FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 januari 2012

Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs Noorderslag

De nederrapgroep De Jeugd van Tegenwoordig heeft dit jaar de Popprijs van het festival Noorderslag te Groningen in de wacht gesleept. De leden werden zoals gebruikelijk op een bierdouche getracteerd.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een act die een significante bijdrage aan de Nederlandse popmuziek heeft geleverd. De Jeugd van Tegenwoordig maakte in 2005 naam met het nummer Watskeburt?!, en was in de jaren daarop een constante factor in het muziekscene.

Volgens de jury heeft het 'zeldzaam aanstekelijke' viertal ook mensen die geen uitgesproken voorkeur voor rap hebben, enthousiast weten te maken voor hun muziek. De groep bestaat uit Willie Wartaal, Vieze Fur, P. Fabergé en 'beatmaster' Bas Bron - ook wel bekend als de Neger des Heils.

Vorig jaar mocht Caro Emerald de Popprijs in ontvangst nemen. Het jaar daarvoor viel de eer te beurt aan trompettist Kyteman, die met zijn Hiphop Orchestra de podia onveilig maakte.

JvT, Noorderslag 2012
Jeugd van Tegenwoordig wint Popprijs Noorderslag (foto: Bram Muller / Fok!)

Darter Hankey stapt over naar de PDC

Darter Ted Hankey stapt over van de BDO naar de PDC. De Engelsman maakte dit vandaag direct na zijn verloren halve finale op de Lakeside tegen Christian Kist bekend.

De problemen tussen Hankey en de BDO begonnen toen de BDO besloot dat de vier halve finalisten niet mochten overstappen naar de PDC, anders moesten ze hun prijzengeld inleveren. Dit was een reactie op het feit dat de PDC afgelopen jaar had laten weten dat de vier halve finalisten van Lakeside een Tourkaart mochten ophalen. 

Ook al werd hier vorig jaar geen gebruik van gemaakt besloot de BDO toch dat er voor dit jaar een overeenkomst getekend moest worden. Hankey besloot daarop vanochtend, voorafgaand aan zijn halve finale, de organisatie voor het blok te zetten. Hij wilde dat de overeenkomst werd verscheurd, zo niet dan zou hij zijn halve finalepartij niet gooien.

In zijn halve finale kwam Hankey nog op een 5-3 voorsprong en één matchdart op bulls-eye. Uiteindelijk verloor The Count de partij met 6-5. Vanwege de incidenten eerder op de dag zou het ook tijdens de partij zijn misgegaan. "Ik ben het zat. Vandaag zijn er meerdere dingen voorgevallen en hierdoor is de airco aangezet", aldus Hankey na afloop van de partij.

Onduidelijk is voorlopig nog of Hankey als halve finalist een Tourkaart zal ontvangen, of dat hij zich zal moeten melden op Q-School om een Tourkaart te verdienen. De PDC heeft namelijk door de wijzigingen bij de BDO de regelgeving eveneens aangepast.

Vrouw in coma door vallende kat

In Argentinië is een 85-jarige vrouw in coma geraakt nadat zij op straat was geraakt door een vallende kat. Ze vecht voor haar leven. Een buurman had het beest per ongeluk uit een raam gegooid op de vierde verdieping.

De man probeerde met de kat zijn vrouw te raken vanwege een echtelijke ruzie. Zijn vrouw dook weg en de kat vloog door het open raam. De gewonde vrouw, een bejaarde operazangeres, liep door de vallende kat een schedelbreuk op, aldus Argentijnse media zaterdag. Hoe het met de kat is afgelopen is niet bekend

Rutten gecharmeerd van "brutale" Depay

Trainer Fred Rutten heeft lovende woorden over voor Memphis Depay. De jongeling maakt indruk tijdens het trainingskamp in Spanje.

De oefenmeester houdt de ontwikkeling van de jonge spelers nauwlettend in de gaten. Rutten is over het algemeen positief over de huidige prestaties van de jongelingen, maar vooral Depay springt er voor Rutten bovenuit. "Hij heeft het trainingskamp vorig jaar al meegemaakt en heeft dat dus al eens ervaren."

Rutten is vooral te spreken over het karakter van Depay. "Hij is van nature ook brutaler, wel leuk brutaal", vertelt de na dit seizoen vertrekkende trainer aan PSV-TV. "Dat is heel fijn om mee te werken. Ook Menno Koch maakt een goede indruk."

Overigens verwacht Rutten wel wat meer van Stefano Marzo en Jurgen Locadia. "Ze moeten op dit niveau laten zien mee te kunnen en te willen. Over Imad Najah ben ik ook wel tevreden, vooral over hoe hij zich hier presenteerde."

Barrichello: "Ik zou een slechte teambaas zijn"

Het is nog altijd niet zeker of Rubens Barrichello ook volgend jaar nog in de Formule 1 zal rijden. Williams, het team waar Barrichello afgelopen jaar reed, heeft nog altijd niet bekend gemaakt wie naast Pastor Maldonado zal gaan rijden.

Mocht de Braziliaan naast het stoelje grijpen, dan weet de F1-routinier nog niet wat hij dan zal gaan doen. "Ik heb op dit moment nog geen plannen voor de tijd na de Formule 1", zei Barrichello in The Flying Lap. Een wissel van de cockpit naar de pitmuur sluit hij echter uit. Hij vindt dat hij daar niet geschikt voor is.

"Ik hou gewoon teveel van de snelheid om teambaas te worden. Ik zou een coureur waarschijnlijk uit de auto halen als ik zie dat hij niet snel genoeg is, en zelf het stuur overnemen. Wat dat betreft is het beter dat ik er dan afstand van neem en zelf ergens anders ga rijden. Want dat vind ik nou eenmaal het leukste om te doen."

Justine Pelmelay aan dood ontsnapt op rampschip

Justine Pelmelay heeft de schrik van haar leven gehad. De zangeres, die in 1989 voor Nederland uitkwam op het Eurovisie Songfestival, ontsnapte aan de dood toen het het cruiseschip Costa Concordia voor de kust van Toscane in Italië aan de grond liep en lek raakte.

De zangeres was op vakantie met haar partner en laat via Facebook weten ongedeerd te zijn. "Lieve vrienden, wat een paniek! Wij zaten ook op de boot, we hebben het overleefd", schrijft ze. De manager van Pelmelay laat in een reactie weten verder niets te weten over de toestand van Pelmelay. "Ik probeer al de hele ochtend te bellen, maar krijg haar niet te pakken."

Het cruiseschip met 4200 opvarenden raakte aan de grond waardoor een groot gat in de boeg ontstond. Aan boord zaten zeker 26 Nederlanders. Zij zijn allen in veiligheid gebracht. Zeker drie andere opvarenden zijn om het leven gekomen. Het schip heeft slagzij gemaakt.


Elke seconde vijf flessen cognac verkocht

Niet eerder ging er wereldwijd zoveel cognac over de toonbank als vorig jaar. Elke seconde werden er vijf flessen verkocht, vooral in het Verre Oosten waren de flessen haast niet aan te slepen. Dat meldt branchevereniging BNIC op haar website.

In 2011 werden 6,4 procent meer flessen cognac verkocht, in totaal 162,9 miljoen stuks. De verkopen in China kwamen 20 procent hoger uit. Van alle flessen werd meer dan een derde in het Verre Oosten verkocht. In Europa was met een groei van 0,4 procent sprake van een bescheiden toename tot 46,9 miljoen flessen.

Rémy Cointreau liet eerder deze week weten dat de vooruitzichten voor dit jaar, ondanks de economische problemen in Europa, goed zijn. De vraag komt dan wederom vooral uit Azië, maar ook de Amerikaanse markt lijkt weer aan te trekken.

Elke seconde vijf flessen cognac verkocht
Elke seconde vijf flessen cognac verkocht (Foto: ANP)

Twente heeft Chileen op proef

Juan Abarca is deze week op proef bij FC Twente. De eenmalig international zal, als hij bevalt bij de ploeg, worden gehuurd van Universidad de Chile. In het huurcontract zal vervolgens een optie tot koop bevatten.

Momenteel zit de eenvoudig landskampioen erg dun in verdedigers. Naast dat de ploeg dringend op zoek is naar een linksback heeft trainer Steve McClaren ook maar de beschikking over drie centrale verdedigers. Om dit tegen te gaan heeft de ploeg Andreas Bjelland al aangetrokken, maar deze zal de ploeg pas volgend seizoen komen versterken.

[Dakar] Liefhebber breekt rugwervel bij crash

Het is Hans-Jos Liefhebber niet gegeven om de finish van de Dakar Rally 2012 te halen. De Nederlandse motorrijder reed een degelijke rally met een 27e plaats in het klassement, maar op de voorlaatste dag ging het mis.

Liefhebber had de proef van vandaag van Nasca naar Pisco afgesloten met een 38e plaats. Hij was tijdens de proef gecrasht door een gat in de weg dat volgens hem niet in het roadbook stond. De Nederlander brak hierbij een rugwervel en heeft de proef gewoon uitgereden. Na afloop werd het letsel geconstateerd, waardoor zijn rally voorbij is.

Ook voor de al eerder uitgevallen Peter van der Kolk is er slecht nieuws. In eerste instantie leek hij een wervel gebroken te hebben, maar nu is duidelijk geworden dat de breuk op vier plaatsen is geweest. Hij zal naar een gespecialiseerde kliniek in Lima worden gebracht om te kijken wat de verdere behandeling zal gaan worden. Daarnaast zijn er nog zorgen over zijn bekken dat ook pijnlijk aanvoelt.

Kosten meeste tandartsen hoger dan vergoeding

De meeste tandartsen brengen hogere kosten in rekening dan zorgverzekeraars aan vergoeding uitkeren. Zo vraagt 95 procent van de tandartsen meer voor een kroon dan door zorgverzekeraars gemiddeld wordt vergoed. Voor een vulling rekent 87 procent van de tandartsen meer, meldt verzekeringssite.nl zaterdag na onderzoek.

De vergelijkingssite analyseerde voor het onderzoek de tarieven van tweehonderd tandartsen en legde die naast de bedragen die twintig zorgverzekeraars vergoeden.

Tandartsen bepalen sinds 1 januari zelf wat ze vragen voor een behandeling. De meeste tandartsen hebben hun nieuwe tarieven pas laat bekendgemaakt. Zorgverzekeraars hebben zelf een lijst opgesteld, waarin staat hoeveel vergoeding voor welke behandeling ze geven.

Doordat de nieuwe tarieven veelal hoger zijn dan de vergoedingen, zijn de consumenten de klos, aldus verzekeringssite.nl. Consumenten kunnen nu niet meer van zorgverzekering wisselen, dus zullen het ermee moeten doen. Verzekeringssite.nl roept de tandartsen en zorgverzekeraars op samen om tafel te gaan zitten.

Eerder deze week werd al bekend dat de drie grootste zorgverzekeraars aan de vergoeding voor mondzorg voor kinderen vanuit de basisverzekering een maximum hebben gesteld. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) meldde vrijdag zich zorgen te maken om de tariefstijgingen van de tandartsen voor zowel de mondzorg voor kinderen als voor andere verzekerden.

Volgens ZN is er geen aanleiding voor de aanzienlijke tariefstijgingen. "Wij vinden dit zorgwekkend, omdat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de mondzorg daarmee in het geding is." ZN laat onderzoek doen naar de tariefontwikkeling. De resultaten daarvan worden naar verwachting in februari bekendgemaakt.

Engelaar voorlopig niet inzetbaar voor PSV

PSV kan voorlopig geen beroep doen op Orlando Engelaar. De middenvelder kampt met enkelklachten.

Engelaar verliet vorige week het trainingskamp in Spanje vanwege een enkelblessure. De middenvelder is inmiddels teruggekeerd in Nederland, waarna hij werd onderzocht door de medische staf. Trainer Fred Rutten vreest Engelaar voorlopig kwijt te zijn.

"Orlando is nader onderzocht door een enkelspecialist", zo laat de oefenmeester weten via de officiële clubsite van de Eindhovenaren. "Hij moet voorlopig rust houden. Hoe lang, dat weet ik op dit moment niet."

Voor Engelaar komt de blessure op een ongelukkig moment. De middenvelder is sowieso bezig aan zijn laatste seizoen bij PSV, maar hoopte wellicht in de winterstop te kunnen vertrekken. Engelaar liet weten dat hij een voorkeur heeft voor een transfer naar het buitenland.


Engelaar voorlopig niet inzetbaar (Foto: Pro Shots)

Ben Saunders gaat naar het buitenland

Een internationale carrière voor Ben Saunders lijkt steeds dichterbij te komen. De eerste winnaar van The Voice of Holland vliegt dinsdag naar Londen om een single voor de Britse markt op te nemen.

"Wow, het gaat echt gebeuren. Een single in Engeland", twittert Saunders trots. De zanger gaat samenwerken met niet de minste namen. "Mijn single wordt geproduceerd door dezelfde mannen die de nieuwe single van Madonna en het album van Seal doen."

Dat Saunders het in het buitenland mag proberen, is al lang geen geheim meer. In de zomer tekende hij een internationaal platencontract met Sony Music. Het is de bedoeling dat zijn debuutalbum You Thought You Knew Me by Now onder meer in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten uitkomt.

Het album werd vorig jaar een klein succes in Nederland. Eind april stond de plaat een week op nummer 1 in de hitlijsten.

GroenLinks mist D66 en CU bij links beraad

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil dat D66 en de ChristenUnie zich aansluiten bij een 'progressief blok' dat een tegenwicht moet vormen tegen de huidige gedoogconstructie. Beide partijen wijzen samenwerking echter af.

GroenLinks heeft samen met de PvdA en de SP plannen ontrold om Nederland 'uit de crisis te trekken', onder meer door 'slim, solidair en groen te investeren'. Onderdeel van de plannen is een hoger toptarief voor de hoogste inkomens in het belastingstelsel.

D66 wijst samenwerking met de linkse partijen evenwel af, terwijl Sap van mening is dat de Democraten bij een voorziene 'progressieve samenwerking' horen. Ook de ChristenUnie hoort daar volgens haar bij, maar ook die partij laat het afweten.

Verwonderlijk is de afwijzing van D66 en de ChristenUnie niet. De politieke ruimte telt immers meer dan één dimensie, zoals politicoloog André Krouwel vaak onderstreept. De woorden 'links' en 'progessief' worden in het politieke debat nogal eens ten onrechte synoniem gebruikt. Echter is D66 bijvoorbeeld wel progressief maar niet links, en is de ChristenUnie links maar niet progressief.

Sterker, zowel D66 als GroenLinks zijn als liberaal te typeren. Dat laatste werd in 2005 geïllustreerd: toen koos de jongerenorganisatie van de VVD toenmalig GroenLinks-leider Femke Halsema als 'Liberaal van het jaar'.

André Krouwels politieke landschap 
Politiek landschap volgens André Krouwel, verkiezingen 2010

[Dakar] De Rooy dicht bij eindzege

Gerard de Rooy kan de eindzege in de Dakar Rally nauwelijks nog ontgaan. De trucker werd vandaag in de voorlaatste etappe pas zesde, maar heeft een grote voorsprong in klassement.

Hans Stacey, die vandaag als derde over de finish kwam, staat in het klassement tweede op een achterstand van 53.16 minuten. De twee Nederlanders gaven vandaag tijdens de rit van Nasca naar Pisca in Peru respectievelijk 22.09 en 25.23 minuten toe op de Russische etappewinnaar Andrey Karginov. De Braziliaan André de Azevedo eindigde als tweede.

Morgen is de slotetappe van 29 kilometer naar Lima.


De Rooy dicht bij eindzege (Foto: Pro Shots)

Ajax verliest oefenduel van Palmeiras

Ajax heeft het oefenduel tegen Palmeiras met 1-0 verloren. In het Pecaembu Stadion in São Paulo wist Pedro Carmona in de vierde minuut van de blessuretijd de enige treffer van de wedstrijd te scoren.

Palmeiras kwam als beste uit de startblokken. Doelman Kenneth Vermeer wist echter zijn doel in de beginfase leeg te houden. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Ajax beter in het spel. Via Siem de Jong, die terugkeerde van zijn blessure en Nicolas Lodeiro kregen de Amsterdammers kansen, maar het vizier stond niet op scherp.

Ook na rust was Ajax een aantal malen gevaarlijk, maar het was opnieuw De Jong die miste. Beide ploegen wisselden er in de tweede helft op los en zodoende kregen aan de zijde van Ajax talenten als Ouasim Bouy en Davy Klaassen speeltijd. Het was Klaassen die in de slotfase een enorme kans kreeg, maar hij zag zijn poging gered worden door de Palmeiras-doelman.

In de vierde minuut van de blessuretijd was er dan toch een doelpunt te noteren, maar niet voor Ajax. Pedro Carmona stond bij de tweede paal vrij en liet doelman Jesper Cillessen, ingevallen voor Vermeer, kansloos.

[Lakeside] Harms strandt in halve finale

Wesley Harms is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Lakeside, het WK van dartbond BDO. De 27-jarige darter uit Barsingerhorn ging met 6-5 onderuit tegen Tony O'Shea. Harms en O'Shea wisselden voortdurend stuivertje in hun partij, maar in de elfde set trok de Engelsman toch aan het langste eind.

O'Shea, de verliezend finalist van 2009, steekt door zijn zege een stokje voor een geheel Nederlandse eindstrijd. Christian Kist schakelde eerder op zaterdag Ted Hankey uit in de halve finale.

Inez Weski benoemd tot Liberaal van het jaar

De Rotterdamse strafpleiter Inez Weski is door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het jaar 2011. Ze krijgt de prijs voor haar 'broodnodige strijd tegen het verval van de rechtsstaat', meldt de JOVD zaterdag.

JOVD-voorzitter Bram Dirkx stelt dat Weski zich sterk heeft gemaakt tegen 'al die vrijheidsbeperkingen waar wij steeds opnieuw mee worden geconfronteerd, zoals de inperking van privacy en de constante druk op de vrijheid van meningsuiting'. "We zien een overheid die steeds meer doordringt in de levens van haar burgers, politie en justitie die steeds meer bevoegdheden krijgen om informatie te verkrijgen en op te slaan en een rechtsstaat die stukje bij beetje wordt uitgehold. Weski verzet zich hier terecht tegen."

Vrijheid is volgens Dirkx een groot goed. "Het is daarom van belang dat er mensen zijn zoals Inez Weski die zich inzetten voor het behoud van de liberale verworvenheden waar we zo voor gestreden hebben. We moeten ervoor blijven waken dat deze niet verloren gaan."

Weski liet volgens de JOVD in een reactie weten de prijs als een 'zeer gewaardeerde ondersteuning' te zien van haar 'deelname aan het helaas vaak ijl klinkende koor van weerwoorden tegen de steeds dieper zinkende knechting van de mens'.

De JOVD kent jaarlijks tijdens de nieuwjaarsborrel de prijs voor liberaal van het jaar toe aan een politicus, wetenschapper of ander maatschappelijk betrokken persoon of organisatie voor zijn of haar inzet voor het verspreiden van liberale waarden en ideeën. Hans Teeuwen ontving de prijs ook al eens.

Kapitein cruiseschip aangehouden

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, is zaterdag aangehouden. Hij is al uren ondervraagd. Hij wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van het zinken van een schip en van het in de steek laten van passagiers, aldus Italiaanse media.

Volgens het Openbaar Ministerie in het Toscaanse Grosseto heeft de kapitein het schip al vrijdagavond om 23.30 uur verlaten, terwijl de laatste reddingsboot met passagiers pas om 03.00 uur 's nachts vertrok.

