Atoomagentschap ziet toe op zuivering Fukushima

Waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zijn in het Japanse Fukushima aangekomen om toe te zien op de zuivering van het door een kernramp radioactief geraakte gebied. Het twaalfkoppige IAEA-team onderzoekt de vorderingen van het schoonmaakwerk op boerderijen, scholen en overheidskantoren in de getroffen noordoostelijke regio Fukushima. Het is de tweede inspectiemissie van het Atoomagentschap sinds de nucleaire ramp van 11 maart jongstleden.

De kernramp in Fukushima, veroorzaakt door een hevige aardbeving en een daaropvolgende tsunami, was de ernstigste sinds die in Tsjernobyl. Bijna twintigduizend mensen kwamen om. De Japanse overheid zegt de verwoeste kerncentrale inmiddels weer meester te zijn, maar tienduizenden evacuees kunnen niet naar hun woningen terugkeren zolang het besmette gebied niet van radioactiviteit is gezuiverd. Volgens de Japanse krant Asahi wil de regering het saneringswerk in maart 2014 voltooien.

Hoewel geen van de inwoners van Fukushima de vrijgekomen radioactiviteit tot op heden fataal is geworden, maken velen van hen zich zorgen om hun gezondheid. Plaatselijke artsen zijn een grootscheeps onderzoek begonnen naar schildklierafwijkingen bij kinderen uit het gebied.