'Ziekenhuis Deventer weigerde GGZ-patiënt'
Een ziekenhuis in Deventer heeft tot tien keer toe een psychiatrische patiënt geweigerd op te nemen. Artsen vonden dat niet nodig ondanks dat de 37-jarige man al wekenlang zwaargewond in een isoleercel zat. De man overleed even later aan zijn verwondingen.
Dat staat in een intern rapport dat het EO-programma De Vijfde Dag in handen heeft, schrijft de Volkskrant. De man was in 2009 een isoleercel beland na een zelfmoordpoging. Tijdens zijn verblijf bij GGZ werd hij meerdere keren naar het ziekenhuis gebracht omdat hij zich bleef verwonden. Het Deventer Ziekenhuis weigerde hem echter op te nemen omdat ze geen zin hadden in een lastige, onberekenbare patiënt.
Toen de man er uiteindelijk zo slecht aan toe was, en zelfs in coma belandde, werd hij wel opgenomen op de intensive care. Het was echter al te laat. Hij overleed uiteindelijk aan ernstig hersenletsel. Ook had hij acht gebroken ribben, een schedelbreuk en bloed tussen zijn longen. Het ziekenhuis zou de familie vervolgens ruim 22 duizend euro zwijggeld hebben gegeven.
Hoogleraar psychiatrie Michiel Hengeveld vindt het onbegrijpelijk om een man die er zo aan toe is, terug te sturen naar de isoleercel. "Dat hij zelf dood wilde, is nog geen reden hem niet te behandelen", reageert hij in de krant. Volgens hem zijn er grote fouten gemaakt door het ziekenhuis.