Ierland bekijkt rookverbod in auto

De Ierse overheid denkt na over het verbieden van roken in auto's. Daarmee zou het het eerste land in de wereld zijn dat dergelijke maatregelen invoert.

Er worden twee opties overwogen die in elkaars verlengde liggen. Als eerste onderzoekt het Ierse ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid om roken in auto's met kinderen onder de 16 jaar aan banden te leggen. Mocht dat tot onoverkomelijke problemen leiden dan wil men roken in auto's helemaal verbieden.

De meningen over deze maatregelen zijn verdeeld. Zo denk de woordvoerder van de Ierse wegenwacht, Conor Faughnan dat veel automobilisten zo'n verbod zullen opvatten als een grove schending van de privacy. Auto's zijn vaak eigendom van de bestuurder en de overheid mengt zich met deze maatregel direct in het privédomein van automobilisten. "Straks mogen we ook niet meer roken in onze huizen of wordt roken helemaal verboden", aldus Faughnan. Het Ierse kankerfonds is, bij monde van Norma Cronin, juist zeer blij met deze maatregelen. Zei zegt: "Ouders kunnen kiezen of ze in een bepaalde ruimte een sigaret opsteken. Kinderen kunnen dat niet en kunnen niet weg uit een met rook gevulde auto als ze dat zouden willen."

Ierland is pionier op het gebied van rookverboden. Zo was het land in 2004 het eerste land in Europa dat een rookverbod instelde in horecagelegenheden. Sindsdien is daar ook een rookverbod in bedrijfswagens en taxi's bijgekomen. En nu staat de volgende maatregel voor de deur.