ChristenUnie wil hoerenlopers strafbaar stellen

Klanten van prostituees moeten strafbaar worden. De ChristenUnie werkt aan een wetsvoorstel dat dit moet regelen. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Schouten zal haar voorstel indienen als over twee jaar blijkt dat de nieuwe prostitutiewet niet leidt tot minder vrouwenhandel. De wet, waarmee de Eerste Kamer nog moet instemmen, regelt onder meer dat de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 gaat. "Als de misstanden over twee jaar niet zijn afgenomen, ligt er een voorstel dat we meteen kunnen behandelen", zei Schouten.

Vooralsnog krijgt de ChristenUnie weinig steun van andere partijen. Het zal niet helpen om prostitutie weer strafbaar te maken, zei onder anderen VVD-Kamerlid Ard van der Steur. "Iedereen weet dat de misstanden in de prostitutie niet anders waren toen het bordeelverbod nog van kracht was."

VVD en CDA hebben eerder gevraagd om hogere straffen voor mensenhandel. Ze willen dat minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meer haast maakt met een wetsvoorstel dat dit moet regelen.