Inez Weski benoemd tot Liberaal van het jaar

De Rotterdamse strafpleiter Inez Weski is door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het jaar 2011. Ze krijgt de prijs voor haar 'broodnodige strijd tegen het verval van de rechtsstaat', meldt de JOVD zaterdag.

JOVD-voorzitter Bram Dirkx stelt dat Weski zich sterk heeft gemaakt tegen 'al die vrijheidsbeperkingen waar wij steeds opnieuw mee worden geconfronteerd, zoals de inperking van privacy en de constante druk op de vrijheid van meningsuiting'. "We zien een overheid die steeds meer doordringt in de levens van haar burgers, politie en justitie die steeds meer bevoegdheden krijgen om informatie te verkrijgen en op te slaan en een rechtsstaat die stukje bij beetje wordt uitgehold. Weski verzet zich hier terecht tegen."

Vrijheid is volgens Dirkx een groot goed. "Het is daarom van belang dat er mensen zijn zoals Inez Weski die zich inzetten voor het behoud van de liberale verworvenheden waar we zo voor gestreden hebben. We moeten ervoor blijven waken dat deze niet verloren gaan."

Weski liet volgens de JOVD in een reactie weten de prijs als een 'zeer gewaardeerde ondersteuning' te zien van haar 'deelname aan het helaas vaak ijl klinkende koor van weerwoorden tegen de steeds dieper zinkende knechting van de mens'.

De JOVD kent jaarlijks tijdens de nieuwjaarsborrel de prijs voor liberaal van het jaar toe aan een politicus, wetenschapper of ander maatschappelijk betrokken persoon of organisatie voor zijn of haar inzet voor het verspreiden van liberale waarden en ideeën. Hans Teeuwen ontving de prijs ook al eens.