Rutte: geen macht afstaan om stabiele euro

Nederland draagt geen soevereiniteit over aan Brussel zodat Europa invloed kan uitoefenen op het begrotingsbeleid. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de financiële hulp aan Griekenland.

Het kabinet zou overwegen om meer financiële bevoegdheden af te staan aan Europa, schreef De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen. Nederland zou zich sterk willen maken voor het oprichten van een Europese instelling die landen onder curatele stelt als ze zich niet aan de Europese begrotingsregels houden. Dat zou nodig zijn om een fundamentele oplossing te vinden voor de schuldencrisis.

"We moeten niet meteen over structuren praten", zei Rutte. De discussie zou moeten gaan over 'sancties' voor EU-landen die hun huishoudboekje niet op orde hebben. Er is verder geen sprake van dat soevereiniteit wordt overgedragen aan Brussel, zei de premier, want Nederland houdt zich aan de regels. De sancties gelden alleen aan de landen die de regels overtreden, aldus Rutte.

In de Tweede Kamer is om 12.00 uur het debat begonnen aan het steunpakket voor Griekenland. De oppositiepartijen willen opheldering over de vermeende rekenfout die Rutte heeft gemaakt over de precieze omvang van de miljarden die naar Griekenland gaat.

Het bedrag dat de premier noemde was aanvankelijk vijftig miljard lager dan wat zijn Europese collega's verkondigden. Rutte kondigde vrijdag aan dat hij zijn excuses zal aankondigen over de ontstane verwarring. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, aangezien de PVV tegen steun aan Griekenland is.


Rutte: geen macht afstaan om stabiele euro (Foto: Novum)