Scholen vrezen uitpuilende klassen

Veel scholen, ouder- en onderwijsorganisaties maken zich zorgen om de steeds vollere klassen in het basisonderwijs. Door de bezuinigingen moeten steeds meer leraren hun biezen pakken, waardoor de klassen steeds drukker en onrustiger worden.

In heel Nederland leidt het schrappen van personeel tot gemiddeld drie extra kinderen per klas, schrijft het AD maandag. De PO-Raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, gaat ervan uit dat het aantal leerlingen in een klas dit schooljaar stijgt van 24 naar 27.

Veel onderwijsorganisaties en scholen vrezen dat de bezuinigingen grote gevolgen hebben. Vooral omdat scholen in het speciale onderwijs hun deuren moeten sluiten en scholen nu ook leerlingen moeten opvangen die extra zorg nodig hebben.

"Er moet veel meer geld voor nascholing en extra onderwijsassistenten komen", zo vindt basisschooldirecteur Peter van Bergen. "Als hierin niet geïnvesteerd wordt is er een reële kans dat scholen vastlopen en ze kinderen die extra zorg nodig hebben eigenlijk nier meer kunnen opvangen."