'De Jager zweeg om onrust te voorkomen'

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft gezwegen over de 35 miljard euro aan extra garantiestellingen voor Griekenland omdat hij geen onrust wilde hebben op de financiële markten. Dat staat volgens Wouter Koolmees (D66) in een vertrouwelijke brief aan de Tweede Kamer, waarin hij maandag inzage heeft gekregen.

Koolmees heeft daarvoor alle begrip, zei hij op BNR, maar hij had het wel graag eerder gehoord van De Jager, die vorige week ook al een brief schreef aan de Tweede Kamer over de exacte omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De bewindsman had daar ook best wel een vertrouwelijke bijlage bij kunnen doen om de Kamer goed te informeren, stelt de D66'er.

NRC Handelsblad schreef vrijdag dat boven op de 109 miljard euro publieke steun nog eens 35 miljard euro extra nodig is voor garantiestellingen. Het gaat volgens De Jager om een garantiestelling van 'slechts enkele dagen' voor het geval dat de ECB Griekse schuldpapieren niet langer als onderpand voor ECB-leningen kan aanvaarden.

In de vertrouwelijke brief worden geen bedragen genoemd die met de garantiestelling zijn gemoeid. Ook in een openbare brief gaat De Jager daar niet op in. De bewindsman zegt wel dat hij de extra steun al heeft genoemd tijdens het debat op 21 juli, zonder in te gaan op de details.

Koolmees noemt het hele proces 'zeer amateuristisch'. Vorige week bleek namelijk dat premier Mark Rutte (VVD) zich had vergist over het precieze bedrag dat Nederland bijdraagt aan de Grieken. "Dat zorgt voor wantrouwen, voor discussie en gedonderjaag", zegt Koolmees. "Dat is niet goed voor de financiële markten."

Kamerlid Ewout Irrgang van de SP liet maandag weten dat hij niet tevreden is met de brief van De Jager. "Is onduidelijk of er 35 miljard extra is toegezegd door Rutte. Geblunder van 85 miljard? Alle reden voor een snel Kamerdebat", twitterde hij maandagochtend.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie spreekt op Twitter van 'ongehoord slordige communicatie' van het kabinet. "Lijkt een beetje op Grieks boekhouden", doet ook fractieleider van D66 Alexander Pechtold een duit in het zakje.

Het debat vindt waarschijnlijk over twee weken plaats. Voor dat debat krijgt de Kamer eerst een technische briefing van ambtenaren van het Ministerie van Financiën over het steunpakket voor Griekenland.