van Kingdoms of Amalur: Reckoning.

In de drie filmpjes zien we de verschillende personages rond level 20 en hebben ze al verschillende krachten tot hun beschikking. Bekijk hieronder hoe de The Warrior, The Sage en The Ranger spelen. Kingdoms of Amalur: Reckoning komt 10 februari uit voor Windows, Xbox 360 en PS3.

'Iran kan binnen jaar atoombom hebben'

Iran kan over ongeveer een jaar de beschikking hebben over een atoombom. Eén of twee jaar daarna heeft Iran ook de raket waarmee het de bom daadwerkelijk kan inzetten.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zondagavond gezegd in het tv-programma 60 Minutes.

Volgens Panetta zullen de Verenigde Staten "alle noodzakelijke maatregelen nemen" om de ontwikkeling van een Iraans kernwapen tegen te houden. Gevraagd of militair ingrijpen daar ook onder valt, zei Panetta dat "geen enkele optie van tafel is".

'Iran kan binnen jaar atoombom hebben'
'Iran kan binnen jaar atoombom hebben' (Foto: ANP)

Ace Attorney komt terug voor vijfde game

Capcom heeft op een speciaal evenement voor het tienjarig bestaan van Ace Attorney aangegeven dat ze bezig zijn met een vijfde deel in de serie.

Er is nog niet bekendgemaakt op welke platformen de game uit zal komen of wanneer de game uit moet gaan komen. Wel hebben ze het logo bekendgemaakt dat in Japan gebruikt gaat worden. Of de game ook naar Europa gaat komen is ook nog niet bekendgemaakt.

Ace

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 19

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de negentiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hannover 96 1.FC Nürnberg 1-0
Borussia Dortmund 1899 Hoffenheim 3-1
Bayern München VFL Wolfsburg 2-0
Werder Bremen Bayer Leverkusen 1-1
FC Augsburg FC Kaiserslautern 2-2
Hertha BSC Hamburger SV 1-2
1.FC Köln FC Schalke 04 1-4
FSV Mainz 05 SC Freiburg 3-1
VFB Stuttgart Borussia Mönchengladbach 0-3

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 19 13 1 5 40 46-13
2 Borussia Dortmund 19 12 4 3 40 43-14
3 FC Schalke 04 19 13 1 5 40 45-24
4 Borussia Mönchengladbach 19 12 3 4 39 31-12
5 Werder Bremen 19 9 4 6 31 31-32
6 Bayer Leverkusen 19 8 6 5 30 26-25
7 Hannover 96 19 6 9 4 27 21-24
8 1899 Hoffenheim 19 6 5 8 23 20-22
9 VFL Wolfsburg 19 7 2 10 23 24-36
10 VFB Stuttgart 19 6 4 9 22 24-26
11 Hamburger SV 19 5 7 7 22 24-33
12 FSV Mainz 05 19 5 6 8 21 27-33
13 1.FC Nürnberg 19 6 3 10 21 19-29
14 1.FC Köln 19 6 3 10 21 28-40
15 Hertha BSC 19 4 8 7 20 25-30
16 FC Kaiserslautern 19 3 9 7 18 15-23
17 FC Augsburg 19 3 7 9 16 17-31
18 SC Freiburg 19 4 4 11 16 23-42

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 17
2 Huntelaar Schalke 04 16
3 Podolski 1. FC Köln 15
4 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 14
5 Pizarro Werder Bremen 13

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 3 feb, 20:30 1.FC Nürnberg Borussia Dortmund
za 4 feb, 15:30 Bayer Leverkusen VFB Stuttgart
za 4 feb, 15:30 FC Schalke 04 FSV Mainz 05
za 4 feb, 15:30 1899 Hoffenheim FC Augsburg
za 4 feb, 15:30 VFL Wolfsburg Borussia Mönchengladbach
za 4 feb, 15:30 Hertha BSC Hannover 96
za 4 feb, 18:30 Hamburger SV Bayern München
zo 5 feb, 15:30 SC Freiburg Werder Bremen
zo 5 feb, 17:30 FC Kaiserslautern 1.FC Köln

[FA Cup] Loting vijfde ronde

Liverpool neemt het in de vijfde ronde van de FA Cup thuis op tegen Brighton & Hove Albion. Dat bleek zondag uit de loting. De club uit het Championship, het tweede Engelse niveau, won zaterdag in de vierde ronde verrassend van Newcastle United.

Tottenham Hotspur moet op bezoek bij Stevenage uit de League One. Alle wedstrijden worden van vrijdag 17 februari tot maandag 20 februari afgewerkt.

