FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 juli 2011

'Stekelenburg vrijdag in Rome voor keuring'

Het wordt steeds aannemelijker dat Ajax-doelman Maarten Stekelenburg vertrekt naar het Italiaans AS Roma. Volgens Il Corriere Dello Sport is de sluitpost vrijdag in Italië om medisch gekeurd te worden.

Als de berichtgeving van de Italiaanse krant klopt dan zou dit betekenen dat de Amsterdammers het eens zijn geworden met AS Roma over de transfersom van ongeveer zeven miljoen euro. Als Stekelenburg de medische keuring doorstaat zal hij naar alle waarschijnlijkheid dezelfde dag nog worden gepresenteerd.

Stekelenburg en AS Roma waren persoonlijk al akkoord over een transfer. Als er ook door Ajax groen licht wordt gegeven tekent de doelman een contract voor vier jaar, met een jaarsalaris van ongeveer anderhalf miljoen euro.

De FOK! Voetbalmanager 2011-2012 is er

De FOK! Voetbalmanager is terug. Na een spannend vorig voetbalseizoen staan de clubs nu aan de vooravond van wat weer een fraai seizoen beloofd te worden. FOK! is er bij met de Voetbalmanager 2011/2012, waar jij kunt laten zien dat je het managen van een team beter kunt dan de coaches van de Eredivisie-teams.

Het spelconcept is hetzelfde als vorig jaar: je stelt een team samen van elf spelers, die punten halen voor uitslagen uit de werkelijkheid in de Eredivisie. Eén ronde in de FOK! Voetbalmanager staat gelijk aan twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Voor dit seizoen hebben we enkele instellingen aangepast waardoor het net wat lastiger moet worden om een goed team samen te stellen, maar ook aantrekkelijker om goede verdedigers te kiezen. Hierdoor hopen we het spel voor jou weer wat uitdagender te maken.

Vanaf vrijdag 5 augustus 2011 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2011/2012 van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, daar kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Dit seizoen hebben we de transferkosten naar 8% verhoogd (was 5%). Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 5 augustus 2011 om 17:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Ook dit jaar zijn er voor de beste managers weer toffe prijzen te winnen. Deze zullen in een later stadium in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Let op! De eerste ronde begint dus op vrijdag 5 augustus om 17:59 uur, diezelfde avond wordt de eerste wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Na die tijd kun je geen team meer opslaan totdat de eerste ronde voorbij is. De manager zal weer opengaan voor Speelronde 3/4 in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus om 0:00 uur. Aanmelden kan altijd, zolang de Voetbalmanager duurt.

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de nieuwe Voetbalmanager 2011/2012 van FOK!

Mochten er nog spelersnamen niet goed zijn, of heb je transfernieuws voor ons, dan kun je ons zo bereiken:
via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail fokmanagers[at]fok.nl (zonder uitroepteken), of via een bericht in het speciale Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Anesthesioloog Maasstad Ziekenhuis stapt op

Anesthesioloog in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Jan Klein is opgestapt. Klein, die tevens hoogleraar veiligheid in de zorg is bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, schrijft op zijn weblog dat de directie van het Maasstad Ziekenhuis niet is ingegaan op zijn aanbod het ziekenhuis te helpen met zijn kennis.

De hoogleraar werkte sinds anderhalf jaar twee dagen per week als anesthesioloog bij het Rotterdamse ziekenhuis. Klein heeft vrijdag besloten te stoppen omdat hij 'in een onmogelijke spagaat' terechtgekomen was. "In de huidige crisis was er een situatie ontstaan waarbij ik niet anders kon en wilde dan mijn kennis uit de praktijk en de wetenschap in te brengen om mee te helpen aan de oplossing. Ondanks herhaald aandringen is niet op mijn aanbod ingegaan", aldus de professor.

Klein zei donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur dat de spagaat bestond uit de vaststelling van de Inspectie voor de Gezondheidzorg dat het ziekenhuis onveilig was, terwijl hij ondertussen hoogleraar veiligheid in de zorg is. "Dat past niet."

Het verhogen van veiligheid in ziekenhuizen is een complexe zaak die verder reikt dan handen wassen, stelt de hoogleraar. Hij gaat daarbij in op bevindingen van twee collega's, die vorige week stelden dat de veiligheid van de zorgverlening niet als wetenschap wordt gezien en er onvoldoende middelen voor onderzoek beschikbaar worden gesteld. Klein stelt dat er nog een wereld te winnen valt voor het verhogen van de patiëntveiligheid. "Graag wil ik daar mijn bijdrage aan blijven leveren als wetenschapper."

Het Maasstad Ziekenhuis kampt al maanden met een uitbraak van de klebsiellabacterie die het enzym Oxa-48 aanmaakt. Dat enzym zorgt ervoor dat de bacterie ongevoelig is voor vrijwel alle antibiotica. Eerder gaf algemeen directeur van het ziekenhuis Paul Smits toe dat het ziekenhuis niet goed heeft gehandeld omdat de hygiëneregels niet goed werden toegepast.

Vorige week meldde het ziekenhuis dat de uitbraak van de bacterie onder controle is. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen meer vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen, aldus het ziekenhuis dinsdag. Klein zei donderdagavond dat het ziekenhuis net zo veilig is als elk ander ziekenhuis in Nederland.

NRC Handelsblad meldt donderdag overigens dat de uitbraak van de multiresistente bacterie in het ziekenhuis al in maart bekend werd. Een medisch microbioloog van een huisartsenlaboratorium in Etten-Leur stelde op 14 maart vast dat een man, die enkele maanden daarvoor op de intensive care van het ziekenhuis had gelegen, de klebsiellabacterie onder de leden had. De microbioloog lichtte meteen een collega bij het Maasstad Ziekenhuis in over de vondst. Op 8 april volgde een soortgelijke waarschuwing van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Eind mei werd bekend dat het ziekenhuis kampte met een uitbraak van de moeilijk te bestrijden bacterie. Smits stelt donderdag in de krant niet op de hoogte te zijn geweest van de waarschuwingen in maart en april. Medisch microbiologen zouden tegen hem hebben gezegd pas veel later van de specifieke gevallen te hebben gehoord. Eind mei lichtten ze hem in.

[EL] Uitslagen derde voorronde (28/07/2011)

Behalve AZ en ADO Den Haag kwamen er nog meer clubs in actie tijdens de derde voorronde van de Europa League. Hieronder een overzicht van alle gespeelde wedstrijden. Volgende week donderdag volgen de returns van deze duels.

Uitslagen derde voorronde Europa League

Thuis Uit Uitslag
AEK Larnaca (Cyp)
Van Dijk 1x
De Cler 1x

Mlada Boleslav (Tsj)
3-0
Slask Wroclaw (Pol)
Lokomotiv Sofia (Bul)
0-0
Alaniya Vladikavkaz (Rus) FK Aktobe (Kaz) 1-1
FK Ventspils (Let) Rode Ster Belgrado (Ser) 1-2
Karpaty (Oek) St. Patrick's Athletic (Ier) 2-0
Olimpija Ljubljana (Slo) Austria Wien (Oos) 1-1
Sparta Praag (Tsj) FK Sarajevo (Bos) 5-0
Olimpi Rustavi (Geo) Stade Rennes FC (Fra) 2-5
Vorskla Poltava (Oek) Sligo Rovers (Ier) 0-0
Anorthosis Famagusta (Cyp) FK Rabotnicki (Mac) 0-2
Valerenga IF (Noo) PAOK Saloniki (Gri) 0-2
Aalesunds FK (Noo) Elfsborg (Zwe) 4-0
RNK Split (Kro) Fulham (Eng) 0-0
Bursaspor (Tur) Gomel (WRu) 2-1
AC Omonia (Cyp) ADO Den Haag (Ned) 3-0
Young Boys (Zwi) Westerlo (Bel) 3-1
Hapoel Tel Aviv (Isr) FC Vaduz (Lie) 4-0
Levski Sofia (Bul)
Ars 1x
Spartak Trnava (Slw) 2-1
AZ Alkmaar (Ned) Jablonec (Tsj) 2-0
FC Differdange 03 (Lux) Olympiakos Volos (Gri) 0-3
Dinamo Boekarest (Roe) NK Varteks (Kro) 2-2
Gaziantepspor (Tur) Legia Warschau (Pol) 0-1
Club Brugge (Bel)
Donk 1x
FK Karabakh (Aze) 4-1
FSV Mainz 05 (Dui) Gaz Metan Medias (Roe) 1-1
´eljeznicar (Bos) Maccabi Tel Aviv (Isr) 0-2
US Palermo (Ita) FC Thun (Zwi) 2-2
Stoke City (Eng) Hajduk Split (Kro) 1-0
Nacional Madeira (Por) BK Hacken (Zwe) 3-0
Atletico Madrid (Spa) Stromsgodset IF (Noo) 2-1
FC Midtjylland (Den) Vitoria Guimaraes (Por) 2-0
Paks (Hon) Hearts (Sch) 1-1
SV Ried (Oos) Brøndby (Den) 2-0
KR Reykjavik (Ijs) Dinamo Tbilisi (Geo) 1-4

Jezus fotosessie zorgt voor controverse

Een foto met daarop Ricky Gervais die een doornen kroon en een microfoonstandaard over zijn schouders draagt als een kruis, is afgewezen door het Rolling Stone magazine. De foto zou op de cover verschijnen.

"De foto was gemaakt voor Rolling Stone Magazine maar ik denk dat ze hebben besloten, dat de afbeelding te heftig was voor hun smaak", zegt de regisseur cq acteur in een interview op het blog van de Huffington Post.

Gervais geeft toe dat Rolling Stone om een alternatief vroeg toen hij een omschrijving van zijn Jezus afbeelding gaf.

"Ze hadden graag gekozen voor een andere afbeelding van mij, maar aangezien ik ze die niet gaf, hebben ze gekozen voor Rihanna. Haha. Dat vind ik wel zo eerlijk. Ik blijf bij mijn keuze." aldus de komediant.

Gervais heeft via de site van Huffington Post lezers opgeroepen te kiezen tussen de Jezus foto en een afbeelding van Gervais als een clown met een pistool in zijn mond. De foto die het meest wordt gekozen zal als poster dienen voor zijn komende stand-up tour.

John Nolte, uitgever van de Big Hollywood website vroeg aan Gervais hoe hij aan het bijschrift, "Sta op voor wat je gelooft", voor zijn religieuze afbeelding was gekomen.

Nolte: "Bedoelt hij niet 'wat geloof je niet?’. Inderdaad, hij gelooft niet. Dat is, waarom ik Gervais een evangelische atheïst noem. Hij is zo'n eigenwijze ongelovige die constant zijn ongelovigheid aan je probeert op te dringen. Hij is zoals een Moonie zonder de charme, bloemen of een vliegveld."

Gervais kreeg ook al kritiek te verduren vanwege zijn nieuwe komedieserie Afterlife. In de serie draait het om een ongelovige man die na zijn dood God ontmoet. Servais omschrijft zijn rol van almachtige als "een bijdehante arrogante klootzak" (zijn woorden).

"Ik kan dit niet winnen. Mijn film the Invention of Lying speelde af in een alternatieve wereld zonder God. Dat was ook een atheïstische komedie. Het lijkt dat het wel of niet bestaan van God geen invloed op mijn werk heeft, of het nou om een atheïstische komedie gaat of niet. Het is er één. Omdat ik het heb geschreven, begrepen?" aldus Gervais op zijn officiële website.

Breivik op z'n vroegst in 2012 voor rechter

Het proces tegen Anders Behring Breivik zal niet voor volgend jaar beginnen. Dat heeft de Noorse hoofdaanklager, Tor-Aksel Busch, donderdag tegen radiozender NRK gezegd.

De zaak tegen Breivik, die wordt beschuldigd van de twee aanslagen in Noorwegen vorige week, is zo veelomvattend dat de aanklacht "op zijn vroegst tegen de jaarwisseling" gereed zal zijn, zei Busch.

Breivik schoot vrijdag zeker 68 deelnemers aan een jongerenbijeenkomst van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya dood. Een bomaanslag in Oslo kostte acht mensen het leven.

Breivik op z'n vroegst in 2012 voor rechter
Breivik op z'n vroegst in 2012 voor rechter (Foto: ANP)

Verenigde Staten ontslaan bondscoach Bradley

Bob Bradley is niet langer de Amerikaanse bondscoach. De vader van 59-voudig international en voormalig Heerenveen-middenvelder Michael Bradley kreeg donderdag zijn congé. Dat meldt de Amerikaanse voetbalbond U.S. Soccer. De 53-jarige Bradley stond ruim vierenhalf jaar aan het roer bij de Stars and Stripes.

De prestaties op de laatste editie van de Gold Cup hebben Bradley niet geholpen. Team USA verloor in de groepsfase met 2-1 van Panama. Het bereikte nog wel de finale, maar werd daarin pijnlijk verslagen door Mexico (4-2).

Bradley kreeg vorig jaar nog een contractverlenging tot en met het WK van 2014 in Brazilië. De Amerikaanse bond kwam echter terug op deze beslissing. Er waren al langer geruchten dat Bradley het team niet naar een hoger plan kon tillen. De trainer was eerder actief in de Major League Soccer bij Chicago Fire, het huidige New York Red Bulls en Chivas USA.

Ben Ali bij verstek veroordeeld tot 16 jaar

Een rechtbank in Tunesië heeft voormalig dictator Zine al-Abidine Ben Ali bij verstek veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens fraude en corruptie. De veroordeling houdt verband met de aankoop van onroerend goed in een chique wijk in de hoofdstad Tunis.

Ben Ali's dochter Nesrine werd voor dezelfde vergrijpen veroordeeld tot 8 jaar celstraf. Zijn schoonzoon Sakhr al-Materi kreeg eveneens 16 jaar opgelegd.

Vrienden en artiesten nemen afscheid van Hoes

Vele tientallen vrienden, fans en artiesten hebben donderdagavond in de Telstar-platenstudio in Weert afscheid genomen van zanger en platenbaas Johnny Hoes. De 94-jarige liedjesschrijver stierf zaterdag aan de gevolgen van een hartaanval.

Onder meer bekende artiesten als Marianne Weber, de Deurzakkers, Marianne Berger, Jacques Herb en Dries Roelvink condoleerden de familie van Hoes. De Belgische zanger Eddy Wally, geveld door een herseninfarct, werd vertegenwoordigd door zijn dochter Marina.

Vrienden en artiesten nemen afscheid van Hoes
Vrienden en artiesten nemen afscheid van Hoes (Foto: ANP)

Wateroverlast door stortbuien

Stortbuien hebben donderdagavond voor wateroverlast gezorgd op verschillende plekken in Nederland. De brandweer in de regio Utrecht kreeg volgens een woordvoerder zeker 25 meldingen binnen van ondergelopen straten en kelders. Ook in Harderwijk en Ermelo had de brandweer het druk.

In de regio Utrecht zorgden stortbuien vooral rond Driebergen, Doorn, Bunnik en Maarn voor wateroverlast. De meldingen hierover kwamen vanaf het begin van de avond binnen, aldus de woordvoerder. Hoe hoog het water exact kwam te staan, weet hij niet.

'Ook Bendtner naar Sporting'

Nicklas Bendtner gaat mogelijk een transfer maken van Arsenal naar het Portugese Sporting. Dit zou slecht nieuws zijn voor Nederlander Ricky van Wolfswinkel, die FC Utrecht onlangs verruilde voor de club uit Lissabon.

Verschillende Engelse media melden dat de 23-jarige Deen zaterdag gepresenteerd wordt aan het publiek. Bendtner staat al sinds 2005 onder contract bij Arsenal, maar kan bij de ploeg van Arsène Wenger niet rekenen op veel speelminuten. Onlangs ging de club op trainingskamp in Azië, Bendtner werd hier niet voor uitgenodigd.

Naar verluidt kan de spits voor een transferbedrag van ongeveer tien miljoen euro verkassen naar Sporting dat uitkomt in de SuperLiga.

Celstraffen geëist tegen ontvoerders

Tegen drie mannen uit Monster zijn gevangenisstraffen tot 30 maanden geëist wegens ontvoering van twee jongens van 17 en 18. Het drietal zou de twee ook hebben bedreigd met een vuurwapen. Dat laat het Openbaar Ministerie in Den Haag weten.

De 22-jarige verdachte en twee 20-jarige verdachten hadden al langer ruzie met een van de twee slachtoffers. Op 7 februari dwongen ze de jongen en een vriend van hem om in een auto te stappen. Ze moesten hun mobiele telefoon afgeven en werden naar een afgelegen duingebied gereden.

Daar moest het 18-jarige slachtoffer een bos inlopen, waar een kuil van 1 bij 2 meter gegraven was. Daar moest hij voor knielen, waarna hij een pistool op hem kreeg gericht. De drie zeiden dat hij het de volgende keer niet zou overleven, waarna ze het slachtoffer weer lieten gaan. Het vuurwapen bleek een niet van echt te onderscheiden balletjespistool.

De rechter doet 10 augustus uitspraak.

Agenten niet vervolgd voor doodschieten Nijmegenaar

Twee agenten die augustus vorig jaar een 40-jarige man uit Nijmegen doodschoten worden niet vervolgd. Onderzoek van de rijksrecherche wijst uit dat de politiemannen handelden uit noodweer. Ook handelden zij volgens de instructies voor vuurwapengebruik voor de politie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht donderdag.

Het incident vond plaats op 20 augustus in Nijmegen. De agenten reden in een politiebusje en kregen de melding dat zij een gevaarlijke en agressieve man moesten aanhouden. De man had verschillende mensen op diverse plekken in de stad met een mes bedreigd.

De man was er vervolgens in een auto vandoor gegaan. De politie probeerde telefonisch contact met hem te krijgen en gaf hem stoptekens. Op de Neerbosscheweg remde de man plotseling zo hard dat het politiebusje op de auto van de verdachte knalde.

De politieman die als eerste uitstapte, werd direct door de Nijmegenaar aangevallen. Hij schoot op de man, volgens het OM uit noodweer. De man rende weg richting omstanders en bleef 'dreigende bewegingen' met zijn mes maken. De agent schoot toen nogmaals op de benen van de man om hem aan te kunnen houden. Ondertussen werd de man meerdere keren opgeroepen zijn mes weg te gooien en zichzelf over te geven.

De man rende echter verder. De tweede agent had ondertussen een politiehond uit het busje gehaald en die op de verdachte afgestuurd. De hond beet de man in zijn been, waardoor de Nijmegenaar viel. Toch wist hij de hond een paar keer te steken en haalde vervolgens uit richting de tweede agent. Die schoot daarop gericht op het bovenlichaam van de man. Deze schoten werden de verdachte fataal.

De Nijmegenaar bleek uiteindelijk acht schotwonden te hebben opgelopen. De politiehond overleefde het incident.

Cavendish ook winnaar in Wateringen

Mark Cavendish heeft het criterium van Wateringen gewonnen. De topsprinter van HTC-Highroad, de afgelopen maand winnaar van vijf Tour de France-etappes, was in Wateringen de snelste in een sprint. Eerder deze week won Cavendish ook al in Stiphout.

Kenny van Hummel (Skil) en Nederlanders kampioen Pim Ligthart vervolledigden het podium. De race werd gekleurd door een aanval van Vacansoleil-renners Johnny Hoogerland en Rob Ruijgh, die lange tijd een behoorlijke voorsprong hadden maar toch werden ingelopen.


Cavendish winnaar in Wateringen (Proshots)

Braziliaan stuurt botten per post voor herbegrafenis

Een Braziliaanse man heeft per post de stoffelijke resten van de zoon van een goede vriend vanuit Rio de Janeiro opgestuurd naar het noordoosten van Brazilië, zodat de botten opnieuw begraven konden worden. Dat heeft de Braziliaanse politie donderdag bekendgemaakt.

Medewerkers van het postbedrijf in de deelstaat Ceara vonden de botten toen ze de doos door de röntgenscanner haalden. In de doos zat een document waaruit bleek dat ze legaal waren opgegraven.

De stoffelijke resten behoorden toe aan een 22-jarige man die vier jaar geleden overleed. De ouders van de man hadden de vriend in Rio de Janeiro gevraagd om het stoffelijk overschot van hun zoon op te sturen, zodat het in de stad Vicosa opnieuw begraven kon worden.

Er wordt niemand gearresteerd, omdat de zender noch de ontvanger wisten dat het niet toegestaan is in Brazilië om menselijke resten per post te versturen.

Paul Iacono beantwoordt vragen van FOK!kers

Twee weken geleden kon jij je vraag stellen aan acteur Paul Iacono (vooral bekend als RJ Berger in de MTV-serie The Hard Times of RJ Berger) en deze heeft 'RJ' uiteraard behandeld. In het videointerview heeft hij het onder andere over een derde seizoen van de serie, over zijn collega Amber Lancester (Jenny in de serie) en over zijn eigen schoolervaringen.

Paul werd al op vroege leeftijd ontdekt, toen hij in de film The Wizard of Oz acteerde naast Mickey Rooney. Ruim tien jaar later verscheen hij ook in de remake van Fame. De 22-jarige acteur werd pas echt bekend toen hij de hoofdrol kreeg in The Hard Times of RJ Berger. Hij speelt de nerdy RJ Berger, wiens droom het is om de mooie Jenny te daten. Samen met vrienden Miles en Lily beleven ze knotsgekke avonturen.