Schettino had voor zijn aanhouding tegen de Italiaanse tv gezegd dat het stuk rots waar de Costa Concordia vrijdag tegenaan voer, niet op de zeekaart staat. "Dit obstakel had er niet moeten zijn", aldus de kapitein. "We hadden genoeg water onder ons moeten hebben." Volgens inwoners van het eilandje Giglio die de zee rond het eiland goed kennen, is dat niet waar: de rotsen, Le Scole genoemd, staan gewoon op de kaart.

Persbureau ANSA meldt op gezag van de eerste resultaten van het onderzoek van de kustwacht dat het schip meerdere zeemijlen van de koers is afgeweken. "Of dit is gebeurd door een menselijke fout, door een storing in de apparatuur of een combinatie van beide, zal het onderzoek moeten uitwijzen dat net is begonnen", aldus de anonieme bron.

De brandweer heeft de zwarte doos van het schip gevonden. Het apparaat met vaargegevens kan nader uitsluitsel geven over het verloop van de noodlottige avond.

Ferguson lovend over scorende Scholes

Sir Alex Ferguson is blij met de terugkeer van Paul Scholes. De middenvelder van Manchester United zorgde zaterdagmiddag voor de belangrijke openingstreffer tegen Bolton Wanderers.

United trok het duel uiteindelijk met een klinkende 3-0 overwinning naar zich toe. Ferguson toonde zich tevreden met de driepunter en had met name lovende woorden over voor Scholes, die hij vorige week hoogstpersoonlijk overhaalde om zijn voetbalschoenen weer uit de kast te halen.


Paul Scholes maakt openingstreffer (Foto: Pro Shots)

"We zochten voor hem een controlerende rol op het middenveld, maar hij heeft altijd een instinct voor het doel gehad", vertelt Ferguson aan Sky Sports. "Hij heeft waarschijnlijk gedacht: 'Nou, het is bijna rust, laat ik het erop wagen' en vervolgens opende hij de score voor ons. Dat zou wel eens een belangrijke goal voor het verdere verloop van de competitie kunnen zijn."

United profiteert door de overwinning optimaal van het puntenverlies van Tottenham Hotspur tegen Wolverhampton Wanderers (1-1). De ploeg van Ferguson lost The Spurs af als tweede en heeft evenveel punten als Manchester City. The Citizens komen maandag nog in actie tegen Wigan Athletic.

Ontwikkelaars geven tegengeluid aan SOPA

Nadat de eerste developers voorzichtig laten horen dat ze het niet eens zijn met de SOPA, beginnen steeds meer grote namen hun ongenoegen uit te spreken over de nieuwe wet tegen piraterij. Waar eerder de nieuwe game Firefall en nieuwswebsite Destructoid hebben aangegeven op zwart te gaan en Epic Games hun standpunt lieten weten, neemt nu ook Bungie een standpunt tegen de nieuwe wetgeving die volgende week besproken gaat worden.

"Bungie is opposed to any legislation that curtails free speech, stifles innovation, and prevents the open sharing of information on the Internet. SOPA fits that bill. If it passes, it will hurt our community, the gaming community at large, and it could very well cripple the kind of games we love to create and play," aldus Bungie

Ook het wat kleinere ontwikkelteam van Frozenbyte, bekend van onder andere de populaire Trine-serie, laat weten wat hun mening is over de SOPA-wetgeving. Dit doen ze door middel van een filmpje op hun website dat hun motivatie achter deze keuze verklaart. Bekijk het filmpje hieronder.

Kate Bush geeft niet thuis bij huwelijksaanzoek

Een geobsedeerde fan van Kate Bush is vorige maand opgepakt toen hij de woning van de zangeres binnendrong. De man was van plan om haar ten huwelijk te vragen. Hij moest echter onverrichte zaken weer terug. Bush was niet thuis.

Volgens de Britse krant Daily Mail ging het om een 32-jarige man uit New York die naar Groot-Brittannië vloog om Bush een aanzoek te doen. Hij had een ring met een waarde van 3500 euro op zak.

De man zegt in de krant dat hij ruim acht minuten binnen was toen hij zich realiseerde dat hij ervandoor moest gaan. Hij werd even later in de buurt van de woning opgepakt. Begin januari werd de Amerikaan vrijgelaten.


"It's me, I'm Cathy, I've come home", klonk er vast op 's mans mp3-speler

[Dakar] Peterhansel neemt voorschot op eindzege

Stephane Peterhansel heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Dakar Rally. De Fransman won vandaag de twaalfde etappe van Nasca naar Pisco en mag morgen in de afsluitende korte etappe ruim 42 minuten verspelen op Mini-teamgenoot Nani Roma.

Smaakmaker deze etappe was net zoals gisteren Robbie Gordon met de Hummer. De Amerikaan sloeg vroeg in de etappe een groot gat met de anderen, maar ging over de kop en verloor ruim veertig minuten, wel bereikte hij de finish op een tiende plaats, ruim achter Peterhansel, Roma Leonid Novitskiy. Bernhard ten Brinke werd beste Nederlander met een negentiende plaats. Hij verloor veel tijd door een gebroken differentieel. Ook Erik van Loon moest deze etappe veel tijd prijsgeven.

In het klassement heeft Peterhansel met nog één etappe te gaan 42 minuten voorsprong op Roma en 1.15 uur op Giniel de Viliers. Ten Brinke zakte door de problemen van vandaag naar de negende plaats op ruim vijf uren van de Franse leider.


Peterhansel neemt voorschot op eindzege (Foto: Pro Shots)

Stroomstoring treft miljoenen in Turkije

Miljoenen mensen in Istanbul en vijf andere steden in Turkije hebben zaterdag te kampen gehad met stroomuitval na een grote storing in een transformator. Dat heeft het Turkse persbureau Anadolu gemeld.

Istanbul, een stad met twaalf miljoen inwoners, had enkele uren lang geen elektriciteit. De ondergrondse en de tram werden om die reden stilgelegd. Ook de steden Sakarya, Kocaeli, Tekirdag, Kirklareli en Edirne werden getroffen.

De stroomstoring vond plaats in een transformator in de buurt van de stad Bursa.

Soul Calibur komt naar iPhone

Het legendarische tweede deel in de Soul-serie is al bijna vijftien jaar geleden uitgekomen. Aangezien we toch in het tijdperk van re-releases leven, dachten de topmannen bij Namco Bandai: "Dat kunnen wij ook." Soul Calibur wordt geport naar de iPhone en zal in Japan vanaf 19 januari te downloaden zijn.

De Soul-serie gaat alweer een lange tijd mee. Als een van de toptitels binnen het fighting-genre kent de serie een grote schare fans die allemaal niet kunnen wachten totdat Soul Calibur V uitkomt. In dit nieuwe deel zal het mogelijk zijn om, naast alle nieuwe personages, te spelen met de gamelegende Ezio Auditore Da Firenze. Misschien dat de release van Soul Calibur een pleister op de wonde is voor de wachtende fans.

Wanneer de game in de Europese App Store uit is, is nog niet bekend. Bekijk hieronder alvast wat screenshots van de iPhone-versie.

Soul Calibur Soul Calibur

Soul Calibur Soul Calibur

Soul Calibur Soul Calibur

Soul Calibur Soul Calibur

Denen vieren jubileum koningin Margrethe

Tienduizenden Denen hebben zaterdag koningin Margrethe toegejuicht die in een koets uit 1840 door Kopenhagen reed ter gelegenheid van haar veertigjarige jubileum als vorstin. De koets werd geëscorteerd door huzaren en reed naar het stadhuis, waar Margrethe een receptie wachtte met andere Scandinavische monarchen, de president van IJsland en de oude Griekse koninklijke familie.

Het 71-jarige hoofd van de oudste monarchie in Europa begon de dag met een kranslegging bij het graf van haar vader, koning Frederik IX. Margrethe, wier macht grotendeels ceremonieel is, werd koningin op 14 januari 1972.

Stoffelijk overschot gevonden bij Kralingse Bos

Een boswachter heeft zaterdagochtend in een sloot bij het Kralingse Bos in Rotterdam een stoffelijk overschot gevonden. Het lijk lijkt al een langere tijd in het water te liggen. Het gaat vermoedelijk om een man, meldt een woordvoerder van de politie. Vooralsnog lijkt geen sprake van een misdrijf.

Het arrestatieteam is bezig het lijk uit het water te halen. Een forensisch team is daarbij aanwezig voor nader onderzoek. De politie vermoedt dat het lichaam door baggerwerkzaamheden boven water is komen drijven.

Actrice Mena Suvari blaast huwelijk op

Mena Suvari heeft voor de tweede keer in zes jaar tijd de scheidingspapieren aangevraagd. De 32-jarige actrice maakt dit keer na anderhalf jaar een einde aan haar huwelijk met muziekproducent Simone Sestito, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

'Onoverkomelijke verschillen' hebben volgens Suvari tot de breuk geleid. Sestito en Suvari, bekend van de films American Beauty en American Pie, traden in 2010 in het huwelijk in een kerk in Vaticaanstad. Ze leerden elkaar in 2007 kennen tijdens het Toronto International Film Festival. Suvari was eerder vijf jaar getrouwd met Robert Brinkmann. Dat huwelijk strandde in 2005.

Extreemrechts Hongarije wil uit EU

De extreemrechtse Hongaarse partij Jobbik wil dat er een referendum wordt gehouden over het Hongaarse lidmaatschap van de Europese Unie. "Hongarije moet uit de Unie stappen", zei parlementariër en partijvoorzitter Gabor Vona zaterdag.

Zo'n drieduizend aanhangers van de partij hielden een bijeenkomst waarop zij hun ongenoegen over het EU-lidmaatschap uitten. Op het einde verbrandden Jobbik-leden op het podium een vlag van de EU.

De EU dreigt Hongarije met juridische maatregelen vanwege de invoering van een reeks nieuwe wetten. Deze wetten, aangenomen door de tweederdemeerderheid van de Fidesz-partij van premier Viktor Orban, zouden de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, het rechtssysteem en de nationale gegevensbank bedreigen.

Vona zei zaterdag dat, hoewel hij geen voorstander van de wetten van Fidesz is, de dreigende houding van de EU neerkomt op een 'oorlogsverklaring' aan Hongarije.

Surtees: "F1 moet talenten meer kans geven"

Oud-Formule 1-wereldkampioen John Surtees vindt het jammer dat steeds meer coureurs moeten betalen voor hun zitjes in de F1 en dat dit ten koste gaat van de echte talenten. Regelmatig hebben goede coureurs een gebrek aan geld, waardoor zij de top in de autosport nooit kunnen bereiken.

"De situatie doet denken aan de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen één of twee teams rijders vanwege hun geld moesten aanstellen, waaronder mijn eigen renstal. Ik had gehoopt dat dat voorgoed verleden tijd was. Toen Bernie Ecclestone en het grote geld hun intrede deden dacht ik dat de sport gezond genoeg zou worden om talent op basis van kwaliteiten te kiezen," zei Surtees op de Autosport International Show.

"Dit is een treurige ontwikkeling. Het is zaak om te kijken hoe we jonge talenten een pad kunnen bieden om de top op basis van hun capaciteiten te bereiken. Rijders die successen boeken horen beurzen of iets dergelijks te verdienen, zodat ze niet met de pet rond hoeven te gaan voor geld. Het is belachelijk. De autoriteiten moeten goed kijken naar hoe ze de sport van binnenuit kunnen steunen," meldde de wereldkampioen van 1964.

Mensenhandelaren en handgranaat ontdekt op A4

Drie mensen zijn bij een controle op verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek langs de A4 in de gemeente Haarlemmermeer aangehouden op verdenking van mensenhandel. Bij de controle werden ook illegaal zwaar vuurwerk, een stiletto, een ploertendoder, diverse knuppels, zes messen en een handgranaat aangetroffen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag.

De controle vond vrijdagavond en -nacht plaats in beide richtingen. Den Ruygen Hoek is sinds begin december aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie extra bevoegdheden heeft om te controleren op onder meer wapens en munitie.

Van de drie verdachten van mensenhandel, probeerde een nog aan de politie te ontkomen door de benen te nemen. Agenten wisten hem in de bosjes in de kraag te vatten. Vanwege de handgranaat moesten bomruimers ter plaatse komen. De twee inzittenden van de auto waarin de granaat lag, zijn aangehouden.

Twee mensen kregen een boete voor het bezit van illegaal zwaar vuurwerk. Verder werd een gestolen auto aangetroffen, evenals een betonschaar, een moker en een hamer. De aangetroffen wapens zijn in beslag genomen.

Vijf bestuurders bleken met te veel alcohol op toch achter het stuur te zijn gekropen. Twee van hen hadden ook nog eens geen geldig rijbewijs. Een persoon had getankt zonder te betalen. Ook bleken mensen voor in totaal nog negentienduizend euro aan boetes open te hebben staan.

Dodental aanslag pelgrims Irak naar 53

Het dodental als gevolg van de aanslag op pelgrims in Irak zaterdag is opgelopen tot 53. Daarnaast vielen er 137 gewonden. Dit hebben de autoriteiten van de provincie Basra laten weten. Het gaat om de dodelijkste aanslag in Irak sinds maart 2011.

Een zelfmoordenaar, die vermomd was als politieman, pleegde de bloedige aanslag op een groep sjiitische pelgrims in een voorstad van Basra, een stad in het zuiden van Irak. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

De aanslag vond plaats aan het einde van Arbain, een van de heilige dagen van de sjiieten. De politieke crisis in Irak en de terugtrekking van Amerikaanse militairen hebben de vrees voor sektarisch geweld hernieuwd. Sjiieten zijn een doelwit van meerdere aanslagen sinds de sjiitische premier Nuri al-Maliki de arrestatie beval van een soennitische vicepresident.

De ontploffing vond plaats bij een controlepunt. De aanslagpleger deelde daar eten uit aan de pelgrims, die op weg waren naar Khutwa Imam Ali, een heilige locatie voor de sjiieten. Na de explosie werden slachtoffers haastig in pick-uptrucks en in achterbakken van auto's naar het ziekenhuis vervoerd.

Zelfmoordaanslagen op pelgrims zijn een vaker toegepaste methode door organisaties die verbonden zijn met terreurnetwerk al-Qaeda.

[Premier League] Scholes zet ManU op goede pad

Manchester United blijft in het spoor van stadgenoot Manchester City. De regerend landskampioen won zaterdag met 3-0 van Bolton Wanderers en komt daarmee in punten gelijk met de koploper, die maandag pas in actie komt tegen Wigan Athletic. Tottenham Hotspur kwam thuis tegen Wolverhampton Wanderers niet verder dan 1-1.

Doelman Adam Bogdan hield Manchester op Old Trafford lange tijd van scoren af. De Hongaar stopte een strafschop van Wayne Rooney. Vlak voor rust moest hij bij een inzet van Paul Scholes, die vorige week terugkwam op zijn beslissing om te stoppen met voetbal, alsnog capituleren. In de tweede helft schoten Danny Welbeck en Michael Carrick Manchester in veilige haven.

Tottenham had net als beide clubs uit Manchester op 48 punten kunnen komen, maar kreeg geen hulp van de Wolves. De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft dankzij Steven Fletcher zelfs op voorsprong. Luka Modric redde vijf minuten na rust toch nog een punt. Rafael van der Vaart speelde bij de thuisploeg de hele wedstrijd mee.

Liverpool kwam voor de zevende keer dit seizoen op Anfield niet verder dan een gelijkspel. Stoke City hield de club van trainer Kenny Dalglish op 0-0. Dirk Kuijt liet in de slotfase een enorme kans liggen. Chelsea pakte wel drie punten. Een goal van Frank Lampard in de dertiende minuut was genoeg om Sunderland met 1-0 te verslaan.

Martin Jol beleefde een slechte middag met Fulham. Zijn ploeg speelde uit bij hekkensluiter Blackburn Rovers ruim een uur lang met een man meer, maar ging desondanks met 3-1 onderuit. Tot overmaat van ramp viel Moussa Dembélé geblesseerd uit. Blackburn doet de laatste plaats nu over aan Wigan Athletic.

John Heitinga en Royston Drenthe pakten met Everton een puntje bij Aston Villa: 1-1. Beide Nederlanders stonden in de basis, Drenthe werd na een uur spelen gewisseld. Norwich City boekte een 2-1 uitzege bij West Bromwich Albion.


Zege Man United, Tottenham verspeelt punten (Foto: Novum)

Spaanse premier gaat vertrouwen herstellen

De Spaanse premier Mariano Rajoy gaat het vertrouwen in de financiën van het land herstellen en hij gaat zich hard maken voor Europese hervormingen. Dat zei hij zaterdag in een reactie op de verlaging van de kredietwaardigheid van het Zuid-Europese land door S&P een dag eerder.

Rajoy wees nadrukkelijk op de ingrijpende maatregelen die het land doorvoert en riep de EU op hetzelfde te doen.

"Vandaag de dag gaat het over dingen waar Spanjaarden niet eerder van hadden gehoord, zoals risico-opslagen en kredietbeoordelaars", zei de premier op een partijbijeenkomst. "De regering weet precies wat te doen om de reputatie van Spanje te verbeteren en om groei en banen te creëren en dat gaan we ook doen. We weten ook wat er in Europa moet gebeuren, want dit is niet alleen ons probleem."

Spaanse premier gaat vertrouwen herstellen
Spaanse premier gaat vertrouwen herstellen (Foto: ANP)

Liesbeth List stopt met optreden

Zangeres Liesbeth List (70) stopt met optreden. Haar jubileumtour van de komende maanden is meteen haar afscheidstournee. "Op een gegeven moment houdt het op", zei de zangeres in een interview, dat de NOS zaterdag uitzond.

List werd vorige maand 70 jaar. Om die mijlpaal te vieren, is ze zaterdag het middelpunt van een jubileumconcert in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het concert vormt de aftrap van haar jubileumshow. List toert de komende drie maanden door Nederland met het programma '70 jaar Liesbeth'.

Liesbeth List stopt met optreden
Liesbeth List stopt met optreden (Foto: ANP)

Grote auto betaalt meer in A'dam West

Het Amsterdamse stadsdeel West is van plan om vanaf 2013 bezitters van grote auto's meer voor hun parkeervergunning te laten betalen. Voor kleine wagens daalt het tarief. Onduidelijk is nog of er voor grote auto's ook meer in de parkeerautomaat zal moeten.

Volgens het stadsdeelbestuur is de parkeerdruk in Amsterdam West aanzienlijk, en zal er bij het innemen van meer plek 'net als op de camping' dieper in de buidel moeten worden getast. De nieuwe tarieven worden evenredig aan de lengte van het voertuig. Dat moet ertoe leiden dat voetgangers, fietsers en spelende kinderen meer ruimte krijgen.

Sommige mensen met kinderen voelen zich echter juist gestraft: een kleine auto is geen optie, aldus een vader tegenover AT5. Ook ondernemers geven aan niet blij te zijn met de plannen; enkelen spreken van 'weer een nieuwe melkkoe'.

Het stadsdeel zegt echter dat er keuzes gemaakt moeten worden, en wil het gebruik van kleinere auto's stimuleren door de tarieven voor hen juist verlagen. Verder wil Amsterdam West parkeren bij de ringweg stimuleren. Bezoekers en forensen zouden vanaf daar met het openbaar vervoer de stad in kunnen.

'Dubbelgeparkeerde' Smarts (bron: Wikimedia) 
'Dubbelgeparkeerde' Smarts (foto: Stephen Codrington, licentie: CC BY)

Kapitein Costa: Rots stond niet op de kaart

Het stuk rots waar het cruiseschip Costa Concordia vrijdag tegenaan voer, staat niet op de zeekaart. Dit zei de kapitein van het schip, Francesco Schettino, zaterdag tegen het Italiaanse tv-station Tgcom24.

