[EK] Waterpolosters buigen laat voor Italië

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn dinsdag uitgeschakeld op het EK. In het Eindhovense Pieter van den Hoogenbandbad had Italië strafworpen nodig om een beslissing te forceren. Daarin waren ze met 4-2 de betere. Na de reguliere speeltijd was het 11-11, na de verlenging 13-13. Nederland speelt donderdag om de vijfde plaats.

Nederland liep in de wedstrijd lang achter de feiten aan. Italië had steeds een voorsprong van een punt waarna de Oranjevrouwen gingen bouwen aan een aanval. Keer op keer leverde dat een gelijkmaker op, maar steeds sloeg Italië snel terug. Na de eerste helft stonden de Zuid-Europeaanse vrouwen 6-5 voor, na het derde kwart was de stand 8-7.

In het laatste kwart keerde het tij. Oranje kwam nog wel met 9-8 achter, maar werd via twee goals op rij de 10-9 voorsprong versierd. Ondanks de aanmoedigingen van het publiek in Eindhoven kwam Italië weer terug. Met negentien tellen op de klok kwam Italië op 11-10, maar Lieke Klaassen redde de thuisploeg drie seconden voor tijd.

In beide verlengingen scoorde Italië opnieuw als eerste, maar beide keren sloeg Nederland terug zodat bij 13-13 de eindstand was bereikt en strafworpen uitkomst moesten bieden. Namens Nederland misten Mieke Cabout en Sabrina van der Sloot echter, terwijl alle Italiaanse vrouwen raak schoten.