MTV begon op 17 juli met het uitzenden van de afleveringen van seizoen 2 en ter promotie beantwoordde Paul een paar vragen. FOK! kreeg als exclusieve Nederlandse mediapartij de mogelijkheid om de acteur vragen te stellen en het resultaat is hieronder te bekijken.


Om het filmpje te bekijken heb je QuickTime nodig.

EU vreest voor navolgers aanslagen Noorwegen

Er is een mogelijkheid dat de aanslagen van 22 juli in Noorwegen leiden tot navolgers. Dat heeft Tim Jones, adviseur van de Europese Unie op het gebied van terreurbestrijding, donderdag gezegd.

"Er is overduidelijk een groot risico dat iemand gaat proberen een vergelijkbare aanslag te plegen of om de aanslag na te doen, of als een manier om steun te betuigen", aldus Jones. De manier waarop een dergelijke aanslag wordt voorbereid en waar deze zou plaatsvinden, bepaalt 'of het op te merken is'.

Jones sprak tijdens een bijeenkomst van de EU in Brussel over contraterrorisme die na de aanslagen in Noorwegen werd georganiseerd. Ook Noorse afgevaardigden namen deel aan het overleg om EU-functionarissen op de hoogte te brengen en nieuwe technieken te verzinnen om aanslagen in de toekomst te voorkomen. De afgevaardigden waren het er over eens dat de aanslagen niet voorkomen hadden kunnen worden.

De deelnemers aan het overleg hebben afgesproken dat informatie sneller moet worden gedeeld en dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar wat nu precies leidt tot radicalisering en het gebruik van geweld. Bovendien werkt de EU aan een systeem waarmee zaken die mogelijk een voorbode van een aanslag kunnen zijn in de gaten kunnen worden gehouden. Een voorbeeld daarvan is kunstmest, dat kan worden gebruikt voor het maken van een bom.

Europol, de Europese politieorganisatie, verklaarde tevens donderdag dat het met de politiechefs van Noorwegen, Denemarken, Finland, Duitsland, Polen, Zweden en Groot-Brittannië overeenstemming heeft bereikt over het uitbreiden van het team dat gaat helpen bij het vaststellen van de mate van niet-islamitische terreurdreigingen in die landen.

Toivonen eist versterkingen van PSV

PSV roerde zich de laatste weken nadrukkelijk op de transfermarkt, maar als het aan Ola Toivonen ligt is de Eindhovense club nog niet uitgewinkeld. Zelf wordt Toivonen al geruime tijd in verband gebracht met diverse clubs, terwijl de hoofdrolspeler eerder hintte naar een vertrek uit Eindhoven. Of de Zweedse spits bij PSV blijft, hangt mede af van de versterkingen die de club mogelijk gaat aan trekken.

Dat heeft Toivonen laten weten in Nottingham, tijdens het trainingskamp van de club. Toivonen vindt dat het elftal nog op twee of drie posities versterkt moet worden. "Dan is er perspectief op een titel", zegt hij in het Eindhovens Dagblad.

Fred Rutten is het met de speler eens. De trainer heeft sinds de zomer de beschikking over Dries Mertens, Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman, maar ziet de selectie graag nog versterkt worden met een spits en rechtsback. Onder meer Mounir El Hamdaoui is in beeld.

Regenachtig begin van Formule 1-weekend verwacht

Delen van de Grand Prix van Hongarije zullen volgens de laatste weersvoorspellingen in de regen verreden worden. Vanaf vrijdagmiddag zal het flink gaan regenen, aldus de weermannen. De rest van het weekend zal het overwegend droog zijn.

De eerste training zal nog zonder spetters gereden kunnen worden, maar tijdens de tweede training is de verwachting dat het hard gaat regenen. Zaterdag worden er veel wolken verwacht, maar zal het naar verluidt droog blijven. Op zondag zal zelfs de zon zijn gezicht laten zien.

De laatste keer dat er regen was tijdens het Formule 1-weekend in Budapest was in 2006 toen Jenson Button met de Honda zijn allereerste grandprixzege boekte.

[EL] Uitslag AZ - FK Jablonec

AZ heeft goede zaken gedaan in de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarders waren in eigen stadion met 2-0 te sterk voor het Tsjechische FK Jablonec. De doelpunten werden gemaakt door Wenbloom en Gudmundsson.

AZ bleek in de eerste helft al de bovenliggende partij, maar wist echter geen doelpunt te maken. Keeper Spit wist enkele keren een doelpunt te voorkomen en werd ook een keer geholpen door de lat.


Holman wist enkele keren door de defensie van Jablonec te komen (Proshots)


Na rust werd het spel van AZ minder, maar toch wist het te scoren. Wernbloom wist uit een corner raak te koppen. Daarna kreeg de nummer vier van vorig seizoen de motivatie om er nog meer uit te halen en schroefde het tempo weer omhoog. Lang leek dit niet met een doelpunt beloond te worden, totdat Gudmundsson met een afstandsschot raak wist te schieten.

Volgende week volgt de return in Tsjechië. De winnaar van de confrontatie plaatst zich voor de laatste voorronde van de Europa League.


Moisander wint een luchtduel van Lafata (Proshots)
 

AZ

2 - 0

FK Jablonec

 64' Wernbloom
 88' Gudmundsson
   
 
 Gele kaart: Boymans, (AZ), Piták, (FK Jablonec)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Marciniak (Pol)
 
Opstelling:   Opstelling:
Alvarado
Marcellis
Moisander
Viergever
S. Poulsen
Wernbloom
Martens
Elm
Benschop (Gudmundsson/65)
Boymans
Holman
  Spit
Elias
Pavlik
Benes
Jablonsky
Kopic (Vanek/74)
Loucka
Kovarik (Vosalik/69)
Pitak
Lafata
Jarolim (Tresnak/86)

Nederlander met vijf kilo coke gepakt in Brazilië

Een Nederlander is woensdag op het internationale vliegveld van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia opgepakt voor drugssmokkel. De man liep met 5 kilo cocaïne tegen de lamp. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat het om een 35-jarige Nederlander gaat.

De man had de drugs in en tussen zijn kleren gestopt. Hij stond op het punt een vlucht te nemen die via Peru naar België zou gaan, waar de Nederlander woont. Nadat hij langs de beveiliging was gegaan, vroegen agenten of hij zijn koffer wilde openmaken omdat zij het gewicht van de kleren in zijn koffer verdacht vonden, melden Braziliaanse media.

De Nederlander, die vastzit, hangt een celstraf tussen de 5 en 15 jaar boven het hoofd voor internationale drugssmokkel. Hij heeft inmiddels bezoek gehad van de Nederlandse ambassade. Volgens recente cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er in Brazilië 79 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Verdrievoudiging winst Volkswagen

De Duitse autoproducent Volkswagen (VW) heeft de winst over de eerste helft van het jaar ruim zien verdrievoudigen tot 6,5 miljard euro. Dat heeft VW, de grootste autofabrikant in Europa, donderdag bekendgemaakt.

De omzet schoot met 25,8 procent omhoog naar 77,8 miljard euro, vooral dankzij sterke verkopen in opkomende markten als China en India. VW voorziet een aanzienlijke stijging van winst en omzet voor heel dit jaar door de aanhoudende sterke vraag.

Verdrievoudiging winst Volkswagen
Verdrievoudiging winst Volkswagen (Foto: ANP)

PVV stabiel in barometer na aanslagen

De PVV heeft niet te lijden gehad van de discussie over de mogelijke ideologische overeenkomst met de dader van de aanslagen in Noorwegen. In de politieke barometer van Synovate handhaaft de partij zich op 25 zetels, één meer dan de PVV nu in de Tweede Kamer heeft.

Dat blijkt uit de peiling die Synovate donderdag publiceerde. Vergeleken met de laatste barometer moest de VVD twee zetels inleveren. De liberalen zakten van 38 naar 36 zetels, nog altijd een winst van 5 vergeleken met de laatste verkiezingen.

PVV stabiel in barometer na aanslagen
PVV stabiel in barometer na aanslagen (Foto: ANP)

Kabinet Cyprus dient ontslag in om explosie

Het kabinet in Cyprus heeft donderdag zijn ontslag aangeboden. De ministersploeg was onder druk komen te staan door de explosie in een munitiedepot ruim twee weken geleden. Door de ontploffing kwamen 13 mensen om het leven en viel de belangrijkste energiecentrale van het land uit.

Veel Cyprioten verwijten de ministers dat ze te weinig hebben gedaan om de ramp te voorkomen. President Demetris Christofias vergaderde volgens de regeringswoordvoerder donderdag met het kabinet.

Kabinet Cyprus dient ontslag in om explosie
Kabinet Cyprus dient ontslag in om explosie (Foto: ANP)

[EL] Uitslag Omonia Nicosia - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft de eerste wedstrijd in de derde voorronde van Omonia Nicosia verloren. In Nicosia werd het 3-0. Hierdoor lijkt het Europese avontuur voor Den Haag voorbij.

In de eerste helft kreeg de thuisploeg ondanks een overwicht weinig kansen. Dankzij een penalty stond het alsnog 1-0 bij rust. Na een duwtje van Kum ging Christoffi neer waarna Alex scoorde vanaf de penaltystip.

ADO begon feller aan de tweede helft. De Hagenaren kwamen echter op een 2-0 achterstand door een treffer van Rengifo die een foutje van keeper Coutinho afstrafte. Vlak voor tijd maakte Christoffi er na een slechte pass van Kum er 3-0 van wat ook de eindstand was.

Omonia Nicosia

3 - 0

ADO Den Haag

 37' Alex(pen)
 58' Rengifo
 77' Christoffi
 
 
 Gele kaart: Leandro, Aguiar, Karipidis, (Omonia Nicosia), Kum, Luksik, (ADO Den Haag)
 
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Jemini (Alb)
 
Opstelling:   Opstelling:
Giorgalides
Alabi
Karipidis
Spungin
Efrem
Alex
Avraam
Leandro
Salatic
Rengifo (Aguiar/72)
Christofi (Morais Davidson/90 1)
  Coutinho
Ammi
Kum
Derijck
Luksik (Chery/70)
Leeuwin
Toornstra
Radosavljevic
Verhoek
Immers
Höcher (Vicento/46)

PVV-stichting hoeft 'Fitna'-imam niet te betalen

De omstreden imam Fawaz Jneid krijgt voorlopig nog geen geld van de PVV voor het gebruiken van zijn portret in de antikoranfilm Fitna van Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Jneid had de Stichting Vrienden van de PVV gedaagd. Maar volgens de rechter is de film gemaakt door Geert Wilders. De PVV-leider is weliswaar bestuurslid van de stichting, maar dat gegeven is onvoldoende om de stichting aansprakelijk te stellen voor het handelen van Wilders, oordeelt de rechter.

Inhoudelijk heeft de rechtbank de kwestie dan ook niet behandeld. De imam van de Haagse As Soennah-moskee had een schadevergoeding van 55.000 euro geëist. Wilders heeft volgens Jneid inbreuk gemaakt op zijn portretrecht en zou hem in zijn film als 'boegbeeld van het extremisme in Nederland' hebben opgevoerd.

Eerder betaalde Wilders wel 7500 euro schadevergoeding aan de Deense cartoonist Kurt Westergaard voor het zonder toestemming overnemen van een cartoon in Fitna. In de cartoon is de profeet Mohammed te zien met een bom op zijn hoofd.

Vertraging op het spoor door storingen

Door storingen op het spoor moeten reizigers op een aantal trajecten donderdagavond rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot meer dan een uur. Door een wisselstoring rijden er geen treinen tussen Almelo en Mariënberg. De vertraging voor treinreizigers bedraagt ruim een uur.

Tussen Groningen en Buitenpost rijden ook geen treinen, in dit geval door een stroomstoring. Reizigers hebben hier te maken met een vertraging van een halfuur tot een uur. Op het traject worden bussen ingezet. Reizigers tussen Groningen en Leeuwarden worden geadviseerd om te reizen via Meppel.

Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de problemen bij Groningen rond 22.00 uur zijn opgelost en die tussen Almelo en Mariënberg rond 21.00 uur.


Vertraging op het spoor door storingen (Foto: Novum)

Agüero voor vijf jaar naar Manchester City

Manchester City heeft zich versterkt met Sergio 'Kun' Agüero. De Argentijnse spits heeft voor vijf jaar getekend bij de Citizens. Hij krijgt in het voormalige City of Manchester Stadium rugnummer 16. Dat meldt de Premier League-club vanavond. Atlético Madrid ontvangt naar verluidt zo'n 42 miljoen euro voor de aanvaller.

De komst van Agüero maakt de weg vrij voor een vertrek van clubtopscorer Carlos Tévez , die meerdere malen heeft aangegeven City te willen verlaten. Agüero is de derde grote aankoop van de club van sjeik Mansour. Naast de schoonzoon van Maradona werden Gaël Clichy (Arsenal) en Stefan Savic (Partizan Belgrado) aangetrokken.

Straatracer Utrecht langer in cel

De 23-jarige man uit Baambrugge die wordt verdacht van een dodelijke aanrijding tijdens een straatrace in Utrecht, blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Utrecht donderdag besloten.

De man reed maandag een andere auto van achteren aan op de Cartesiusweg. Een inzittende van de andere auto kwam om het leven. De bestuurder raakte zwaargewond. Volgens de politie was hij bezig aan een straatrace met een derde auto. Naar die auto wordt gezocht.

Volgens de advocaat van de verdachte was helemaal geen sprake van een straatrace. De man reed iets sneller dan 50 kilometer per uur, zei zijn advocaat Louis de Leon donderdag tegen RTV Utrecht. Er was volgens hem ook geen derde auto bij betrokken.

Getuigen hebben tegen de politie gezegd dat beide wagens aan het racen waren met meer dan 100 kilometer per uur.

Vrijspraak voor verdachte van ontucht met 6-jarige

Een Rotterdammer is donderdag in hoger beroep vrijgesproken van het seksueel misbruiken van een 6-jarige meisje. Hij was in eerste aanleg veroordeeld tot drie jaar cel, maar het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat er onvoldoende bewijs is. De schadevergoeding van 7500 euro hoeft hij ook niet te betalen.

De in 1984 in Zaïre geboren man werd ervan verdacht dat hij tussen begin 2003 en medio 2006 ontucht pleegde met het meisje. Het kind was in 2003 6 jaar oud. De verdachte heeft altijd ontkend. De rechter kan niet uitsluiten dat de verklaring van het meisje en haar moeder is verzonnen.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar geëist, en vangt door de vrijspraak bot.

Arrestatie in Finland om kunstmest uit Polen

De Finse politie heeft een 18-jarige man gearresteerd die in Polen tien kilo kunstmest had besteld. Lokale media meldden donderdag dat de man volgens de politie heeft gezegd dat hij zelf vuurwerk wilde maken.

De politie rook lont toen de man dinsdag het pakket kunstmest ontving. Bij een huiszoeking in Lahti, in het zuiden van Finland, werden 'diverse voorwerpen in beslag genomen en deze voorwerpen waren bedoeld voor de vervaardiging van een explosief', aldus de politie. Hierna werd de 18-jarige opgepakt.

Volgens de politie is er geen verband met de aanslagen in Noorwegen, vorige week vrijdag.

Kritiek op slappe aanpak intolerantie Indonesië

Een 17-jarige jongen die aan het hoofd stond van een woedende menigte die in februari drie leden van een islamitische minderheidsgroepering doodsloeg, is donderdag door een rechter in de Indonesische provincie Bantam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 maand wegens verboden wapenbezit. Critici zijn verontwaardigd, omdat op videobeelden duidelijk is te zien hoe de jongen iemand de schedel insloeg.

"Dit vonnis is beschamend voor Indonesië", zei Rafendi Djamin, directeur van een mensenrechtengroep in Indonesië. "Dit voorkomt op geen enkele manier dat in de toekomst dergelijke aanvallen op minderheden nog plaatsvinden."

Videobeelden van de aanval deden al vlug de ronde op internet. Te zien is hoe leden van Ahmadiyah, een islamitische minderheidsgroepering die Mohammed niet als de laatste profeet beschouwt, door zo'n vijftienhonderd mensen worden aangevallen. Uiteindelijk vonden drie mensen de dood. Op de videobeelden is duidelijk te zien hoe de 17-jarige Dani bin Misra met een steen de schedel van een van de slachtoffers inslaat.

Desondanks werd Bin Misra wegens zijn betrokkenheid bij de aanval veroordeeld tot slechts 5,5 maand. Elf anderen werden eveneens schuldig bevonden aan relatief lichte vergrijpen en kregen tussen de drie en zes maanden cel.

Wat velen vooral in het verkeerde keelgat schiet, is dat geen van de betrokkenen werd vervolgd voor moord of doodslag. De politie heeft nauwelijks onderzoek verricht, zei Djamin, en aanklagers riepen geen kroongetuigen op.

Indonesië kent een lange geschiedenis van religieuze tolerantie, maar de laatste jaren is er sprake van toenemende invloed uit extremistische hoek. In 2008 ging de regering over tot een verbod op de activiteiten van Ahmadiyah. Volgens mensenrechtenactivisten is het geweld tegen leden van de groepering sindsdien alleen maar toegenomen.


Kritiek op slappe aanpak intolerantie Indonesië (Foto: Novum)

FOK!sport krijgt fotovoorziening

Goed nieuws voor sportliefhebbers: FOK! zal vanaf deze week toegang hebben tot de databases van Pro Shots. Concreet betekent dit dat we de berichten op FOK!sport gaan voorzien van de meest actuele en relevante sportfoto's.

Pro Shots is een fotoagentschap dat foto's levert van alle grote nationale en ook alle internationale sportevenementen. Het is momenteel ook het enige fotopersbureau dat met fotografen aanwezig is bij alle Eredivisie- en Jupiler League-wedstrijden in Nederland. Het leverde al fotomateriaal aan een aantal dagbladen en grote sportbladen en nu zullen ook wij onze eigen sportcontent hiermee gaan verrijken.

FOK!sport biedt naast het meest actuele sportnieuws, columns en specials, ook leuke managerspellen zoals de FOK! Voetbalmanager en de FOK! Formule 1-manager. Over een van die spellen mogen we je trouwens al een stiekeme primeur geven: deze week wordt de nieuwe Voetbalmanager gelanceerd. Mis het niet!

Politie zoekt naar slang in Middelburg

De politie in Middelburg is op zoek naar een slang. Het twee meter lange groengele dier werd donderdagmiddag gezien in de omgeving van de Prins Willem Alexanderstraat en is voor het laatst gezien achter flats aan de Nassaulaan. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

Agenten hebben volgens de politie gezocht naar het dier, maar konden de slang niet vinden. Wie de eigenaar van het ongeveer twee meter lange reptiel, is onbekend. De politie roept mensen donderdagavond op alert te zijn en te bellen als ze het dier zien.

Ic ziekenhuis Weert weer open

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft de opnamestop voor de intensive care opgeheven. Er is geen reden meer de afdeling nog langer dicht te houden. Dat meldt het ziekenhuis donderdag.

De opnamestop op de ic was sinds zondag van kracht, nadat bij een patiënt de besmettelijke MRSA-bacterie was gevonden. Het ziekenhuis trof ook hygiënemaatregelen. Besmetting vindt vooral plaats via lichamelijk contact. Patiënten en medewerkers die mogelijk in contact zijn gekomen met de bacterie, zijn daarnaast de afgelopen dagen opgeroepen voor onderzoek.

De MRSA-bacterie is in principe niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De MRSA-bacterie, waarvoor het lastig is goede antibiotica te vinden, komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica wordt gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen en wordt daarom ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd.

Nederlander in Chili geen moordverdachte meer

Een 36-jarige Nederlander die in Chili was aangehouden voor een dubbelde moord in Amsterdam in 1997 is niet langer verdachte in deze zaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dna van de man niet overeenkomt met erfelijk materiaal dat was aangetroffen op de plaats van de moorden, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag.

De Nederlander werd in december in Chili aangehouden op verdenking van de moord op de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run. Zij werden destijds met doorgesneden kelen aangetroffen in hun woning aan de Noorderbreedte. Ook waren zij meerdere malen gestoken.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde in 2009 aandacht aan de dubbele moord. Er waren destijds in de zaak dna-sporen van twee personen gevonden. Nadat van 158 mannen dna was afgenomen, kwam justitie de 36-jarige Remmert B. op het spoor.

Hierna werd een opsporingsbevel uitgevaardigd. De man werd 7 december op het vliegveld van de Chileense hoofdstad Santiago opgepakt. Hij wilde naar de Verenigde Staten reizen.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Chili. Daarom moest over de het uitleveren van B. worden overlegd. Dat overleg liep nog. Ondertussen hadden de lokale autoriteiten al wel dna bij hem afgenomen.

B. is inmiddels weer op vrije voeten. Hoelang hij vast heeft gezeten, weet de woordvoerder niet.

Arrestaties om pose met vuurwapens op internet

Twee mannen zijn donderdagochtend in Purmerend door een arrestatieteam bij hun woning aangehouden na een tip dat ze op internet stonden afgebeeld met mogelijk vuurwapens in hun handen. In een van de woningen is een namaakvuurwapen gevonden, dat in beslag is genomen, meldt de politie.

De Purmerenders zitten nog vast en worden verhoord. De politie waarschuwt continu internet te 'verkennen' om na te gaan of mensen strafbare feiten plegen.

Toerov wint Open NK schaken

Maksim Toerov uit Rusland is de winnaar geworden van het Open NK schaken. Hij bleef Joeri Vovk uit Oekraïne en de Macedoniër Vladimir Georgiev voor.

