Aantal overzeese Nederlanders hoger dan gedacht

In Caribisch Nederland wonen meer mensen dan gedacht. Met ruim 21.000 inwoners wonen er 2700 meer mensen dan was aangenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De bevolking van Bonaire bestaat uit 15.700 mensen, die van Sint Eustatius 3600 en op Saba wonen 1800 mensen. Sinds 10 oktober 2010 zijn Saba, Sint Eustatius en Bonaire Nederlandse gemeenten met een aparte status.

De meeste bewoners van Caribisch Nederland zijn op een van de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen geboren, maar van een op de tien inwoners stond de wieg in Nederland. Verder komen veel inwoners van het vasteland van Zuid- of Midden-Amerika. Sint Eustatius en Saba herbergen daarnaast veel mensen uit de Verenigde Staten en Canada.

De eilanden tellen vergeleken met Nederland relatief meer 25- tot 55-jarigen en minder 60-plussers. Saba heeft een jongere bevolking dan Bonaire en Sint Eustatius, volgens het CBS omdat op dat eiland academisch onderwijs wordt gegeven.

Bonaire is ongeveer twee keer zo groot als Texel en telt tien procent meer inwoners. Sint Eustatius en Saba zijn samen net zo groot als Vlieland en hebben vier keer zo veel inwoners. De laatste twee eilanden zijn dichterbevolkt dan Bonaire.