'Software scant miljoenen telefoons'

Ruim 140 miljoen mobiele telefoons zijn uitgerust met software die alle toetsaanslagen en binnenkomende sms'jes registreert. Het gaat om een programmaatje van het Amerikaanse bedrijf Carrier IQ.

Carrier IQ staat standaard op Android-, BlackBerry- en Nokia-toestellen, meldde de website Webwereld woensdag. De fabrikanten van de toestellen installeren het om te kunnen bekijken hoe de telefoons worden gebruikt. De softwareontwikkelaar Trevor Eckhart kwam achter het bestaan van Carrier IQ. In een persbericht stelde het bedrijf geen toetsaanslagen te registreren, maar Eckhart laat in een video op internet zien dat aanslagen worden geregistreerd, ook bijvoorbeeld wanneer er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde internetverbinding.

Het bedrijf dreigde in eerste instantie met een rechtszaak tegen Eckhart, maar kwam daar later op terug. Het bedrijf meldt op de website niet alleen diensten te verlenen aan de fabrikanten, maar ook aan belbedrijven. Zo zou Vodafone Portugal een contract hebben met Carrier IQ. Of er Nederlandse telecomaanbieders zijn die een overeenkomst hebben met het Amerikaanse bedrijf, is niet bekend.