Orang-oetan geboren in Apenheul

Orang-oetan Josje is dinsdag in Apenheul voor het eerst bevallen. De baby is aan de kleine kant, maar het aapje is gezond. De nieuwe aanwinst heeft nog geen naam, omdat het geslacht nog niet bekend is. Bezoekers kunnen de nieuwe telg voorlopig niet zien, want de geboorte vond plaats op de eerste dag van de wintersluiting van het dierenpark.

Het dierenpark wacht in spanning af hoe Josje het moederschap oppakt. Ze heeft het moederschap af kunnen kijken bij andere orang-oetans, maar toonde weinig interesse.

De 19-jarige Josje werd eerst gekoppeld aan de hoogbejaarde Karl, maar de 51-jarige orang-oetan zorgde niet voor een zwangerschap. Het dierenpark had daarom plannen voor een verhuizing van Josje naar een ander dierenpark, maar toen bleek ze zwanger te zijn. De vader van de kleine blijkt de 10-jarige Amos.

Het verbaast de dierenverzorgers niet dat Josje op de eerste dag van de wintersluiting van Apenheul een baby krijgt. De orang-oetan staat volgens het dierenpark bekend om haar eigenzinnige gedrag.


Orang-oetan geboren in Apenheul (Foto: Novum)