Arsenal gaat op bezoek bij Sunderland of Middlesbrough. Die laatste twee clubs speelden zondag met 1-1 gelijk. Chelsea ontvangt Birmingham City, Everton krijgt Blackpool of Sheffield Wednesday op bezoek.

Norwich City speelt thuis tegen Leicester City, Stoke City gaat langs bij Crawley Town. Bolton Wanderers neemt het tenslotte in een uitwedstrijd op tegen Milwall of Southampton.

PVV wil kortere partneralimentatie

Na een scheiding moet iemand hooguit vijf jaar partneralimentatie krijgen in plaats van de huidige twaalf jaar. Dat staat in een wetsvoorstel waar PVV-Kamerlid Louis Bontes aan werkt, meldt de NOS maandag.

De termijn van twaalf jaar is volgens hem niet meer van deze tijd. Iedereen zou na een scheiding binnen vijf jaar financieel op eigen benen moeten kunnen staan. De kinderalimentatie wil hij ongemoeid laten.

Naast de PVV werken ook de VVD, de PvdA en D66 aan een voorstel om de partneralimentatie aan te passen.

Europa besluit over strenger pact

De leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie komen maandagmiddag in Brussel bijeen om een besluit te nemen over het strengere begrotingspact. Onderdeel daarvan zijn automatische sancties in het geval een lidstaat de begrotingsregels overtreedt.

Het conceptverdrag dat voorligt is een uitwerking van de begin december gemaakte afspraken. Op Groot-Brittannië na werden de lidstaten het toen eens over strengere handhaving van de begrotingsregels die zijn opgesteld onder het Groei- en Stabiliteitspact uit 2000.

Vorige week werden de Europese ministers van financiën het al eens over een groot deel van het concept. Het begrotingstekort mocht al niet hoger zijn dan drie procent van het bruto binnenlands product van een lidstaat. Nu is afgesproken deze regels met automatische sancties te gaan handhaven. De Europese Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie moeten een grote rol gaan spelen bij de handhaving van de sancties.

De regeringsleiders moeten het conceptpact maandag nog wel afmaken. Zo moet nog worden besloten hoeveel landen het pact moeten goedkeuren voordat het geldig wordt. Daarnaast is nog discussie of de automatische sancties ook gaan gelden bij een staatsschuld van meer dan zestig procent van het bbp. Nederland is hier voorstander van, maar minister van Financiën Jan Kees de Jager gaf vorige week aan dat een grote groep landen tegen deze afspraak is.

Mochten de regeringsleiders het eens worden, dan wordt tijdens de Europese Raad begin maart een handtekening gezet onder het pact. Wanneer de nieuwe regels ingaan, is nog niet bekend.

Verdachte ongeluk 'filefuik' voor rechter

De man die in oktober op de A2 bij Abcoude op een door de politie gecreëerde file inreed en daarbij een inzittende van een andere auto doodde, moet maandag voor de rechter in Utrecht verschijnen. Tijdens een niet-inhoudelijke zitting bespreken de rechtbank, het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging de stand van zaken in het onderzoek.

De verdachte, Maikel R., werd op de bewuste dag achtervolgd door de politie omdat hij, na getankt te hebben, zou zijn weggereden zonder te betalen. De man, die met zijn zoon in de auto zat, negeerde een stopteken van de politie. Verder ramde hij drie keer een politieauto voor hij in de file op een andere auto botste.

Het OM verdenkt R. van doodslag op de inzittende, een 35-jarige man uit Maastricht, en van poging tot doodslag op politiemensen op wie hij inreed.

Het ongeval leidde tot een discussie over het gebruik van de filefuik, waarbij de politie een opstopping creëert om iemand tot stoppen te dwingen. De fuik is niet alleen ingezet omdat sprake was van benzinediefstal, maar omdat de bestuurder meerdere strafbare feiten zou hebben gepleegd, aldus de politie.

De rijksrecherche onderzoekt de rol van de politie.

Winnaars 18e SAG Awards bekend

The Help is de verrassende winnaar geworden bij de 18e Screen Actors Guild Awards. Deze werden de afgelopen nacht uitgereikt. The Help kreeg in totaal drie beeldjes, één voor de beste filmcast, één voor beste actrice in een hoofdrol en één voor de beste actrice in een bijrol.

SAG Logo

Ook de HBO tv-serie Boardwalk Empire werd beloond met een tweetal awards. Kijk hieronder voor het volledige overzicht van alle winnaars.

