GroenLinks mist D66 en CU bij links beraad

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil dat D66 en de ChristenUnie zich aansluiten bij een 'progressief blok' dat een tegenwicht moet vormen tegen de huidige gedoogconstructie. Beide partijen wijzen samenwerking echter af.

GroenLinks heeft samen met de PvdA en de SP plannen ontrold om Nederland 'uit de crisis te trekken', onder meer door 'slim, solidair en groen te investeren'. Onderdeel van de plannen is een hoger toptarief voor de hoogste inkomens in het belastingstelsel.

D66 wijst samenwerking met de linkse partijen evenwel af, terwijl Sap van mening is dat de Democraten bij een voorziene 'progressieve samenwerking' horen. Ook de ChristenUnie hoort daar volgens haar bij, maar ook die partij laat het afweten.

Verwonderlijk is de afwijzing van D66 en de ChristenUnie niet. De politieke ruimte telt immers meer dan één dimensie, zoals politicoloog André Krouwel vaak onderstreept. De woorden 'links' en 'progessief' worden in het politieke debat nogal eens ten onrechte synoniem gebruikt. Echter is D66 bijvoorbeeld wel progressief maar niet links, en is de ChristenUnie links maar niet progressief.

Sterker, zowel D66 als GroenLinks zijn als liberaal te typeren. Dat laatste werd in 2005 geïllustreerd: toen koos de jongerenorganisatie van de VVD toenmalig GroenLinks-leider Femke Halsema als 'Liberaal van het jaar'.

André Krouwels politieke landschap 
Politiek landschap volgens André Krouwel, verkiezingen 2010