"Dit obstakel had er niet moeten zijn", aldus de kapitein. "We hadden genoeg water onder ons moeten hebben."

Persbureau ANSA daarentegen meldt op gezag van de eerste resultaten van het onderzoek van de kustwacht dat het schip meerdere zeemijlen van de koers is afgeweken. "Of dit is gebeurd door een menselijke fout, door een storing in de apparatuur of een combinatie van beide, zal het onderzoek moeten uitwijzen dat net is begonnen", aldus de anonieme bron.

Slapeloze nachten

Nachtenlang lig ik al wakker. Niet omdat ik een vrouw ben en die erom bekend staan dat zij altijd piekeren. Dat is het dus niet. Ik ben wel een vrouw en pieker vaak, maar in dit geval niet. Ik lig wakker, omdat ik bijna jarig ben! In de loop van deze beruchte datum, lijk ik net het meisje van vroeger dat de nacht voor haar verjaardag geen oog dicht deed. Gelukkig lijkt het zo en is het net iets minder erg, maar ver gaat het wel.

India wil grote websites vervolgen

Google, Yahoo, Facebook en andere websites worden mogelijk in India vervolgd omdat zij weigeren zich te onderwerpen aan censuur. De Indiase regering eist dat zij informatie verwijderen die als beledigend wordt beschouwd voor Indiase leiders en belangrijke religieuze figuren.

Webpagina's die beledigend zouden zijn voor onder anderen premier Manmoham Singh en leider van de Congrespartij Sonia Gandhi zijn bij de regering in het verkeerde keelgat geschoten. De regering liet vrijdag weten dat er voldoende materiaal is om 21 sociale netwerksites te berechten voor het 'bevorderen van vijandigheid tussen klassen en het schade berokkenen aan nationale integratie'.

Telefoonstoring trof politieservicecentrum

Het Noordelijk politieservicecentrum heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag last gehad van een storing. Door deze storing was de centrale slecht bereikbaar, meldt de Groningse politie. Bij het centrum komen alle telefoontjes naar 0900-8844 binnen vanuit de regio's Drenthe, Groningen en Friesland.

De politie schakelde de hulp in van monteurs om het probleem te verhelpen. De storing heeft uiteindelijk vijf uur geduurd. Het politieservicecentrum was rond 03.00 uur weer goed bereikbaar.

Zwaargewonde bij steekpartij in Arnhem

De politie heeft in Arnhem een jongen aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn ex-vriendinnetje (15) en haar vader op de Stadhoudersstraat in Arnhem. Dat maakte de politie zaterdag bekend. Het meisje (15) is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Haar vader raakte ook gewond en ligt in een ander ziekenhuis. Kennelijk kregen de jongen en het meisje ruzie. Na de steekpartij ging de jongen er te voet vandoor. Hij verstopte zich in struiken en wilde niet tevoorschijn komen. Een agent loste daarop een schot, waarna hij verscheen. Wie de jongen is, kon de politie nog niet zeggen.

Ferrari: "Formule 1 moet Europese races behouden"

De Formule 1-bazen zouden er alles aan moeten doen om de historische Europese races te behouden, zo vindt Piero Ferrari, de enige nog levende zoon van Ferrari-oprichter Enzo. Piero was gisteren in Madonna di Campiglio bij het Wrooom-evenement het ski-uitje van Ferrari.

"We vinden dat de Formule 1 een wereldwijd kampioenschap is en daarom races buiten Europa nodig heeft. Wat ik jammer vind is dat enkele belangrijke races, zoals de Grand Prix van Frankrijk en enkele andere races, op de kalender ontbreken. Ik ben niet voor het terugbrengen van het aantal Europese Grands Prix. Voor ons is Silverstone belangrijk, net als Monza en Spa, want ieder jaar zie je daar fantastische races, dus ik hoop dat die wedstrijden niet verdwijnen," zei Ferrari.

Hij ontkende daarnaast dat er extra druk op het raceteam is gekomen doordat de autoverkopen inzakken vanwege financiële crisis. "Ik zie persoonlijk geen verband tussen het aantal zeges in de Formule 1 of het aantal kampioenschappen en de verkoop van auto's. Ferrari heeft twee takken. De eerste is het wereldkampioenschap en de andere is productie- en GT-auto's succesvol en winstgevend te maken."

"Voor mij is er geen verband en ik kijk uit naar het komende Formule 1-seizoen waarin we betere resultaten dan in 2011 willen boeken en mee kunnen strijden om de zeges in plaats van veldvulling te zijn. Dat is mijn wens. En voor de Ferrari GT is er een financiële crisis, maar dankzij andere landen kan Ferrari in 2012 prima gezond zijn."

Oprichter ETA overleden

Een van de oprichters van de Baskische afscheidingsbeweging ETA is overleden. Dat meldde de Baskische krant Gara zaterdag. José Luis Alvarez Enparantza was 84 jaar.

Alvarez was in 1958 medeoprichter van de ETA en hielp twintig jaar later bij de oprichting van Herri Batasuna, de politieke vleugel van de beweging. Hij werd op 27 september 1927 in San Sebastian geboren en was linguïst en schrijver. Zijn werk Leturiaren Egunkari Ezkutua wordt beschouwd als de eerste moderne roman in de Baskische taal.

In 1979 werd Alvarez, die de overtuiging aanhing dat zijn cultuur het best kon overleven in een onafhankelijke Baskische staat, gekozen tot senator.

[Lakeside] Kist naar finale

In een ware thriller heeft Christian Kist zich weten te plaatsen voor de finale van 'The Lakeside'. In de halve finale was de debutant te sterk voor Ted Hankey met een 6-5 overwinning.

Lange tijd leek het erop dat Ted Hankey met de eindzege aan de haal ging. Na 3-3 kreeg de Engelsman de smaak te pakken en wist binnen afzienbare tijd zijn voorsprong uit te breiden naar 5-3. De Engelsman kreeg toen een matchdart maar vanaf dat moment was het Kist die de juiste punten met zijn pijlen wist te raken.

De Nederlander kwam terug tot 5-5 en zette door op het moment dat de Brit zichzelf niet meer in de hand kon houden. Het publiek was wat lawaaiig geworden tot grote ergernis van Hankey. Toen Hankey hulp zocht van de scheidsrechter was het helemaal gebeurd en kon de Brit niet meer in zijn ritme komen. De Nederlander wist hier handig gebruik van te maken en won de laatste set met 3-0.

FOK!filmtips van de dag: Extreme Measures

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Liefhebbers van films kunnen vanavond te kust en te keur met een groot aanbod op de diverse zenders. Op RTL5 is de komedie Moordwijven van Dick Maas te zien. Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries spelen een drietal miljonairsvrouwen gaan in Amsterdam op zoek naar een huurmoordenaar voor een klusje. Heerlijke flauwe humor maar dan wel in de stijl van Flodder, die alleen Dick Maas beheerst.

Op RTL7 op hetzelfde tijdstip de heroïsche strijd tussen een jager en een leeuw, aan het einde van de negentiende eeuw, in de film The Ghost and the Darkness. Fijne actiefilm van regisseur Stephen Hopkins, die eerder naam maakte met onder meer Predator 2, Judgment Night en de tv-serie 24.

Animatie-liefhebbers kunnen vanavond om 20.00 uur afstemmen op SBS6 die de tekenfilm Tarzan vertoond. Tarzan was de eerste Disneyfilm die gebruik maakt van de Deep Canvas techniek. Met deze techniek kon men handgetekende 2D figuren in een 3D wereld laten bestaan. Pas wel op voor de verschrikkelijke muziek van Phil Collins.

Chris Rock fans kunnen om 20.10 op Veronica terecht voor de komische film Head Of State (2003), gevolgd om 22.00 uur door de Steven Seagal film Hard to Kill (1990). Op RTL5 op datzelfde tijdstip de thriller Obsessed (2009) met Idris Elba en Beyonce Knowles en op RTL8 het wereldberoemde Shakespeare verhaal Macbeth (2006). Op RTL5 komt om 23.15 uur de dramafilm over de Amerikaanse schrijver Truman Capote en op datzelfde tijdstip op Nederland 2 de film Recount, voor de liefhebbers van George W. Bush en Al Gore.

 Extreme Measures

Op SBS6 om 23.25 uur de thriller Extreme Measures, met Hugh Grant, Gene Hackman en Sarah Jessica Parker. Hackman is ouderwets goed in zijn rol en Hugh Grant krijgen we van een nieuwe kant te zien. Een film die bewijst dat een laag cijfer bij de IMDB vaak weinig tot niks zegt. Extreme Measures is onze Tip Van De Dag!

Voor de liefhebbers van de betere dramafilms hebben de Zuiderburen van Ketnet de film Japanese Story (2003) in de aanbieding om 23.45 uur. Integere film met prachtige opnames van Australië met een sterke cast met onder meer Toni Collette, Gotaro Tsunashima en Matthew Dyktynski.

Voor de nachtbrakers zijn er tenslotte nog op RTL7 de komische thriller Bookies (2003) over vier vrienden die problemen met de georganiseerde misdaad krijgen als ze een eigen wedkantoortje beginnen en voor de echte diehards om 01.46 uur op BBC2 de undergroundklassieker The Rainbow van Ken Russell, waarin we de lotgevallen zien van de lesbische gymlerares Amanda en haar vriendin Ursula. Het gaat mis als Ursula gevoelens ontdekt voor een man. Gebaseerd op het gelijknamige verhaal van D.H. Lawrence.

[Dakar] Coma raakt leiding kwijt door navigatiefout

Op de voorlaatste dag van de Dakar-rally heeft Cyril Deprès de leiding bij de motoren terug in zijn schoot geworpen gekregen. Marc Coma, die de leiding gisteren had overgenomen, verloor ruim dertien minuten door een navigatiefout en staat met nog een korte etappe te gaan elf minuten en drie seconden achter op de Fransman.

Na het derde tussenpunt raakte de Spanjaard ruim twee kilometer van het parcours af door zijn fout. Hij moest weer door het zand terugrijden om zo zijn weg te vervolgen. De etappe werd gewonnen door de Portugees Helder Rodrigues, die Deprès 47 seconden voorbleef. Frans Verhoeven was op de achtste plaats de beste Nederlander. In het klassement staat hij nu steviger op de vijftiende plaats, nog voor landgenoot Henk Knuiman.

Brandende deo in gezicht gespoten van jongetje

Een 10-jarige jongen uit Hardenberg in Overijssel is vrijdag in zijn woonplaats gewond geraakt door een steekvlam uit een spuitbus. Twee jongens spoten met de spuitbus in het gezicht van het slachtoffer. De 10-jarige jongen liep lichte brandwonden op in zijn gezicht en brandgaten in zijn jas. De daders zijn nog niet gevonden, meldt de politie zaterdag.

De jongen was rond 16.00 uur onder de Amaliabrug aan de Koehierdesteeg aan het spelen. De twee andere jongens waren daar ook. Het slachtoffertje zag dat het tweetal een aansteker hield bij een bus deodorant en waarschuwde hen voor de gevaarlijke situatie. De jongens spoten vervolgens met de bus in het gezicht van de jongen.

Het slachtoffer is naar een zwembad gerend en werd daar geholpen door het personeel. Hij kon zelf naar huis fietsen. De politie is een onderzoek gestart naar de twee jongens. Getuigen van het incident worden opgeroepen zich te melden.

Leo de Haas gepasseerd door AVRO

Na ruim twintig jaar krijgt het televisieprogramma Blik op de Weg een nieuwe presentator. De AVRO wil het programma vernieuwen, en daar past het vertrouwde gezicht van presentator Leo de Haas niet meer bij.

De Haas wordt opgevolgd door Frits Sissing, die volgens AVRO-mediadirecteur Peter Lubbers 'meer een AVRO-gezicht' is. "Ik zei tegen Leo dat ik door wilde met Blik op de Weg, op voorwaarde dat Frits het voortaan zou presenteren," aldus Lubbers in het AD.

Sinds de 52-jarige Leo de Haas het programma begin jaren negentig bedacht, was hij ook het gezicht van Blik op de Weg. Voortaan zal hij genoegen moeten nemen met een plek achter de schermen.


Blik op de Weg, uit de oude doos

Gelijkspel Feyenoord tegen FC Basel

Feyenoord heeft in een oefenwedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen FC Basel. De Zwitserse landskampioen, dat zich eerder plaatste voor de achtste finale van de Champions League, gaf in de tweede helft een 3-1 voorsprong uit handen.

John Guidetti zette de Rotterdammers op een 0-1 voorsprong, maar Jacques Zoua (2x) en Scott Chipperfield zorgden voor een 3-1 ruststand. Na rusten wisten Ruben Schaken en weer Guidetti de score toch gelijk te trekken. Het duel was de afsluiting van het trainingskamp van Feyenoord in Marbella.

Handballers naar play-offs voor WK

De Nederlandse handballers hebben zich geplaatst voor de play-offs voor het wereldkampioenschap handbal dat begin volgend jaar in Spanje zal plaatsvinden. De Oranjemannen waren in de cruciale laatste groepswedstrijd met 29-28 te sterk voor directe concurrent Estland.

De ploegen waren aan elkaar gewaagd en bleven de gehele wedstrijd in elkaars spoor. In de slotfase wist Gerrie Eijlers, de doelman van Oranje, zich te onderscheiden en maakte enkele knappe reddingen. Aan de andere kant werden de mannen geholpen door een slecht keepende Est. De play-offs voor het WK worden in juni afgewerkt.

Nog 50 vermisten na ongeluk cruiseschip

Na het ongeluk met het Italiaanse cruiseschip Costa Concordia zijn nog ruim 50 mensen vermist. Dat meldden de hulpverleners zaterdag.

De hulpverleners hebben 4179 personen geteld. Volgens officiële lijst waren er 4229 mensen aan boord, van wie 3216 passagiers en 1013 bemanningsleden.

Het reusachtige schip strandde vrijdagavond voor de kust van een Italiaans eilandje. Tot dusver zijn drie dode opvarenden gevonden.

Nog 50 vermisten na ongeluk cruiseschip
Nog 50 vermisten na ongeluk cruiseschip (Foto: ANP)

Schotland zoekt naar steun voor zelfbestuur

Eeuwenlang was Schotland onafhankelijk, een koninkrijk dat de Engelse binnendringers keer op keer op bloedige wijze de deur wees. Het is het land van Robert the Bruce, William Wallace en de vrijbuiter Rob Roy MacGregor - de Schotse Robin Hood.

In 1707 gingen Engeland en Schotland op in Groot-Brittannië en deelden zij een monarch, een munteenheid en een regering in Londen. Een moderne, vreedzame beweging denkt na tientallen jaren voorbereiding dat haar doel - Schotse onafhankelijkheid - eindelijk weer binnen bereik is.

De Schotse autoriteiten maakten afgelopen week bekend dat er in 2014 een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden. In Stirling, een stadje dat diverse malen het toneel was van de strijd tussen Engelse en Schotse legers, staan de mensen te popelen.

"Dit is een prachtige tijd, een opwindende tijd", zegt Gillian Leathley-Gibb, eigenaar van een souvenirwinkel met sjalen, doeken en kleding - alles in Schotse ruit. "We gingen met hen over de grens een huwelijk aan. Nu is het tijd voor de scheiding."

De Schotse geschiedenis is sinds millennia verstrengeld met die van zijn zuiderbuur. Desondanks klagen Schotten vaak steen en been over de bemoeienis van Londen in hun aangelegenheden.

Schotten zien zichzelf het liefst als onafhankelijke en wilskrachtige mensen die zich al eeuwen verzetten tegen de Engelse onderdrukking en als gepassioneerde Kelten die zich afkeren van hun stijve Angelsaksische buren.

Hoewel de twee landen al driehonderd jaar een regering delen en de oud-premiers Tony Blair en Gordon Brown Schotten zijn - de voorvaderen van huidig premier David Cameron komen ook uit Schotland - liggen de eeuwenoude verhalen van Engelse bruutheid en Schots verzet nog steeds gevoelig. Ieder Schots schoolkind leert over Bannockburn, enkele kilometers van Stirling, waar de Schotse koning Robert the Bruce in 1314 het binnenvallende Engelse leger versloeg en tijdelijk de Schotse onafhankelijkheid won.

In 1997 verwierven de Schotten na een referendum aanzienlijke autonomie. In Edinburgh zetelt sindsdien het Schotse parlement dat tal van bevoegdheden van Londen heeft overgenomen. De Schotse Nationale Partij (SNP), voorstander van onafhankelijkheid, is de grootste partij in de volksvertegenwoordiging en heeft de Schotse bevolking een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid in het vooruitzicht gesteld.

De Britse premier Cameron gooide deze week olie op het vuur door te zeggen dat alleen de Britse regering in Londen de macht heeft om een juridisch bindende stemming uit te schrijven. Hij zei hiertoe bereid te zijn, zolang het referendum aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals een eenvoudige ja-nee-vraag en een vroege stemdatum om een einde te maken aan de onzekerheid over de toekomst van het land.

Schotland maakt zijn eigen beslissingen, beet de Schotse premier Alex Salmond van zich af en verkondigde dat het referendum in het najaar van 2014 wordt gehouden. Hij maakte duidelijk dat Londense bemoeienis niet wordt getolereerd en beloofde een 'referendum dat in Schotland wordt georganiseerd en in Schotland wordt opgezet voor de Schotse bevolking'.

Inwoners van Stirling kijken reikhalzend uit om een beslissing te nemen. "Ik zou een muur aanleggen langs de grens", zegt Janice Black. "In Londen maken ze alle regels en ze hebben geen idee wat er hier gebeurt."

Black werkt in een van de grootste toeristische trekpleisters van het stadje, een 67 meter hoge Victoriaanse toren die een eerbetoon is aan William 'Braveheart' Wallace, de krijger die de binnenvallende Engelsen in 1297 op de vlucht joeg in de Battle of Stirling Bridge.

Zelfs na de eenwording in 1707 behield Schotland zijn eigen karakteristieke onderwijs-, godsdienst- en juridische systemen. Het intellectuele klimaat in Schotland leverde verlichte denkers op als de econoom Adam Smith en de filosoof David Hume.

Schotland heeft altijd een soort dubbele identiteit gehad - een Schots-Engelse mix, zegt Tom Devine, historicus aan de Universiteit van Edinburgh. De huidige roep om onafhankelijkheid werd pas echt leven ingeblazen met de komst van de moderne onafhankelijkheidsbeweging in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De economische teloorgang in Schotland in die tijd werd geweten aan het rigide beleid van de regering van de Britse premier Margaret Thatcher.

De beweging heeft veel te danken aan het politieke succes van premier Salmond, die het Schotse nationalisme toegankelijkheid maakte voor Schotten van alle gezindten. De Schotse vindingrijkheid en de opbrengsten van de oliewinning in de Noordzee zullen een dynamische economie en welvaartsstaat creëren, belooft hij.

Toch zijn de meeste Schotten nog geen voorstander van volledige onafhankelijkheid. Sinds de jaren negentig wijzen opiniepeilingen uit dat de animo voor onafhankelijkheid tussen de 30 en 35 procent schommelt.

Om die reden willen de Schotse autoriteiten ruimte voor een derde mogelijkheid op de stembiljetten, de keuze voor een zogenoemde 'devo max', wat staat voor maximale devolutie. Hiermee wordt geen volledige onafhankelijkheid verkregen, maar worden wel, op defensie en buitenlands beleid na, alle bevoegdheden voor autonomie overgeheveld naar Edinburgh.

Met dezelfde kennis van de opiniepeilingen is de regering in Londen voorstander van een eenvoudig ja of nee op de onafhankelijkheidsvraag. Zij denkt dat de Schotse separatisten de overwinning dan nooit kunnen binnenslepen.