FILM

Beste Mannelijke Acteur in een Hoofdrol
Jean Dujardin - George (The Artist)

Beste Vrouwelijke Acteur in een Hoofdrol
Viola Davis - Aibileen Clark (The Help)

Beste Mannelijke Acteur in een Bijrol
Christopher Plummer - Hal (Beginners)

Beste Vrouwelijke Acteur in een Bijrol
Octavia Spencer - Minny Jackson (The Help)

Beste Cast in een Film
The Help

TELEVISIE

Beste Mannelijke Acteur in een Televisie Film of Miniserie
Paul Giamatti - Ben Bernanke (Too Big To Fail)

Beste Vrouwelijke Acteur in een Televisie Film of Miniserie
Kate Winslet - Mildred Pierce (Mildred Pierce)

Beste Mannelijke Acteur in een Drama Serie
Steve Buscemi - Enoch “Nucky” Thompson (Bardwalk Empire)

Beste Vrouwelijke Acteur in een Drama Serie
Jessica Lange - Constance (American Horror Story)

Beste Mannelijke Acteur in een Comedy Serie
Alec Baldwin - Jack Donaghy (30 Rock)

Beste Vrouwelijke Acteur in een Comedy Serie
Betty White - Elka Ostrovsky (Hot In Cleveland)

Beste Cast in een Drama Serie
Boardwalk Empire

Beste Cast in een Comedy Serie
Modern Family

Beste Stunt Ensemble in een Film
Harry Potter And The Deathly Hallows: Part 2

Beste Stunt Ensemble in een Televisie Serie
Game Of Thrones

LIFE ACHIEVEMENT AWARD

Screen Actors Guild Awards 48th Annual Life Achievement Award
Mary Tyler Moore

FOK!filmtips van de dag: U.S. Marshals

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

U.S. Marshals

Voor de filmtip van vandaag moest even stevig met de vuist op de tafel geslagen worden. Er zijn vanavond namelijk twee ijzersterke films op de beeldbuis te aanschouwen en uiteraard op hetzelfde tijdstip. Na zwaar overleg met veel bier en andere alcoholische versnaperingen gezonde vruchtensapjes zijn we na een urenlang spoedoverleg zondagavond tot een overeenkomst gekomen.

Op RTL8 is om 20.30 uur de komische familiefilm Baby's Day Out te zien waarin een baby het leven van zijn ontvoerders tot een hel maakt. In de film van Patrick Read Johnson zien we een cast - met een zeer hoog "wie?" gehalte - met onder meer Joe Mantegna, Joe Pantoliano en Brian Haley.

U.S. Marshals 02

Onze FOK!filmtip gaat echter naar U.S. Marshals, de opvolger van de spetterende actiefilm The Fugitive. Zeer aangenaam kijkvoer van regisseur Stuart Baird die we ook kennen van Star Trek: Nemesis (2002). IJzersterke cast met onder meer Tommy Lee Jones, Wesley Snipes en Robert Downey jr in de belangrijkste rollen. Na het kijken van deze film stap je net wat minder gerust een vliegtuig in. U.S. Marshals is om 20.30 uur te zien op Veronica.

Liam Neeson overweegt om moslim te worden

Hij mag dan vernoemd zijn naar een lokale priester in zijn Ierse thuisstad, Liam Neeson zit er hard over na te denken om zijn Rooms Katholieke geloof achter zich te laten. De 59-jarige acteur zou er zelfs over nadenken om zich te bekeren tot de Islam, na een werktrip naar Istanbul.

In een interview met The Sun geeft de acteur toe dat het Islamitisch gebed hem 'in zijn ziel heeft geraakt' toen er filmopnames werden gemaakt in Turkije. "De oproep tot het gebed kwam vijfmaal daags langs. In de eerste week wordt je er nog gek van, maar daarna raakt het je ziel en is het iets prachtigs." aldus Neeson. "Er zijn zo'n 4000 moskeeën in de stad. Sommige daarvan zijn adembenemend, en het zorgt ervoor dat je er over gaat denken om een moslim te worden."

Neeson groeide op in Noord Ierland als een devoot Rooms Katholiek. De acteur, die bekend werd door films zoals Schindler's List, Taken en The Unknown, liet recentelijk zijn standpunt weten ten opzichte van religie. "Ik ben opgevoed als een Katholiek, maar ik denk dat we ons elk dag onbewust afvragen wat ons doel op deze planeet is? Waar gaat het allemaal om? Ik lees constant boeken over God en over de afwezigheid van God en atheïsme."

