Bondspresident in het nauw geeft interview

De in opspraak geraakte Duitse bondspresident Christian Wulff geeft woensdag een interview aan enkele televisiejournalisten. Nog daarvoor komt hij met een schriftelijke verklaring. Duitse media verwachten niet dat de christendemocraat Wulff, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel, terugtreedt.

Het interview wordt woensdagmiddag opgenomen en wordt om 20.15 uur tegelijkertijd uitgezonden op de twee landelijke publieke zenders ARD en ZDF. Daarvoor is het interview al te zien op internet. In het interview wordt niet geknipt.

De druk op Wulff om zich publiekelijk uit te spreken was de afgelopen dagen ontstaan nadat was gebleken dat hij heeft geprobeerd de publicatie van hem onwelgevallige artikelen tegen te houden. Zowel bij de Duitse oppositie als onder de regeringscoalitie van christendemocraten en liberalen groeide de kritiek op de president, die de persvrijheid hiermee schade zou toebrengen.

De artikelen waarvan Wulff de publicatie probeerde te verhinderen hadden betrekking op een omstreden privélening. Als minister-president van Nedersaksen had hij de lening op gunstige voorwaarden weten af te sluiten bij de vrouw van een bevriende zakenman. Wulff sprak voor kerst voor het laatst over deze kwestie.


Bondspresident in het nauw geeft interview (Foto: Novum)