De schakers eindigden het toernooi alle drie met zeven punten. Toerov won echter op 'weerstandspunten'. Dat betekent dat Toerov tegen de schakers die hoog zijn geëindigd bij het NK, betere resultaten heeft gehaald dan Vovk en Goergiev. Beste Nederlander was Erwin L'Ami. Hij speelde vandaag in de negende en laatste ronde remise tegen de Amerikaan Aleksandr Lenderman. L'Ami komt daarmee op 6,5 punt, goed voor een gedeelde vierde plaats.

Twee versterkingen voor Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain heeft zich versterkt met twee spelers. De ploeg van technisch directeur Leonardo legde Mohamed Sissoko en doelman Salvatore Sirigu vast. Sissoko komt over van Juventus, Sirigu maakt de overstap vanuit Palermo. Dat melden de Parijzenaars vandaag. Eerder werden onder meer Kevin Gameiro en Jérémy Menez aangekocht.

Ghanees international Sissoko werd voor drie jaar vastgelegd. De 26-jarige middenvelder kwam eerder uit voor Liverpool, Valencia en Auxerre. Sirigu tekende een verbintenis tot medio 2015. De 24-jarige sluitpost speelde bijna zijn hele loopbaan voor Palermo en kwam al twee keer uit voor het Italiaanse nationale elftal.

Paris Saint-Germain werd dit jaar overgenomen door Qatar Sports Investments. De Arabische geldschieter wil de hoofdstedelingen terugbrengen naar de top van Frankrijk.


Mohamed Sissoko nieuwe aanwinst PSG (Proshots)

Hockeysters ruim langs Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede oefenwedstrijd tegen Zuid-Afrika gewonnen. In Ede was Oranje met 5-1 te sterk. Gisteren won Nederland de eerste wedstrijd al met 5-0.

Nederland experimenteerde de eerste tien minuten met middenveldster/aanvalster Marilyn Agliotti in het doel, om daarmee een extra veldspeelster over te houden. Een succes was dit niet, want Zuid-Afrika kwam met 0-1 voor. Na tien minuten kwam keepster Joyce Sombroek in het veld. Ook bij rust stond het nog 0-1.

In de tweede helft kwam Nederland op stoom. Kim Lammers, Carlien Dirkse van den Heuvel, Claire Verhage, Ellen Hoog en Kitty van Male scoorden allen een keer, waardoor Nederland de wedstrijd met 5-1 won. De ploeg van bondscoach Max Caldas gebruikt deze oefenwedstrijden als voorbereiding op het EK, eind augustus in het Duitse Mönchengladbach. Aanstaande vrijdag maakt Caldas de selectie voor dit toernooi bekend.

Contador laat WK mogelijk aan zich voorbij gaan

Alberto Contador zal normaal gesproken niet meedoen aan het wereldkampioenschap wielrennen later dit jaar in Kopenhagen. De Spanjaard vind het parcours in de Deense hoofdstad niet bij hem passen. Toch houdt de renner van Saxo Bank nog een slag om de arm.

"Het is voor mij te vroeg om al aan het wereldkampioenschap te denken," zei Contador, die ook de Vuelta al niet rijdt, in Marca. "Het parcours is te vlak voor me, dus het is het niet waard om mijn programma af te stemmen op het WK. Maar wat misschien wel meespeelt, is dat het WK in Denemarken is en ik voor een Deens team rijd. We zullen wel zien wat er gebeurt, maar voorlopig maakt de wegwedstrijd geen deel uit van mijn programma."

Haase verliest van Cilic in Umag

Robin Haase heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het ATP toernooi van het Kroatische Umag. De Hagenaar, de nummer 52 van de wereld, verloor in drie sets van de thuisspeler Marin Cilic; 4-6, 6-4 en 6-3.

Haase wist de eerste set nog wel te winnen van de als vierde geplaatste Kroaat. De nummer 31 van de wereld, die twee jaar jonger is dan Haase, had vervolgens aan één break genoeg om de tweede set binnen te halen. In de derde set vlogen kregen beide spelers een groot aantal breakkansen. Cilic wist er daarvan drie te pakken, terwijl Haase niet verder kwam dan één break.


Marin Cilic is Robin Haase de baas in Umag (Proshots)

Een op tien huisartsen werkt niet mee aan euthanasie

Ruim een op de tien huisartsen werkt niet mee een de meeste verzoeken tot euthanasie. Uit een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag en Huisarts Vandaag onder achthonderd huisartsen blijkt donderdag dat 87 procent van de deelnemers zegt in principe mee te werken aan de meeste verzoeken tot euthanasie.

Drie op de vier huisartsen zijn tevreden met de huidige regels en zitten niet direct te wachten op verruiming van de wet. In die regels staat dat alleen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden euthanasie mag worden toegepast. De laatste tijd wordt echter steeds vaker gesproken over uitbreiding van de regels.

In totaal 36 procent van de huisartsen zegt positief te staan tegenover een verzoek tot levensbeëindiging bij dementie. Bij een patiënt die levensmoe is staat twintig procent van de deelnemers aan het onderzoek achter het euthanasieverzoek. Bij angst voor ondraaglijk lijden is dat nog maar vijftien procent.

De huisartsen zouden wel moeite hebben met de toenemende vraag naar euthanasie. Tweederde voelt zich wel eens onder druk gezet door patiënten zelf of door hun familie. Twee op de vijf stellen dat die druk de afgelopen vijf jaar is toegenomen. In de helft van de dokterspraktijken komt het onderwerp euthanasie steeds meer ter sprake.

Van de huisartsen is 37 procent voor een zogenoemde pil van Drion, een door de Nederlandse rechtsgeleerde Huib Drion voorgestelde pil waarmee een bejaarde die het leven niet meer ziet zitten op humane wijze een einde aan het eigen leven kan maken. De pil zou met zekere veiligheidsmaatregelen vrij verkrijgbaar moeten zijn.

Park wil graag bijtekenen in Manchester

Ji-Sung Park is niet altijd van een basisplaats verzekerd bij Manchester United, maar de Zuid-Koreaan heeft het naar zijn zin en wil zich graag langer binden aan de club.

Park kwam in 2005 over van PSV en had even de tijd nodig om te wennen bij United. De Zuid-Koreaan is niet altijd zeker van een basisplaats, maar maakt toch behoorlijk wat speelminuten bij de Engelse recordkampioen. Park heeft in die minuten laten zien van waarde te kunnen zijn en daarom kan de middenvelder binnenkort voor twee jaar bijtekenen.

Dat ziet Park wel zitten. "Het aanbod ligt op tafel, dus hopelijk kunnen we het snel afronden", zo laat hij weten aan Sky Sports News. "Ik blijf zeggen dat ik nog veel jaren bij Manchester United wil blijven." De middenvelder kon in eerste instantie moeilijk aarden in Manchester en er werd door sommigen al sceptisch gereageerd op de komst van Park. Zo werd er gezegd dat de Zuid-Koreaan alleen maar binnen is gehaald om voor een marketingstunt in Azië, waar zijn shirt veel werd verkocht.

Park trok zich echter niets aan van het cynisme. "Het deed geen pijn. Het was mijn eerste jaar en misschien dachten ze dat een Aziatische speler niet meekon in Europa. Ik heb bewezen dat dat een foute gedachte was en daar ben ik erg blij mee. Ik heb laten zien dat ik mee kan in het Europese voetbal."

Dronken Pool kopt ruit in van politieauto

Een 30-jarige Pool heeft woensdagavond de achterruit van een politieauto ingekopt. Eerder had hij zich zeer agressief gedragen tegen agenten. De in Den Haag woonachtige man bleek twee bijlen bij zich te hebben, meldt de politie.

De man was bier aan het drinken op een pleintje bij de Aarnout Drostlaan. Hij werd hierop aangesproken door agenten en begon hen direct te beledigen. Toen zij hem wilden aanhouden, verzette hij zich hevig. Daarbij raakte een agent gewond aan zijn been.

De man kopte de achterruit van het politievoertuig in en belandde met een hoofdwond op de grond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, en werd aangehouden.

Kamermeisje Strauss-Kahn geeft persconferentie

Het kamermeisje dat oud-IMF-topman Dominique Strauss-Kahn beschuldigt van een poging tot verkrachting, heeft donderdag voor het eerst een persconferentie gegeven. "Ik moet elke dag huilen", zei Nafissatou Diallo voor meer dan 100 journalisten die waren samengestroomd in een kerk in New York. "Dit is te veel voor mij en mijn dochter."

Volgens haar advocaat is Diallo erg dankbaar voor alle steun die zij heeft ontvangen. Het OM twijfelt inmiddels aan de geloofwaardigheid van Diallo's verklaring.

Kamermeisje DSK geeft eerste persconferentie
Kamermeisje DSK geeft eerste persconferentie (Foto: ANP)

Volkswagen mogelijk vanaf 2018 in F1

Volkswagen overweegt om in de toekomst toch de Formule 1 te betreden. Al jaren gaan er geruchten dat het Duitse merk de koningsklasse van de autosport wil binnendringen, maar telkens werd de boot afgehouden. Volgens een van de topmannen binnen het concern zou het nu wel eens een ja kunnen worden, maar dan niet voor 2018.

"Ik zie het wel voor me dat we in 2018 in de Formule 1 stappen. We hebben genoeg goede merken waarmee we dat kunnen gaan doen," zei de Topman van Bentley en adviseur bij Volkswagen Group Wolfgang Dürheimer tegen Auto Motor und Sport. Tot de Volkswagen Group behoren naast Volkswagen en Bentley ook Audi, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT en Skoda.

Grappenmakers plassen in wijwater

De politie van het Duitse Ascheberg is naarstig op zoek naar een stel vandalen die flink hebben huisgehouden in een kerk. Naast het slopen van wat christelijke relikwieën hebben ze ook in een kom met wijwater gezeken.

Het ontheiligen van de St Anna Kerk moet dinsdag laat in de middag hebben plaatsgevonden. "Dit was serieus vandalisme", laat een woordvoerder van de kerk weten.

Naast het bevuilen van het heilige water, hebben de grappenmakers ook onder andere vier religieuze beelden vernield. De daders rusten vooralsnog op het kerkhof.

Lammerts test met negen wielrensters in Londen

Johan Lammerts, bondscoach van de Nederlandse wielrensters, zal begin volgende maand met negen rensters beginnen aan de voorbereiding op de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. Van 11 tot en met 14 augustus zal de ploeg in Londen verblijven voor verkenning van het weg- en tijdritparcours.

Tijdens de Spelen zullen er maximaal vier wielrensters in actie komen bij de wegwedstrijd en twee bij het tijdrijden. Marianne Vos, Kirsten Wild, Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Regina Bruins en Loes Gunnewijk komen in aanmerking voor beide onderdelen. Lucinda Brand, Chantal Blaak, Adrie Visser en Martine Bras zijn alleen voor de wegrace genomineerd. De voorselectie bestaat uit tien vrouwen, maar Ellen van Dijk zal volgende maand niet aanwezig zijn tijdens het testweekend.

Clooney en Polanski dingen naar Gouden Leeuw

De politieke thriller The Ides of March van George Clooney, de thriller A Dangerous Method van David Cronenberg en het komische drama Carnage van Roman Polanski zijn geselecteerd voor het Filmfestival van Venetië. De films dingen naast achttien andere titels mee naar de Gouden Leeuw, de prijs voor beste film. Dat maakte het festival donderdag bekend.

Black Swan-regisseur Darren Aronofsky wordt voorzitter van de jury die moet bepalen aan wie de Gouden Leeuw wordt uitgereikt. Vorig jaar won Sofia Coppola de prijs voor het drama Somewhere.

De Nederlands-Engelse coproductie Shock Head Soul van regisseur Simon Pummell is opgenomen in het Orizzonti-competitieprogramma van het festival, een categorie voor opmerkelijke wereldcinema. De Nederlandse acteurs Hugo Koolschijn, Anniek Pheifer, Thom Hoffman en Jochum ten Haaf zijn te zien in de film over de negentiende-eeuwse Duitse jurist Daniel Paul Schreber, die krankzinnig werd. Sigmund Freud maakte een studie van zijn gekte.

De 71-jarige acteur Al Pacino wordt eregast van het filmfestival. Zijn documentaire Wild Salome gaat in Venetië in première en hij krijgt de oeuvreprijs Glory to the Filmmaker 2011 Award. Pacino regisseerde de docu en schreef ook het scenario van Wild Salome dat is gebaseerd op het controversiële toneelstuk Salome van Oscar Wilde. De acteur maakte in 1996 de documentaire Looking for Richard over het toneelstuk Richard III van Shakespeare.

De film W.E. van Madonna gaat ook op het festival in première. Het drama gaat over de Britse koning Edward VIII en zijn romance met een gescheiden Amerikaanse vrouw. De films van Madonna en Pacino dingen niet mee naar de Gouden Leeuw.

Het 68e editie van het filmfestival van Venetië vindt plaats van 31 augustus tot 10 september.


Clooney en Polanski dingen naar Gouden Leeuw (Foto: Novum)

Rellen bij premièrefeest Hollywood

De première van de documentaire Electric Daisy Carnival Experience bij het Grauman's Chinese Theater in Hollywood is woensdagavond uitgelopen op rellen. Dj Kaskade riep via Twitter iedereen op naar het bijbehorende feest te komen. De politie kon de drukte echter niet aan en door de chaos ontstonden rellen, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Het Electric Daisy Carnival is een jaarlijks technofestival dat sinds 1997 wordt gehouden in Californië en dit jaar voor het eerst in Las Vegas. Het controversiële festival is bekend om het uitbundige gedrag van de feestgangers die zich vaak te buiten gaan aan drank en drugs. Het technofeest raakte vorig jaar in opspraak toen een 15-jarige meisje overleed door een overdosis drugs.

Het premièrefeest van de documentaire over het festival moest het feestgevoel doen herleven. Honderden mensen kwamen op het feest af, dat werd gehouden in de nabijgelegen Supper Club. De club stroomde binnen korte tijd vol, waarna mensen niet meer naar binnen konden. Hierop braken rellen uit, waarbij feestvierders flessen naar de politie gooiden en dansten op auto's.

De politie heeft een tijdlang Hollywood Boulevard afgesloten. Ten minste twee personen zijn aangehouden voor vandalisme. Na een paar uur had de politie de situatie weer onder controle.

Rinus' vriendin van streek bij Rob Stenders

Zanger Rinus mag dan wel een hoge populariteit genieten, zijn vriendin moet nog even wennen aan zijn succes. Deborah is gisteren namelijk huilend weggelopen tijdens een interview aan Rob Stenders.

De sympathieke volkszanger en zijn vriendin waren gisteren te gast bij de radio-dj die live uitzond vanaf de Tilburgse kermis. Stenders wilde graag van Deborah weten waarom ze een tijdje buiten de schijnwerpers heeft doorgebracht. Zij begreep de vraag echter niet en bleef maar herhalen dat ze helemaal niet was verdwenen.

Uiteindelijk liep de knappe Friezin boos de studio uit. Mrs Rinus was zelfs zo van streek, dat ze het optreden na het interview afzegde. Haar vriend heeft de hele tijd alleen op het podium gestaan.

Zanger Rinus begrijpt wel dat zijn vriendin een beetje simpel is. "Ze snapt niet alles", bekende hij. Gelukkig was er ook nog goed nieuws. Het langverwachte album van zanger Rinus is in de maak. "Volgend jaar ga ik een album maken met tien nummers", zo laat hij weten.


Het bewuste radiofragment met Deborah

The Rock in WWE 12

THQ geeft vandaag meer details vrij over de retail pre-order acties in de Benelux voor WWE '12, de nieuwste release in de WWE videogame franchise. "The most electrifying man in all of sports entertainment" ook bekend als 'The Rock' zal beschikbaar zijn voor gamers die bij de deelnemende retailers in de Benelux de game pre-orderen voor Xbox 360 of PlayStation 3.

De jabroni beating, pie eating, trail blazing, eye brow raising, the best in the present, future and past, THE ROCK komt dus naar de nieuwste WWE-game. Goed nieuws voor de millions, and millions die wachten op WWE '12.

Consumenten die WWE '12 voor de Wii van Nintendo kopen zullen 'The Rock' automatisch als speelbaar personage ontvangen bij aankoop van de game. Deelnemende retailers voor de Benelux zijn onder andere Gamemania en Smartoys.

De geplande releasedatum voor WWE '12 is 25 november in de Benelux, de game zal beschikbaar zijn Xbox 360, Playstation 3 en Wii.

Cel geëist tegen pedofiele voetbaltrainer

Tegen een 20-jarige voetbaltrainer uit het Gelderse Heumen is vijftien maanden celstraf geëist wegens het plegen van ontucht en het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie in Haarlem vijftien maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van vijf jaar.

De jeugdtrainer van de Nijmeegse voetbalclub SV Hatert bleek in het bezit te zijn van 238 pornografische foto's en filmpjes waarop jongens tussen de 7 en 16 jaar te zien zijn.

Ook dwong hij jongens op webcams om zich uit te kleden en ontuchtelijke handelingen te verrichten. Hij deed zich hierbij voor als een meisje. Vervolgens nam hij de beelden van de jongens op om ze daarna te verspreiden. Hij heeft over een periode van twee jaar zo'n vijftig jongens misleid.

Er was geen sprake van fysiek contact. De politie kwam de verdachte op het spoor nadat een man in Haarlem was aangehouden voor vergelijkbare praktijken. De jeugdtrainer zou met hem contact hebben gehad, maar van een netwerk is volgens justitie geen sprake.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Groentetelers krijgen 27 miljoen uit EHEC-fonds

Nederlandse telers van komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgette die zijn gedupeerd door de EHEC-uitbraak krijgen in totaal 27 miljoen euro uit het Europese steunfonds. Dat maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend.

Na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland stortte de markt voor groente in. Verschillende tuinders hebben daarom delen van hun oogst vernietigd vanwege de extreem lage prijzen.

Dat de telers hiervoor een vergoeding zouden krijgen van vijftig procent van de gemiddelde prijs van die groenten, was al bekend. De financiële steun heeft betrekking op de periode van 26 mei tot 30 juni. De aanvragen zijn inmiddels beoordeeld door de Europese Commissie. Op basis daarvan krijgen de Nederlandse telers de 27 miljoen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de bacterie afkomstig was van Spaanse komkommers; later bleek de bron van besmetting een Duitse kweker van kiemgroenten. Inmiddels is de uitbraak van de agressieve e-colibacterie voorbij en herstellen de prijzen voor groenten zich langzaam.

PES 2012 krijgt releasedatum

We wisten al even dat FIFA 12 op 30 september in de winkel ligt, nu is ook bekendgemaakt wanneer de concurrent in de schappen komt te liggen. Pro Evolution Soccer 2012 komt op 14 oktober uit, twee weken na FIFA 12 dus. Het gaat hier om de pc-, Xbox 360- en de PlayStation 3-versies. Wanneer de andere versies uit gaan komen is nog niet bekend.

Er komen later dit jaar ook nog Wii-, PSP- en 3DS-versies uit van PES2012, maar de vraag blijft wanneer die komt. Zoals elk jaar zal ook voorafgaand een demo verschijnen van deze game. De datum hiervoor is nog niet bekendgemaakt.

pes

Zonder kaartjes in Metro: Last Light

De opvolger van Metro 2033 is al een tijdje aangekondigd en THQ geeft mondjesmaat meer informatie over Metro: Last Light. Eerder heeft het bedrijf al het eerste deel van een video met daarin gameplay-beelden uitgebracht. En waar een eerste deel is, is ook een tweede. Deze staat hieronder.

Het spel speelt zich af onder de ruïnes van het post-apocalyptische Moskou, in de tunnels van de metro. Daar worden de overlevenden van de mensheid bedreigd door dodelijke gevaren van buiten af, maar ook van binnen. Mutanten dolen in de catacomben van het metrostelsel en jagen aan de vergiftigde oppervlakte. Maar in plaats van zich te verenigen, zijn de station-steden van de metro in een strijd om de ultieme macht, een doomsday-apparaat uit de militaire kluizen. Een burgeroorlog staat op punt van uitbreken, eentje die de volledige mensheid kan uitroeien.

Metro: Last Light moet in maart 2012 uitkomen voor pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.

Contador niet blij met uitstel in dopingzaak

Alberto Contador is niet blij dat zijn beroepszaak bij het internationale sporttribunaal CAS uitgesteld is. De Spanjaard moet voor het tribunaal verschijnen omdat hij wordt beschuldigd van het gebruik van clenbuterol. De Saxo Bank-renner was door de Spaanse wielerbond eerder al vrijgesproken.

De zaak zou in eerste instantie voor de editie van de afgelopen Tour de France afgehandeld zijn, maar is enkele malen uitgesteld. Nu staat de behandeling voor november op het programma. "Het is zonde en triest dat we straks ruim een jaar hebben moeten wachten op een uitspraak. We hadden al lang duidelijkheid moeten hebben," zei Contador die in de Tour-editie van 2010 positief testte op clenbuterol.

De 28-jarige Contador wijt zijn positieve test aan het eten van besmet vlees. Met dit verhaal vond hij uiteindelijk gehoor bij de Spaanse bond die hem na enige aarzeling vrijsprak. De internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap WADA waren hier niet blij mee en gingen in beroep bij het CAS. De zaak werd deze keer wederom uitgesteld omdat het WADA uitstel wilde om de door het kamp Contador ingediende documenten te kunnen bestuderen. Mocht Contador de zaak verliezen dan raakt hij de Tourzege van 2010 kwijt aan Andy Schleck.


