'Griekenland moet eigenlijk uit de euro'

Griekenland zou eigenlijk uit de euro moeten om haar economie weer uit het dal te laten komen. Dit zei econoom en oud-bankier Jaap van Duijn vrijdag in Nieuwsuur. Volgens hem is het deze week gepresenteerde noodplan voor zwakke eurolanden maar een tijdelijke oplossing.

Van Duijn: "De rekening is doorgeschoven naar 2013. In dat jaar loopt dat tijdelijke noodfonds af, en komt er een permanent noodfonds, waarbij andere voorwaarden gaan gelden." De kans is volgens de oud-bankier groot dat de Nederlandse belastingbetaler, die nu voor 50 miljard euro garant staat in het noodfonds, over een paar jaar weer extra moet gaan bijlappen om zwakke eurolanden te redden.

De econoom verwacht dat Nederland miljarden euro's op de garanties kan afboeken, en dat dit bij de Nederlandse staatsschuld terecht komt. CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager zei echter dat elke euro terugkomt dat nu extra aan de Grieken wordt geleend.

Over de euro maakt Van Duijn zich niet al teveel zorgen: "De euro is opzich een heel stabiele munt. Er is geen probleem met de euro, maar met een paar eurolanden. Met de euro gaat het best redelijk, het is eigenlijk een voortzetting van de D-mark."

De econoom ziet vooral heil in de 'IJslandse oplossing' voor zwakke eurolanden: "De echte koninklijke oplossing is uiteindelijk het zo snel mogelijk afwaarderen van die schulden en dat tegelijkertijd Griekenland de euro verlaat. De euro is namelijk een blok aan het been van Griekenland, belemmert het herstel, het land is niet concurrerend en heeft een veel te dure munt." Van Duijn acht de kans groot dat uiteindelijk ook weer over de Griekse drachme gesproken zal worden.


'Griekenland moet eigenlijk uit de euro'