'Taalgebruik Wilders verdient geen prijs'

Het taalgebruik van gedoogpartner Geert Wilders (PVV) verdient niet de 'schoonheidsprijs'. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) woensdag na afloop van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen. "Als het was bedoeld als humor heeft hij de plank misgeslagen", zei de minister.

Wilders haalde tijdens zijn inbreng hard uit naar de 'corrupte Grieken' en had voor verschillende Kamerleden een sneer. Zo zei hij dat het in opspraak geraakte Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) tijdens een debat over Griekenland afwezig was, omdat ze ergens 'belangen lag te verstrengelen'.

Na een vraag van Alexander Pechtold (D66) antwoordde Wilders dat hij diens 'diarree' zou beantwoorden. Na het eind van het betoog van Wilders eiste SP-fractieleider Emile Roemer een reactie van premier Mark Rutte (VVD) op al deze aantijgingen. "Gedoogt het kabinet de PVV nog wel", zo wilde hij weten.

Rutte zei na afloop dat hij Roemer niet schriftelijk zal antwoorden. Tijdens het debat donderdag zal hij wel ingaan op de kwestie. Inhoudelijk wilde de premier daar niet op vooruitlopen. Verhagen zei dat hij niet gaat over de uitlatingen van de PVV, die niet voor niets een gedoogpartij is. Over een aantal punten verschillen de PVV en het CDA principieel van mening, aldus de vicepremier.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei na afloop van het debat dat hij het 'respect' miste bij Wilders. Hij heeft het betoog met 'plaatsvervangende schaamte' aangehoord. "Er zijn ook fatsoensgrenzen." Job Cohen (PvdA) reageerde laconiek. "De toon van de PVV kennen we. Ik word er niet blij van."

Wilders zei tijdens het debat al dat hij niet van plan is zijn toon te matigen.