Onderzoek gevolgen instorten deel 't Loon

De gemeente Heerlen verwacht aan het eind van zaterdagmiddag meer duidelijkheid te hebben over de vraag of instorting van een deel van winkelcentrum 't Loon invloed heeft op andere delen van het complex. Als hier meer over bekend is, mogen ondernemers en bewoners mogelijk spullen ophalen, meldt de gemeente.

Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Die zijn ontstaan doordat de grond waarop het complex staat instabiel is.

Donderdagavond werd het circa vijftig winkels tellende winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar van een deel van het centrum toenam. De gemeente liet vrijdagavond weten dat het deel van het winkelcentrum dat op instorten staat, wordt gesloopt. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In het deel dat wordt afgebroken staan tien winkels.

Vrijdagnacht werd besloten de flat bij het winkelcentrum te ontruimen. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel. Tot nu toe werd steeds verondersteld dat de flat en het winkelcentrum los van elkaar stonden. Een spontane verzakking zou daarom geen effect hebben op de woontoren.

Volgens een deskundige van de Vereniging van Eigenaren is die scheiding echter niet gegarandeerd. Het hele complex is verdeeld in vier compartimenten, maar mogelijk kunnen veranderingen die in de loop der jaren zijn aangebracht hier verandering in hebben gebracht.

In totaal achttien appartementen van de twaalf verdiepingen tellende flat waren nog bewoond. De gemeente verwacht niet dat de woningen door de instorting onbewoonbaar worden, maar de bewoners mogen voorlopig niet terug naar huis voordat er meer zekerheid is over de situatie. Veel van de bewoners zijn ouderen, een aantal is hoogbejaard.

Gebouwen in de omgeving van het winkelcentrum zouden overigens geen risico lopen, omdat er geen enkele verbinding is.