Veel waarnemers denken inderdaad dat de Schotten bereid zijn tot zo groot mogelijke autonomie, maar niet tot onafhankelijkheid. "De Schotten zijn niet gek en van oudsher zijn ze ook vrij voorzichtig", zegt Devine. Veel Schotten zouden met het oog op de kwakkelende Europese economie koudwatervrees hebben gekregen en de stap naar volledig zelfbestuur niet aandurven.

In het verleden sprak Salmond van de vorming van een noordelijke 'ark van welvaart' met IJsland en Ierland - twee landen die in het verleden een duizelingwekkende economische groei doormaakten, maar inmiddels op hun gat liggen. Ook was Salmond voorstander van toetreding tot de euro, maar op deze wens is hij teruggekomen. Een onafhankelijk Schotland stapt voorlopig niet af van de vertrouwde ponden sterling, zegt hij nu.

Tegenstanders van zelfbestuur vragen zich af hoe Schotland als landje met vijf miljoen inwoners ooit had kunnen overleven na de bijna-val van de banken Royal Bank of Scotland en HBOS. Beide banken konden na de kredietcrisis in 2008 slechts met miljarden van de Britse regering overeind blijven.

Een andere vraag is hoe de schulden en opbrengsten worden verdeeld. De SNP zegt dat een onafhankelijk Schotland recht heeft op negentig procent van de Britse olierijkdom, omdat de huidige opbrengsten vooral komen uit de winning in de wateren voor de Schotse kust. Daarnaast zou Schotland gezien zijn aandeel in de Britse bevolking slechts acht procent van de Britse staatsschuld van omgerekend 1200 miljard euro op zich hoeven nemen.

Het behoeft geen zienerscapaciteiten om te bedenken dat Londen hier nooit mee akkoord gaat. Volgens de Britse regering zijn de Schotse openbare uitgaven relatief gezien veel hoger en is Schotland om die reden verantwoordelijk voor een groter deel van de schuld. De Britse minister van financiën George Osborne waarschuwde donderdag dat de Schotse economie erop achteruit zal gaan als Schotland zijn eigen weg kiest.

Deze gedachte weerhoudt de meeste Schotten op het moment om voor onafhankelijkheid te kiezen, zelfs in Stirling, waar de historische overwinningen op de Engelsen worden gekoesterd.

"Het is prachtig", zegt Elizabeth Breakenridge uit Glasgow, die vanaf de kantelen van Stirling Castle uitkijkt over de Forth River-vallei en het Wallace Monument. "Maar het is geen deel van het allerdaagse leven. Het helpt je niet aan geld op de bank en brood op de plank."


Schotland zoekt naar steun voor zelfbestuur (Foto: Novum)

Postbode gespietst op tuinhekje

Een postbezorger is zaterdag in het Brabantse dorp Haarsteeg met zijn lies vast komen te zitten op een punt van een tuinhekje. De man maakte een misstap en kwam ongelukkig terecht. De brandweer heeft de man uit zijn benarde situatie bevrijd. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meld een woordvoerder van de brandweer.

De postbode was bezig met zijn ronde in de Pater van Elsenstraat toen hij een misstap maakte en op de sierlijke punt van het hekwerk viel.

De brandweer heeft het hek kapot moeten zagen. Het slachtoffer is met de punt nog in zijn been naar een ziekenhuis gebracht.

Nederlandse muziekexport nog altijd in de lift

De Nederlandse muziekexport is in 2010 voor het zesde jaar op rij gestegen. Er werd een kwart meer muziek geëxporteerd ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van Buma Cultuur.

De waarde van de Nederlandse muziekexport bedroeg in 2010 naar schatting 81,44 miljoen euro. Nederland blinkt vooral uit op het gebied van dance, klassieke en alternatieve muziek. In totaal zijn meer dan 450 acts in het buitenland actief geweest.

De export van dancemuziek nam twee jaar geleden de grootste vlucht. De waarde verdubbelde naar bijna vijftig miljoen euro, wat de internationaal toonaangevende status van de Nederlandse dj's onderschrijft. Artiesten als Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack, Fedde le Grand en Laidback Luke behoren tot de absolute top.

Op het gebied van klassieke muziek moest Nederland een stapje terug doen omdat André Rieu, al jaren het belangrijkste exportproduct, enkele maanden uit de running was.

Iran wil moordenaars atoomwetenschapper straffen

Teheran is van plan de verantwoordelijken voor de aanslag op een Iraanse atoomwetenschapper te straffen. Dat heeft het Iraanse persbureau Isna zaterdag gemeld op basis van uitspraken van een woordvoerder van de Iraanse krijgsmacht.

Iran legt de verantwoordelijkheid voor de aanslag, die aan Mostafa Ahmadi Roshan het leven kostte, bij de Verenigde Staten, Israël en in mindere mate Groot-Brittannië.

De woordvoerder van de krijgsmacht, Masoud Jazayeri, zei dat Iran een straf overweegt voor de 'elementen' die Roshan doodden.

De VS ontkennen betrokken te zijn bij de aanslag, terwijl het Britse ministerie van buitenlandse zaken liet weten de moord op burgers te veroordelen. Israël ontkent openlijk betrokkenheid, maar liet wel doorschemeren dat er geheime operaties tegen Iran zijn.

Dode bij crash vliegtuigje Mussel

Een 55-jarige piloot is zaterdagmiddag om het leven gekomen toen zijn ultralighttoestel in een weiland in Mussel neerstortte. De piloot was de enige inzittende van het vliegtuig. De brandweer is bezig het lichaam uit het wrak te halen, zegt een woordvoerder van de Groningse politie.

Het vliegtuigje kwam rond 12.45 uur neer in een weiland aan de Bovensteveenweg. Het vliegtuig was ongeveer een kilometer daarvandaan opgestegen. Of het fout ging bij het opstijgen, is nog onduidelijk. "Wat er precies gebeurd is, wordt nog onderzocht", aldus de zegsvrouw.

Limbo nu beschikbaar voor Mac via Steam

De veelgeprezen indie-game Limbo is nu via Steam beschikbaar voor Mac OS X-gebruikers. Sinds Steam compatibiliteit met het OS X-systeem heeft ontwikkeld, zijn er veel games die oorspronkelijk niet op een mac te spelen waren, speelbaar gemaakt.

Limbo is een game die oorspronkelijk op de marketplace van Microsoft en op PSN beschikbaar was. De game ontving veel lof voor zijn hoge kwaliteit van presentatie. Ook de gameplay-elementen waren erg sterk, wat maakte dat Limbo veel prijzen in de wacht sleepte. De game is inmiddels voor vele platforms uitbracht.

De game is te koop op steam voor een tientje. Rest nu alleen nog de 3DS en de PSVita, en de game is zo goed als overal op te spelen.

Indische voetbalcompetitie trekt topspelers

Fabio Cannavaro, Robert Pires, Robbie Fowler, Hernan Crespo, Jay-Jay Okocha en Fernando Morientes zetten hun voetballoopbaan voort in de nieuwe Indiase competitie. Volgens La Gazzetta dello Sport gaat het zestal begin februari van start in de Indiase Premier League.

Zij zouden allen tussen de 500.000 en één miljoen euro per seizoen opstrijken. De vrijdag gepresenteerde competitie omvat zes ploegen, die in tien wedstrijden strijden om de bovenste vier plaatsen. De topvier strijdt vervolgens nog met elkaar tot de finale in april.

De Indiase competitie bestaat uit Calcutta, Barasat, Howrah, Haldia, Durgapur en Siliguri. Respectievelijk Peter Reid, John Barnes, Samson Siasia, Marco Etcheverry, Colin Todd, Teitur Thodarson en Milos Rus zijn aangesteld als trainers.

Tijmen (11) krijgt eigen satelliet

Een satelliet van het Galileo-netwerk wordt vernoemd naar de 11-jarige Nederlandse Tijmen van Kraaij. De jongen is de winnaar van een teken- en knutselwedstrijd, die uitgeschreven was door de Europese Unie. Aan de wedstrijd deden bijna achthonderd kinderen mee, meldt een woordvoerder van Space Expo.

De satelliet Tijmen wordt tussen 2014 en 2019 gelanceerd. De winnaar is uitgenodigd om met zijn familie deze lancering te bekijken.

De tekeningen werden beoordeeld op originaliteit, compositie, technieken en of de tekening mooi was ingekleurd. Tijmen laat weten ontzettend blij te zijn. Het is voor het eerst dat kindernamen aan een satelliet worden gekoppeld. Normaal worden satellieten alleen vernoemd naar grote wetenschappers.

Het Galileo-netwerk ondersteunt een Europees navigatiesysteem, dat te vergelijken is met het Amerikaanse gps-systeem. De komende jaren lanceert het netwerk 27 satellieten. Twee satellieten die vernoemd zijn naar een Belgische Thijs en een Bulgaarse Natalia zijn al in de ruimte gebracht.


Tijmen (11) krijgt eigen satelliet (Foto: Novum)

Daum: "Kijk, mijn bijbel is Rinus Michels"

Christoph Daum volgde dit seizoen Adrie Koster op bij Club Brugge. De Duitse trainer ziet Rinus Michels als zijn grote inspirator. Daum nam dit seizoen de taken bij Club Brugge over van Koster, die zijn congé kreeg na een teleurstellende serie wedstrijden.

"Ik had een vragenlijst bij me", zei de 58-jarige Daum tegen Voetbal International. "Dat verraste 
iedereen, dat waren ze niet gewend. Ik heb de hele tijd vragen gesteld: Wat willen jullie bereiken? In hoeveel tijd en hoe willen jullie te werk gaan?." 

Michels-bijbel
"De antwoorden klonken erg overtuigend. Ik zei 's avonds tegen mijn vrouw: Als ik een club zou moeten opbouwen, dan zou ik dat doen zoals Club Brugge." Daum wilde ten eerste de defensieve zaken op orde brengen in Brugge. "Een grondprincipe. Ik zeg altijd: Verdedigen, dat is niets anders dan aanvallen zonder bal. Veel mensen begrijpen dat niet als ik dat zeg."

"Maar wat is de bedoeling als je de bal verliest? Dat je die herovert, zo snel mogelijk en op een georganiseerde manier. Wat is uiteindelijk voetbal? Als je de bal verliest, sluit je de ruimte af; als je de bal hébt, probeert je ruimte te zoéken." In zijn werk haalt Daum veel inspiratie uit lesmateriaal van wijlen Michels. "Kijk, mijn bijbel is Rinus Michels. Die was zijn tijd ver vooruit."

Aanvallend wapen
"Alles wat hij al in de jaren zeventig vertelde, is actueler dan ooit. Hij wees er toen al op dat er steeds minder ruimte en tijd was. En dat je daarop moest anticiperen, dat je als voetballer anders diende te functioneren. Ik heb met hem veel gepraat, toen hij bij Leverkusen trainer was en ik bij 1. FC Köln werkte", zei Daum, die het goed kon vinden met de succescoach.

"Michels was niet de meest communicatieve man, maar als je zijn vertrouwen won, dan kon je heel goed met hem spreken. Michels heeft me aan het denken gezet. Daarom zeg ik ook: verdedigen is aanvallen zonder bal. Want pressing is een aanvallend wapen, hoewel het vanuit een verdedigende houding begint. Dat had Michels al in zijn tijd bij Ajax duidelijk gemaakt."

Adverteren op kont 23-jarige vrouw

De 23-jarige werkloze Nieuw-Zeelandse Tina Beznec biedt haar jonge kontje te huur aan voor advertentieruimte.

Degene die het hoogste bod plaatst mag een advertentie van 81cm² op haar kont laten tatoeëren, dit mag zowel haar linkerbil als haar rechterbil bedekken.

Na amper één dag stond het bod van de internetveiling 'Your Tattoo on my Bum' al op 10.250 Nieuw-Zeelandse dollar (6.300 euro). Voor de jonge dame moet dit voldoende zijn om haar openstaande rekeningen weer te betalen.

Van Calker elfde in tweemansbob in KŲningsssee

Edwin van Calker is bij de wereldbekerwedstrijden bobslee in het Duitse Köningssee elfde geworden in de tweemansbob. Samen met zijn remmer Sybren Jansma gaf hij net iets meer dan een seconde toe op de Zwitser Beat Hefti, die de Canadees Rush drie tienden voorbleef.

In het wereldbekerklassement deed Hefti goede zaken. Zijn directe concurrent Maximilan Arndt eindigde als zesde, waardoor de voorsprong nog 122 punten is in het voordeel van de Zwitser.

Van den Brom: "Reis kent totaal geen angst"

Vitesse-trainer John van den Brom is tevreden over Jonathan Reis, die op Cyprus zijn eerste speelminuten maakte voor zijn nieuwe club. Reis kwam eind vorig jaar niet geheel fit naar Arnhem, maar werkte sindsdien aan zijn herstel.

Op Cyprus kon de spits verder werken aan zijn herstel en het lijkt de goede kant op te gaan met de spits. Deze week wist Reis twee keer het net te vinden in een oefenduel met AEL Limassol (0-9).

Trainer John van den Brom is tevreden over de verrichtingen van de Braziliaan, die op de weg terug is van een zware knieblessure. "Hij maakte een heel bemoedigende indruk. Hij kent totaal geen angst, gooide er zelfs een sliding uit", aldus Van den Brom tegen het Algemeen Dagblad.

Piet Velthuizen roemt Reis behalve zijn voetballende kwaliteiten ook om zijn persoonlijkheid. "Het is een lieve jongen. Hij maakt grapjes, ligt goed in de groep. Iedereen gunt hem het beste, hij staat er heel positief in, krijgt hopelijk straks de credits die hij verdient", zei de Vitesse-doelman.

[Upd] Brons voor Van Emden bij Judo Masters

Judoka Anicka van Emden heeft in Almaty tijdens de Judo Masters de halve finale bereikt. Onze landgenote, samen met Elisabeth Willeboordse in strijd verwikkeld voor een ticket voor de Olympische Spelen in Londen in de klasse tot 63 kilogram, was de enige Nederlandse die van zich liet spreken in Kazachstan.

Van Emden won in de eerste ronde van de Braziliaanse Mariana Silva en nam het daarna op tegen Munkhzaya Tsedevsuren uit Mongolië. Met een yuko in de 'golden score' bereikte Van Emden de halve finale. Daarin staat zij tegenover de Japanse Miki Tanaka, die Willeboordse in de eerste ronde met een ippon naar huis had gestuurd.

Update 14.45 uur

Van Emden heeft een bronzen medaille gehaald bij de Judo Masters. In de halve finale werd ze, terwijl ze een waza-ari voor stond, op haar rug gegooid door Tanaka. Er werd daarna niet meer om het brons gestreden.

Keelkanker weg door hoestbui

Claire Osborn die een agressieve mond- en keeltumor had is genezen van haar kanker. De Britse vrouw kuchte namelijk haar tumor tijdens een hoestbui uit.

Claire had een kriebelig gevoel in haar keel en in plaats van een groene op te hoesten, hoestte de vrouw een twee centimeter grote tumor uit. Na de hoestbui was er geen spoor van kanker meer te vinden in haar lichaam.

"Ik denk dat u uw kanker heeft opgehoest, proficiat!", aldus de dokter van de vrouw. Ze kreeg van haar arts destijds slechts 50 procent kans om haar tumor te overleven. Maar daar blijkt de vrouw nu dus plotsklaps genezen van te zijn. Artsen vermoeden dat de tumor achter haar keel op een steeltje zat, dat tijdens de hoestbui dus is afgebroken.

De Boer: "Cocu is klaar voor PSV"

Frank de Boer is van mening dat Philip Cocu klaar is voor het trainersschap bij PSV. De voormalig voetballer van de Eindhovenaren is op dit moment nog assistent-trainer van Fred Rutten, die na dit seizoen vertrekt.

"Ik weet niet of Phillip er open voor staat of dat hij liever nog assistent blijft, maar hij is zeker klaar voor het trainerschap van PSV", liet De Boer aan Het Parool weten. "Misschien beseft hij dat zelf niet eens, maar natuurlijk kan hij het aan."

De Boer voegde er wel aan toe dat naast Cocu een ervaren assistent moet staan. De trainer van Ajax kon in zijn beginperiode terugvallen op Danny Blind en Hennie Spijkerman. "Je moet iemand naast je hebben die veel heeft meegemaakt en uit ervaringen kan putten."

De Jong: "Ik kan beter bij Twente blijven"

Luuk de Jong stond onlangs in de belangstelling van Fiorentina, maar de spits vindt de tijd nog niet rijp om bij FC Twente te vertrekken. De vader van De Jong liet via Twitter weten dat een aanbod van Fiorentina werd afgeslagen.

De Italianen zagen in de Oranje-international de opvolger van Alberto Gilardino. De Jong zag een overstap naar de Serie A echter niet zitten. Andere geïnteresseerden hebben ook weinig kans.

"Samen met mijn zaakwaarnemer Louis Laros en mijn vader hebben we besloten de zaak te laten rusten. Het voetbal in de Serie A past op dit moment niet bij de ontwikkeling die ik voor ogen heb. Dan kan ik beter bij FC Twente blijven", zei de aanvaller van Twente tegen Voetbal International.

Het besluit van De Jong is mogelijk ook genomen door zijn perspectieven bij Twente sinds de komst van trainer Steve McClaren. De Brit lijkt de aanvaller weer op zijn vertrouwde postitie neer te zetten. Bij Co Adriaanse stond De Jong vooral op 'tien'. Adriaanse koos vaak voor Marc Janko.

[Upd] Mental Theo hoaxt vernieling plasma-tv

Mental Theo heeft afgelopen nacht zijn plasma-tv gesloopt. Hij deed dit door een laptop door het scherm te gooien. De dj was woedend dat Charly Luske uit 'The Voice of Holland' was gestemd.

"Ik gooi echt mijn laptop door mijn plasma", twitterde hij even na middernacht. "Kan niet anders dat Charly doorgaat, en ik stuur per direct een foto. Beloofd!"

Enkele minuten later volgde een tweede tweet. "Kut kut kut kut! Ik ga het nu doen , godverdomme!" De derde en laatste tweet volgde al snel, gevolgd door een foto. "Uit respect voor @Charlyluske , ik ga je helpen met een super single! Hier is mijn kapotte plasma."

Op FOK! wordt inmiddels heftig gereageerd op de actie van de in de jaren '90 populaire dj. De een vindt hem een baas of een held, terwijl de ander zijn twijfels heeft. Volgens sommige FOK!kers was de tv al kapot, en hoe kon hij nu twitteren als hij zijn laptop kapot heeft gegooid? Volgens anderen heeft hij vast wel meer dan één computer...

Update 13.00 uur:
Het lijkt erop dat Theo Nabuurs ons lelijk bij de neus heeft genomen. Dankzij dapper speurwerk van FOK!ker batb weten we dat de dj gewoon heeft gegoogled op 'panasonic plasma tv damaged'. Dit levert dit plaatje op.

De tv op het plaatje van desbetreffende nieuwsartikel is op exact dezelfde manier gebarsten als die van Theo. De kans dat twee televisies op dezelfde manier barsten, is nog kleiner dan de kans op een Elfstedentocht dit jaar. Hiermee heeft Mental Theo zich genomineerd voor de titel 'Aandachtshoer van 2012'.

Update 14.20 uur:
Inmiddels heeft Theo zelf ook gereageerd over de ontstane commotie. "Haha eindelijk zijn ze wakker", twitterde hij om half twee. "Natuurlijk gooi ik mijn plasma niet stuk!! Tip; geloof niet alles wat je ziet en hoort in de media. Theo." Wel belooft hij dat de afspraak met Charly Luske staat. "Ik wil heel graag met hem de studio in !!!" Ook bekent hij dat het photoshoppen een klusje van drie minuten was.