Contador niet blij met uitstel in clenbuterolzaak (foto: Proshots)

Humble Bundle 3 levert al $650.000 op

Een kleine tussenstand in de Humble Indie Bundle 3. Deze gamebundle met daarin vijf indiegames heeft nu al bijna $650.000 opgeleverd. Een groot deel daarvan gaat naar het goede doel. In totaal zijn er na twee dagen al meer dan 134.000 pakketten verkocht.

Het gemiddelde bestedingsbedrag bedraagt $4,84. Duidelijk is ook dat de meeste pakketten worden gekocht door Windows-gebruikers, maar zij ook duidelijk het minst besteden. $3,80 besteedt de gemiddelde Windows-gebruiker. De Linux-fans betalen met $11,24 het meest van allemaal. De bundel is nog twaalf dagen te koop.

rea

Groningers willen Friesland in zee duwen

Als iedereen zich aan zijn belofte houdt, dan zullen op 19 augustus zeker 5500 Groningers proberen Friesland los te scheppen en de zee in te duwen. Een Facebookevenement met dat onderwerp van de Groninger Sibren Plieger (19) had donderdag zo’n 5500 volgelingen. Hij vraagt zijn provinciegenoten een schep mee te nemen en vanaf vier uur’s middags langs de provinciegrens te gaan graven.

De Friezen zijn de Groningers dankbaar. Friezin Anna Antonides startte als reactie een Facebookevenement waarin ze Friezen oproept om de Groningers te helpen met graven. "Het scheelt ons een hoop werk. Daarom vieren we op 19 augustus de Frijheid Fan Fryslân. Nodig al je familie, vrienden en bekenden uit", schrijft ze bij de informatie over Frijheid Fan Fryslân.

Groningers willen Friesland in zee duwen
Groningers willen Friesland in zee duwen (Foto: ANP)

Rellen bij premièrefeest Hollywood

De première van de documentaire Electric Daisy Carnival Experience bij het Grauman's Chinese Theater in Hollywood is woensdagavond uitgelopen op rellen. Dj Kaskade riep via Twitter iedereen op naar het bijbehorende feest te komen. De politie kon de drukte echter niet aan en door de chaos ontstonden rellen, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Het Electric Daisy Carnival is een jaarlijks technofestival dat sinds 1997 wordt gehouden in Californië en dit jaar voor het eerst in Las Vegas. Het controversiële festival is bekend om het uitbundige gedrag van de feestgangers die zich vaak te buiten gaan aan drank en drugs. Het technofeest raakte vorig jaar in opspraak toen een 15-jarig meisje overleed door een overdosis drugs.

Het premièrefeest van de documentaire over het festival moest het feestgevoel doen herleven. Honderden mensen kwamen op het feest af, dat werd gehouden in de nabijgelegen Supper Club. De club stroomde binnen korte tijd vol, waarna mensen niet meer naar binnen konden. Hierop braken rellen uit, waarbij feestvierders flessen naar de politie gooiden en dansten op auto's.

De politie heeft een tijdlang Hollywood Boulevard afgesloten. Ten minste twee personen zijn aangehouden voor vandalisme. Na een paar uur had de politie de situatie weer onder controle.

Dragon Age II: Legacy DLC nu verkrijgbaar

De DLC voor Dragon Age II, genaamd Legacy, is nu verkrijgbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Hierin reis je als de Champion of Kirkwall voorbij het gebied rondom Kirkwall zelf, om zo erachter te komen waarom je wordt opgejaagd door een crimineel kartel. Gaandeweg kom je achter de herkomst van Hawke.

In de DLC kun je de oude gevangenis van de Grey Wardens bezoeken, een nieuw en machtig wapen smeden en andere vijanden bevechten. De DLC is beschikbaar voor 800 MS Points of $9,99 op PSN.

DA2: Legacy

Nintendo zwaar in het rood door Nintendo 3DS

Nintendo heeft het afgelopen kwartaal een verlies van 337 miljoen euro geleden. De spelcomputerfabrikant maakte donderdag bekend dat de tegenvallende verkoop van de Nintendo 3DS de belangrijkste reden voor het verlies is. Als gevolg heeft Nintendo de winstverwachting voor het fiscale jaar met tachtig procent naar beneden bijgesteld.

Naast de slechte verkoopcijfers van de Nintendo 3DS presteert ook de Nintendo Wii ondermaats. Zo zijn er minder games voor de spelcomputer verkocht dan werd verwacht. Daarnaast plaagt de hoge wisselkoers van de yen de winstcijfers van Nintendo, dat meer dan tachtig procent van zijn producten in het buitenland verkoopt.

Om het tij te keren gaat Nintendo de Nintendo 3DS vanaf 12 augustus dertig procent in prijs verlagen. Een aantal grote Nintendo-games moet er samen met de gereduceerde prijs voor zorgen dat de verkoopverwachting van dertien miljoen verkochte 3DS-exemplaren voor maart 2012 alsnog wordt gehaald. Momenteel zijn er wereldwijd een kleine vier miljoen stuks van de Nintendo 3DS verkocht.


Weer onbekende lijken opgegraven in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft donderdag opnieuw zeven onbekende lichamen opgegraven op de begraafplaats Sint-Barbara. Het zijn de laatste van 27 lijken die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat proberen te identificeren.

De overige lijken zijn al eerder opgegraven. Het gaat om mensen die in het verleden zijn begraven zonder dat bekend was wie zij zijn. Bij elk lichaam wordt DNA-materiaal afgenomen. Ook worden gegevens als geslacht, lengte en leeftijd vastgesteld. Met behulp van deze gegevens wordt geprobeerd alsnog de identiteit vast te stellen.

De eerste lijken zijn september vorig jaar opgegraven. Het onderzoek naar deze lichamen wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond, zegt de politie. De lichamen zijn opnieuw begraven op een apart gedeelte van de begraafplaats.

De recherche kwam de onbekende lichamen op Sint-Barbara vorig jaar tegen tijdens een heropend onderzoek naar een moord uit 1999. Omdat de graven dreigden te worden geruimd, besloot de politie een laatste poging tot identificatie te doen. Tegenwoordig wordt DNA-materiaal afgenomen bij alle doden die worden begraven zonder dat hun naam bekend is.

Fernandez stelt zichzelf tien goals ten doel

Guyon Fernandez wil het bij Feyenoord beter doen dan bij Excelsior. Dat meldde hij bij zijn presentatie in De Kuip. In het stadion van de Rotterdammers had vandaag de jaarlijkse open dag plaats, waarbij nieuwe spelers en de nieuwe trainer per helikopter landden in het stadion. Grote namen waren er niet bij, maar dat kwam niet als een verrassing.

Ook Fernandez behoorde tot de nieuwelingen van Feyenoord. Eerder op de dag nam hij plaats in de perszaal om een persconferentie te geven voor kinderen. Daarop beloofde hij tien doelpunten. "Dan heb ik het beter gedaan dan vorig seizoen", aldus Fernandez.

Ronald Koeman werd gepresenteerd als nieuwe trainer en was ook aanwezig bij het perspraatje, evenals Stefan de Vrij. Miquel Nelom, Jordy Clasie, Kaj Ramsteijn en Shabir Isoufi kwamen als nieuwe aanwinsten uit de helikopter en maakten kennis met de duizenden fans.


Fernandez na een doelpunt tegen FC Dordrecht (Proshots)

'Sharia-zones in Groot-Brittannië'

De voorzitter van de verboden islamitische beweging Sharia4UK laat in woonwijken in heel Groot-Brittannië aanplakbiljetten ophangen, die melden dat in die wijk de sharia-regels van toepassing zijn. Op die manier wil Anjem Choudary 'een zaadje planten voor een islamitisch emiraat op de lange termijn'.

De boodschap die op de posters staat is: 'U betreedt een sharia-zone, islamitische wetgeving wordt afgedwongen'. Op de posters staat aangegeven aan welke regels bezoekers en inwoners van de wijk zich moeten houden. Door middel van symbolen op de aanplakbiljetten wordt duidelijk gemaakt dat alcohol, muziek, prostitutie, roken, drugs en porno uit den boze zijn.

Choudary is van plan om tussen de 10.000 en 50.000 van deze posters te verspreiden. "We hebben honderden, zo niet duizenden medewerkers die bereid zijn in de straten te patrouilleren", weet de voorzitter te melden.

Bewoners van de wijken zijn bang voor de manier waarop deze regels afgedwongen gaan worden. Zij vrezen voor intimidatie en bedreiging. De autoriteiten zijn druk bezig om de posters te verwijderen en met het in kaart brengen van deze 'dreiging'.


Sharia-zones in Groot-Brittannië

Sony verkoopt minder PS3-spelcomputers

Sony heeft het afgelopen kwartaal zeshonderdduizend Playstation 3-spelcomputers minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakt een woordvoerder van de spelcomputerfabrikant donderdag bekend. De verkoop van de Playstation 2 is constant gebleven, terwijl de PSP het zelfs beter doet in vergelijking met vorig jaar.

De laatste drie maanden zijn er wereldwijd 1,8 miljoen Playstation 3's verkocht. In het tweede kwartaal van 2010 was dit aantal nog 2,4 miljoen. De Playstation 2 kent een lichte daling van 1,6 miljoen vorig jaar naar 1,4 miljoen verkochte exemplaren dit jaar. De verkoop van de PSP steeg met zeshonderdduizend stuks van 1,2 miljoen in 2010 naar 1,8 miljoen exemplaren dit jaar.

Sony rapporteerde verder een kwartaalverlies van 133 miljoen euro. De aardbeving in Japan in maart en de cyberaanval op het Playstation Network in april noemt het bedrijf als de belangrijkste redenen voor de tegenvallende financiële resultaten.


'Complot voor aanslag Fort Hood verijdeld'

Drie Amerikaanse militairen zijn opgepakt omdat ze een aanslag op de legerbasis Fort Hood in Texas wilden plegen. Dat meldde nieuwszender Fox News donderdag.

Een militair werd opgepakt op de legerbasis zelf en twee militairen met explosieven werden elders gearresteerd, aldus de nieuwszender. Het leger wilde geen commentaar geven.

Fort Hood was vorig jaar het toneel van een dramatische schietpartij waarbij 13 mensen omkwamen. De dader was een militair.

'Complot voor aanslag Fort Hood verijdeld'
'Complot voor aanslag Fort Hood verijdeld' (Foto: ANP)

Asfalt vervangt grindbakken op Hungaroring

De organisatie van de Grand Prix van Hongarije heeft gehoor gegeven aan de oproep om grindbakken zoveel mogelijk uit te bannen. Dit is veiliger, waardoor de kans op zware ongelukken in de autosport iets verminderd wordt.

Op de Hungaroring zijn bij bocht drie, acht en negen de grindbakken vervangen door asfaltstroken. Hierdoor krijgen de coureurs meer kans om hun bolides af te remmen en is de kans op het omslaan van de auto's veel kleiner dan wanneer er een grindbak ligt.

Konami brengt El Shaddai in Europa uit

Konami Digital Entertainment GmbH maakt bekend dat zij optreden als Europese distributiepartner van UTV Ignition Entertainment voor de nieuwe actietitel, El Shaddai: Ascension of the Metatron die 8 september wordt uitgebracht. Het spel komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

"We zijn verheugd om zo'n sterke actietitel toe te kunnen voegen aan onze portfolio en te werken met een duidelijk getalenteerd team zoals UTV Ignition", aldus Kunio Neo President van Konami Digital Entertainment GmbH. "El Shaddai: Ascension of the Metatron is een kleurrijke onderhoudende actietitel die de spelers zal verrassen en we zijn ook blij dat wij een titel van dit kaliber uitgeven".

"Dat Konami in dit project is ingestapt als partner, is erg belangrijk voor ons", aldus Vip Patel, Sales Director van het UTV Ignition Entertainment. "Ze hebben een neus voor goede, originele titels en El Shaddai: Ascension of the Metatron valt zeker in die categorie. We kijken uit naar de samenwerking in het traject naar de releasedatum op 8 september. We zijn ervan overtuigd dat we straks gamers zullen imponeren met wat simpelweg een van de mooiste en meeslepende games van dit moment is".

Het verhaal gaat over een eenzame strijder, Enoch, die belast is met het redden van de mensheid. De game speelt zich af in een wereld van chaos, waar een aantal engelen, genaamd de Grigori, de scepter zwaaien. Deze engelen dienden God in een ver verleden en deze hemelse wezens waakten over de mensheid. Maar al snel vallen zij ten prooi aan de verleidingen en moeten zij de Hemel verlaten om tussen de mensen op aarde te leven.

Nadat de Hemelse Raad zag wat voor een kwalijke invloed de Grigori's hebben op de mensheid en hoe zij een godslasterlijk monument, de Toren van Babel, ter meerdere eer en glorie van zichzelf oprichten, besluit zij de Aarde te zuiveren door middel van een grote zondvloed, waardoor de mensheid en de gevallen engelen zullen worden weggevaagd. Enoch wil dat de Aarde gespaard blijft en vraagt of hij de Gevallen Engelen mag inrekenen. Zo begint de speler aan zijn queste om de mensheid te redden. Lees ook onze preview.

El Shaddai

Marco Borsato heeft een poliep

Opnieuw kampt een BN'er met een poliep op zijn stembanden. Marco Borsato gaat half augustus onder het mes. Eerder werden artiesten als Caro Emerald, Jan Smit en Frans Bauer geveld door een poliep.

Het is de verwachting dat Borsato ruim op tijd is hersteld voor zijn najaarstoer Dichtbij, laat concertorganisator Mojo weten. Het eerste optreden in de reeks is op 28 oktober in Kerkrade. Ook Marco's rol bij de talentenjacht The Voice of Holland komt niet in gevaar.

"Na de concerten in het GelreDome en het Sportpaleis constateerde ik dat ik last had van mijn stem", legt de zanger uit. "Ondanks mijn in acht genomen rust is dat helaas niet over gegaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een poliep gaat. Hoewel ik enorm geschrokken ben, ben ik opgelucht dat de artsen verwachten dat ik in oktober voldoende hersteld zal zijn van de operatie.

Zoektocht rond Utøya beëindigd

De Noorse autoriteiten hebben de zoektocht rond het eilandje Utøya beëindigd. Er wordt niet meer naar vermisten gezocht, zei politiewoordvoerder Johan Fredriksen donderdag.

Het laatste lichaam dat gevonden is, is van Tamta Liparteliani, een jonge vrouw en uitwisselingsstudente uit Georgië. Liparteliani was vorige week vrijdag op Utøya toen Anders Behring Breivik daar zijn wapens trok en 68 mensen doodschoot. Haar lichaam werd geborgen van de bodem van het meer. Ze bleek twee kogelwonden in haar rug te hebben.

De ouders van Liparteliani waren met vertegenwoordigers van het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken naar Noorwegen gereisd in de hoop een teken van leven van haar te vernemen. Dit bleek echter tevergeefs.


Zoektocht rond Utøya beëindigd (Foto: Novum)

Vormer positief gestemd over 'nieuw' Roda

Ruud Vormer zag het somber in, maar is positief gestemd over het vernieuwde Roda JC. Enkele mannen van naam vertrokken bij de Limburgers. "We kregen er goede spelers voor terug."

Vormer geeft tegenover Voetbal International aan dat hij positief is over de ontwikkelingen. "Ik heb een heel positief beeld. Natuurlijk hebben we met Anouar Hadouir, Willem Janssen, Pa-Modou Kah en Davy de Fauw veel kwwaliteit én ervaring ingeleverd, maar er zijn echt goede spelers voor teruggekomen", aldus de middenvelder.

Hij beschrijft de nieuwe spelers als jongens met 'veel karakter en een heel positieve uitstraling'. "Volgens mij heeft de club daar echt op geselecteerd. Een voorbeeld daarvan is Adil Ramzi. Man, wat is die jongen fit. En dat nadat hij vier jaar in de woestijn heeft gespeeld", vervolgt Vormer, die zelf in de belangstelling van Manisaspor stond ('daar heb ik geen seconde over na hoeven denken').

"Mensen zullen wel denken dat hij daar alleen voor het geld naartoe is gegaan, maar hij zal de meeste mensen echt gaan verrassen. En zo heeft Roda JC meer spelers gehaald. Ik vind echt dat wij er heel goed voorstaan en dat we een goede zomerperiode achter de rug hebben."

Twaalf jaar voor moord met 35 messteken

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag een 32-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op een 57-jarige Alkmaarder. Het slachtoffer werd met 35 messteken om het leven gebracht.

De rechtbank had de man veroordeeld tot tien jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Het hof besloot een iets hogere celstraf op te leggen, maar geen tbs. Reden is dat deskundigen inmiddels zijn teruggekomen op het eerdere oordeel dat de man tijdens de moord psychotisch was.

De Alkmaarder betaalde de dader geregeld voor seks. Die financierde zo zijn drugsverslaving. Op de avond van de moord, in februari 2009, was de Alkmaarder boos geworden omdat hij de dader enige tijd eerder geld had gegeven. In ruil daarvoor waren hem nog geen seksuele gunsten verleend. De dader was niet meer gediend van seksueel contact, greep een mes en ging daarmee de 57-jarige te lijf.

Het hof spreekt van een 'zeer ernstig misdrijf'. De 'gruwelijke en nietsontziende' manier waarop de dader de moord heeft gepleegd, wordt hem zwaar aangerekend, ook vanwege de 'heftige doodsangsten' die het slachtoffer moet hebben uitgestaan.

De man is ook schuldig aan het mishandelen van een medewerkster van de gevangenis waar hij in afwachting van zijn proces was opgesloten. Op dat moment was de man volgens deskundigen wel psychotisch.

Griekse clubs teruggezet na omkoping

De Griekse clubs Volos en Kavala zijn teruggezet naar de tweede divisie. Dat heeft de Griekse voetbalbond vandaag bekendgemaakt. Beide clubs zijn betrokken bij een omkoopschandaal dat het Griekse voetbal in zijn greep houdt en kregen ook een boete van drie ton. De voorzitters van de beide voetbalclubs werden voor het leven geschorst.

Door de terugzetting van de twee clubs lijken de vorig seizoen gedegradeerde clubs Larissa en Panserraikos alsnog op het hoogste niveau actief te kunnen blijven. Zowel Volos als Kavala noemde de beslissing van de bond echter onterecht en stelde te willen vechten om in de Superleague te blijven.

Vanavond speelt Volos, dat vorig seizoen als vijfde eindigde, in de derde voorronde van de Europa League tegen het Luxemburgse Differdange. Het is onduidelijk of de UEFA de club ook straft.

Villas-Boas onder de indruk van Rajkovic

Slobodan Rajkovic heeft in de voorbereiding op het aankomende seizoen een goede indruk achtergelaten op Chelsea-manager Andre Villas-Boas. De nieuwe coach van de Londenaren was erg content met het spel van de 22-jarige verdediger die, zoals het er nu naar uitziet, volgend seizoen weer op huurbasis bij Vitesse speelt.

Rajkovic op de clubsite van Chelsea: "Het is geweldig bij Chelsea, maar zoals iedereen weet, kan ik niet in Engeland spelen omdat ik geen werkvergunning heb. Maar als ik zo blijf spelen en ook voor het nationale elftal speel, dan kunnen jullie me zo spoedig mogelijk bij Chelsea verwachten."

"Dit jaar zal ik echter ergens op huurbasis moeten spelen, waarschijnlijk in Nederland. Maar dat ligt aan de clubleiding", zegt de Serviër. Villas-Boas steunt de verdediger: "Hij heeft in de voorbereiding laten zien dat hij kwaliteiten heeft. Het is echter de vraag of hij tussen de topverdedigers die wij hebben zijn plekje kan bemachtigen."

"In ieder geval verdient Rajko zijn werkvergunning. Alleen al vanwege zijn talent. Hij is goed genoeg voor de Premier League. Maar het moet stap voor stap gebeuren. Hopelijk kunnen we hem hierbij helpen."

Cillessen: "Het wordt zeker een mooi seizoen"

N.E.C. Nijmegen heeft zich de afgelopen periode flink versterkt. Doelman Jasper Cillessen denkt hoge ogen te kunnen gooien met zijn broodheer.

"Ik vind dat we een goede groep hebben en vol voor de play-offs moeten gaan. En als we die halen, moeten we ook Europees voetbal halen. En niet play-offs spelen om play-offs te spelen. Daar gaan we vol voor", laat de doelman optekenen.

Enkele seizoenen terug speelde N.E.C. onder leiding van de toenmalige trainer Mario Been al eens in de Europa League. "Maar toen brak ik net mijn middenvoetsbeentje. Dan maak je het toch anders mee dan als speler zijnde. Toch wel jammer", vervolgde de doelwachter.

Het is in ieder geval duidelijk dat Cillessen bij N.E.C. wil blijven. Racing Genk zou interesse hebben. "Mooie verhalen, maar ik heb concreet niks gehoord. En ik ben ook blij dat ik hier zit. De sfeer is fantastisch." De goalie is overtuigd: "Het wordt zeker een mooi seizoen."

