Mijngangen oorzaak problemen parkeergarage Heerlen

De problemen in de parkeergarage van het winkelcentrum 't Loon in Heerlen zijn waarschijnlijk het gevolg van oude mijngangen onder de grond. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd. Stutten helpt volgens constructeurs niet meer.

Dinsdag werd een deel van het winkelcentrum ontruimd vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Ongeveer tien van de vijftig winkels mogen voorlopig niet open omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Constructeurs denken dat de oorzaak niet ligt in de constructie van het gebouw. "Het is naar alle waarschijnlijkheid een geologisch probleem", legt de zegsman uit. "Onze grond is natuurlijk een gatenkaas door de oude mijngangen en de problemen worden dan ook waarschijnlijk veroorzaakt door verschuivende onderlagen."

De eerste conclusie van constructeurs is dat stutten naast de gescheurde steunpilaren niet helpt. De stutten zakken met de rest van het bouwwerk mee. Woensdag overleggen de betrokken partijen over wat er verder moet gebeuren. Als de winkels nog veel langer dicht moeten blijven, gaat de gemeente op zoek naar alternatieven voor de ondernemers.