Finale ATP Sydney uitgesteld door regen

De finale van het ATP-tennistoernooi van Sydney is verschoven naar zondag. Zware regenval maakte het onmogelijk om de partij tussen de Fin Jarkko Nieminen en de Fransman Julien Benneteau zaterdag af te werken. De finale staat nu gepland voor 10 uur 's ochtends in Australië, middernacht Nederlandse tijd.

Nieminen kan zijn borst de komende dagen nat maken. Direct na zijn partij tegen Benneteau speelt hij samen met Matthew Ebden in de finale van het dubbelspel tegen Bob en Mike Bryan. Vervolgens moet hij zich haasten naar Melbourne waar een dag later in de eerste ronde van de Australian Open David Nalbandian tegenover hem staat.

Street Fighter wordt 25

Op 30 augustus wordt de bekende franchise Street Fighter 25. Capcom wil dit uitgebreid gaan vieren, maar verklapt nog niet wat ze precies gaan organiseren. Op dit moment tonen ze enkel het speciale logo dat gemaakt is voor de verjaardag.

sf

Na de eerste Street Fighter 25 jaar geleden barstte de hype pas echt los na Street Fighter II. Deze game kende vele uitbreidingen met subtitels als Turbo of Super in de naam. De meest recente Street Fighter, Street Fighter IV, heeft ook verschillende upgrades gehad.

Voor 2012 staan op dit moment twee games gepland met Street Fighter. De eerste wordt ontwikkeld door Capcom zelf: Street Fighter x Tekken. De andere, Tekken x Street Fighter, wordt ontwikkeld door Namco.

Geen duo Federer en Hingis op Olympische Spelen

Voormalig tennisster Martina Hingis zal tijdens de komende Olympische Spelen in Londen niet in actie komen bij het gemengd dubbelspel. De Zwitserse was gepolst door haar landgenoot Roger Federer om samen met hem in actie te komen tijdens het toernooi, maar ze wees dat voorstel af.

"Ik heb haar gebeld om te vragen hoe zij daar over dacht, maar ze voelt niks voor een terugkeer", zo zei Federer in Melbourne, die nu alleen in het enkelspel en mannendubbelspel (met Stanislas Wawrinka) in actie zal komen in Londen. "Voor mij was Martina de enige speelster met wie ik het gemengddubbel zou kunnen spelen in Londen."

Hingis, de voormalige nummer één van de wereld, stopte in 2007 voor de tweede keer met tennissen na dopingperikelen. Al had ze mee willen doen in Londen, dan had ze ook een rentree moeten maken in het WTA-circuit.

Grieperige Marco Borsato blaast concerten af

Marco Borsato treedt dit weekeinde niet meer op. De zanger heeft een flinke griep te pakken en moet noodgedwongen zijn concerten in Leidsche Rijn en Enschede afblazen, meldt concertorganisator Mojo zaterdag.

Marco laat het weten het enorm te betreuren en er alles aan te doen het publiek vervangende shows aan te bieden. Hij zegt dat de griep het hem onmogelijk maakt te zingen. Mojo verwacht dat de concerten later dit jaar worden ingehaald. Wanneer is nog niet duidelijk. Marco was vrijdagavond nog wel aanwezig tijdens de halve finale van The Voice of Holland.

Zynga krijgt betere games

Zynga hoopt dat ze betere games kunnen produceren, want zij hebben Barry Cottle van EA Interactive overgenomen. Cottle zal de functie van executive vice president of business and corporate development gaan bekleden bij Zynga. Voorheen was Cottle het hoofd bij EA Interactive. EAi zal voortaan niet meer als los onderdeel bestaan maar worden geïntegreerd in andere afdelingen binnen EA.

Games populair op Windows Phone

Microsoft heeft een zogenaamde infographic gemaakt om te laten zien wat het Windows Phone-platform in 2011 bereikt heeft. Zo zien we dat er meer dan 50.000 apps beschikbaar zijn in de marketplace en dat er gemiddeld 48 apps per gebruiker worden gedownload.

Van alle 50.000+ apps valt 14% in de categorie games. Games lopen daarmee iets achter op 'entertainment' en 'tools' qua aantal, maar ze worden wel heel veel gedownload. Van alle gratis apps nemen games 31% in en als het aankomt op betaalde apps verdubbelt dat aantal naar 64%. 

Inmiddels zijn er meer dan 80.000 geregistreerde developers voor het platform en dat aantal blijft groeien. Volgens Microsoft is dit nog maar het begin.

wp

StarHawk spelen vanaf volgende week

Goed nieuws voor alle mensen met een PlayStation Plus-abonnement; vanaf volgende week zal de public bèta van StarHawk te downloaden zijn. Lightbox zegt dat een bèta cruciaal is om de drukte op de server eens goed te testen. Daarnaast hopen ze ook dat er nog bugs gevonden worden voordat het product gold is.

Hieronder het schema van Lightbox om de bèta live te laten gaan:

  • January 17/18: All PlayStation Plus subscribers and all Private Beta participants (who haven't erased their original Beta files).
  • January 31/February 1st: Uncharted 3 players will receive an email on how to access the beta. In order to get this email you'll have had to redeemed your Online Network Pass found inside the boxed copy and made sure you've opted into receiving marketing emails.
  • February 7 (US): Visit GameStop and PlayStation on Facebook and see how you can get early voucher codes.
  • February 14: IGN.com (details to be revealed soon).
  • February 21/22: Everyone with a PlayStation Network account... in other words, everyone who wants in, gets in.

'QPR weekt Alex los bij Chelsea'

Queens Park Rangers versterkt zich volgens de Britse media met de Braziliaan Alex. Hij komt over van Chelsea. Chelsea verwierp eerder deze week nog een eerste bod van QPR, maar zou nu akkoord zijn met haar stadsgenoot.

Het wachten zou enkel nog zijn op een persoonlijk akkoord met Alex. Eerder nog zou een vervolg van zijn loopbaan in de Premier League niet tot zijn voorkeuren behoren. Trainer André Villas-Boas zette de verdediger uit de selectie nadat hij een transferverzoek indiende aan het eind van 2011. Nicolas Anelka moest ook met het belofteteam meetrainen, maar vond inmiddels al onderdak in China.

Alex werd eerder nog in verband gebracht met Santos, Juventus en Paris Saint-Germain. Chelsea heeft al bijna een akkoord met de opvolger van de oud-PSV'er. Gary Cahill zou volgens de Britse media binnen afzienbare tijd over moeten komen van Bolton Wanderers.

Allegri best betaalde trainer in Serie A

Massimiliano Allegri verdient met zijn nieuwe contract het hoogste salaris in de Italiaanse Serie A. De oefenmeester krijgt 2,5 miljoen euro per seizoen van AC Milan. Volgens La Gazzetta dello Sport krijgt Allegri nu een evengroot bedrag op zijn loonstrookje als Napoli-trainer Walter Mazzari.

Daarmee gaat hij Luis Enrique (AS Roma, twee miljoen euro), Antonio Conte (Juventus, 1,8 miljoen euro) en Claudio Ranieri (Internazionale, anderhalf miljoen euro) voor. Bij de 2,5 miljoen euro van de oefenmeester zijn nog niet de eventuele bonussen opgeteld.

Dit weekeinde verlengde AC Milan het contract met Allegri tot medio 2014. Hoewel hij nu de bestbetaalde trainer in de Serie A is, moet hij mondiaal nog drie beterbetaalde keuzeheren voor zich dulden. Roberto Mancini strijkt acht miljoen euro per jaar op bij Manchester City, terwijl Carlo Ancelotti (Paris Saint-Germain, zeven miljoen euro) en Luciano Spalletti (Zenit Sint-Petersburg, 4,5 miljoen euro) ook meer verdienen.

Emanuelson hoopt op basisplaats in derby

Urby Emanuelson hoopt zondag voor het eerst een basisplaats te krijgen in de derby van Milaan. "De kans is aanwezig, maar de trainer heeft een paar mogelijkheden. Het hangt ervan af wat hij wil", vertelt de oud-Ajacied aan Novum Nieuws. In zijn twee eerdere derby's moest Emanuelson genoegen nemen met een invalbeurt.

Milan handhaaft zich bij een zege aan kop van de Serie A. Juventus, dat zondag tegen Cagliari speelt, staat in punten gelijk met de rossoneri, maar heeft een minder doelsaldo. Inter bezet de vijfde plaats. "Inter is de laatste weken goed bezig, maar het verschil is wel al acht punten en dat is veel", weet Emanuelson.

Emanuelson, die afgelopen weekeinde in de basis stond in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Atalanta Bergamo, leeft ontspannen toe naar de stadsderby. "Het is op dit moment nog rustig", vertelt hij. "Maar natuurlijk word je er wel op aangesproken door supporters in de stad."

Tegen Inter ontbreekt bij Milan alleen Alberto Aquilani, weet Emanuelson, die blij is dat Alexandre Pato een transfer naar Paris Saint Germain eerder deze week afsloeg. "Ik kan het goed met hem vinden. Hij is natuurlijk ook een enorm talent en is pas 22 jaar. Hij kan nog veel voor Milan betekenen."

Of hij bij Inter Wesley Sneijder op het veld ziet, weet Emanuelson nog niet. "Hij staat al een tijd aan de kant, maar ik heb hem nog niet gesproken. Misschien dat ik hem nog even bel."

Gestolen damesfiets na 17 jaar terecht

De eigenaresse van een gestolen damesfiets heeft na 17 jaar haar fiets teruggekregen. De politie vond het rijwiel afgelopen weekend op een bedrijfsterrein in Klazienaveen (Drenthe), aldus een politiewoordvoerder zaterdag.

"Wij vonden een fiets en hebben hem in ons systeem nagetrokken", vertelde de zegsman. "Het bleek dat het rijwiel in 1995 is gestolen en dat de eigenaresse aangifte had gedaan. We hebben contact gelegd met haar en zij mag de fiets bij ons komen afhalen."

Dwerg verlamd na dwergwerpen

Martin Henderson is gewond geraakt nadat een dronken vreemde hem oppakte en wegwierp. Martin landde hard op zijn rug op straat, en hield hier uiteindelijk een verlamming van zijn benen en onderrug aan over.

Terwijl de 1,25 meter lange Martin Henderson op zijn 37e verjaardag buiten de kroeg een sigaretje stond te roken, pakte een dronken vreemdeling hem op en wierp hem weg, waardoor hij hard op zijn rug belandde. In eerste instantie liep de verbouwereerde Martin terug naar zijn vrienden die een potje stonden te poolen, maar al snel bleek dat er iets niet goed zat, Martin verloor het gevoel in zijn rug en benen. 

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er zenuwschade was opgelopen door de worp, die in de loop der tijd verergerd is. Martin Henderson zegt enkel nog kleine stukjes te kunnen lopen met behulp van braces, voor langere afstanden moet Martin gebruik maken van een rolstoel.

Martin eist excuses van de dronken vreemdeling, maar ook van de Engelse rugbyspelers, die de dronken vreemdeling zouden hebben opgehitst na het bijwonen van een wedstrijd dwergwerpen.

Eigen rechter spelen

Joran van der Sloot is veroordeeld tot 28 jaar cel, ondanks de hoop op fikse strafvermindering. Is die 28 jaar cel genoeg, of niet? Er zijn mensen die vinden dat het niet genoeg is, dat Joran een psychopaat zou zijn die nooit meer vrij mag komen. Dat zijn vaak dezelfde mensen die vinden dat pedofielen hun geslachtsdeel in moeten leveren, of dat de doodstraf weer ingevoerd moet worden. En die mensen, die vind ik misschien nog wel enger dan zo’n Joran van der Sloot.

Moderne tijden voor El Presidente

Kalypso heeft aangekondigd dat de uitbreiding voor Tropico 4, Modern Times, in maart uitgebracht zal worden voor Xbox 360 en pc. Met de opkomst van het internet en nieuwe bedreigingen zal El Presidente mee moeten met modernere tijden.

In de uitbreiding zit een nieuwe campagne, gebouwen en uitdagingen. Bekijk hieronder meer details en een trailer voor de uitbreiding. Tropico 4: Modern Times zal €29,99 gaan kosten of 1200 MSP op Xbox Live.

  • Blurb: “Old buildings must replaced by their modern counterparts. Cars and transportation need modernization to meet the needs of a changing economy; and now El Presidente can even send people to the International Space Station. El Presidente and his ministers must now join the war against terror and control Internet regulation and freedom of speech on Tropico.”
  • 30 new buildings become available as time progresses, including condos, skyscrapers, organic ranches and biofarms. Replace obsolete buildings with these modern and inspiring designs.
  • Upgrade old buildings to new variants – modernized apartment buildings, banks, museums and much more
  • 10 new edicts allow even more control over your citizens’ lives. Block or limit citizens’ Internet use, create a police state or be a “good guy” and launch the Festival of Love edict.
  • New single player campaign comprised of 12 comprehensive scenario missions. Protect Tropico from unseen and sinister forces.

'Ico en Shadow of the Colossus volgende week op PSN'

Op het Amerikaanse PlayStation Blog is in een blogcast bekendgemaakt dat ICO, Shadow of the Colossus, Rainbow Six Vegas, Splinter Cell: Double Agent en Crysis 2 vanaf volgende week te downloaden zijn via het Amerikaanse PSN.

Crysis 2 zal $40 kosten, de andere games zullen $20 per stuk kosten. Of de games ook naar het Europese PSN toe zullen komen is nog niet bekendgemaakt.

Zeker 26 Nederlanders op rampschip ItaliŽ

Aan boord van het gestrande cruiseschip Costa Concardio in Italië waren zeker 26 Nederlanders. Zij zijn allen in veiligheid gebracht, melden verschillende touroperators. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is nog bezig het een en ander te verifiëren.

Dertien Nederlanders hadden hun reis via Kras geboekt, meldt reisorganisatie TUI, waar Kras onder valt. Het is nog niet bekend hoe het met hen gaat, maar een woordvoerder zegt dat ze naar het eilandje Giglio in de buurt van de plek van het ongeluk zijn gebracht. Zodra TUI ze te pakken heeft gekregen worden ze via Milaan teruggevlogen.

Directeur Norbert van der Glas van Cruisetravel laat weten dat er tien Nederlanders via zijn organisatie op het schip zaten. Zij zijn ongedeerd en vier van hen zijn al onderweg naar Nederland. De overige zes zitten in een hotel op het vaste land in Toscane.

Ook Zeetours had drie Nederlanders aan boord. Directeur hans Klinge heeft ze zelf gesproken en ze zijn geschrokken, maar maken het verder goed.

Op het schip waren ruim 4200 opvarenden, vooral Italianen, Duitsers en Fransen. Het raakte aan de grond, waardoor een groot gat in de boeg ontstond. Zeker drie mensen kwamen om het leven en er raakten 14 gewond. Het schip heeft slagzij gemaakt.


Zeker 26 Nederlanders op rampschip Italië (Foto: Novum)

FC Groningen strikt middenvelder Van Moorsel

FC Groningen heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Paco van Moorsel. De 22-jarige middenvelder komt in juli transfervrij over van FC Den Bosch. Hij tekent bij de nummer acht van de Eredivisie een contract voor drie seizoenen.

Van Moorsel debuteerde al op 16-jarige leeftijd in de hoofdmacht van FC Den Bosch en is inmiddels bezig aan zijn zesde seizoen. De middenvelder, die geldt als een van de grootste talenten in de Jupiler League, scoorde in 124 wedstrijden 25 keer.

Groningen volgde de Boxtelaar al een tijdje op de voet. "Volgens onze informatie was er voor hem ook belangstelling van andere eredivisieclubs, waaronder NAC Breda en N.E.C. Nijmegen", zegt manager technische zaken Henk Veldmate van FC Groningen. "Aangezien hij bij Den Bosch een aflopend contract heeft, was dit het moment om hem over te nemen."

Concrete belangstelling voor Sno

Het is nog maar de vraag of Evander Sno ook na dit seizoen bij RKC Waalwijk speelt. De aanvaller kent een prima seizoen in Waalwijk, wat ook een aantal ploegen uit binnen- en buitenland ook is opgevallen.

"Die belangstelling is nu al concreet, maar in principe maakt Evander het seizoen af bij RKC Waalwijk", liet zijn zaakwaarnemer, Chiel Dekker, vandaag aan De Telegraaf weten. "Daarna overleggen de club en de speler of ze met elkaar verdergaan."

In 2010 kreeg Sno tijdens een wedstrijd van Jong Ajax een hartstilstand, maar kwam er naar verloop van tijd weer bovenop en ging zelfs weer op het hoogste niveau spelen. In de laatste wedstrijd van 2011, de bekerwedstrijd tussen zijn club RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles, ging het weer mis. De speler ging naar de grond en greep naar zijn borst.

Men wilde vervolgens geen risico nemen en haalde Sno naar de kant. Inmiddels hebben dokteren en specialisten de speler fit verklaard. "Ik ben gezond en verkeer in een goede conditie", zei hij. "Ik heb een prima trainingsweek achter de rug met RKC en heb ook alweer een wedstrijd tegen Bayer Leverkusen in de benen. Leverkusen is een Duitse Bundesligaclub, tegen zulke clubs moet je topfit zijn."

Kashia aantal weken uitgeschakeld

Vitesse kan voorlopig niet over de diensten van Guram Kashia beschikken. Dat meldt Omroep Gelderland vandaag. De aanvoerder van de ploeg uit Arnhem is namelijk geveld door een blessure aan zijn enkel.

Een onderzoek in het ziekenhuis heeft inmiddels uitgewezen dat het gewricht beschadigd is. Hierdoor zal Kashia, die dit seizoen nog geen minuut miste, in elk geval een aantal weken niet in actie komen.

Kashia liep de kwetsuur eerder deze week op tijdens de oefenwedstrijd tegen AEL Limassol uit Cyprus. Deze wedstrijd eindigde in een 9-0 zege voor de club van trainer John van den Brom.

Omstreden PVV'er vlucht naar buitenland

Oud-PVV-statenlid Cor Bosman zit in het buitenland. Na het weekend zal hij reageren op de affaire rondom zijn kwetsende uitlatingen over PvdA-statenlid Selçuk Öztürk. Öztürk overweegt om aangifte te doen tegen het PVV-lid, meldt de regionale Limburgse omroep L1.

Het Openbaar Ministerie liet vrijdag al weten dat de zaak bekeken wordt. Bij aangifte kan Bosman worden vervolgd.

De PVV besloot vrijdag het lid uit de Statenfractie te zetten, nadat bekend werd dat Bosman Öztürk vorig jaar heeft uitgemaakt voor 'een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken'. Bosman deed dit in een e-mail aan partijgenoten.

Herstel Sibon vordert gestaag

Voor aanvang van het trainingskamp van sc Heerenveen liep Gerald Sibon een vervelende blessure aan zijn enkel op. Deze kwetsuur zorgde er ook voor dat hij deze week niet met de groep kon meetrainen.

Sibon maakte in het verleden erg veel trainingskampen mee. Toch heeft de aanvaller van de Friezen ook een favoriet. "Het trainingskamp met Heerenveen naar Malta is voor mij het meest speciale geweest. Qua faciliteiten en sfeer. Een onvergetelijke ervaring!"

Het is nog onduidelijk of sc Heerenveen bij de start van de tweede competitiehelft, die volgende week begint, over Sibon kan beschikken. De Friezen nemen het dan op tegen De Graafschap.