Amy Winehouse heeft schat aan muziek achtergelaten

Amy Winehouse heeft een schat aan ongebruikte nummers achtergelaten, laten verschillende bronnen weten. De afgelopen weekeinde overleden zangeres dook in de jaren voor haar dood regelmatig de studio in, zonder dat er wat werd gedaan met het opgenomen materiaal.

Winehouse bracht voor haar overlijden op 27-jarige leeftijd twee albums uit: Frank in 2003 en Back to Black in 2006. Ze werkte al jaren aan een opvolger van de succesplaat Back to Black, maar moest de release telkens uitstellen vanwege haar drank- en drugsproblemen.

Om hoeveel nieuw materiaal het precies gaat is niet duidelijk. Een bron, goed ingevoerd bij platenlabel Universal, spreekt tegen de Britse krant The Guardian van een dozijn nummers. Chris Goodman, een goede vriend en voormalig woordvoerder van de zangeres, zegt dat er nog 'genoeg' materiaal op de plank ligt. Wat er gaat gebeuren met de nummers is nog onduidelijk.

Winehouse bestormt na haar dood opnieuw de Nederlandse hitlijsten. Begin deze week stonden in een tussenstand vijf van haar nummers in de Single Top 100. Afgelopen week steeg in de Verenigde Staten de digitale verkoop van haar muziek met 2000 procent.

De zangeres werd zaterdag dood aangetroffen in haar woning in Londen en werd dinsdag gecremeerd. Waaraan ze is overleden, wordt binnen vier weken duidelijk. Dan zijn de resultaten van het toxicologisch onderzoek bekend.

De Britse tabloid The Sun meldt donderdag dat Winehouse zou zijn bezweken aan ontwenningsverschijnselen omdat ze abrupt was gestopt met drinken. Dat denkt haar familie althans, volgens de krant. De zangeres zou het advies van haar dokter om stapsgewijs te stoppen met alcohol in de wind hebben geslagen.

Bijna vijftig inzendingen Nationaal Songfestival

Het Nationaal Songfestival heeft na drie weken bijna vijftig inzendingen ontvangen. Iedereen kan zijn of haar idee deponeren in een grote koffer die tot 30 september openstaat.

De TROS besloot het na Sieneke en de 3JS helemaal anders te doen. Naast het TROS-gebouw in Hilversum staat sinds 6 juli een koffer waar componisten, zangers en zangeressen hun inzending kunnen achterlaten. "Het ligt helemaal open dus bekend en onbekend Nederland mag meedoen. We willen zo veel mogelijk inzendingen en we verwachten ook nog behoorlijk wat", vertelt een woordvoerster van de TROS.

De omroep laat het aan artiesten zelf over om bekend te maken dat zij meedoen aan de wedstrijd. "Er is telefonisch contact geweest met verschillende bekende Nederlandse artiesten. Om wie het gaat maken wij nog niet bekend." In oktober gaat een commissie zes of zeven acts selecteren voor het Nationaal Songfestival, waarna ook het Nederlands publiek mag stemmen.

De kans bestaat dat er dit jaar een buitenlandse act Nederland gaat vertegenwoordigen. "Ook buitenlanders hebben interesse getoond. Alleen is het voor hen moeilijker om hun inzending ook daadwerkelijk in de koffer te doen. Dan moeten ze bijvoorbeeld een kennis in Nederland inschakelen."

De 3JS stonden het afgelopen jaar op het podium van het Eurovisie Songfestival. De Volendammers kwamen in de halve finale met 13 punten niet verder dan de laatste plaats. De finale van het Eurovisie Songfestival 2012 vindt 26 mei plaats in Azerbeidzjan.

Nederlander gewond in Kunduz

Een Nederlandse politieman in Kunduz is gewond geraakt aan zijn schouder. Het eigen wapen ging door een nog onbekende oorzaak af, de politieman is buiten levensgevaar. Dat heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld.

De politieman werkt in de provincie Kunduz als onderdeel van de Nederlandse politietrainingsmissie. Het ongeval deed zich echter voor op het ambassadeterrein in Kabul.

De Bakker volgende week niet in Kitzbühel

Tennisser Thiemo de Bakker doet volgende week niet mee aan het ATP-toernooi in Kitzbühel. Dat meldt de Westlander op zijn website. De Bakker kreeg de afgelopen weken last van zijn arm en wil eerst duidelijkheid over een mogelijke blessure. Die zoekt hij in Nederland. Over twee weken wil hij er bij het challengertoernooi van San Marino weer staan.

De Bakker kreeg vorige week tijdens het challengertoernooi van Orbetello last van zijn arm. De problemen gingen deze week tijdens het ATP-toernooi in het Kroatische Umag niet over. Een Kroatische arts kon geen oorzaak vinden. De Bakker zou in Kitzbühel dit weekeinde al kwalificaties hebben moeten spelen.

Geen treinen door koperdiefstal bij Deventer

Tussen Deventer en Zutphen is donderdag urenlang geen treinverkeer mogelijk geweest. Onbekenden hebben woensdagnacht op verschillende plaatsen langs het traject koper gestolen. Dat heeft een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail gezegd.

Hoeveel koper is gestolen is nog niet duidelijk, maar de woordvoerder spreekt van grote schade. De herstelwerkzaamheden zijn al in de nacht begonnen en duurden tot het einde van de ochtend. Sinds 11.30 uur is het treinverkeer weer normaal.

In de nacht van woensdag op donderdag is ook koper gestolen op het spoor tussen Nieuw-Amsterdam en Emmen. Dat heeft geen gevolgen gehad voor het treinverkeer.

RTL Group koopt John de Mol uit

RTL Group, de grootste Europese exploitant van commerciële radio- en televisiestations, koopt John de Mol uit. RTL Group meldde donderdag de aandelen van De Mol in RTL Nederland over te willen nemen. In ruil hiervoor krijgt De Mol de aandelen van Radio 538, Radio 10 Gold en Slam FM terug, die hij in het verleden aan de RTL Group verkocht.

Talpa, het mediabedrijf van De Mol, kocht onlangs samen met de Finse uitgever Sanoma de Nederlandse televisiezenders van SBS. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stemde hiermee in, op voorwaarde dat De Mol zijn minderheidsbelang in RTL Nederland zou verkopen.

Talpa had een belang van 26,3 procent in RTL Nederland. De Mol krijgt na de uitruil 100 procent van de aandelen in Radio 538, Slam FM en Radio 10 Gold.

Hackers vallen sites Zuid-Korea aan

Bij een aanval door hackers eerder deze week zijn persoonlijke gegevens van zo'n 35 miljoen internetgebruikers in Zuid-Korea buitgemaakt. Waarschijnlijk is de aanval vanuit China uitgevoerd, zei de communicatiecommissie van de Zuid-Koreaanse overheid donderdag.

De hackers hadden het gemunt op populaire websites en sociale media zoals Nate en Cyworld. Hierbij legden zij de hand onder andere op burgerservicenummers en e-mailadressen, maar ook op namen, mobiele telefoonnummers en wachtwoorden.

De beheerder van de getroffen websites, SK Communications, zei dat de hackers werkten op computers in China. Dat maakte de beheerder op uit de IP-adressen van de computers.

De Zuid-Koreaanse politie deelde mee dat een onderzoek is begonnen.

[WK] Amerikaanse estafetteploeg wint 4x200 vrij

De Amerikaanse zwemsters zijn in Shanghai wereldkampioen geworden op de 4x200 meter vrije slag. Melissa Franklin, Dagny Knutson, Kathryn Hoff en Allison Schmitt hadden 7.46,14 minuten nodig voor de zestien banen door het WK-bad. Australië (7.47,42) won zilver, gastland China haalde in 7.47,66 het brons.

Anastasia Zueva behaalde de wereldtitel op de 50 meter rugslag. De Russin tikte na 27,79 seconden aan en bleef zo de Japanse Aya Terakawa veertien honderdsten voor. Het brons ging naar de Amerikaanse Missy Franklin, die later met de Amerikaanse estafetteploeg ook wereldkampioen zou worden op de 4x200 meter vrije slag.

Op de 200 meter vlinderslag voor vrouwen ging de Chinese Liuyang Jiao met de wereldtitel aan de haal. In 2.05,55 minuten tikte ze net iets eerder aan de Britse Ellen Gandy (2.05,59). Jiaos landgenote Zige Liu vergrootte het Chinese succes met een bronzen plak. Zij tikte na 2.05,90 minuten aan.

Internet beter controleren wegens terreur

In de strijd tegen terreur moet het internet beter in de gaten worden gehouden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de autoriteiten aanwijzingen ontdekken dat personen met radicale opvattingen geweld willen gaan gebruiken.

Dat is een van de conclusies van beraad tussen terrorismedeskundigen donderdag in Brussel. Experts uit de EU-lidstaten en Noorwegen kwamen bijeen om informatie uit te wisselen over de dubbele aanslag in Noorwegen en er lessen uit te trekken.

Tieners overvallen kinderen in woning

De politie in Den Haag heeft woensdagavond drie 14-jarigen aangehouden in verband met een overval op een woning. Twee meisjes zitten nog vast, een jongen is na verhoor vrijgelaten. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

Vijf jongeren drongen woensdagmiddag een woning binnen aan de Torenvalklaan. In het huis waren toen alleen twee kinderen aanwezig, van 8 en 13. De overvallers vertrokken met verschillende spullen, waarna de twee kinderen de politie waarschuwden.

De drie van de vijf verdachten werden aangehouden in een tram. Over de toedracht van de overval heeft de politie geen verdere details bekendgemaakt.

[WK] Driebergen mist WK-finale 200 rug

Bij het WK zwemmen in Sjanghai is Nick Driebergen er net niet in geslaagd de finale te bereiken op de 200 meter rugslag. Driebergen kwam acht honderdsten tekort. Zijn tijd van 1.58,08 was de negende en alleen de beste acht zwemmers plaatsten zich voor de finale.

De Amerikaan Ryan Lochte, die eerder vandaag de wereldtitel pakte op de 200 meter wisselslag, zwom in de halve eindstrijd met 1.55,65 het snelste.

Drieduizend Syriërs vermist

Sinds het begin van de opstand tegen de Syrische president Bashar Assad in maart worden bijna drieduizend Syriërs vermist. Dat betekent dat ieder uur één Syriër verdwijnt, rekende de online activistengroep Avaaz.org uit. De groep presenteerde de cijfers donderdag.

Avaaz.org heeft 2918 Syriërs geïdentificeerd die door de veiligheidsdiensten zijn gearresteerd en van wie sindsdien niets meer is vernomen.

De opstand tegen Assad kostte tot dusverre aan meer dan zestienhonderd mensen het leven.

Sterren komen in actie na drama gezin

Justin Bieber, Kim Kardashian, Ellen DeGeneres en Britney Spears zijn enkele van de sterren die de actie Show Your Hearts steunen. Met de campagne wordt geld ingezameld voor drie kinderen die door een auto-ongeluk hun ouders verloren en zelf zwaargewond raakten.

De beroemdheden roepen hun fans via verschillende sociale media op om geld te doneren aan Show Your Hearts. De opbrengst van de actie gaat naar een fonds dat is opgericht ten bate van de opvoeding van de 8-jarige Aaron, 9-jarige Peter en hun 6-jarige zusje Willa.

"De familie heeft onze hulp nodig. Wat een tragisch verhaal", laat Kim Kardashian weten via Twitter. "Help mij aandacht te vragen voor een familie die onze hulp nodig heeft", roept Justin Bieber op. Basketbalteam de Houston Rockets, uit de woonplaats van het gezin, heeft een aparte inzamelingsactie opgezet.

Het auto-ongeluk vond plaats op 2 juli in de Amerikaanse staat Texas. De ouders van de drie kinderen kwamen daarbij om het leven. Aaron en Peter raakten verlamd en Willa gewond.

Dodental noodweer Zuid-Korea gestegen

Het dodental als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Korea is tot zeker 47 gestegen. Vier mensen worden nog vermist. De slachtoffers vielen in de hoofdstad Seoul en omstreken. Het gebied wordt sinds dinsdag geteisterd door zware regenval.

Onder de doden zijn tien studenten die vrijwilligerswerk deden in Chuncheon. Zij werden in hun slaapzaal bedolven onder een modderlawine. In het zuiden van Seoul kwamen zeker zestien mensen om het leven toen hun huizen, aan de voet van een berg, door een modderlawine werden verwoest. In plaatsen in de omgeving van de hoofdstad vielen nog meer doden.

Het ministerie van defensie waarschuwde donderdag dat het gevaar bestaat dat er bij de berg in Zuid-Seoul landmijnen met de modderstromen mee naar beneden komen. De mijnen werden in de jaren zestig van de vorige eeuw neergelegd rond een luchtmachtbasis die zich toen op de berg bevond. In de loop der jaren zijn alle mijnen op de berg geruimd, op een stuk of tien na, die onvindbaar bleken. Voor die mijnen werd donderdag gewaarschuwd.

De zware regenval heeft rond de vijfduizend mensen dakloos gemaakt. Zuid-Korea wordt al een week lang gegeseld door hevige regen. In Seoul is in twee dagen tijd 440 millimeter regen gevallen, vijftien keer zoveel als gebruikelijk in deze tijd van het jaar.


Dodental noodweer Zuid-Korea gestegen (Foto: Novum)

Hülkenberg weer in beeld bij Williams

Eerder deze maand meldde Williams-baas Adam Parr dat hij verwacht dat de rijdersbezetting bij het Formule 1-seizoen 2012 niet zou veranderen. Rubens Barrichello leek hierdoor voor het seizoen 2012 verzekerd te zijn van een stoeltje, maar naar nu blijkt is er de mogelijkheid dat de 39-jarige Braziliaan toch achter het net kan vissen.

Volgens Roger Benoit, journalist bij de Zwitserse krant Blick, lijkt Nico Hülkenberg volgend seizoen weer voor Williams te kunnen rijden. De jonge Duitser zou hiermee terugkeren bij het team dat hem eind vorig jaar nog wegstuurde. Barrichello zou zich ondertussen al bij andere teams aangeboden hebben. Bij Sauber kan hij in ieder geval niet meer terecht, want daar zullen ook volgend jaar Kamui Kobayashi en Sergio Perez voor uitkomen.

Doden bij aanslagen Uruzgan

Bij aanslagen door de Taliban in Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, zijn donderdag zeker zeventien doden gevallen. Drie zelfmoordterroristen bliezen hun bomauto's op bij het huis van de gouverneur, bij het hoofdbureau van politie en bij het kantoor van een particulier beveiligingsbedrijf.

Onder de doden zijn tien kinderen, een agent, twee vrouwen en drie mannen, zei een dokter in het ziekenhuis van Tarin Kowt. Ook raakten 37 mensen gewond. Na de aanslagen werd er nog gevochten bij de overheidsgebouwen.

Vincent Cassel en Rosario Dawson in drama Trance

Vincent Cassel en Rosario Dawson zijn in onderhandeling voor het drama Trance van Danny Boyle. James McAvoy was al eerder in bespreking voor de rol van kunstdief. Cassel is een van zijn medeplichtigen bij een enorme kunstroof die misgaat, Dawson krijgt een relatie met beide mannen. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

McAvoys personage is een kunstdief met geheugenverlies die zich niet meer kan herinneren waar hij de gestolen buit verborgen heeft. Zo krijgt hij het aan de stok met collega Cassel.

Boyle is nog altijd voornamelijk bekend om zijn Slumdog Millionaire uit 2008, die acht Oscars won. Zijn vorige film, het bergbeklimmersdrama 127 Hours, werd zesmaal genomineerd voor een gouden beeldje maar won er geen.

De 44-jarige Cassel was vorig jaar te zien als dominante dansleraar in Black Swan. In zijn nieuwste film Le Moine speelt hij een kapucijnermonnik die gaat twijfelen aan zijn geloof. De 32-jarige Dawson was vorig jaar te zien in de treinrampenfilm Unstoppable. Ze is momenteel te zien in de komedie Zookeeper.

Trance verschijnt in 2013 in de bioscopen.


Vincent Cassel en Rosario Dawson in drama Trance (Foto: Novum)

'Madeleine McCann mogelijk in India'

Het Britse meisje Madeleine McCann is mogelijk gespot in India. De Indiase autoriteiten zijn momenteel bezig met een DNA-onderzoek, om te achterhalen of het inderdaad om de sinds 2007 vermiste McCann gaat. Een woordvoerder van de familie meldt dat de ouders in afwachting zijn van het onderzoek en regelmatig in contact staan met de autoriteiten aldaar.

Maddie werd door een Britse toeriste gezien in de stad Leh, waar ze in gezelschap van een Belgische man en een Franse vrouw was. De toeriste waarschuwde de autoriteiten, die het echtpaar aanhield en het meisje veilig stelde. Omdat het echtpaar beweert  de ouders van het meisje te zijn, hebben de Indiase autoriteiten een DNA-test afgenomen.

Het meisje verdween in 2007, op 3-jarige leeftijd, tijdens een vakantie in Portugal. In mei van dat jaar leek ze plotseling van de aardbodem verdwenen te zijn. Nadat de Portugese politie alles in het werk had gesteld om haar te vinden, werd het onderzoek in 2008 gestopt. Haar familie gaf de moed echter niet op en is sindsdien nog altijd bezig om hun dochter terug te vinden. Daarvoor maken haar ouders gebruik van privé-detectives, die zij betalen uit de opbrengst van het boek dat zij geschreven hebben over de verdwijning van Madeleine.

Affleck verbijsterd over politieke inzet film

Ben Affleck weet niet goed wat hij moet vinden van het feit dat zijn thriller The Town wordt gebruikt voor politieke doeleinden. Het Republikeinse congreslid Kevin McCarthy toonde zijn partijgenoten een scène uit de film om zijn standpunt over de schuldencrisis kracht bij te zetten. "Ik weet niet of dit een compliment is of de ultieme belediging", zegt de regisseur, scenarist en hoofdrolspeler van de film tegen de Amerikaanse blog Huffington Post.

McCarthy vindt dat zijn partijgenoten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor het bezuinigingsplan van voorzitter John Boehner moeten stemmen. Hij toonde een scène uit The Town waarin Doug MacRay, een bankovervaller gespeeld door Affleck, een vriend vraagt deel te nemen aan een gewelddadige wraakactie. De vriend antwoordt: "Wiens auto gaan we gebruiken?".

Na de vertoning zou de Republikein Allen West, afgevaardigde van Florida, hebben gezegd 'ik wil die auto wel besturen' om aan te geven dat hij voor het plan van Boehner stemt. Affleck, zelf overtuigd Democraat, vindt dat als het Huis van Afgevaardigden zo graag een film over de crisis wil bekijken, ze beter kunnen kiezen voor The Company Men over een bedrijf dat fors moet bezuinigen.

De regering van de Verenigde Staten moet voor dinsdag een akkoord bereiken over de verhoging van het schuldplafond. De Republikeinen willen de maximale schuld die de Verenigde Staten mag hebben alleen verhogen als ook flink wordt bezuinigd op overheidsuitgaven.

[WK] Geen finaleplek Stekelenburg op 200 school

Lennart Stekelenburg is er op het WK zwemmen in Sjanghai niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter schoolslag. In de halve eindstrijd zwom hij met 2.11,72 de elfde tijd. Daarmee zat hij 0,33 seconden boven de olympische limiet.

Stekelenburg werd eerder op dit WK elfde op de 100 meter schoolslag en voldeed toen met zijn tijd aan de olympische limiet op die afstand.

Capcom maakt flinke winst in mobiele markt

Console-games en pc-games van Capcom zijn de afgelopen periode minder verkocht dan de voorgaande periode, zo heeft Capcom bekendgemaakt. Desondanks maakt de uitgever winst met dank aan een flinke boost in de mobiele game en arcade-markt.

De verkopen van het Japanse bedrijf zijn maar liefst 37 procent omlaag gedoken. Het netto inkomen is daarentegen omhoog gegaan met 58 procent naar 338 miljoen Yen. Resident Evil: Mercenaries 3D en Super Street Fighter IV Arcade Edition verkopen naar verwachting, maar het gebrek aan nieuwe franchises zorgt voor een daling in de totale verkoop.

De mobiele game-verkoop van Capcom ziet een stijging van bijna 80 procent en een omzetstijging van bijna vierhonderd procent naar 451 miljoen Yen. De arcade games stegen in verkoop ongeveer acht procent, maar de omzet is bijna verdubbeld ten opzichte van de vorige periode.

Sijsling uitgeschakeld in Recanati

Igor Sijsling is bij het challengertoernooi in Recanati in de tweede ronde blijven steken. De als achtste geplaatste Amsterdammer verloor van Fabrice Martin uit Frankrijk: 6-4, 6-7 (6) en 4-6. Sijsling won de eerste set dankzij een late break en verloor vervolgens de tiebreak van de tweede set door een servicepunt in te leveren. In het laatste bedrijf was de Fransman beter.

Gisteren reikte Thomas Schoorel op het challengertoernooi van Dortmund wel tot de kwartfinale. De Amsterdammer, de nummer twee van de plaatsingslijst, klopte David Goffin uit België met 6-4 en 7-5. Schoorels volgende tegenstander is Martin Klizan (5). De Slowaak stond 6-2, 2-6 en 1-4 achter tegen Nicolas Reissig toen de Oostenrijkse wildcardhouder opgaf.

MGS3: Snake Eater 3DS komt in 2012

Metal Gear Solid 3, Snake Eater 3D zal helaas dit jaar niet meer uitkomen in Europa, heeft Konami nu officieel bevestigd. De vrijgegeven datum had betrekking op de Japanse releasedatum en in het verre Oosten zullen ze dus wel tegen het einde van het jaar MGS 3 op hun 3DS kunnen spelen.

