Verzakt winkelcentrum Heerlen mogelijk gesloopt

De gemeente Heerlen overweegt om winkelcentrum 't Loon gecontroleerd te laten instorten. De kans dat de verzakkingen van het complex spontaan stoppen wordt namelijk steeds kleiner, liet de gemeente vrijdag weten.

Donderdagavond werd het winkelcentrum in zijn geheel gesloten, omdat de ondergrond instabiel bleef en daarmee het instortingsgevaar toenam. Eerder deze week werd een deel van het complex gesloten vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Voor het hele complex is een noodverordening van kracht, die inhoudt dat het gebied tussen de Homerusstraat, de Apollolaan, de Antwerpseweg en de Looierstraat (deels) verboden terrein is.

De gemeente houdt rekening met drie scenario's. Het eerste is dat de grond uit zichzelf stabiliseert, al wordt de kans hierop met de dag kleiner geacht. Het tweede scenario is dat wordt afgewacht wat er verder gebeurt, waarbij het centrum mogelijk uit zichzelf instort. De vrees is echter dat winkelend publiek in de buurt hierdoor in paniek raakt. De derde mogelijkheid is om het pand gecontroleerd te laten instorten.