Toch ontruiming flat Heerlen

De flat bij winkelcentrum 't Loon in Heerlen is vrijdagnacht ontruimd. Burgemeester Paul Depla heeft de noodverordening aangepast na advies van een deskundige van de Vereniging van Eigenaren (VVE). De bewoners van achttien appartementen zijn ondergebracht in een hotel, meldt de gemeente.

Tot nu toe werd steeds verondersteld dat de flat en het winkelcentrum los van elkaar stonden. Een spontane verzakking zou daarom geen effect hebben op de woontoren. Volgens de deskundige is die scheiding echter niet gegarandeerd.

De druk op de pilaren is toegenomen, waardoor de kans op verzakking steeds groter wordt. Omdat de veiligheid voorop staat, is besloten de huizen te ontruimen. Winkeliers mogen voorlopig nog niet naar hun winkel om hun spullen weg te halen. Er is eerst nader onderzoek nodig.

De gemeente liet vrijdagavond weten dat het deel van het winkelcentrum dat op instorten staat wordt gesloopt. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In het deel dat wordt afgebroken staan tien winkels.