Een leuk feit is dat dit de eerste Nintendo 3DS-game gaat worden op een 4GB kaart in plaats van de standaard 2GB. Creative producer Yoshikazu Matsuhana van Kojima Productions deelde mee dat ze Nintendo hebben moeten verzoeken een uitzondering te maken voor de game. Het was simpelweg niet mogelijk een game van 4.7GB te reduceren tot 2GB legt Matsuhana uit.

"In the beginning, Nintendo did announce 2GB cartridges but the thing is, we're coming from a DVD format. Really on the PlayStation 2 at that point, even before we upped the resolution, it was taking up almost the full 4.7GB on the DVD. We really couldn't bring that down to two, so at the very beginning we spoke with Nintendo and told them we had this problem and asked if there was anything it could do to help us out.

Luckily, Nintendo said that 2GB wasn't the hard limit and that eventually it was thinking of raising the size. We asked if we could be the first ones to do so and luckily they gave us the okay."

Hiermee laat Nintendo zien dat ze hun stugge, eigenwijze karakter richting third party-ontwikkelaars werkelijk hebben laten varen. Iets wat al duidelijk werd in hun Wii U-presentatie.  Volgens velen  een zeer positieve ontwikkeling van Nintendo die veel te lang op zich heeft laten wachten.

J.J. Abrams werkt aan Star Trek 2

J.J. Abrams is in een vergevorderd stadium van onderhandeling voor de regie van Star Trek 2. De regisseur is verantwoordelijk voor de eerste Star Trek-film en wil zich volgens de Amerikaanse filmsite Deadline ook verbinden aan deel twee.

Filmstudio Paramount heeft Star Trek 2 gepland voor 29 juni, maar die releasedatum wordt waarschijnlijk niet gehaald. De premièredatum wordt vermoedelijk ingenomen door G.I. Joe: Retaliation.

Abrams werkt met drie schrijvers aan het scenario van Star Trek 2, maar heeft nog niet getekend voor de regie. De productie van het vervolg op Star Trek uit 2009 begint waarschijnlijk in januari. Star Trek 2 zou dan eind volgend jaar of begin 2013 in de bioscopen komen.

De cast van de tweede verfilming van de populaire sciencefictionserie blijft waarschijnlijk dezelfde. Chris Pine speelt weer de hoofdrol van Captain James T. Kirk en Zoe Saldana kruipt weer in de huid van Uhura. De laatste film die Abrams regisseerde is Super 8. Die sciencefictionthriller draait vanaf 11 augustus in de Nederlandse bioscopen.


'J.J. Abrams regisseert Stark Trek 2' (Foto: Novum)

Ouders dode baby opgepakt

De ouders van een drie maanden oude baby die zondag overleed zijn opgepakt. Het gaat om een 44-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Sittard. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag.

Het OM doet geen mededelingen over de omstandigheden waaronder het kind is overleden. Volgens de regionale omroep L1 zouden de ouders het kind hebben mishandeld. De ouders worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Chelsea dient klacht in wegens antisemitisme

De Engelse voetbalclub Chelsea heeft een officiële klacht ingediend bij de Maleisische voetbalbond voor antisemitisme jegens de Joodse speler Yossi Benayoun. Dat meldde Chelsea vandaag.

De Israëlische middenvelder zou tijdens een oefenduel van Chelsea vorige week in het overwegend islamitische land slachtoffer zijn geweest van racisme. De speler werd door een groep fans onder meer bij elk balcontact uitgefloten en beledigd.

Chelsea dient klacht in wegens antisemitisme
Chelsea dient klacht in wegens antisemitisme (Foto: ANP)

[WK] Verschuren achtste op 100 vrij, titel Magnussen

Sebastiaan Verschuren is bij het WK zwemmen als achtste geëindigd op de 100 meter vrije slag. De NZA-zwemmer zette in de finale van het koningsnummer een tijd van 48,27 seconden neer. Die tijd was wel een nieuwe verbetering van zijn persoonlijk record. Dat had hij in Shanghai al twee keer verbeterd en stond op 48,41.

De gouden plak ging naar de 20-jarige Australiër James Magnussen die in 47,63 seconden aantikte en oppermachtig was. Nummer twee werd Brent Hayden uit Canada met een achterstand van 32 honderdsten. Het brons ging naar de Fransman William Meynard die in 48,00 titelverdediger Cesar Cielo net van het podium hield.

Ruiz lijkt duel met Ajax wel te halen

Ajax en FC Twente openen het nieuwe seizoen zaterdag officieel met een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Bryan Ruiz lijkt gewoon aan te kunnen treden tegen de Amsterdammers.

Ruiz ontbrak afgelopen dinsdag nog toen FC Twente het in de voorronde van de Champions League opnam tegen FC Vaslui. De Costa Ricaan kampt met een bovenbeenblessure. De wedstrijd tegen Ajax van komende zaterdag lijkt echter niet in gevaar te komen, meldt De Telegraaf.

De aanvaller heeft een drukke zomer achter de rug. Ruiz kwam eerst met Costa Rica in actie tijdens de Gold Cup. Na een korte vakantie meldde hij zich weer bij FC Twente. Tijdens een oefenwedstrijd moest Ruiz het veld echter geblesseerd verlaten.

Ajax en FC Twente staan zaterdag tegenover elkaar in het teken van de Johan Cruijff Schaal. Ajax won afgelopen seizoen de Eredivisie. FC Twente veroverde de beker.

Geen breuk voor N.E.C.'er Amieux

De blessure die Remy Amieux opliep tijdens de oefenwedstrijd tegen Real Mallorca valt enigszins mee. De verdediger heeft zijn kuitbeen in ieder geval niet gebroken.

Dat wijzen foto's uit die in het ziekenhuis gemaakt zijn, meldt Omroep Gelderland. Amieux raakte geblesseerd na een forse tackle van Real Mallorca-speler Ximo. Die kreeg een directe rode kaart van arbiter Pieter Vink. Alex Pastoor had geen goed woord over voor de overtreding van de Spanjaard. "Een schandalige overtreding", vond de trainer.

Het is nog onduidelijk wat Amieux wel heeft. In de kuit zit op dit moment een zwelling. Een diagnose kan pas worden gesteld als die zwelling is weggetrokken. Dan zal ook duidelijk worden of N.E.C. Nijmegen zich nog op de transfermarkt moet begeven.

De club heeft namelijk geen alternatief voor Amieux. Pastoor zal dus moeten experimenteren met andere spelers of op zoek moeten naar een versterking.

Bisschop niet vervolgd voor misbruik in Kenia

Het Openbaar Ministerie in Arnhem stelt geen vervolging in tegen een Nederlandse bisschop wegens mogelijk misbruik in Kenia. Uit een vooronderzoek is geen concrete verdenking tegen de man uit Oosterbeek naar voren gekomen, laat het OM donderdag weten. Zo is er geen aangifte tegen hem gedaan.

Begin deze maand doken verschillende berichten op over het misbruik door de bisschop. Justitie heeft met een bron gesproken die in die verhalen naar voren kwam, maar die kon geen 'juridisch relevante' informatie geven over het veronderstelde misbruik.

Het OM zegt een aangifte of verklaringen van getuigen nodig te hebben om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Als de Keniaanse autoriteiten om hulp vragen kan alsnog een onderzoek worden ingesteld.

Ecclestone biedt Nürburgring Hongaarse voorwaarden

Het lijkt er op dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone de Nürburgring niet graag van de Formule 1-kalender ziet verdwijnen. De Brit heeft het Duitse circuit daarom een contract voorgelegd waarin dezelfde voorwaarden staan als waar de organisatoren van de Grand Prix van Hongarije aan moeten voldoen.

Sinds enkele jaren wordt de Grand Prix van Duitsland afwisselend op de Nürburgring en de Hockenheimring verreden. Voor laatstgenoemde circuit is er al een oplossing en nu de overheid de subsidiekraan dichtdraait moet er ook voor de Nürburgring een oplossing gevonden worden. Naar verluidt moest er voor de race van dit jaar twintig miljoen euro aan Ecclestone afgedragen worden en werd er een verlies van 13,5 miljoen euro geleden. Het Hongaarse contract zou volgens een woordvoerster van het circuit het een stuk goedkoper maken.

[WK] Lochte klopt Phelps in wereldrecord

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte heeft de wereldtitel op de 200 meter wisselslag gewonnen. In een titanenstrijd met landgenoot Michael Phelps kwam Lochte bovendrijven. Zijn tijd van 1.54,00 was goed voor een wereldrecord. Dat was het eerste wereldrecord sinds de afschaffing van de snelle zwempakken. Phelps had zestien honderdsten meer nodig. Laszlo Cseh uit Hongarije pakte brons.

Het wereldrecord was al in handen van Lochte. Tijdens het vorige WK, twee jaar geleden in Rome, snelde hij naar 1.54,10 minuten. Toen werd hij dus geholpen door een inmiddels verboden zwempak dat het drijfvermogen bevordert.

Ierland bekijkt rookverbod in auto

De Ierse overheid denkt na over het verbieden van roken in auto's. Daarmee zou het het eerste land in de wereld zijn dat dergelijke maatregelen invoert.

Er worden twee opties overwogen die in elkaars verlengde liggen. Als eerste onderzoekt het Ierse ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid om roken in auto's met kinderen onder de 16 jaar aan banden te leggen. Mocht dat tot onoverkomelijke problemen leiden dan wil men roken in auto's helemaal verbieden.

De meningen over deze maatregelen zijn verdeeld. Zo denk de woordvoerder van de Ierse wegenwacht, Conor Faughnan dat veel automobilisten zo'n verbod zullen opvatten als een grove schending van de privacy. Auto's zijn vaak eigendom van de bestuurder en de overheid mengt zich met deze maatregel direct in het privédomein van automobilisten. "Straks mogen we ook niet meer roken in onze huizen of wordt roken helemaal verboden", aldus Faughnan. Het Ierse kankerfonds is, bij monde van Norma Cronin, juist zeer blij met deze maatregelen. Zei zegt: "Ouders kunnen kiezen of ze in een bepaalde ruimte een sigaret opsteken. Kinderen kunnen dat niet en kunnen niet weg uit een met rook gevulde auto als ze dat zouden willen."

Ierland is pionier op het gebied van rookverboden. Zo was het land in 2004 het eerste land in Europa dat een rookverbod instelde in horecagelegenheden. Sindsdien is daar ook een rookverbod in bedrijfswagens en taxi's bijgekomen. En nu staat de volgende maatregel voor de deur.

[WK] Heemskerk, Kromowidjojo naar finale 100 vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zich bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag. Heemskerk zwom in de halve eindstrijd met 53,67 de tweede tijd, Kromowidjojo tikte aan in 53,94 wat de vijfde tijd in de halve eindstrijd was.

De Britse Francesca Halsall zwom in de halve eindstrijd de snelste tijd. Halsall tikte aan in 53,48. 

Bankpas nekt sigarettendief

Een sigarettendief ging er in Beilen woensdagmiddag hoopvol vandoor met een paar pakjes sigaretten. Maar omdat hij daarbij zijn bankpas verloor, mislukte zijn actie. Dat meldde de politie Drenthe donderdag.

De dief weigerde in een supermarkt aan de Ventweg Zuid de sigaretten af te rekenen. Toen een medewerker van de winkel hem daar op aansprak, koos hij het hazenpad. Tijdens zijn vlucht verloor hij echter zijn bankpas, waardoor het voor de politie een koud kunstje werd om zijn identiteit te achterhalen.

VS bereidt zich voor op wanbetaling

Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakt de komende dagen bekend wat het gaat doen als de staatsschuld dinsdag het wettelijk plafond heeft bereikt. Dan moet duidelijk worden welke betalingen worden uitgesteld.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde nog niet zeggen of bijvoorbeeld sociale uitkeringen dan voorrang krijgen voor de rente en aflossing van staatsleningen.

De VS moeten volgende week woensdag 23 miljard dollar (16 miljard euro) betalen aan uitkeringen voor gepensioneerden. Donderdag moet de overheid 90 miljard dollar (63 miljard euro) betalen aan rente en aflossingen op staatsleningen.

De overheid krijgt nog wel geld binnen van belastingbetalingen. Maar die zijn niet meer genoeg om alle rekeningen te betalen. President Barack Obama wil extra geld lenen, maar stuit op bezwaren van vooral de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Die eisen aanzienlijke bezuinigingen.


VS bereidt zich voor op wanbetaling (Foto: Novum)

China: apparatuur en mensen faalden bij ongeluk hsl

Ontwerpfouten in de seinapparatuur en menselijke fouten lagen ten grondslag aan het ongeluk met een hogesnelheidstrein in het zuidoosten van China. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chinese spoorwegen naar het ongeval. Kort na de presentatie van de onderzoeksresultaten zwoer de Chinese premier Wen Jiabao de verantwoordelijken zwaar te straffen.

"Het maakt niet uit of er sprake is van een ontwerpfout, een uitglijder van het management of een miskleun in het productieproces, we moeten dit tot op de bodem uitzoeken", zei Jiabao. "Als duidelijk wordt dat corruptie hiertoe heeft geleid, moeten we dit via juridische weg oplossen en zullen we zeer streng zijn. Alleen op deze manier doen we diegenen die zijn omgekomen eer aan."

Zaterdag kwam een hogesnelheidstrein na een blikseminslag in de buurt van de stad Wenzhou op een spoorwegviaduct tot stilstand. Een achteropliggende trein ramde vol op de stilstaande hsl, waardoor verscheidene rijtuigen ontspoorden. Vier wagons stortten van het viaduct naar beneden. Uiteindelijk kwamen 39 mensen om het leven en raakten 190 gewond.

"Toen er na de blikseminslag een defect was ontstaan, sprong een seinlicht per abuis op groen in plaats van op rood", zei An Lusheng, hoofd van het spoorwegbureau van Shanghai. Seinwachters hadden bovendien geen waarschuwingssignaal doen uitgaan, voegde hij hieraan toe.

Ondanks excuses van het bedrijf dat de seinapparatuur produceert, heerst er onder nabestaanden van de slachtoffers grote woede over het ongeluk en met name over het optreden van de autoriteiten, die meer in beslag leken te worden genomen door opruimwerkzaamheden om het spoor weer zo vlug mogelijk vrij te maken dan door het redden van de slachtoffers. Het ontslag van drie hoge functionarissen bij het spoorwegbureau van Shanghai neemt deze woede vooralsnog niet weg.

Veel Chinezen zijn daarnaast verbolgen over premier Wen, die er zes dagen over deed voor hij zijn gezicht liet zien. De premier probeerde zijn trage reactie te verklaren door te zeggen dat hij elf dagen ziek in bed had gelegen, maar op internet werd al vlug gehakt gemaakt van deze verklaring, omdat Wen de afgelopen week diverse officiële bijeenkomsten en staatsbezoeken heeft bijgewoond.

Bovenal zijn er door het ongeluk scheurtjes verschenen in de ambitieuze plannen van China voor een nationaal spoornet van hogesnelheidstreinen, een prestigeproject en symbool van de economische en technologische vooruitgang van het land. Wen erkende dat het vertrouwen in het Chinese hogesnelheidsnet een deuk heeft opgelopen. "De ongelukken herinneren ons eraan dat we meer belang moeten hechten aan veiligheid bij de aanleg van hogesnelheidslijnen."


China: apparatuur en mensen faalden bij ongeluk hsl (Foto: Novum)

Inval bij woonwagenkamp Oirschot

De politie is donderdagochtend een klein woonwagenkamp in het Brabantse Oirschot binnengevallen. Het gaat om een actie van de zogeheten taskforce hennep, die de wietteelt in Noord-Brabant moet bestrijden.

Er zijn arrestaties verricht, maar een woordvoerder van de politie wil nog niet zeggen hoeveel. Ook zijn er spullen in beslag genomen. Daarover wil de politie evenmin details kwijt. De actie begon rond 05.00 uur en duurt naar verwachting tot in de middag. Bij de actie zijn zo'n zeventig mensen betrokken, van de politie, het Openbaar Ministerie en de marechaussee.

Het woonwagenkamp bestaat uit zeven wagens. Die staan op een dichtbegroeid terrein.

Paraffine besmeurt Friese Waddenkust

Aan de Friese kust is deze week zo'n vijf kubieke meter paraffine aangespoeld. De kwelders van Nieuwebildtzijl tot en met Holwerd, een gebied van zo'n twintig kilometer, zijn besmeurd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het middel is waarschijnlijk afkomstig van een boorplatform of olietanker, maar is niet schadelijk voor mens en milieu.

Rijkswaterstaat begint donderdag met het opruimen van de paraffine. Het middel wordt met de hand verwijderd om het natuurgebied te sparen en gaat naar verwachting een week duren.

Rijkswaterstaat heeft monsters genomen van de paraffine. Mogelijk biedt dat meer duidelijkheid over de herkomst.

Twee jaar geleden spoelde op de Noord-Hollandse kust tussen IJmuiden en Den Helder al eens 35 kuub paraffine aan. De zeven keer zo grote hoeveelheid was toen in een week verwijderd, maar toen werden ook machines ingezet.

Sauber door met Kobayashi en Perez

Coureurs Kamui Kobayashi en Sergio Perez rijden ook volgend jaar voor Sauber in de Formule 1. Dat heeft de Zwitserse renstal vandaag bekendgemaakt. Ook het contract van reserve- en testcoureur Esteban Gutierrez wordt met een jaar verlengd, liet teambaas Peter Sauber weten.

De 24-jarige Kobayashi staat in zijn tweede volledige seizoen elfde in de WK-stand. De Japanner debuteerde in 2009 als vervanger van de geblesseerde Timo Glock bij Toyota. De drie races die hij daar reed, leverden hem een contract bij Sauber op. Kobayashi zette zijn beste resultaat dit seizoen neer in Monaco. Op het Zuid-Europese stratencircuit werd hij vijfde.

De 21-jarige Mexicaan Perez is aan zijn eerste seizoen in de koningsklasse van de autosport bezig. Zijn beste resultaat boekte hij op Silverstone waar hij zevende werd. Ook de 19-jarige Gutierrez, net als Perez een Mexicaan, is aan zijn eerste jaar bij Sauber bezig. Daarnaast komt hij uit in de GP2-klasse.

Verzet tegen Duits kernafval in VS

Vanaf komende winter zal Duits radioactief afval verwerkt worden in het Amerikaanse stadje Oak Ridge. Milieubeschermers vrezen echter dat het stadje daardoor de nucleaire vuilnisbelt van de wereld wordt, zo lieten zij woensdag weten.

In Oak Ridge wordt nu al nucleair afval van Engeland en Canada verwerkt. Door het nieuwe contract met Duitsland, komt er nog eens 1000 ton afval naar het stadje. Volgens het verwerkingsbedrijf is er geen reden tot zorg: het gaat om ongevaarlijk afval uit ziekenhuizen.

Baghdatis vroeg uitgeschakeld in Los Angeles

Tennisser Marcos Baghdatis is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Los Angeles woensdag (plaatselijke tijd) verrassend geëlimineerd. De als derde geplaatste Cyprioot moest in twee sets zijn meerdere erkennen in Lu Yen-Hsun uit Taiwan, 6-3 6-4.

Al na 73 minuten was de partij ten einde. Lu treft in de volgende ronde de 19-jarige Amerikaan Ryan Harrison.

Baghdatis vroeg uitgeschakeld in Los Angeles
Baghdatis vroeg uitgeschakeld in Los Angeles (Foto: ANP)

Shorttracksters China met elkaar op de vuist

De nationale shorttrackploeg van China hebben elkaars vuisten van wel heel dichtbij gezien. Wang Meng, meervoudig olympisch kampioene, zou bij een ruzie binnen het team zwaar gewond zijn geraakt. South China Morning Post liet dit eerder vandaag al weten.

Het incident zou hebben plaatsgevonden in Qingdao, waar het team aan het trainen was. De achterliggende redenen zijn momenteel nog niet bekend. De schaatsbond van China zou alle betrokken partijen hebben verboden om ook maar iets los te laten over de vechtpartij. 

Ook de precieze verwondingen van Meng zijn onbekend. Vorig jaar nog won de Chinese drie gouden medailles en vier jaar eerder in Turijn was ze ook al de beste. Niet alleen Meng, maar ook Wang Chunlu de trainer van een van haar concurrenten zou gewond zijn geraakt tijdens de ruzie.

Spaanse antidoping agentschap pleit Mosquera vrij

Het Spaanse antidopingagentschap AEA heeft Ezequiel Mosquera vrijgesproken van dopinggebruik. Volgens het agentschap heeft de Spaanse renner van Vacansoleil het gevonden middel HES niet intraveneus toegediend.

In het onderzoeksrapport staat dat HES ook in het lichaam kan komen via voeding. Het AEA vindt dat reden te meer om de Spanjaard vrij te spreken. Overigens is het nog de vraag of de Spaanse wielerbond de bevindingen overneemt, omdat het AEA enkel een advies kan uitbrengen.

Mosquera heeft nog niet voor Vacansoleil gefietst. Wel is hij opgenomen in de voorselectie voor de Ronde van Spanje. 

Smurfen geven Pierre Kartner nieuwe impuls

Pierre Kartner staat weer volop in de aandacht, met dank aan de nieuwe animatiefilm The Smurfs. De 76-jarige zanger wordt plat gebeld door buitenlandse tv-zenders, vooral uit Duitsland, met het verzoek zijn Smurfenlied te komen zingen.