'Verplicht zwarte modellen op catwalk Rio'

In Brazilië is een verhit debat over een plicht tot een minimumaantal zwarte mannequins op de catwalks. Bij de vele modeshows in Rio de Janeiro waren deze week bijna geen zwarte modellen te zien, ondanks dat Brazilië de een na grootste zwarte bevolking ter wereld heeft.

De modellen bij de shows van 24 modehuizen waren overwegend blank, maar de organisatoren beweren zelf dat ze niet discrimineren.

Fransiscaner pater David, hoofd van een actiegroep Educafro, eist dat de overheid de modehuizen weer verplicht tot een quotum. De regering had in 2009 een minimum van 10 procent ingevoerd, maar dat is een jaar later alweer geschrapt.

'Verplicht zwarte modellen op catwalk Rio'
'Verplicht zwarte modellen op catwalk Rio' (Foto: ANP)

Diablo III toch naar Zuid-Korea

Eerder hebben we al aangegeven dat Diablo III niet in Zuid-Korea zou kunnen uitkomen vanwege de Live Auction House. Nu heeft de game een 18+ rating gekregen in Zuid Korea en zal de game met zekerheid ook daar uitkomen.

Informatie over een eventuele releasedatum is niet bekendgemaakt maar door het groene licht van Zuid-Korea lijkt niks een wereldwijde lancering van Diablo III tegen te houden.

Spookhuis-game komt volgende week

Tijdens de Tokyo Game Show in 2010 hebben een aantal Japanse ontwikkelaars aangegeven wat te gaan doen voor Kinect. Haunt, een spookhuis-game, komt volgende week uit en is de eerste game van deze ontwikkelaars, gemaakt door NanaOn-Sha.

De game zou eigenlijk vorig jaar al te downloaden moeten zijn maar is nu te downloaden vanaf 18 januari en zal 800 MSP gaan kosten. Bekijk hieronder een gameplaytrailer van het spel.

Fer: "Te veel druk door miljoenenbedrag"

Leroy Fer erkent dat hij geen makkelijke beginperiode kende bij FC Twente. Volgens hem komt dat vooral door de 5,5 miljoen euro die zijn nieuwe club aan Feyenoord betaalde.

"Ik had nog maar een contract voor een jaar bij Feyenoord en ben geen international, dus zeg het maar", stelt Fer tegenover TC/Tubantia. "Er spreekt vertrouwen uit van de clubleiding van FC Twente. Ik blijf het een raar gevoel vinden dat er zoveel voor mij betaald is, alsof het niet over mij gaat. Dat kun je toch ook niet bevatten? In het begin kon ik er niet mee omgaan, ik legde mezelf te veel druk op."

De middenvelder maakte de overstap nadat Twente-sterspeler Bryan Ruíz naar Fulham vertrok. Trainer Co Adriaanse, die recent plaatsmaakte voor Steve McClaren, benadrukte vaak dat hij graag een type Ruiz in zijn elftal had. "Ik vond het irritant dat hij die dingen zei. Ik vernam het steeds uit de media. Wat moest ik er mee? De clubleiding liet merken me graag te willen en de trainer zei dat hij liever een ander wilde. Ja, wat moet je dan? Blijkbaar was er geen klik tussen ons", aldus Fer.

Volgens hem is er nog steeds geen sprake van een mislukt avontuur in Enschede. "Dit was de beste keuze. Bij FC Twente kan ik beter worden en me ontwikkelen als speler. Dat was de belangrijkste overweging om voor Twente te kiezen. En ik wil ooit kampioen worden in Nederland."

China: S&P moet crisis niet erger maken

De wereldwijde kredietbeoordelaars hebben een grote verantwoordelijkheid om de voortwoekerende crisis in de eurozone niet erger te maken dan die al is. Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag in een commentaar, dat vaak de mening van de regering weergeeft.

Volgens het persbureau is de afwaardering door Standard& Poor's (S&P) van negen landen in de eurozone weliswaar gerechtvaardigd, maar het zet vraagtekens bij de timing ervan. Omdat er nu juist signalen zijn dat de crisis wat bedaart. "De stap van S&P, die wel enkele oprechte zorgen weergeeft, werpt nieuwe twijfel op over de geloofwaardigheid van de kredietbeoordelaars."

China: S&P moet crisis niet erger maken
China: S&P moet crisis niet erger maken (Foto: ANP)

[AO] Tomic geeft AustraliŽ hoop

De Australische tennisser Bernard Tomic heeft zijn landgenoten enkele dagen voor de start van de Australian Open in vervoering gebracht. De pas 19-jarige Tomic schreef zaterdag de Kooyong Classic op zijn naam door in de finale de Amerikaan Mardy Fish te verslaan: 6-4, 4-6 en 7-5.

De Aussie rekende op het demonstratietoernooi eerder al af met de Tsjech Tomas Berdych en de Fransman Gaël Monfils.

Tomic voerde in Melbourne de verwachtingen voor de Australian Open behoorlijk op. De Australische tennisfans hopen dat de tiener in de voetsporen kan treden van Mark Edmondson, in 1976 de laatste 'eigen' winnaar van het grandslamtoernooi.

Tomic geeft Australië hoop
Tomic geeft Australië hoop (Foto: ANP)

Ricciardo: "Ik weet wat van me wordt verwacht"

Dit jaar krijgt coureur Daniel Ricciardo de kans om zich bij Suderia Toro Rosso te bewijzen. De rijders van afgelopen jaar Jaime Alguersuari en Sebastien Buemi zijn door het team buitengezet. Helmut Marko, adviseur van het team, vond dat zij geen winnaars waren. Ricciardo weet dat het zwaar gaat worden.

"Ik werk al vier jaar samen met Marko, dus ik besef me heel goed dat hij heel hoge verwachtingen heeft. Dat is altijd al zo geweest. Ik gebruik dat als een motivatie om het beste uit mezelf te halen en de limiet op te zoeken", aldus de Australiër. "Het ging er niet om of de auto competitief was, maar dat ik bewees dat ik het aankon. Ik denk dan ook dat ik nu goed ben voorbereid op wat dit jaar gaat komen."

Under Siege krijgt grote update

Under Siege, een RTS-game die te vinden is op PSN, heeft een gratis update gehad. De update brengt antialiasing voor 720p en 1080p en daarnaast is er nu ook online of offline co-op toegevoegd voor vier spelers.

In de volgende patch moet het mogelijk worden om op 720p video's op te nemen. Bekijk hieronder de volledige patchnotes van het spel en daaronder enkele screens.

Patch 1.02

- ADDED: Antialiasing in both 720p and 1080p display modes
- ADDED: Players can now continue the campaign from any level they have already finished, instead of only the last
- ADDED: The maximum number of players in local and online play has been increased to 4
- ADDED: New multiplayer maps supporting 4 players
- ADDED: New 2 player cooperative map
- ADDED: New option to disable edge scrolling when using the PlayStation Move controller
- ADDED: Timers and counters in the editor can now be set to visible for specific teams
- ADDED: Additional sound effects in the editor
- ADDED: A lot of new country flags for the player profile
- CHANGE: Player units now only pursue nearby enemies up to 5 meters from the position ordered by the player, and return there after either killing the enemy or if they get too far
- CHANGE: Cooperative maps are unlocked from the start
- CHANGE: Fog of war is now animated and better looking
- CHANGE: Player units in casual difficulty receive less damage
- CHANGE: Players in casual difficulty receive double the gold from killing enemies
- CHANGE: Unit level now affects skill cooldown
- CHANGE: No longer necessary to reassign the navigation controller to slot 1
- CHANGE: Improvements to deadzone handling
- CHANGE: Bigger font for dialog balloons
- CHANGE: General performance improvements and shorter load times
- CHANGE: Unit balance adjustments
- CHANGE: The first few levels of the game were rebalanced to make the game more accessible to new players
- FIX: Improvements to online performance
- FIX: If the player loses a unit, restarting the level now correctly resets the "Survivalist" trophy
- Several minor adjustments and fixes

Under SiegeUnder Siege Under Siege Under Siege

PVV wil vernietiging Pirate Bay-vonnis

Kamerleden Van Bemmel, Bontes en Elissen van de PVV hebben Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Teeven over de recente uitspraak van de rechtbank in de zaak van Brein tegen Ziggo en XS4ALL. De rechter sommeerde de providers de populaire torrentzoekmachine te blokkeren.

De PVV'ers zijn van mening dat 'providers dwingen om websites te blokkeren censuur is en dat het blokkeren van deze sites in strijd is met het recht op vrije toegang tot internet'.

De partij wil dat het vonnis vernietigd wordt en dat de minister stappen onderneemt om te voorkomen dat in de toekomst alsnog providers worden gedwongen websites te censureren.

Ziggo en XS4ALL zullen overigens nog hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.

Noord-Korea ontkent straf voor nep-rouw

Noord-Korea ontkent stellig dat inwoners die niet oprecht rouwden om de dood van leider Kim Jong-il zijn opgepakt en veroordeeld tot dwangarbeid. "Zulke misinformatie doet geen recht aan de echte tranen van de bevolking van onze republiek", aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zaterdag.

Na de dood van leider Kim Jung-il vorige maand barstten vele inwoners van Noord-Korea op straat urenlang in tranen uit, wat tot verbazing leidde bij buitenstaanders. Een website van tegenstanders van Noord-Korea meldde dat een bron in het land had gesproken over dwangarbeid voor mensen die niet echt genoeg rouwden. Noord-Korea zei dat deze beschuldiging komt van 'een zielig stelletje menselijk uitschot'.

Blue Toad Murder Files passeert half miljoen

De baas van Relentless, Andrew Eades, heeft via Twitter laten weten dat Blue Toad Murder Files meer dan 500.000 stuks verkocht heeft op pc en PlayStation 3 samen.

Inclusief de gratis delen is de serie al meer dan 827.000 keer gedownload. De eerste episode is gratis te spelen via de website van de game of te downloaden via PSN. In de game gaan maximaal vier spelers samen op zoek naar een mysterieuze moordenaar in het kleine dorpje Little Riddle. Door middel van hints en puzzels moeten de spelers ontdekken wie de moorden gepleegd heeft.

Verpleegster (27) ontmaagdt patiŽnte

De politie van het Saoedi-Arabische Jeddah heeft een verpleegster in de boeien geslagen. De 27-jarige Filippijnse zou namelijk met haar hand een patiënte hebben ontmaagd.

De moeder van het meisje bezocht haar dochter onlangs in het ziekenhuis. Het meisje ligt daar momenteel wegens de zware verwondingen die zij opliep na een verkeersongeval. De moeder zag tot haar ontsteltenis hoe de verpleegster met haar gehandschoende hand de vagina van haar dochter binnendrong, zo melden Saoedi-Arabische media vandaag.

De zuster ontkent opzettelijk de maagdelijkheid van haar patiënte te hebben aangetast. Ze wilde het meisje slechts wassen. "De aanklager eist nu de maximale straf tegen de verpleegkundige", zo luidt het. "Ook zal ze het land worden uitgezet."

Grote scheur in gestrand cruiseschip ItaliŽ

Het cruiseschip Costa Concordia, dat vrijdagavond bij Italië op de grond is gelopen, heeft een scheur van 70 meter aan de linkerkant. Het schip maakt zwaar slagzij en hangt 80 graden naar stuurboord. Ooggetuigen vermoeden dat het een rots heeft geraakt, aldus het Italiaanse persbureau Ansa zaterdag.

"We hoorden een grote knal, toen begon de hel", zei een passagier die naar Porto Santo Stefano was gebracht. "De bemanning zei ons dat we rustig moesten blijven, maar de angst was op hun gezicht te zien."

Met helikopters, schepen en duikers wordt zaterdagochtend nog naar vermisten gezocht.

Golden Earring weigerde optreden in The Voice

De Golden Earring heeft een optreden in de populaire televisieshow The Voice of Holland geweigerd. Frontman Barry Hay was in eerste instantie enthousiast, maar haakte af toen ze niet live mochten spelen, zegt hij zaterdag in AD Weekend.

"We werden gevraagd voor de halve finale van The Voice of Holland. Yes, riep ik meteen. Vier miljoen kijkers, dat is lekker als je een nieuwe single hebt", vertelt Hay. De 63-jarige rockzanger zegde echter onmiddellijk af toen hij hoorde dat het niet live mocht. "Moest het playback, in een zangprogramma! Nou, dan niet dus", foetert hij. "De Earring speelt live. Altijd."

De band, die al meer dan vijftig jaar bestaat, is nog niet van plan om te stoppen. Dit voorjaar moet zelfs een nieuw album van de vier heren uitkomen. "Waarom zouden we stoppen? We klinken nog hartstikke goed, spelen graag en de zalen zitten nog goed vol. We houden pas op als we ophouden. Punt."

Twente sluit winters vertrek Douglas uit

FC Twente-commissaris Aldo van der Laan verwacht niet dat Douglas deze winter al een nieuwe werkgever vindt. Hij stelt dat er deze winter geen interessante boden voor hem zijn. Er is wel concrete belangstelling voor Douglas, maar volgens Van der Laan komen geïnteresseerde clubs met te weinig financiële middelen over de brug.

"Zeker niet meer dan dat we in de zomer voor hem kunnen krijgen. Bovendien wil Douglas niet weg deze winter. Zijn wens is om in Oranje te spelen", verklaarde hij aan TC/Tubantia.

Om tot het keurkorps van bondscoach Bert van Marwijk toe te mogen treden, moet Douglas eerst vijf jaar in Nederland spelen. In de zomer voldoet hij aan die eis. Met name VfB Stuttgart zou deze winter trachten om de 27-jarige verdediger van gedachten te laten veranderen.

Een vertrek van Marc Janko sluit Van der Laan nog niet uit. De spits, vooralsnog dit seizoen goed voor tien competitietreffers, kan deze winter zo maar uit Enschede vertrekken. "Als er een mooie club voorbij komt, dan zal hij het overwegen."

Teleurgestelde Hiddink zegt Anzhi af

Guus Hiddink gaat niet in op de aanbieding om bij Anzhi Makhachkala aan de slag te gaan als technisch directeur. De Russische club leek dichtbij een akkoord met Hiddink te zijn, maar het ambitieuze plan van de Nederlander vond echter geen doorgang bij de clubleiding.

"In eerste instantie gaven ze me de indruk hier heel positief tegenover te staan, uiteindelijk wilden ze toch dat ik me als technisch directeur alleen met de A-selectie bezig zou houden. Toen was het voor mij klaar."

Hiddink wilde Anzhi naar het model van FC Twente en AZ inrichten: een combinatie van bekende voetballers en zelf opgeleide talenten uit de regio. "Toen ik nog bondscoach van Rusland was, heb ik me steeds sterk gemaakt om de zes-plus-vijf regel bij de clubs toe te passen. Ik had me volstrekt belachelijk gemaakt als ik bij Anzhi mijn eigen filosofie had losgelaten."

[AO] Huta Galung: "Ik voel me beter"

Jesse Huta Galung wist zich vannacht voor het eerst in zijn carrière te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Haarlemmer ging ogenschijnlijk makkelijk door de kwalificaties en treft in het hoofdtoernooi Carlos Berlocq. Huta Galung denkt dat het veranderen van coach, nu Stephan Ehritt-Vanc, aan zijn goede prestaties heeft meegeholpen.

"Het is een andere manier van trainen en dat bevalt me erg goed", zei Huta Galung in Melbourne. "Fysiek voel ik me veel beter en ook tactisch gaat het de goede kant op. Ik heb eigenlijk 2 jaar stilgestaan en nu heb ik het idee dat ik de juiste stap heb genomen."

Aan het eind van 2011 lag Huta Galung er twee maanden uit door een elleboogblessure. Hij vond dat dit wel goed was voor zijn mentale weerbaarheid. "Het is best zwaar om het hele jaar te reizen. Dan kan het prettig zijn om even rust in je hoofd te hebben. Ik heb terug gekeken op mijn carrière en rustig kunnen kijken wat er beter kan."

Bajesklant verstopt revolver in anus

Een bajesklant wilde deze week op een nogal opmerkelijke manier een revolver de gevangenis van Onslow County, in de Amerikaanse staat North Carolina, binnensmokkelen. Michael Ward had het vuurwapen namelijk verstopt in zijn anus.

Ward reed afgelopen maandag met een snelheid van 150 kilometer per uur over de weg en werd subiet aan de kant gezet. Omdat hij weigerde zijn auto uit te komen, werd hij getaserd en direct in de gevangenis gegooid. Hij werd van top tot teen gefouilleerd maar er werd niets aangetroffen.

Desondanks trof de politie even later een revolver aan in zijn cel. Men gaat ervan uit dat Ward deze al die tijd in zijn rectum had bewaard. De donkergetinte man, verdacht van een moord in Atlanta, heeft waarschijnlijk veel zeepjes moeten rapen. Het ongeladen vuurwapen meet maar liefst 25 centimeter, inclusief een loop van 11 centimeter.

Eerste toernooizege Barthel in Hobart

Mona Barthel heeft in Hobart het plaatselijke WTA-toernooi gewonnen. De 21-jarige Duitse was in de finale veels te sterk voor de Belgische Yanina Wickmayer; 6-1 en 6-2.

Het was de eerste toernooizege in de carrière van Barthel, die minder dan een uur nodig had om Wickmayer te verslaan. Volgende week debuteert ze op de Australian Open. In de eerste ronde speelt ze daar tegen de Britse Anne Keothavong.

Derde eindzege Ferrer in Auckland

David Ferrer heeft voor de derde keer in zijn carriere het ATP-toernooi van het Nieuw-Zeelandse Auckland gewonnen. De Spanjaard, eerder al eindwinnaar in 2005 en 2011, versloeg in de finale de Belg Olivier Rochus met 6-3 en 6-4.

In een door een aantal regenbuien geteisterde finale nam Ferrer in beide sets snel een break voorsprong. Rochus had alleen in de tweede set daarop een antwoord, maar was daarna machteloos na een break in de achtste game door de nummer één van de plaatsinglijst.

Helft minder defecte auto's teruggeroepen

Vorig jaar zijn in Nederland bijna de helft minder auto's teruggeroepen door fabrikanten dan in het jaar daarvoor. In 2011 moesten bijna 198.000 auto's terug naar de garage met kleine of grotere defecten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS.

Citroën had het afgelopen jaar de meeste terugroepacties, namelijk 36. Ford en Volvo volgen met respectievelijk dertien en vijftien 'recalls' op veilige afstand. Citroën licht niet toe waarom er zo veel meer problemen waren. Het Franse automerk wil alleen kwijt dat er in 2011 geen excessen waren.

In 2010 werden extreem veel auto's teruggeroepen. Vooral Toyota kampte aan de lopende band met problemen.

Dit weekend uitreiking Golden Globes

Dit weekend is het tijd voor de meest prestigieuze filmprijs van de Verenigde Staten naast de Oscars: de Golden Globes. De hele filmwereld kijkt nu al uit naar de beeldjes voor de beste film, beste acteur en beste actrice, want de prijzen bij de Golden Globes zijn een goede graadmeter voor de uitreiking van de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Bij de Golden Globes worden zondagavond in Beverly Hills zo'n beetje alle mogelijke filmprijzen uitgereikt. Dus naast de bekende filmprijzen zijn er nu ook globes te winnen voor de beste musical, beste script, beste actrice in een miniserie op televisie en ga zo maar door.

De uitreiking start zondagavond lokale tijd om 20:00. In Nederland is het dan 05:00 uur. FOK!film is er dan toch bij en rond die tijd kun je de uitslag van de Golden Globes op onze website bekijken. Hieronder volgt nog een overzicht van de nominaties in de belangrijkste categorieën.

Beste film

In de categorie beste dramafilm zijn volgende films genomineerd:

The Descendants, The Help, Hugo, The Ides Of March, Moneyball en War Horse. 