Neeson kreeg in 2010 nogal wat kritiek nadat hij had gezegd dat de leeuw Aslan, uit The Chronicles Of Narnia, niet gebaseerd was op Jezus Christus, zoals schrijver C.S. Lewis had geclaimd, maar dat de leeuw symbool stond voor alle religieuze leiders inclusief Mohammed.

Neeson's nieuwste film, The Grey, draait vanaf 8 maart in de Nederlandse bioscopen.

Leipheimer wint Ronde van San Luis

Levi Leipheimer heeft vandaag de eindzege in de Ronde van San Luis weten op te eisen. In de zevende en laatste etappe kwam de leidende positie van de Amerikaan niet meer in gevaar.

Tom Boonen, ploeggenoot van Leipheimer bij Omega Pharma-Quick Step, wist de laatste etappe te winnen. In de rit van 167 kilometer, met start en finish in San Luis, was de Belg de beste in de massasprint. De formatie van ploegleider Lefevre kan terugkijken op een succesvolle koers.

Naast de eindzege van Leipheimer en het dagsucces van Boonen, gingen ook de eerste, tweede en vierde etappe naar een renner van Omega Pharma-Quick Step. Francesco Chicchi wist de eerste en tweede etappe te winnen, terwijl Leipheimer de vierde etappe op zijn naam schreef.

Delegatie Manchester City bekeek Guidetti

Brian Marwood, directeur van Manchester City, heeft samen met oud-speler Patrick Vieira de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax bezocht om John Guidetti aan het werk gezien. De huurling van The Citizens scoorde driemaal voor Feyenoord, dat uiteindelijk de wedstrijd met 4-2 wist te winnen.

Marwood en Vieira zullen ongetwijfeld onder de indruk zijn geraakt van hun huurling. De negentienjarige spits zorgde er hoogstpersoonlijk zelf voor dat de vroege 0-1 achterstand nog voor rust werd omgebogen tot een 2-1 voorsprong. Na een half uur spelen scoorde Guidetti een strafschop, nadat hij in het strafschopgebied onderuit werd gehaald door Jan Vertonghen. Tien minuten later wist hij opnieuw tot score te komen.

In de slotfase wist Guidetti zijn ploeg op 4-2 te zetten. Dit was tevens zijn derde treffer van de middag. Na afloop van het duel had Guidetti in het Maasgebouw een gesprek met de delegatie van City. Wat de Engelse ploeg met de Zweed van plan is, wilde Guidetti niet zeggen. In theorie kan City de spits deze maand nog terughalen, maar volgens een woordvoerder van Feyenoord is die kans vrijwel nihil. Deze zomer tekende Guidetti een nieuw, driejarig contract bij City.

Ranieri: "Sneijder past niet in systeem"

Claudio Ranieri, trainer van Internazionale, is van mening dat Wesley Sneijder niet in zijn systeem past. Onze landgenoot werd zondagmiddag in het duel tegen Lecce (1-0 verlies) al in de rust gewisseld.

"We spelen op dit moment beter in een 4-4-2-systeem. Daarom wisselde ik Sneijder", aldus Ranieri. "Mijn ploeg voelt zich het beste in dit systeem en daar past hij helaas niet in. We staan op dit moment drie punten achter op de plek die ons recht geeft op Champions League-voetbal. Daar ligt nu onze focus."

Dat Sneijder op dit moment geen plaats lijkt te hebben in de formatie van Ranieri, wil niet zeggen dat de rol van de Oranje-international definitief uitgespeeld is bij Inter: "Hij heeft speciale kwaliteiten. Ik moet nu gaan puzzelen en plek voor Sneijder in het elftal zoeken zodat hij in het spel van Inter wordt betrokken."

Thatcher: duivel of engel?

Ik zag Thatcher in documentaires afgeschilderd worden als een dictatoriale koningin van het grootkapitaal, een harteloos kreng dat de hongerende werklozen met bizar autoritair geweld, en haar eigen impopulariteit met een Falklandoorlog bekampte, die ze vervolgens daarna tot op het bot zou misbruiken voor politiek gewin in de verkiezingen van '83. Ze zou de vakbonden hebben afgeschaft, het bedrijfsleven veel te veel ruimte, en de burger letterlijk veel te veel klop gegeven hebben. De industrie vernietigd ten faveure van callcenterbaantjes. Maar wat, om met de woorden van Henk Westbroek te spreken, is waar?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.