"Aanvankelijk was ik wel teleurgesteld dat mijn lied niet in de film is verwerkt. Dat had ik natuurlijk wel een eer gevonden", vertelt hij donderdag in De Telegraaf. "Maar in de afgelopen weken heb ik vele aanvragen binnengekregen voor optredens, dus ik weet maar al te goed dat men mij niet is vergeten."

In 1977 scoorde Kartner, toen bekend als Vader Abraham, een enorme hit met 't Smurfenlied. "Ik zal altijd geassocieerd worden met de smurfen", realiseert de zanger zich. De nieuwe animatiefilm over de blauwe wezentjes verschijnt woensdag in de bioscopen.


Pierre is weer hot

Inter sluit transfer Sneijder niet uit

Wesley Sneijder zal niet koste wat kost aan zijn contract worden gehouden bij Internazionale. Het huidige contract loopt nog tot 2015, maar de kleine middenvelder wordt al een geruime tijd aan Manchester United gelinkt.

"Is Sneijder absoluut niet te koop? Ik denk dat er niets is wat niet kan worden verkocht", aldus Ernesto Paolillo, de algemeen directeur van Inter.  "Je zegt nooit ‘nee' als er zich een grote mogelijkheid aandient. Manchester United heeft zich echter nog niet gemeld voor Sneijder, We hebben van niemand iets gehoord. Het enige wat we hierover weten, lezen we in kranten."

De selectie van The Red Devils is volgens trainer Alex Ferguson in principe rond. "We zijn wat dingen aan het onderzoeken, maar ik denk niet dat Sneijder makkelijk aan te trekken is."

David Gill, algemeen directeur van Manchester, liet eerder al aan BBC weten dat het lastig zal worden nog een topper naar United te krijgen. "We hebben iemand nodig die ons echt versterkt. Om in ons elftal te komen, moet je van wereldklasse zijn. Voorlopig staat er nog niets uit, maar dat kan snel veranderen in augustus. De geschiedenis leert dat er in die maand nog altijd veel gebeurt op de transfermarkt."

Xbox Live-activiteit van deze week

Cijfertjes dames en heren, wie houdt er niet van. Microsoft heeft de activiteitencijfers van Xbox Live van deze week de deur uit gegooid. Best verkochte en meest gespeelde arcadetitel op dit moment is Bastion, waar we laatst nog een mooie review van hadden. Verder doen beide Call of Duty's het nog steeds goed.

Xbox 360 Top LIVE Titles

1. Call of Duty: Black Ops
2. Modern Warfare 2
3. Halo: Reach
4. FIFA Soccer 11
5. GTA IV
6. NBA 2K11
7. Battlefield: Bad Co. 2
8. Halo 3
9. Gears of War 2
10. Call of Duty 4
11. NCAA Football 12
12. Call of Duty: WaW
13. Red Dead Redemption
14. Fallout: New Vegas
15. Forza Motorsport 3
16. Assassin's Creed Brotherhood
17. Mortal Kombat
18. Madden NFL 11
19. Left 4 Dead 2
20. NHL 11

Top Arcade Titles (Volledige versie gekocht)

1. Bastion
2. Warhammer 40,000: Kill Team
3. Deadliest Warrior: Legends
4. Ms. Splosion Man
5. Pinball FX2
6. Magic: The Gathering - Duels of the Planeswalkers 2012
7. Castle Crashers
8. Trenched
9. Full House Poker
10. Dead Block
11. DEAD RISING 2: CASE WEST
12. Trials HD
13. Game Room
14. Battlefield 1943
15. UNO
16. Plants vs. Zombies
17. Yu-Gi-Oh! 5D's Decade Duels
18. Peggle
19. Section 8: Prejudice
20. Toy Soldiers

Top Indie Games (Volledige versie gekocht)

1. Total Miner: Forge
2. FortressCraft Chapter 1
3. Avatar Paintball
4. The Impossible Game
5. Toy Stunt Bike
6. Avatar Legends
7. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
8. Avatar Ninja! 2
9. Avatar Laser Wars
10. Miner Dig Deep
11. Nuclear Wasteland
12. Avatar Karting
13. Bird Assassin
14. Voice Changer 360
15. How To Get Girls
16. Lootfest
17. Prank Call
18. Techno Kitten Adventure!
19. M2AF: Message 2 All Friends
20. Hack This Game 2


Games for Windows Top LIVE Titels

1. GTA IV
2. Super Street Fighter IV Arcade Edition
3. Warhammer 40,000: Dawn of War II
4. Fable III
5. F1 2010
6. DiRT 3
7. Fallout 3
8. Resident Evil 5
9. Bioshock 2
10. Street Fighter IV
11. Batman: Arkham Asylum
12. Halo 2
13. Colin McRae : Dirt 2
14. Dead Rising 2
15. Bulletstorm
16. Red Faction Guerrilla
17. Gears of War
18. Operation Flashpoint Red River
19. Section 8: Prejudice
20. Lost Planet 2

Punten ronde 10 FOK! Formule 1-manager

Afgelopen weekend reden de coureurs de Grand Prix van Duitsland. De wedstrijd verliep spannend en heeft dankzij het fraaie verloop weer voor de nodige verschuivingen gezorgd in de FOK! Formule 1-manager. Hieronder volgen de uitgedeelde strafpunten en de top tiens van de degenen die meedoen aan de F1-manager.

Inmiddels is met dank aan Bleekemolens Race Planet, Fun Center Kart World Limmen en TopGear de prijzenpagina beschikbaar. Kijk dus snel wat je dit jaar kunt winnen in de FOK! Formule 1-manager.

De strafpunten die uitgedeeld zijn:
- Heidfeld (Lotus Renault GP), drive-through voor aanrijding met Di Resta: -15
- Buemi (Toro Rosso), gridstraf voor aanrijding met Heidfeld: -15

- Chassis McLaren, hydraulische problemen bij Button, -15
- Chassis HRT F1 Team, electronische problemen bij Liuzzi: -15

- Motor Williams, motorische problemen bij Barrichello: -15

Daarnaast hebben we gekeken naar een tweetal incidenten die eerder in het weekend plaatsvonden. Bij Liuzzi (HRT F1 Team) werd een versnellingsbak gewisseld wat hem een gridstraf opleverde. Omdat dit voor de kwalificatie al gebeurde is de motor van HRT hiervoor in het spel niet bestraft. Daarnaast werd Buemi (Toro Rosso) uit de kwalificatieuitslag genomen door een benzineprobleem. Omdat dit geen coureursfout betreft en de regels van het spel hierin niet voorzien is ook dit onbestraft gelaten. Wel hebben zowel Buemi, als de motor en het chassis van Toro Rosso hierdoor geen resultaat voor de kwalificatie gekregen. De resultaten van Jaime Alguersuari in de kwalificatie tellen uiteraard wel gewoon mee.

De beste manager deze ronde was zaanlan racing met 291 punten, gevolgd door RamonP F1 die er 278 verzamelde. Eén punt hierachter eindigde jroeleveld als derde. Een vierde stek met 270 punten was er voor victeam, terwijl Elst Racing Team de top vijf met 265 punten afsloot.

In het algemeen klassement is het bovenin spannend geworden. Vink leidt nog steeds met 2142 punten, maar Nalyu is hem nu tot op twaalf punten genaderd. Derde met 2119 punten staat Fuck&SuckManager. Team Stoners staat vierde met 2068 punten, gevolgd door Pukkie die er 2021 verzameld heeft.

Punten ronde 10 - GP van Duitsland

# team user ronde 10 totaal
1 zaanlan racing mrdjey 291 1792
2 RamonP F1 ramonp 278 1834
3 jroeleveld jroeleveld 277 1686
4 victeam vic_ 270 1753
5 Elst Racing Team toberfromelst 265 1668
6 Zoem!F1 zoem 262 1656
= JJracing misterJJ 262 1622
= Mad Bull Racing Mad-Bull 262 1508
9 Baysroad Bayswater 260 1798
= VOLBEER GP Louike 260 1742
= Buxxie Starbuxx 260 1692


Algemeen klassement na ronde 10 (van 19)

# team user ronde 10 totaal
1 Vink wvinky 207 2142
2 Nalyu trance_fan 236 2130
3 Fuck&SuckManager RZa_010 237 2119
4 Stoners Roel0f 221 2068
5 Pukkie Fritsert 200 2021
6 Honkietonkie Racing Nelix 200 1980
7 Team Bla attachmentgenie 203 1956
8 Creeper14 racing team creeper14 203 1932
9 BoohBoohF1 raggereug 259 1922
10 Team Tipica Reizen flipsen 238 1902


Bij de subleagues was ADP F1 met 210 punten deze keer wederom de beste. In het algemeen klassement staat Deltares er met 1658 punten nog altijd het beste voor, gevolgd door BOSCH die op 1612 punten staat. De derde plaats met 1607 punten is voor NetZoZeker, gevolgd door Ant. Force die 1577 punten verzameld heeft. De top vijf wordt afgeloten door Pedaalemmers die op 1573 punten staat.

Algemeen klassement subleagues na ronde 10 (van 19)

# team user ronde 10 totaal leden
1 Deltares koffieautomaat 200 1658 4
2 BOSCH bosch007 179 1612 7
3 NetZoZeker AquiloNL 169 1607 3
4 Ant. Force PP-vogels 147 1577 3
5 Pedaalemmers k3ll 176 1573 5
6 F1 AP flippo765 177 1563 4
7 Sportschool van Hoorn Aet 158 1561 6
8 MonzaTeam Horus 147 1558 5
9 martians jmaassen73 180 1551 3
10 Gas Hoare F1 MaGNeT 172 1527 10

Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De elfde race is de Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring op zondag 31 juli. De komende managerronde sluit op vrijdag 29 juli 2011 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 11 – Hongarije gaat weer open op maandag 1 augustus 2011 om 20:00 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2011-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2011 van FOK!

Levenslang voor militair VS die Afghaan doodde

Een Amerikaanse militair is woensdag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op een Afghaanse burger vorig jaar in Oost-Afghanistan. Een militaire jury in Fort Campbell, in de staat Kentucky, achtte de 27-jarige sergeant Derrick Miller schuldig aan moord met voorbedachten rade.

Bewezen werd geacht dat Miller vorig jaar september een Afghaanse burger, die hij voor verhoor had aangehouden, in koelen bloede door het hoofd schoot omdat hij 'hem niet geloofde'. De man lag op dat moment weerloos op zijn rug op de grond.

Saints Row 3 heeft meer pre-orders dan zijn voorganger

THQ is de laatste tijd druk bezig om iedereen lekker te maken voor Saints Row 3. We hebben al vele filmpjes en screenshots mogen aanschouwen. Vandaag is bekend geworden dat dit duidelijk effect blijkt te hebben. De pre-orders van Saints Row 3 overtreffen zijn voorganger namelijk ruim.

Saints Row 3 heeft op dit moment zelfs twee keer zoveel pre-orders als Saints Row 2 in dezelfde periode. THQ denkt zelfs dat ze op korte termijn de totale pre-orders van Saints Row 2 zullen overtreffen. Daarnaast gaat THQ nog even in op hun 'digital ecosystem'.

"We think with another couple of weeks we'll surpass the pre-orders for Saint's Row 2 and we're still 15 weeks from launch. Saints Row's digital ecosystem will contain the most comprehensive suite of digital content across our portfolio, including a season pass, microstransactions, planned DLC offerings for nearly a year post launch, game add-ons, consumables and an in-game store."

Saints Row 3 staat gepland om uit te komen op 18 november voor PS3, Xbox 360 en pc.

Dekker denkt nog niet aan grote rondes

Thomas Dekker wil voorlopig nog geen grote rondes rijden. De Noord-Hollander wil eerst zijn tijdrit weer op niveau krijgen. "En daarna wil ik weer echt wat laten zien in kleine etappekoersen en klassiekers als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Daar ligt mijn focus", vertelt hij in wielertijdschrift Wielerland.

Dekker rondde begin deze maand een dopingschorsing van twee jaar af. De voormalige 'golden boy' van het Nederlandse wielrennen rijdt momenteel vooral criteriums, maar hoopt snel weer andere wedstrijden te kunnen rijden. Te ver vooruit wil hij echter nog niet kijken. "Ik ga nu niet lopen verkondigen dat ik een goed klassement in de Tour de France wil rijden of zoiets."

Dat een goed tourklassement rijden zonder doping te gebruiken kan, daar is Dekker wel van overtuigd. "Kijk maar naar Jelle Vanendert. Ik ken hem door en door en steek echt mijn handen voor hem in het vuur. Het stoort me dat nu hij zo goed rijdt, hij meteen verdacht wordt."

Ook voor de top tien van de Tour hoef je geen doping te gebruiken, weet Dekker. "Ik ken het peloton aardig goed, soms te goed zelfs. Maar daar zit echt niet iedereen aan de doping. Ik heb in ieder geval mijn les geleerd wat betreft doping: dat doe ik mezelf geen tweede keer aan."

Blessure voor aanwinst Vitesse

Renato Ibarro heeft tijdens een training van Ecuador onder de 20 jaar een spierblessure opgelopen. Vitesse, de nieuwe club van de aanvaller, maakte dit vandaag bekend. Het is onduidelijk hoe lang Ibarro langs de kant staat.

"De ernst van de blessure is nog niet duidelijk. Eerst neemt de bondsarts van Ecuador een beslissing of Ibarra al dan niet bij de ploeg blijft”, aldus een woordvoerster van Vitesse.

Ibarra is in Zuid-Amerika ter voorbereiding op het WK voetbal voor spelers tot 20 jaar. Dat wordt gehouden in Colombia.

PSV wil Stam aantrekken

PSV is voor het nieuwe voetbalseizoen nog op zoek naar een verdedigende versterking. De Eindhovenaren zijn hierbij uitgekomen bij Ronnie Stam. De 27-jarige rechtsback staat onder contract bij Wigan Atletic, maar verhuur, zoals PSV wilde, is voor de Engelse club voorlopig geen optie.

Wigan wil Stam of behouden of verkopen. De Nederlander kwam in zijn eerste seizoen bij de Premier Leagueclub tot 26 competitieoptredens en één goal. De zaakwaarnemer van Stam, Chiel Dekker, wil niet ingaan op een mogelijke transfer van zijn pupil. Hij wil alleen kwijt dat de Eindhovenaren naar Stam geïnformeerd hebben.

[UPD] Nintendo 3DS krijgt prijsverlaging

Nintendo gaat serieuze stappen ondernemen om de tegenvallende 3DS-verkopen te herstellen. Op 12 augustus gaat de prijs van een 3DS in Amerika naar 170 dollar, nu kost deze nog 250 dollar. In Japan gaat hetzelfde gebeuren, daar gaat de prijs van 25000 Yen naar 15000 Yen. In Europa zal de prijs ook met eenderde verlaagd worden, dus naar zo'n 170 euro.

Reggie, baas van Nintendo in Amerika: “For anyone who was on the fence about buying a Nintendo 3DS, this is a huge motivation to buy now. "We are giving shoppers every incentive to pick up a Nintendo 3DS, from an amazing new price to a rapid-fire succession of great games.”

Gamers die in de USA al een 3DS hebben, worden in de gelegenheid gesteld om 20 gratis games te downloaden uit de Nintendo eShop. Hiervoor moeten ze minstens één keer ingelogd hebben in de eShop, voordat de prijsverlaging in gaat. De beloning werkt in twee stappen.

Allereerst kan men vanaf 1 september 10 NES Virtual Console games downloaden. Dit zijn onder andere Super Mario Bros., Donkey Kong Jr., Balloon Fight, Ice Climber en The Legend of Zelda. Deze games worden voor nieuwe gebruikers betaalde content.

Als tweede krijgen de early adopters 10 gratis GBA Virtual Console games. Hierbij kun je onder andere kiezen uit Mario Kart: Super Circuit, Metroid Fusion, WarioWare, Mario Advance 3: Yoshi's Island en Mario vs Donkey Kong. Deze games zijn vooralsnog exclusief voor de huidige 3DS-bezitters. Nintendo heeft op dit moment nog geen plannen om deze GBA-games beschikbaar te maken voor nieuwe 3DS-bezitters.

Dit Nintendo 3DS Ambassadeurs Programma zal ook in Europa beschikbaar zijn voor de mensen die al een 3DS voor de oorspronkelijke prijs hebben gekocht.

Mario voor 3DS in november en december

Nintendo heeft, naast de 3DS-prijsverlaging, aangekondigd welke titels ze dit jaar gaan uitgeven en wanneer. Tevens kennen we nu de officiële namen van twee aankomende Mario-titels. Super Mario 3DS heet voortaan Super Mario 3D Land en Mario Kart heet voortaan Mario Kart 7.

De overige games met hun data:

Star Fox 64™ 3D: 9 september
Super Mario™ 3D Land: november
Mario Kart™ 7: december
Kid Icarus™: Uprising: gedurende het feestdagenseizoen

McNish FIA-steward in Hongarije

Voor de tweede keer dit jaar zal Allan McNish de stewards van de FIA gaan helpen bij beslissingen. Dit keer schuift de 41-jarige coureur aan bij de Formule 1-race van Hongarije die dit weekend op het programma staat. Eerder mocht de Schot al in Monaco op komen draven.

McNish kan bogen op een lange historie in de autosport. De coureur reed in 2002 voor Toyota in de Formule 1 met een zevende plaats als beste resultaat. Een jaar later was hij derde coureur bij Renault. Verder heeft hij in de DTM gereden, maar McNish is vooral bekend om zijn optredens op Le Mans. De Schot wist daar twee keer te winnen en in totaal al zeven keer op het podium te eindigen. Dit jaar kwam hij niet aan de finish, omdat hij een Audi R18 in de Dunlopbocht afschreef. De auto belandde hard in de muur, maar ondanks dat er onderdelen in het rond vlogen waren er hierbij geen gewonden.

Red Faction is niet meer

THQ heeft de stekker uit de Red Faction-serie getrokken, er komen geen nieuwe games meer. Deze beslissing hebben ze gemaakt na de tegenvallende verkopen van Red Faction: Armageddon. CEO Brian Farrel bracht het slechte nieuws en vertelde erbij dat developer Volition overgeplaatst is.

Red Faction begon in 2001 als FPS voor pc en PS2 en een jaar later kwam het vervolg. In 2009 schakelde de serie met Red Faction: Guerrilla over naar een third-person view. Het vorige maand verschenen Red Faction: Armageddon is nu dus de laatste game uit de serie.

Deus Ex is gold gegaan

Deus Ex: Human Revolution is gold gegaan, dus we kunnen binnenkort gaan hacken. Het spel zal in Nederland en België verkrijgbaar zijn in een Benelux Edition. Deze editie bevat twee gratis DLC-packs, die alleen in de Benelux verkrijgbaar zijn: 

· het Explosive Mission Pack bevat een extra missie met een speciaal gastoptreden van een van de oorspronkelijke Deus Ex-personages, de Linebacker G-87 meervoudige granaatwerper, een Automatic Unlocking Device en de M-28 Utility Remote-Detonated Explosive Device (UR-DED)

· het Tactical Enhancement Pack bevat het Huntsman Silverback dubbelloops jachtgeweer, de SERSR Longsword Whisperhead geluiddempende sniper rifle en 10.000 extra credits

Deus Ex: Human Revolution verschijnt op 26 augustus voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Deus Ex: Human Revolution

Martens wil een heel seizoen belangrijk zijn

Maarten Martens hoopt dit seizoen definitief verlost te zijn van zijn enkelklachten. De AZ'er wil een heel seizoen belangrijk zijn voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

"Met een goede vakantie, drie weken rust en daarna drie weken opbouw hoop ik van de problemen verlost te zijn", zegt Martens in De Telegraaf. "Ik heb alle mogelijke onderzoeken in het ziekenhuis ondergaan, maar buiten de dingetjes die je in de enkels van elke voetballer vind, werd er niets extreems gevonden. Het gekke was dat de pijn zich ook steeds verplaatste."

"Ik ben een gevoelige speler, die niet makkelijk met een blessure kan aantreden. Ik kan nu eenmaal niet terugvallen op het bikkelwerk. Niettemin ben ik nog redelijk tevreden met de waarde die ik voor het team heb gehad. Maar het moet beter; een heel seizoen. Dat bewaar ik voor dit jaar."

Martens wil schitteren in zijn nieuwe rol achter de spitsen. "Daar ben ik heel blij mee. Het is nu aan mij om het te laten zien. Bepaalde fases in de wedstrijd ben ik nog niet tevreden. Maar goed, dat ben ik misschien nooit."

Joe Pesci klaagt producent Gotti-film aan

Joe Pesci heeft een rechtszaak aangespannen tegen Fiore Films, het productiebedrijf achter de film over de Amerikaanse maffiafamilie Gotti. De opnamen van de rolprent gaan begin volgend jaar van start, met Pesci in een bijrol. De acteur beweert dat Fiore Films hem echter uit het niets een kleinere rol en minder salaris heeft aangeboden en stapte naar de rechter.

De 68-jarige Pesci stelt dat hem drie miljoen dollar was beloofd om de rol van een jeugdvriend van maffiabaas John Gotti te vertolken. Nadat hij akkoord ging met het voorstel, zou Fiore Films zijn naam hebben gebruikt voor promotie van de film en om investeerders aan te trekken. Volgens Pesci is het bedrijf onlangs teruggekomen op het aanbod en biedt hem nu 'slechts' een miljoen dollar, voor een kleinere rol.

