Moreno Ocampo naar Libië voor overleg met NTC

Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag Luis Moreno Ocampo vertrekt volgende week naar Libië voor overleg met de Libische interim-regering, de Nationale Overgangsraad (NTC), over de berechting van Seif al-Islam Gadhafi. Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt. Seif, die wordt gezocht door het ICC, werd zaterdag opgepakt in het zuiden van Libië.

Moreno Ocampo zei dat hoewel regeringen het recht hebben om hun eigen burgers te berechten, hij zich zorgen maakt of Seif wel een eerlijk proces krijgt als hij in Libië wordt berecht. Hij is van mening dat Seif door het ICC moet worden berecht. "Het goede nieuws is dat Seif al-Islam is opgepakt, dat hij in leven is en dat hij nu berecht wordt", zei de aanklager in een interview. "Waar en hoe, dat moeten we bespreken."

Het ICC heeft Seif en Gadhafi's inlichtingenchef, Abdullah al-Senoussi, aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Zij worden ervan beschuldigd aangezet te hebben tot de moord op betogers toen de opstand in Libië, die half februari begon, uitmondde in een burgeroorlog.

Amnesty International heeft de Libische regering opgeroepen Seif al-Islam zo snel mogelijk over te dragen aan het ICC. "Het ICC heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en dat is het juiste om te doen. Hij moet zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen", aldus Marek Marczynski. "Het is van belang voor de slachtoffers. Wat zij moeten zien is dat er ware gerechtigheid plaatsvindt. Ze moeten de waarheid weten over wat er is gebeurd."


Moreno Ocampo naar Libië voor overleg met NTC (Foto: Novum)