Beste acteur - drama

Bij de mannelijke dramavertolkingen wordt het een nipte strijd tussen Brad Pitt (Moneyball), Leonardo Di Caprio (J. Edgar) en George Clooney (The Descendants). Verder zijn in die categorie nog Michael Fassbender (Shame) en Ryan Gosling (The Ides of March) genomineerd, maar zij komen wellicht niet in aanmerking voor een beeldje. 

Beste actrice - drama

Bij de vrouwen vermoedt men in de categorie drama een overwinning van Meryl Streep, voor haar overrompelende rol als Margaret Thatcher in de film The Iron Lady, die pas in februari in de zalen komt. Zij neemt het op tegen Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (The Help), Rooney Mara (The Girl With The Dragon Tattoo) en Tilda Swinton (We Need To Talk About Kevin) 

Beste animatiefilm

Bij Beste animatiefilm behoort The Adventures of Tintin tot de grote favorieten. Arthur Christmas, Cars 2, Puss in Boots en Rango zijn de andere genomineerden.

Onderwijsinspectie checkt Ajax - AZ

De onderwijsinspectie controleert scholen die de bekerwedstrijd Ajax - AZ bezoeken. Het duel moest aanvankelijk zonder publiek worden gespeeld, maar scholieren mogen het stadion wel in. Aangezien het duel tijdens schooltijden plaatsvindt moeten scholen wel ontheffing aanvragen voor het schoolreisje naar de Amsterdam ArenA.

Voor begrafenissen, bruiloften en ziekte wordt vrijstelling van de leerplichtwet gegeven, maar dat geldt uiteraard niet voor een voetbalwedstrijd, zegt het Bureau Leerlingzaken Gooi en Vechtstreek in De Telegraaf. "Deze wedstrijd wordt niet gezien als een gewichtige omstandigheid waarvoor vrijstelling gegeven kan worden."

Als scholen het uitje aanmerken als excursie en er een educatief aspect is, is er niets aan de hand. Als ze dat niet doen kunnen ouders en scholen op het matje worden geroepen. Ajax heeft lesmateriaal ontwikkeld voor scholen over de veiligheid rond wedstrijden.


Onderwijsinspectie checkt Ajax - AZ (Foto: Novum)

Ajax strikt talent Denswil tot 2015

Stefano Denswil tekent in de komende week een nieuw contract bij Ajax. Het achttienjarige talent kwam met de Amsterdammers een verbintenis tot medio 2015 overeen.

Zaakwaarnemer Winny Haatrecht bevestigt tegenover De Telegraaf dat er een mondeling akkoord is tussen Ajax en de jonge verdediger. "Dit weekeinde worden de afspraken op papier gezet en dan is het rond", zei hij.

Denswil voegt zich na de zomerstop definitief bij de hoofdmacht van Ajax. Dit seizoen krijgt hij al de kans om af en toe met de A-selectie mee te trainen. De linkspoot, die nu nog zijn wedstrijden afwerkt bij Jong Ajax, kwam nog niet tot een optreden in het eerste elftal van zijn werkgever.

Frankrijk raakt AAA kwijt, Nederland niet

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verlaagt de kredietwaardigheid van meerdere landen uit de eurozone. Het gaat onder meer om de triple A-rating van Frankrijk en Oostenrijk. De topstatus van Nederland blijft wel gehandhaafd.

S&P bevestigde de triple A-rating van Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg. Deze landen zijn nu de enige lidstaten in de eurozone die een triple A-waardering hebben bij S&P. De kredietbeoordelaar haalde Nederland ook van de lijst voor een eventuele toekomstige verlaging, maar plaatste wel de outlook op negatief.

Behalve Frankrijk verloor ook Oostenrijk zijn triple-A rating. Beide landen hebben nu de waardering AA+. Spanje werd verlaagd naar A en Italië naar BBB+. De status van Portugal ging omlaag naar BB, ofwel junkstatus.

De kredietbeoordelaar veranderde in totaal voor zestien landen uit de eurozone zijn waardering. Ook Malta, Cyprus, Slowakije en Slovenië kregen te maken met afwaarderingen.

De verlagingen van S&P kwamen niet als een verrassing voor de financiële markten. Het ratingbureau kondigde al in december aan 15 landen uit de eurozone onder revisie te plaatsten voor een mogelijke afwaardering.

Vooral de verlaging van de Franse schulden zal van invloed zijn op de markten. Het land is een steunpilaar van het EFSF steunfonds voor de zwakkere landen uit de periferie van de eurozone. De beslissing van S&P is daarmee ook van invloed op het steunfonds zelf. Het fonds heeft een rating die afhankelijk is van de ratings van de landen die het fonds ondersteunen.

Heracles biedt Bosz tweejarig contract aan

Peter Bosz kan een nieuw tweejarig contract ondertekenen bij Heracles Almelo. Preses Jan Smit verklaart aan TC/Tubantia dat hij zeer content is met de oefenmeester. Smit vertrouwt op sportieve groei onder leiding van Bosz. Met hem aan het roer wil de voorzitter Heracles klaarstomen voor een nieuw stadion. Volgens Smit hoeft Heracles niet meer onder te doen voor clubs buiten de topvijf van de Eredivisie.

Bosz trok vorig seizoen naar Almelo en leidde de club direct naar play-offs voor Europees voetbal. Dit seizoen staan de tukkers vooralsnog op de twaalfde plek, met zicht op het linkerrijtje. Om opnieuw mee te kunnen strijden om een ticket voor de Europa League moet de ploeg tot de beste negen uit de Eredivisie behoren.

Heracles hoopt binnenkort meer duidelijkheid te verschaffen over de bouw van het nieuwe stadion, dat over uiterlijk twee jaar naast het huidige Polman Stadion moet klaarstaan. De gemeente schiet vijftien miljoen euro voor en de club denkt binnen afzienbare tijd zelf vijftien miljoen euro bij te kunnen dragen.

Linkse partijen pleiten samen voor toptarief

PvdA, SP en GroenLinks pleiten samen voor een nieuw toptarief voor hoge inkomens. Het hoogste belastingtarief is nu 52 procent. Hoe hoog het nieuwe tarief moet worden zeggen de partijen nog niet, maar uit een eerder onderzoek bleek dat een verhoging met een procent de schatkist al 400 miljoen euro oplevert.

De fractieleiders van de linkse oppositiepartijen kondigen het plan om Nederland uit de crisis te trekken zaterdag aan in een opiniestuk in de Volkskrant. Later op de dag zullen Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap het officieel presenteren tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen.

Volgens de partijen zit het kabinet op de handen in een tijd dat actie gevraagd is. Het linkse plan draait om 'slim, solidair en groen investeren'. Ze willen onder meer een nieuwe deeltijd-ww invoeren. Ook willen ze energiezuinige woningbouw stimuleren en overschakelen op duurzame energie.

Onder meer het ombouwen van kantoren tot starterswoningen en het vervroegen van onderhoud aan de Afsluitdijk moet extra werk opleveren. Een werkpoule per sector moet ervoor zorgen dat mensen makkelijker werk vinden.

De nieuwe samenwerking van links is opvallend. Vorig jaar organiseerden de partijen ook al een bijeenkomst onder de noemer 'Een ander Nederland', maar toen bleef een vervolg van het linkse blok uit. De partijen hebben in de Tweede Kamer samen 55 zetels. In de jongste peiling van TNS Nipo zijn dat er drie minder.


Linkse partijen pleiten samen voor toptarief (Foto: Novum)

Schippers wil meer innovatie in zorg

De zorg in Nederland moet meer inzetten op innovatie. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Volgens de bewindsvrouw tonen bedrijven daar aan dat innovatie tegelijkertijd kostenbesparend kan zijn en de kwaliteit in de zorg kan verhogen.

Zorginstellingen in Nederland gebruiken innovaties nu nog te vaak naast bestaande technieken en behandelingen. Daardoor wordt volgens haar niet bespaard.

Schippers wil dat artsen en verpleegkundigen meer bij de ontwikkeling van nieuwe producten en behandelingen worden betrokken. Kinderziektes en gebruiksonvriendelijkheid zouden hierdoor moeten worden voorkomen.

Ook wil ze dat innovaties niet alleen worden aangeschaft, maar ook goed worden toegepast. Door ze goed in te passen in de werkprocessen zullen medewerkers er positiever op reageren.

Volgens Schippers moeten zorg, wetenschap en bedrijfsleven nauw samenwerken. "Dan kan de kwaliteit van de zorg en van het werken in de zorg omhoog gaan, terwijl we tegelijkertijd kosten besparen. Dat is goed voor de patiënt, goed voor de zorgverlener en winst met het oog op de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst."

Nieuwe foto's uit Mirror Mirror

Hieronder staat een nieuw vrijgegeven afbeelding van de film Mirror Mirror, een nieuwe film over Sneeuwwitje van regisseur Tarsem (ook wel bekend van Immortals). Mirror Mirror gaat de concurrentie aan met Snow White and the Huntsman, een andere verfilming van Sneeuwwitje.  

De hoofdrol in Mirror Mirror is voor Lily Collins. Julia Roberts neemt de rol van de koningin voor haar rekening. Het verfilmen van sprookjes is populair tegenwoording. Naast de twee genoemde films verscheen onlangs Red Riding Hood en verschijnt er in 2012 een tv-serie over de sprookjes van Grimm.

 

Op de site van The Hollywood Reporter kunnen alle foto's worden bekeken. 

[Upd] [AO] Huta Galung naar hoofdtoernooi, treft Berlocq

Jesse Huta Galung heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Nederlander was in de laatste kwalificatieronde te sterk voor de Fransman David Guez; 6-4 en 6-0.

Huta Galung kwam in de gehele partij niet in de problemen tegen de nummer 188 van de wereld en ziet zich daardoor voor het tweede grandslamtoernooi op rij terug in het speelschema. Het wordt zijn vierde optreden in een grand slam, waarbij hij bij zijn eerste drie optredens in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Later vannacht komen Thiemo de Bakker en Igor Sijsling nog in actie in de laatste kwalificatieronde. Robin Haase is automatisch geplaatst bij de mannen, terwijl bij de vrouwen Michaella Krajicek en Aranxta Rus al zeker zijn van het hoofdtoernooi.

Update 09.00 uur

Jesse Huta Galung heeft ook nog eens gunstig geloot in de eerste ronde. Hij treft de Argentijn Carlos Berlocq en ontliep daarmee onder andere Roger Federer en Rafael Nadal. In de tweede ronde wacht de winnaar van de partij tussen Jurgen Melzer en Ivo Karlovic.

Super 8

Super 8 geeft ons een kleine groep kinderen die tijdens het maken van hun no-budget zombie-film getuige zijn van een bizarre trein-crash. Ze leggen onbedoeld vast hoe een buitenaards wezen ontsnapt uit het wrak. Als het slaperige stadje waar ze wonen opgeschrikt wordt door een aantal verdwijningen en vreemde gebeurtenissen, en het leger ingrijpt, moeten de kinderen zien te overleven.

[AO] De Bakker, Sijsling uitgeschakeld

Igor Sijsling en Thiemo de Bakker hebben zich niet, in navolging van Jesse Huta Galung, weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Bakker was kansloos in zijn partij tegen de Duitser Peter Golowcyk, die de hele kwalificatie al heel sterk voor de dag kwam; 6-1 en 6-1.

Sijsling had meer kansen tegen de als 32e geplaatste James Ward. De eerste set ging in een tiebreak verloren en in de tweede nam Sijsling een 2-0 voorsprong. Daarna won hij echter geen game meer.

Trailer: The Cabin in the Woods

Onlangs werd een trailer vrijgegeven van de flink vertraagde horrorfilm The Cabin in the Woods, geregisseerd door Drew Goddart. In deze film brengt een groep jongeren een weekend door in een lodge midden in de bossen. Het loopt mis als ze er achter komen dat de hut voor andere doeleinden wordt gebruikt dan een weekendje chillen.

Er zijn rollen voor Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Richard Jenkins en Bradley Whitford. The Cabin in the Woods is, als het tenminste niet wéér vertraagd wordt, vanaf 3 mei in de Nederlandse bioscoop te zien. De film werd al in 2009 opgenomen en zou in het voorjaar van 2010 worden uitgebracht. Maar door de financiële problemen bij filmmaatschappij MGM werd de film verkocht aan Lionsgate die het alsnog uitbrengt.

Zoon Xander en Wendy weer helemaal de oude

De zoon van Xander de Buisonjé en Wendy van Dijk maakt het weer goed. De 8-jarige Sem raakte vorige maand lichtgewond bij een auto-ongeluk en hield daar een gekneusd been aan over, waadoor hij een tijdje rondliep met gips en krukken.

"Hij had eigenlijk uit voorzorg zijn been heel even in het gips", vertelt Xander vrijdag in Shownieuws. "Dat wilde hij vooral zelf ook, want hij vond het heel cool om naar school te gaan in het gips en op krukken." Sem is inmiddels weer 'alleen maar aan het voetballen'.

Toen Wendy haar zoon vorig maand afzette, sprong hij de auto uit en klapte op een andere auto. Toen de presentatrice uit haar wagen sprong, vergat ze in alle paniek haar auto op de handrem te zetten. Zodoende kwam Sem ook nog eens bijna onder de wagen van zijn moeder terecht.

Joran overgeplaatst naar strenger regime

Nederlands meest internationaal beruchte crimineel Joran van der Sloot, is in Peru overgeplaatst naar een andere gevangenis. Dat melden media in het land.

Van der Sloot werd vrijdag tot 28 jaar cel veroordeeld voor de roofmoord op de Peruaanse miljonairsdochter Stephany Flores. Ricardo Flores, haar vader, liet zijn ongenoegen blijken over de 'privileges' die Van der Sloot zou genieten in de gevangenis in Peru. Hij zou onder meer een mobiele telefoon en internet in zijn cel hebben.

De nieuwe gevangenis, in het noorden van de hoofdstad Lima, zou een strenger regime kennen.

Joran van der Sloot overgeplaatst
Joran van der Sloot overgeplaatst (Foto: ANP)

Stamgasten negeren gewapende overvaller

Een Rotterdams café is donderdagavond overvallen door een man met een pistool. De overvaller dacht hier dreigend mee over te komen, maar de kroeggangers hadden het veel te gezellig om hem serieus te nemen. Toen hij uiteindelijk vluchtte besloten de bezoekers evenwel om achter hem aan te gaan.

De overvaller, compleet met bivakmuts en pistool, maakte totaal geen indruk op de bezoekers van café Het Halve Maatje. De man zwaaide met zijn wapen en wilde de kassa-inhoud. De kastelein, net gezellig aan de babbel met zijn gasten, zag voornamelijk een sfeerverpester in de man en gebaarde de slechtgemutste bezoeker weg te gaan.

Café Halve Maatje, Rotterdam (Google Streetview)De cafégangers keuvelden onderwijl rustig verder. Een man die wilde passeren tikte de achteruitgeweken overvaller zelfs nog op zijn schouder om er langs te kunnen en terug naar zijn kruk te waggelen, zo is op de bewakingsbeelden te zien.

Blijkbaar werd de overvaller nerveus van het tafereel, want hij eiste vervolgens sigaretten. Toen was de barman het zat en dat liet hij merken, waarop de man het opgaf en naar buiten snelde. Op dat moment werden de cafébezoekers kennelijk wakker en beseften wat er gebeurd was. Vermoedelijk realiseerden ze zich ook dat een beetje lichaamsbeweging geen kwaad kan na dat gehang aan de bar, want bijna iedereen rende vervolgens achter de overvaller aan.

Een van de stamgasten was een marathonloper, en die wist de boef na twee kilometer te overmeesteren. Mogelijk hebben de cafégangers geluk gehad dat het pistool van de overvaller nep bleek te zijn. Eigenaar Henk van Beek reageert echter nuchter: "Laat het een les zijn voor de volgende imbeciel die het gaat proberen."


Reportage van RTV Rijnmond

Apple maakt leveranciers onderdelen bekend

Apple heeft vrijdag voor het eerst ooit een gedetailleerde een lijst van zijn leveranciers bekendgemaakt. Het bedrijf hoopt daarmee een eind te maken aan de geruchten dat de arbeidsomstandigheden bij de toeleveranciers niet goed zijn, zo meldde zakenkrant The Wall Street Journal op haar website.

Gelijktijdig met de lijst van de 156 bedrijven publiceerde het bedrijf ook een omvangrijk boekwerk over de resultaten van recente inspecties van de fabrieken waar voor Apple wordt gewerkt. Volgens dat rapport wordt de maximale werkduur met de regelmaat van de klok overschreden.

Politie neemt zeldzame wietbonsais in beslag

De politie heeft woensdag in een woning in Capelle aan den IJssel een bijzondere hennepkwekerij gevonden. De kwekerij bestond uit acht grote bonsai-achtige bomen met vele toppen. De politie laat vrijdag weten zelden een kwekerij met wietbonsais aan te treffen. De 34-jarige man die het pand bewoont is aangehouden in de woning.

De plantage in de wijk Fascinato bleek op afgetapte stroom te draaien. Het elektriciteitsbedrijf heeft aangifte gedaan van diefstal en de stroom afgesloten.

De planten en bijbehorende apparatuur worden vernietigd.

Explosieslachtoffer Utrecht vast om brandstichting

De 32-jarige man die eind november zwaargewond raakte bij een explosie in zijn woning in Utrecht is opgepakt op verdenking van brandstichting. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog veertien dagen mag worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

De explosie vond eind november midden in de nacht plaats in een flat op de hoek van de Ondiep-Zuidzijde en de Amsterdamsestraatweg. Ramen en een deur sneuvelden en zes appartementen werden ontruimd. De bewoner van de flatwoning waarin de ontploffing plaatsvond werd afgevoerd met ernstige brandwonden.

De man werd donderdag ontslagen uit een brandwondencentrum. Hij verblijft nu in het justitieel medisch centrum in Den Haag.

Jongen (13) langer vast voor bekladden bussen

De 13-jarige jongen uit Veldhoven die dinsdag werd aangehouden voor het aanrichten van ruim honderdduizend euro schade aan elektrische bussen, blijft veertien dagen langer vastzitten. Omdat hij minderjarig is, moet hij zijn bewaring van de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch thuis ondergaan.

De jongen bekladde eind vorig jaar in een aantal weekenden op een remise aan de Prof. Dr. Dorgelolaan in Eindhoven zogeheten Phileas-bussen. Hij besmeurde apparatuur en meubilair in meerdere stadsbussen met verf. De jongen werd dinsdag op een politiebureau in Eindhoven aangehouden.

David Letterman gaat voor tv-record

David Letterman zet binnenkort zijn handtekening onder een contract dat hem tot en met 2014 op de buis houdt. De 64-jarige komiek wordt daarmee de langstzittende talkshowpresentator in de geschiedenis van de Amerikaanse latenighttelevisie.

CBS, de zender die Lettermans Late Show uitzendt, wil het nieuws nog niet bevestigen. Bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen melden echter aan de Amerikaanse krant The New York Times dat 'een overeenkomst met Dave in de lucht hangt'.

Letterman zou met het nieuwe contract het record van zijn idool Johnny Carson breken. Hij praatte dertig jaar lang de Tonight Show aan elkaar. Letterman is in 2014 32 jaar te zien op de late avond: 21 jaar als presentator van de Late Show en 11 jaar als presentator van Late Night.

[Upd] Doden bij vastlopen cruiseschip

Een cruiseschip is vrijdagavond aan de grond gelopen in de Tyrreense Zee, nabij het Italiaanse eiland Giglio. Tussen de 4200 en 4700 opvarenden van de 290 meter lange Costa Concordia zijn met behulp van reddingsboten geëvacueerd. Dat meldden Italiaanse media.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht was de reddingsoperatie rond middernacht nog gaande en is er geen sprake van gevaar voor de passagiers van het schip. De Costa Concordia zou wel water maken.

