Gevolgen hulp Griekenland nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk welk risico Nederland draagt voor het steunpakket aan Griekenland. Dat zei een topambtenaar van het ministerie van Financiën woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.

Er zijn nog een 'heleboel dingen onzeker', zei thesaurier-generaal Hans Vijlbrief. Hij kon nog geen bedrag noemen dat Nederland kwijt is aan de hulp voor Griekenland. Reden is dat de gemaakte afspraken nu nog worden uitgewerkt. "Dat is allemaal onzeker. Ik kan er niets over zeggen."

De gevolgen voor de begroting zijn daarom ook nog onbekend. Tijdens Prinsjesdag wordt waarschijnlijk wel meer bekend.

Het is eveneens nog onduidelijk in hoeverre Griekenland geholpen is met de deal, zei Vijlbrief. De maatregelen zijn namelijk nog niet doorgerekend door het Internationaal Monetair Fonds. De verwachting is echter dat de zogenoemde schuldhoudbaarheid zal verbeteren. "Ik weet niet hoeveel", zei de thesaurier-generaal. Het woord 'aanzienlijk' durfde hij niet te noemen.

De Tweede Kamer wordt woensdag bijgepraat door de ambtenaren over de deal die is gesloten over financiële hulp aan Griekenland. Daar was de laatste weken veel over te doen, omdat premier Mark Rutte (VVD) een ander bedrag noemde dan zijn collega's.

Dat gebeurde volgens Vijlbrief omdat Rutte sterk 'gefocust' was op de periode tot 2014, terwijl zijn collega's verder keken tot 2019. Het verschil bedroeg echter vijftig miljard.

De premier zei na afloop van de top dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.