St. Paul's dicht vanwege Occupy-protest

De St. Paul's kathedraal in Londen heeft vrijdagmiddag zijn deuren voor het publiek gesloten vanwege de actievoerders die in het kader van het Occupy Wall Street-protest hun kamp bij de kathedraal hebben opgeslagen. Greame Knowles, de dean van de St. Paul's, zei deze beslissing 'met pijn in het hart' te hebben genomen.

Knowles verzocht de demonstranten dringend te vertrekken nu ze hun boodschap hebben kunnen uitdragen. "Ik vraag de betogers de ernst van de problemen waarvoor we staan onder ogen te zien en de omgeving van het gebouw te verlaten, zodat het zo snel mogelijk kan worden heropend." De dean zei de veiligheid van de bezoekers aan de St. Paul's niet meer te kunnen garanderen. Er zijn door het kampement voor de deur van het kerkgebouw gezondheidsrisico's ontstaan en ook zijn er zorgen over de brandveiligheid. Er houden zich op de drukste uren rond de vijfhonderd actievoerders in het kamp op. Maandag nog zei Knowles dat de actievoerders konden blijven, mits ze ervoor zouden zorgen dat toeristen de kathedraal ongehinderd konden blijven bezoeken en dat ook de diensten zonder enige hapering konden plaatsvinden.

De politie van de Britse hoofdstad wilde de betogers zondag van het terrein bij de St. Paul's verwijderen. Een aan de St. Paul's verbonden priester, Giles Fraser, zei toen echter dat de actievoerders welkom waren en verzocht de politie zich te verwijderen.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.


St. Paul's dicht vanwege Occupy-protest (Foto: Novum)