Het schip was in 2005, toen het te water werd gelaten, het grootste cruiseschip dat ooit was gebouwd in Italië. Sindsdien zijn in dezelfde klasse nog 5 van deze enorme en luxe passagiersschepen van de helling gerold.

Eigenaar van de Costa Concordia is Costa Cruises, dat is gevestigd in de noordelijke havenstad Genua. Het bedrijf organiseert onder een reeks merknamen cruises over de hele wereld.

Update 5.02 uur
Inmiddels is bekend geworden dat er 6 mensen zijn overleden. het Italiaanse persbureau Ansa meldt dat mensen in paniek overboord zijn gesprongen.

Opvarenden cruiseschip geëvacueerd
Opvarenden cruiseschip geëvacueerd (Foto: ANP)

Trailer: Peter Jackson's West of Memphis

Er is een trailer uitgebracht voor de langverwachte documentaire West of Memphis van Peter Jackson. In zijn film laat Jackson zien dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is.

West of Memphis laat het verhaal zien van Damien Echols, Jason Baldwin en Jessie Misskelley Jr. die (als de West Memphis Three) verdacht werden van drie gruwelijke kindermoorden. Het trio mocht vorig jaar, na achttien jaar, de gevangenis verlaten. De rechtszaak maakte naam toen diverse muzikanten en filmsterren zich ermee gingen bemoeien.

"Zelfs nu deze mannen uit de gevangenis zijn vrijgelaten zijn ze nog niet vrij," aldus Peter Jackson in een recent interview. "Onze hoop is dat men doorgaat met het onderzoeken van bewijsmateriaal en dat men ooit de kans krijgt om de moordenaar van deze kinderen te ontmaskeren, zodat Damien, Jason en Jessie op zekere dag hun eerherstel krijgen."

Kijk hieronder voor de trailer van West of Memphis.

Eerste foto nieuwe James Bond film opgedoken

Er is een afbeelding opgedoken uit de nieuwe James Bond-film Skyfall. Op de foto zien we Daniel Craig, rustend op de rand van een zwembad, na een stuk te hebben gezwommen.

In een recent interview gaf regisseur Sam Mendes al aan behoorlijk wat verrassingen in petto te hebben. Via het entertainmenttijdschrift Empire vernemen we dat de film "grootser en meer emotioneel zal worden dan alle voorgaande Bond-films".

In Skyfall draait het om de loyaliteit van geheim agent James Bond naar zijn baas M. Het hoofd van de Britse geheime dienst wordt geplaagd door problemen uit zijn verleden. Terwijl MI6 onder vuur ligt moet 007 het gevaar opsporen en vernietigen, ongeacht hoe persoonlijk het ook wordt.

Skyfall draait vanaf 1 november in de Nederlandse bioscopen. Klik HIER voor de foto.

Gene Hackman aangereden door vrouw

Gene Hackman is eerder vandaag gewond geraakt bij een verkeersongeval. De acteur werd aangereden, op zijn fiets, door een vrouw in een auto, aldus de entertainmentwebsite TMZ. In eerste instantie werd gemeld dat de acteur verwond was aan zijn hoofd en lichaam.

De acteur was aan het fietsen in de omgeving van Key West, Florida, toen hij van achter door een auto werd aangetikt. Na een bezoek aan een lokaal hospitaal mocht de acteur meteen terug naar huis. De 81-jarige Hackman kwam er met wat builen en blauwe plekken van af.

 

Coach Allegri tot 2014 bij AC Milan

Massimiliano Allegri blijft tot de zomer van 2014 coach van AC Milan. De oefenmeester tekende twee jaar bij bij de Rossoneri, meldt de club vrijdag. De 44-jarige Allegri is aan zijn tweede seizoen bezig bij Milan. In zijn eerste jaar leidde hij de club naar de Scudetto, de Italiaanse landstitel.

Allegri was eerder twee seizoenen trainer bij Cagliari en daarvoor bij een aantal kleine clubs, Als voetballer speelde hij onder meer voor Cagliari, Perugia en Napoli.

Vrijdag meldde Milan ook dat Antonio Cassano mag weer beginnen met trainen. De aanvaller kreeg het groen licht van zijn neuroloog en cardioloog. Zaterdag mag de 27-voudig international voor het eerst individueel aan de slag. Cassano kreeg eind oktober last van een aangeboren hartafwijking waaraan hij in november werd geopereerd. Hij mist de rest van het seizoen.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 18

Go Ahead Eagles heeft vrijdag de Eerste Divisie hervat met een ruime zege op FC Volendam: 5-0. De Deventenaren liepen al voor rust uit naar een 3-0 voorsprong via twee doelpunten van Niklas Tarvajärvi en een van Michal Janota. Tien minuten na rust kreeg Barry Opdam rood en liep de score verder op. Joey Suk en Jarchinio Antonia tekenden na de thee voor de treffers.

FC Eindhoven liet ondertussen punten liggen in de achtervolging op koploper FC Zwolle. De ploeg uit de lichtstad speelde tegen Helmond Sport met 0-0 gelijk. FC Den Bosch zette de goede lijn van voor de winterstop voort met een 3-0 zege op SC Veendam. Danny Verbeek, Ralf Seuntjens en Gevaro Nepomuceno scoorden.

FC Dordrecht won zonder de ernstig zieke trainer Theo Bos van Telstar: 2-0. FC Oss en FC Emmen speelden met 1-1 gelijk en ook bij Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden was er geen winnaar: 0-0.

FC Utrecht-huurling Gianluca Nijholt bewees direct zijn waarde voor Almere City FC. Hij bezorgde de Flevolanders een punt op bezoek bij AGOVV: 1-1. Beide ploegen eindigden met tien man.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Den Bosch SC Veendam 3-0
Go Ahead Eagles FC Volendam 5-0
FC Dordrecht Telstar 2-0
FC Eindhoven Helmond Sport 0-0
AGOVV Apeldoorn Almere City FC 1-1
FC Oss FC Emmen 1-1
Fortuna Sittard SC Cambuur 0-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 17 14 2 1 44 46 - 16
2 FC Eindhoven 18 10 5 3 35 28 - 15
3 SC Cambuur 18 9 4 5 31 40 - 26
4 FC Den Bosch 18 8 6 4 30 35 - 17
5 FC Dordrecht 18 8 6 4 30 30 - 35
6 Sparta Rotterdam 17 8 5 4 29 30 - 18
7 Willem II 17 9 2 6 29 31 - 22
8 FC Volendam 18 8 3 7 27 33 - 29
9 Go Ahead Eagles 18 7 4 7 25 35 - 32
10 Almere City FC 18 7 4 7 25 33 - 32
11 MVV Maastricht 17 6 4 7 22 29 - 35
12 Helmond Sport 17 6 4 7 22 28 - 34
13 FC Oss 18 6 4 8 22 35 - 38
14 Fortuna Sittard 18 5 5 8 20 31 - 32
15 Telstar 18 5 2 11 17 29 - 43
16 FC Emmen 18 4 4 10 16 18 - 38
17 SC Veendam 18 2 5 11 11 28 - 40
18 AGOVV Apeldoorn 17 1 3 13 6 15 - 52


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 17
2 Marcel van der Sloot FC Oss 11
= Erik Bakker SC Cambuur 11
= Nassir Maachi FC Zwolle 11
5 Anco Jansen SC Veendam 10
= Donny de Groot Willem II 10


Programma

Datum Thuis Uit
15/1 Sparta Rotterdam FC Zwolle
16/1 Helmond Sport AGOVV Apeldoorn
16/1 MVV Maastricht Willem II
20/1 Helmond Sport MVV Maastricht
20/1 FC Zwolle Almere City FC
20/1 Telstar Fortuna Sittard
20/1 Willem II FC Eindhoven
20/1 FC Emmen AGOVV Apeldoorn
22/1 Sparta Rotterdam FC Dordrecht
22/1 SC Cambuur Go Ahead Eagles
22/1 FC Volendam FC Den Bosch
23/1 SC Veendam FC Oss

Air France beboet voor 'giftige' koffie

Luchtvaartmaatschappij Air France moet een boete van 146.000 euro betalen aan een passagier die ziek zou zijn geworden na het drinken van een kop koffie tijdens een vlucht in 2006. Dat heeft een Franse rechtbank vrijdag bepaald.

Het slachtoffer in kwestie krijgt 46.000 euro, zijn verzekeraar 100.000 euro. De man werd tijdens een vlucht van Bordeaux naar Parijs ziek en direct na de landing afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij werd geopereerd. De passagier beschuldigde Air France ervan dat de maatschappij hem had vergiftigd met een 'zeer giftige vloeistof'.

Bij de strafrechter ving hij bot, daarna begon hij een civiele zaak waarin hij 680.000 euro schadevergoeding eiste. De rechtbank ging nu met hem mee omdat de man direct na het drinken van de koffie, met een koekje, ziek werd. Hij had eerder nooit maagproblemen gehad.

Air France beboet voor'giftige' koffie
Air France beboet voor 'giftige' koffie (Foto: ANP)

Een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken

Verder dan schelden en beledigen komt de club eigenlijk niet. Binnen en buiten het parlement. Voorstellen over een kopvoddentaks en gebroken beloften over de pensioenleeftijd, meer voegt de partij niet toe. Beledigen van alles en iedereen die er andere meningen op nahoudt. Bedrijfspoedel. Groene Khmer. Partij van de Allochtonen. Nee, daar helpt de partij van Geert het land mee vooruit...

Game Of The Year 2011: Plek 5-1

De afgelopen weken hebben jullie kunnen stemmen voor de Game of the Year van 2011. Hier hebben jullie enkele statistieken kunnen lezen over de telling. Hier hebben jullie plek tien tot en met zes kunnen zien. Vanaf nu gaan we aftellen naar dé Game of the Year 2011 volgens jullie. Vandaag: Plek vijf tot en met de nummer één.

GOTY5

Mid 2011 kwam dan eindelijk Deus Ex: Human Revolution. De game was een vervolg op Deus Ex uit 2000. Die game werd zeer hoog aangeschreven door het combineren van meerdere genres en de vele paden die naar Rome leidden. Met Deus Ex: Human Revolution zetten ze die toon rustig voort; de game geeft jou de keus om te bepalen hoe jij een bepaalde missie oplost. Ga je een kamer in guns blazing of kies je voor de sneaky route en probeer je niemand te vermoorden? Alles was mogelijk. De grimmige sfeer en uitstekende soundtrack sleepte je de game in en liet je niet meer los. De game scoorde uiteindelijk 180 punten waarmee het ruim voor nummer zes Uncharted 3 stond maar nipt achter de nummer vier.

PBJ
Zoveel mogelijkheden, zoveel om te ontdekken... Een game uitspelen zonder een kill te maken (bosses uitgesloten van behoud van leven ) is iets wat je niet vaak ziet in dit gerne! 

aeque
Deus Ex staat bij mij altijd garant voor plezier! 

The_Substitute
Hoe maak je een vervolg op één van de meest legendarische games ooit?  

Ixnay
Een RPG die niet veel onderdoet voor Skyrim. 

GOTY4

De meeste superheldengames zijn vaak slappe aftreksels van net zo slappe films. Producties die vlug ergens tussendoor eruit worden geperst. Totdat Batman: Arkham Asylum in 2009 uitkwam. De game combineerde verschillende soorten elementen tot één schitterend geheel: sluipen, vechten, coole eindbazen, meesterlijke gadgets en unieke locaties. Toen Batman: Arkham City werd aangekondigd was de angst groot dat deze game de hype niet kon waarmaken. Maar niets was minder waar, de game werd met groots ontvangen en scoorde hoge ogen. Ook bij de FOK-ers gezien de vierde positie van de game. Met 183 punten staat Batman nipt voor op Deus Ex.

bigbass
Tijd geleden dat ik echt heb uitgekeken naar een game en eigenlijk was dit bij Arkham City pas de laatste 2 maanden voor launch zo. Ik had de game wel een paar keer langs zien komen en Arkham Asylum was een van mijn favoriete PS3 games, maar de schaalvergroting maakte me een beetje bang, dus ik had er niet veel interesse in... 

speknek
AC probeert AA in alles te one uppen. Dat is grotendeels gelukt, de game is mooier, uitdagender en veel afwisselender. 

GOTY3

The cake is a lie! Behalve als je Chell heet. Portal kwam in 2007 uit als een extraatje bij The Orange Box. Een probeersel om te zien of gamers geïnteresseerd waren in dit soort games. Portal sloeg gelijk aan, gamers wereldwijd waren lyrisch over de (soms pittige) puzzels. Het kon dan ook niet anders dat er een vervolg moest komen. In 2010 kregen we dan eindelijk het goede nieuws dat Portal 2 in ontwikkeling was en in april van 2011 konden we aan de slag met onze Portal-gun. De game bracht ons puzzels, nieuwe elementen, GLaDOS was terug en een nieuw personage in de vorm van Wheatley werd geïntroduceerd. Portal 2 sloeg aan en hoe! Probeer maar eens een review te vinden die een score geeft lager dan een negen. I dare you! Met 260 punten stond de game op een hele dikke derde plek.

Q.
Portal 2 was vooral door het verhaal en de voice-acting zo geweldig.  

The_Substitute
De manier hoe ze van Portal een volwaardige game hebben kunnen maken, die blijft boeien, is prijzenswaardig. Prachtige vertolkingen van met name Stephen Merchant, die als Wheatly ronduit brilliant was. Het was niet zo zeer een moeilijke game, maar het bleef uitdagend. Gewoon logisch blijven nadenken bij de meeste puzzels. 

Dudemanguy
Portal 2 heeft echt geniale voice acting 

Mr_Belvedere
De zeer waardige opvolger van het Portal 1 expiriment. 

DeeCruise
Juuj, puzzels! Portal 1 was briljant in zijn opzet, en dat hebben ze in deel 2 mooi doorgezet. Gekocht in steam sale maanden geleden, en nooit spijt van gehad. De humor is weer superbe en Glados is terug! 

GOTY2

Dit jaar stond de strijd om de FPS in het teken van Battlefield 3 en Modern Warfare 3. Allebei de games kwamen rond hetzelfde tijdstip uit, beide waren FPS, maar waren op hun eigen manier helemaal uniek. Waar Modern Warfare 3 echter op een twaalfde plek rondhangt, doet Battlefield 3 het met een tweede plek ontzettend goed. De bèta werd niet zo goed ontvangen door vooral vreemde bugs maar het eindproduct mocht er zeker wezen. Tactische gameplay, schitterende beelden en grote open mappen (met voertuigen) en de harten van vele FPS-fans waren gestolen. Battlefield 3 kreeg uiteindelijk 368 punten.

GilaMonyet
Gameplay is goed en de multiplayer knalt lekker weg. SP daarin tegen was niet boeiend. Vandaar de 4de plaats. Weet dat je het niet koopt voor SP maar als je het erin stopt doe het dan goed.

CE_REAL
Erg vette shooter die ik gewoon blijf spelen, is het wel niet in tanks en vliegtuigen dan wel alá Call of Duty met close encounters en veel vuurgevechten.

invine
graphics galore, zelfs op low! dat verdiend ook een plek. 

DeeCruise
De voor mij directe opvolger van bf2. De single player campaign wil ik het niet over hebben, 1 van de meest teleurstellende sp campaigns binnen shooters ooit meegemaakt, maar de mp maakt de game het geld dubbel en dwars waard. De Frost bite engine is super, en legt de lat hoger voor toekomstige shooters 

GOTY1

Het moge geen verrassing zijn dat de Game Of The Year 2011 The Elder Scrolls V: Skyrim is geworden. De game heeft al vele prijzen mogen ontvangen en ook jullie hebben voor Skyrim gekozen. De game kreeg uiteindelijk 562 punten waarmee het ruim boven de 368 van Battlefield 3 staat. Skyrim is binnen hele korte tijd het onderwerp geweest over de hele wereld. De arrow-to-the-knee-grappen zijn niet aan te slepen en YouTube staat vol met filmpjes over Dovahkins Fuss Ro Dah. En dat mag ook wel, want deze game geeft je alles wat je wil hebben: schitterende gebieden, een ontzettend sterke soundtrack, draken, shouts, een 'levende wereld', oneindige quests (theoretisch gezien) en Fuss Ro DAH! De game is het meest genoemd door jullie, heeft de meeste nummer-1-stemmen gekregen, de meeste punten en is uiteindelijk ook dé verdiende winnaar van deze verkiezing. 

RedemptioN
alleen al vanwege het feit dat je hier je halve leven in kwijt kan zijn :p

GilaMonyet
Ongelofelijk hoeveel content ze in deze game hebben gestopt en dat op 1 disk.

aeque
Als je het gespeeld hebt, weet je genoeg.

The_Substitute
Het blijven toch die werelden van TES die je wilt verkennen en die je blijven opslokken.

Mr_Belvedere
Arrow to the knee. Sword in the chest. Nuff said. Over welke game is meer geschreven in zo'n korte tijd?

Jolly_Reaper
ondanks het hoge aantal bugs en 'immersion breakers'.

Ixnay
Bij deze game draait het vooral om de variatie aan mogelijkheden. Je zou eigenlijk 100 man de game kunnen spelen en geen 2 hebben dezelfde ervaring. Ook deze game heeft een hele eigen beleving.

DeeCruise
Een nieuwe Elder Scrolls, eindelijk! Zowieso een groot fan van de reeks en kan niet ontkennen dat ook Skyrim wat steken laat vallen, maar desalniettemin voor mij game of the year. De soundtrack, gameplay, en een "nieuwe" provincie in Tamriel houdt me makkelijk maanden bezig. De communitymods zijn daarnaast een absolute must.

speknek
Er is al veel gezegd over de game, een van mijn favoriete van het afgelopen decennium. Het mooiste aan het spel is dat op ontdekkingstocht gaan daadwerkelijk beloond wordt, niet met loot of met xp, ofschoon je die uiteraard ook krijgt, maar met betekenisvolle verhalen. Loop van de begaande weg af en voor je het weet ben je bezig het mysterie van waarom de plaatselijke dorpsbewoners niet meer kunnen slapen te ontrafelen, versla je een tovenaar die na duizend jaar is opgestaan uit de dood en ben je verwikkeld in een plot om de keizer van het hele uitgestrekte rijk hoogstpersoonlijk te vermoorden. En dat zijn gewoon wat optionele sidemissions. Waar de gemiddelde game worstelt om meer dan zes uur aan content te vullen zonder in filler en copypaste fetchquests te verzanden, heb ik 65 uur over deze game gedaan en voelde elk uur fris en bovenal belangrijk. Uiteraard valt er genoeg op aan te merken; de bugs, het feit dat alle perks om combat draaien, die zelf niet fantastisch is, enzovoorts, maar uiteindelijk is het de verbeelding die wint.


En toch is niet iedereen het eens met deze verkiezing:

ChocolateJesus.
Assassins Creed 2 en Skyrim zijn inderdaad de saaiste spellen van het jaar. Vooral Skyrim, ik zie serieus niet wat mensen er in zien. Het verhaal is standaard als de pest (en daarnaast ook slecht geschreven) de personages zijn zo 2d als het maar kan en de gevechten zijn ook totaal niet boeiend. Vooral de gevechten met de draken zijn erg teleurstellend. Voeg daar nog eens aan toe dat het spel vol bugs zit en voorspelbare quests en levelscaling heeft en dan kom je tot de conclusie dat het gewoon een klote spel is.

Dj_Day-V
Skyrim saaiste spel van het jaar.

 

Laatste reviews en specials
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
©FOK.nl e.a.