Rutte biedt excuses aan

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn excuses aangeboden voor de verwarring die hij heeft geschapen over het steunpakket voor Griekenland. "Er is verwarring ontstaan en het is mijn taak als premier om dat te voorkomen. Daarvoor bied ik mijn excuses aan", zei Rutte vrijdag na de ministerraad.

"Dit is wel een fout", zei Rutte op vragen van de pers. Rutte zei duidelijk te willen communiceren, mede omdat het kabinet steun nodig heeft van de oppositie. Dat is omdat de gedoogpartij PVV radicaal tegen iedere steun aan Griekenland is.

Rutte zei verder dat hij het oneens is met de kritiek dat hij de afgelopen tijd geen leiderschap heeft getoond rondom de crisis op de beurzen. Volgens Rutte was er geen reden voor, omdat Nederland er goed voorstaat. "Er zouden alleen maar onnodige speculaties zijn ontstaan als ik ineens het kabinet bijeen had geroepen", zei Rutte.

Rutte vindt het juist van leiderschap getuigen dat hij zich niet heeft laten zien. "Het is ook leiderschap om de ijdelheid even onder controle te houden." Rutte zei achter de schermen veel telefonisch overleg over de economische stand van zaken te hebben gevoerd. "Vakantie is in mijn baan een relatief begrip."


Rutte biedt excuses aan (Foto: Novum)