De acteur heeft woensdag een rechtszaak aangespannen tegen Fiore Films. Hij geeft toe dat er nooit een contract is getekend, maar stelt dat het aankondigen van zijn verbondenheid met het project staat voor een overeenkomst. Pesci verdenkt het bedrijf ervan zijn naam slechts te hebben gebruikt om het project van de grond te krijgen. Wat de acteur precies eist is niet duidelijk.

Fiore Films ontkent de beschuldigingen. Volgens het bedrijf zou Pesci zich al maanden geleden hebben teruggetrokken uit het project, toen de oorspronkelijke regisseur besloot op te stappen. Fiore Films overweegt op zijn beurt een rechtszaak aan te spannen tegen Pesci.


Joe Pesci klaagt producent Gotti-film aan (Foto: Novum)

Janko: "Co enige reden dat ik hier nog ben"

Marc Janko mocht begin deze zomer vertrekken bij FC Twente, maar de komst van Co Adriaanse heeft daar verandering in gebracht. Dinsdag toonde hij zijn waarde voor de club.

De duurste aankoop aller tijden van FC Twente scoorde twee keer tegen het Roemeense FC Vaslui in de voorronde van de Champions League. Door de 2-0 zege heeft de eredivisionist een grote kans op plaatsing voor de volgende kwalificatieronde. "De enige reden dat ik nu nog bij deze club ben, is de komst van Co Adriaanse. Hij is de sleutel geweest om toch te blijven", zei de Oostenrijker na afloop van de wedstrijd tegen De Telegraaf.

"Sommige mensen in de club waren niet zo positief over mijn prestaties en wilden me niet houden", vervolgde Janko. "Ik noem geen namen. Maar het was niet de vorige trainer, het waren beleidsbepalende mensen. Toen kwam Adriaanse als trainer en hij wilde mij er juist per se bij houden."

Ook de beleidsbepalers gingen toen overstag. "Ik heb gemerkt dat het snel kan veranderen in het voetbal. Daar heb ik niet echt moeite mee. Zo is het voetbal", aldus de spits, die bij Red Bull Salzburg al eens samenwerkte met Adriaanse.

[WK] Heemskerk, Kromowidjojo door op 100 vrij

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zich bij het WK zwemmen in Sjanghai geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Heemskerk zwom met 53,75 de snelste tijd en Kromowdjojo liet met 54,10 de derde tijd noteren.

Britta Steffen is klaar. De Duitse bereikte ternauwernood als zestiende de volgende ronde maar besloot daarin niet van start te gaan. De titelhoudster op de 50 en 100 meter vrije slag houdt het WK voor gezien omdat ze volledig uit vorm is.

Titelverdediger Ferrero verslaat Kroaat Ljubicic

Juan Carlos Ferrero heeft het tennistoernooi van Umag beroofd van de thuisspelende favoriet Ivan Ljubicic. De 31-jarige Spanjaard versloeg de Kroatische nummer drie van de plaatsingslijst in drie sets: 1-6, 6-3 en 6-4. Titelverdediger Ferrero stuit in de kwartfinale op Carlos Berlocq. De Argentijn schaarde zich zonder te spelen bij de laatste acht, na een walkover van de geblesseerde Tommy Robredo (5).

Ferrero krijgt in de kwartfinale gezelschap van zijn landgenoot Albert Ramos. De nummer 82 van de wereld won met 6-1 en 6-3 van Gianluca Naso. Ramos' volgende tegenstander komt uit de tweestrijd tussen de Italiaan Filippo Volandri en Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne.

Toename kraamkamers door minder thuisbevallers

Doordat steeds meer vrouwen in het ziekenhuis willen bevallen is een ware bouwexplosie aan kraamkamers ontstaan. Dat blijkt uit een steekproef van De Telegraaf. Alleen al in de regio Leiden stijgt het aantal ziekenhuisbevallingen de komende twee van 3000 naar 3600. De stijging doet zich ook in andere regio's voor.

Het LUMC in Leiden heeft een extra verloskamer ingericht en zet extra personeel in. Komend jaar komt er nog een kamer bij en het uiteindelijke doel is een groot verloskundig centrum.

In het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is het ook drukker en worden vijftien nieuwe, luxe kraamsuites gebouwd. Naast het ziekenhuis werd in juni al een geboortehuis met drie kraamkamers geopend.

Volgens hoogleraar verloskunde Jan van Lith van het LUMC komt de afkeer van thuisbevallen onder meer door de berichtgeving in de media over hoge babysterfte in Nederland. Hoewel onderzoeken de cijfers nog moeten bevestigen nemen vrouwen volgens hem het zekere voor het onzekere. Ook de toegenomen vraag naar pijnbestrijding bij bevallingen speelt mee.

Tien jaar geleden werd nog slechts 37 procent van de kinderen in het ziekenhuis geboren. Uit de meest actuele cijfers blijkt dat vorig jaar drie kwart van de 184 duizend bevallingen in het ziekenhuis plaatsvond.


Toename kraamkamers door minder thuisbevallers (Foto: Novum)

Andere Nederlander waarschijnlijk nog bij FARC

Een Nederlandse man die zich rond de eeuwwisseling bij de FARC aansloot zit waarschijnlijk nog steeds bij de Colombiaanse guerrillabeweging. Dat zegt de Nederlandse mensenrechtenactiviste Liduine Zumpolle. De man zou in de 'culturele sector' van de FARC zitten.

Verdere personalia van de man zijn bij Zumpolle onbekend. De Nederlander is volgens haar toegetreden tot de FARC toen de toenmalige president Andrés Pastrana een gedemilitariseerde zone in het zuiden van Colombia had gecreëerd, om het vredesoverleg te bevorderen. "Bijna alle buitenlanders die bij de FARC zitten komen uit die periode", stelt Zumpolle. Enkele jaren geleden deden al berichten de ronde dat er verschillende Nederlanders bij de beweging zitten.

"Muziek, dans, zang en het strijdlied zijn belangrijke onderdelen van de ideologie", zegt Zumpolle. "Het is als een sekte en zeer ingewikkeld om eruit te komen. Het zou kunnen dat hij zich bij een aanval heeft overgegeven en dat het in stilte is afgewikkeld. Wat ik niet geloof overigens. Zumpolle vermoedt dat zij hier dan wel iets van had vernomen. De man zou zich aan de Colombiaanse kust bevinden.

Tanja Nijmeijer uit Denekamp is de bekendste buitenlander bij de guerrillabeweging. Volgens de laatste berichten die Zumpolle kreeg is zij nu administratief beheerder van gebieden in het departement Guaviare in het centraal-zuidelijke deel van Colombia. Hier zijn volgens de mensenrechtenactiviste gebieden 'herbevolkt' door families die met de FARC sympathiseren. Anderen zijn daar weggejaagd.

Zumpolle betwijfelt dat Nijmeijer ooit militair hoger in de pikorde van de guerrillabeweging zal opklimmen. Nijmeijer wordt volgens haar door de FARC nu vooral als propagandamiddel ingezet. Nadat dagboeken waarin zij kritiek op de beweging uitte in 2007 in de openbaarheid kwamen, werd juist gevreesd voor zware represailles voor Nijmeijer. "De kleine ramp die Tanja leek te worden hebben zij omgezet in iets positiefs".

Zumpolle is onder meer mede oprichtster van Operatie Vrouw tot Vrouw. Die probeert vrouwen die bij de FARC zitten over te halen zich te demobiliseren.

'Directeur opvanghuis drukt tonnen achterover'

De directeur van een verslaafdenopvang in Wemeldinge incasseert achter de rug om van zijn cliënten jaarlijks tonnen aan persoonsgebonden budget (pgb). Dat stellen cliënten en twee ex-medewerkers van de Zeeuwse opvang voor verslaafden uit de Randstad, schrijft de Volkskrant. Het zorgkantoor in Goes onderzoekt de mogelijke fraude met pgb's.

Bewoners van stichting In De Vrijheid zouden onder druk worden gezet om blanco pgb-formulieren te ondertekenen. De directeur zou dan achteraf invullen wat voor zorg er is geleverd en wat dit heeft gekost. Hij zegt in de krant dat de cliënten niet beseffen wat zorg kost en schrikken van de bedragen die hij invult.

Volgens twee oud-medewerkers was er echter amper betaalde begeleiding in de religieuze verslaafdenopvang. Een woordvoerder van het zorgkantoor in Goes zegt in de krant de signalen te herkennen, maar wil niet inhoudelijk reageren.

De fraudegevoeligheid van het systeem van de pgb's is al langer bekend en is een van de redenen dat het kabinet er het mes in zet. De FIOD trok in 2009 al aan de bel over het haperende systeem.

Dode bij brand in verzorgingstehuis Valkenswaard

Bij een brand in een verzorgingstehuis in Valkenswaard is een bewoner omgekomen. De brand ontstond op de kamer van de man. De brand zorgde niet voor veel schade maar 34 andere woningen moesten worden ontruimd. De bewoners daarvan zijn intern opgevangen. Dat meldt de Brabantse politie.

De brand in tehuis Kempenhof aan de Antwerpsebaan ontstond even voor middernacht en zorgde voor flinke rookontwikkeling. De brandweer werd gealarmeerd via een rookmelder.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Vreemdeling

De moeder komt terug de woonkamer in. Ze heeft een theepot in haar handen en schenkt mijn lege kopje vol. Het is een kopje met een gouden randje en een sierlijk oortje. "Ik laat jullie maar even alleen," zegt ze. "Jullie hebben vast veel te bespreken." Ze loopt naar de luie stoel en schudt het kussen achter het hoofd van de jongen op. Dan gaat ze de kamer weer uit.
"Hoe is het op school?" vraagt de jongen.
"Goed wel," zeg ik.
"O. Dat is mooi."
Ik heb helemaal niets te bespreken.

Scotland Yard pakt woordvoerder LulzSec op

Scotland Yard heeft woensdag de woordvoerder van hackersbeweging LulzSec gearresteerd. De 19-jarige man werd ingerekend in een woning op de Shetlandeilanden. De politie zei dat hij degene is die onder de schuilnaam Topiary de afgelopen weken verscheidene interviews gaf.

LulzSec is een aftakking van het hackerscollectief Anonymous, dat de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een reeks cyberaanvallen in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Agent gewond bij aanrijding op vluchtstrook A1

Een 46-jarige agent is woensdag gewond geraakt bij een aanrijding op een vluchtstrook van de A1 bij Deventer. De auto waarin hij zat werd van achteren aangereden door een vrachtwagen uit Polen die gedeeltelijk op de vluchtstrook reed, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De medewerker van het KLPD had samen met een collega hulp verleend aan een Poolse automobilist die zonder benzine stil was komen te staan op de vluchtstrook. Hierna stapte de agent samen met zijn collega weer in de auto.

Door de botsing met de vrachtwagen kwam de politieauto 150 meter verderop onderaan een talud tot stilstand. De 46-jarige agent was de chauffeur van de auto. Hij liep rugletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn collega bleef ongedeerd. De 33-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur is aangehouden.

'Breivik heeft geen banden met Tempelorde'

De Tempelorde waar Anders Behring Breivik in zijn manifest over schrijft bestaat, maar de Noorse terrorist is er geen lid van. Dat heeft de Britse rechtse blogger Paul Ray woensdag tegen persbureau AP gezegd.

Breivik spreekt in zijn vijftienhonderd pagina's tellend manifest over zijn mentor, een Brit die 'Richard (Leeuwenhart)' heet. Stephen Lennon, leider van de extreemrechtse English Defense League (EDL), zei tegen AP dat 'Richard' Paul Ray is, schrijver van het blog 'Leeuwenhart'. Hij voegde daaraan toe dat hij Breivik niet kent en dat hij Ray kort na de oprichting van de EDL uit de partij heeft gezet, omdat Ray zijn eigen standpunten wilde doordrukken.

De 35-jarige Ray ontkent elke band met Breivik. Hij zei in een telefonisch interview vanuit zijn huis in Malta dat hij niet aanwezig was op de bijeenkomst in Londen in 2002 waar volgens Breivik (32) de orde werd opgericht, wiens leden zich de Tempeliers van Europa noemen. Breivik en Ray zouden tot de oprichters behoren, iets wat Ray ontkent.

Ray, die wel zei de denkbeelden van Breivik te delen, vertoont echter overeenkomsten met de 'mentor', voornamelijk vanwege het feit dat hij een antimoslimbeweging leidt die De Oude Tempelorde wordt genoemd. Ray ontvluchtte Groot-Brittannië twee jaar geleden na gearresteerd te zijn geweest voor aanzetten tot rassenhaat en woont sindsdien op Malta. De naam van zijn blog verwijst naar koning Richard I van Engeland, die de christelijke kruisvaarders in de twaalfde eeuw leidde.

Ray benadrukte dat hij de methodes van Breivik ten zeerste afkeurt en sprak tegenover AP zijn medeleven met de slachtoffers van de aanslagen uit. Hij zei dat Breivik enkele van zijn ideeën heeft overgenomen en ze gebruikt om zijn daad mee te rechtvaardigen.

Breivik heeft zijn daden naar eigen zeggen begaan als onderdeel van de eerste zet van de orde in een apocalyptische oorlog tegen moslims, immigranten en linkse bewegingen om een naar zijn zeggen islamitische poging om West-Europa over te nemen te voorkomen. Volgens Breivik heeft de Tempelorde meerdere cellen in westerse landen en twee in Noorwegen. In zijn manifest schrijft hij dat hij de standpunten bepaalt.

In 2007 werd op Rays blog al geschreven over de Tempeliers. "Waar zijn de 'oorspronkelijke' Tempeliers, Gods leger op aarde, nu, het is tijd dat jullie uit de schaduw komen en jullie medeburgers helpen, de tijd van vrede en veiligheid is voorbij."

Taylor Swift is Teen Choice

Taylor Swift kan weer een plekje vrijmaken in haar prijzenkast. De viervoudig Grammy-winnares krijgt zondag tijdens de uitreiking van de Teen Choice Awards de Ultimate Choice Award, meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Swift krijgt de onderscheiding voor haar bijdrage aan de entertainmentindustrie. Justin Timberlake, Reese Witherspoon en Sarah Michelle Gellar namen de award in voorgaande jaren mee naar huis. De uitreiking van de Teen Choice Awards wordt jaarlijks georganiseerd door de Amerikaanse televisiemaatschappij Fox. Tieners kunnen stemmen op hun idool in categorieën als muziek, film en televisie.

Onder anderen Robert Pattinson, Demi Lovato en Justin Bieber brengen dit jaar een bezoekje aan de awardshow. De Teen Choice Awards wordt dit jaar gepresenteerd door The Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco. Optredens worden verzorgd door onder anderen Jason Derulo en Selena Gomez.

Tot tien jaar cel geëist tegen Somalische piraten

Tegen vijf Somalische piraten die in Nederland worden berecht zijn woensdag celstraffen geëist van zeven tot tien jaar. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. De Nederlandse marine pakte de mannen vorig jaar november op in de Golf van Aden.

De piraten worden ervan verdacht begin november voor de kust van Tanzania een Zuid-Afrikaans zeiljacht te hebben gekaapt en de twee opvarenden te hebben gegijzeld. Een Nederlands marineschip, dat deel uitmaakte van een antipiraterijmissie, onderschepte de Somaliërs.

In totaal werden twintig piraten opgepakt. Vijftien werden na het afnemen van verklaringen vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. De overige vijf werden overgevlogen naar Nederland, waar ze in december aankwamen.

De piraten worden in Nederland berecht omdat Zuid-Afrika dat weigerde te doen. De Tweede Kamer vindt dat piraten alleen naar Nederland mogen worden gebracht als ze een Nederlands schip of een schip met Nederlandse bemanningsleden hebben bedreigd.

De rechtbank in Rotterdam doet op 12 augustus uitspraak.

Lauryn Hill: Rohan Marley is niet de vader

Lauryn Hill heeft bekendgemaakt dat Rohan Marley niet de vader is van haar zesde kind. De zangeres beviel eerder deze week van een zoon, maar onduidelijk was wie de vader is. Hill en Marley hebben samen vijf kinderen.

"Marley en ik hebben een lange, complexe geschiedenis", schrijft de zangeres op haar website. Uit Hills bericht blijkt dat zij en Marley al lange tijd uit elkaar zijn en dat hij niet de vader van haar jongste kind is.

"Hij heeft me niet in de steek gelaten tijdens mijn zwangerschap", schrijft de zangeres om een einde aan de geruchten te maken. "Onze vijf kinderen blijven ons binden." Wie wel de vader is van Hills zoontje, is nog een mysterie. "Ik ben erg gesteld op mijn privacy", is alles wat de zangeres loslaat.

Lauryn Hill werd beroemd als zangeres van hiphopformatie de Fugees. De groep scoorde wereldwijd hits als Killing me Softly, Ready or Not en Fu-gee-la. Ook solo wist Hill te scoren, nummers als If I Ruled the World en Doo Wop (That Thing) waren in de jaren negentig grote hits. In 1999 was Hill de eerste vrouwelijke artiest met tien Grammy-nomaties. De zangeres wist vijf nominaties te verzilveren.

 

50 Cent brengt album niet uit door ruzie

50 Cent is zo kwaad op zijn platenmaatschappij dat hij heeft besloten zijn cd Black Magic niet uit te brengen. Volgens de rapper werkt Interscope extra traag aan zijn vijfde studioalbum. Op Twitter fulmineert de rapper over zijn label. "Ik kan niet geloven dat Interscope zo naar de kloten is."

De rapper werkte al maanden aan zijn vijfde album. Black Magic zou dit najaar uitkomen en volgens de artiest zou het teruggrijpen naar het succes van zijn debuutplaat Get Rich or Die Tryin'. 50 Cent heeft al eerder laten weten de 'spelletjes' van zijn label beu te zijn. Nu is de maat vol. "Ze hebben me te vaak laten vallen."

De 36-jarige Curtis Jackson, zoals de artiest eigenlijk heet, excuseert zich tegenover zijn fans. 50 Cent belooft zijn fans een nummer dat hij opnam met Dr. Dre later deze week zal lekken.

Film Bon Scott krijgt steun van Australische regering

Filmmakers achter een geplande film over het leven van de legendarische AC/DC frontman Bon Scott hebben een grote impuls gekregen na toezegging van financiële steun van de Australische regering.

Regisseur Eddie Martin en producer Lizzette Atkins zijn momenteel druk bezig een overzicht te maken van de magische momenten uit het leven van het Australische rock icoon. Hierbij krijgen ze hulp van familie en vrienden van de zanger.

Sinds 2008 waren er al plannen voor de biografische film en nu er een toezegging, van Screen Australia, voor subsidie is kan men aan de productie beginnen. Dit staat te lezen op de website van Blabbermouth.net. Het is nog onbekend wie er in de film gaan spelen.

Bon Scott overleed aan de gevolgen van een alcoholvergiftiging in 1980. De zanger werd slechts 33 jaar oud.

Palestijnen zetten plan VN door

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat de Verenigde Naties vragen om de onafhankelijkheid van de Palestijnen te steunen, ook als in september de vredesonderhandelingen met Israël worden hervat. Dat heeft hij woensdag gezegd in een verklaring. Bovendien heeft hij de Palestijnen opgeroepen massaal de straat op te gaan om hun steun te betuigen voor de plannen.

De verklaring is een teken dat Abbas zich harder opstelt. Eerder zei hij dat hij alleen naar de VN zou stappen als de vredesonderhandelingen niet zouden worden hervat. Het lijkt er dan ook op dat Abbas zich voorbereidt op een confrontatie met Israël en de Verenigde Staten.

"Iedereen praat over verzet en dat moet elke dag plaatsvinden", zei Abbas tegenover een groep Palestijnse politici. "We worden geleid door de Arabische Lente, die volgens ons allen vreedzaam moet zijn. Vergis u niet, we zullen we bereiken waar we naar verlangen zonder dat iemand tussenbeide komt."

De onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël liggen al lange tijd stil en Amerikaanse diplomaten proberen de beide partijen weer om de tafel te krijgen. Israël en de VS zijn fel gekant tegen de plannen van de Palestijnen bij de VN. De twee landen zijn van mening dat geschillen moeten worden opgelost door middel van onderhandelingen. De Palestijnen menen echter dat een stemming bij de VN een stevig signaal kan afgeven aan Israël.

Israël maakt zich ernstige zorgen en kondigde woensdag aan dat het werkt aan een betere grensafscheiding tussen de Hoogten van Golan en Syrië. De afgelopen maanden werden Israëlische militairen in het gebied verrast door pro-Palestijnse demonstraties die uitliepen op geweld. Israël vreest bovendien dat de betogingen waartoe Abbas heeft opgeroepen uit de hand lopen en tot nieuw geweld leiden. Militairen trainen al maanden en zijn volgens het leger 'voorbereid op alle mogelijke scenario's'.

Voedsel via luchtbrug naar Somalië

Een vliegtuig met tien ton voedingssupplementen aan boord is woensdag uit Kenia vertrokken naar het door droogte en honger geteisterde Somalië. Dat heeft woordvoerster Challiss McDonough van het Wereldvoedselprogramma (WFP) gezegd. De supplementen zijn bestemd voor ondervoede kinderen.

Volgens McDonough is dit pas de eerste vlucht van de luchtbrug en zullen er nog meer volgen. De voedingssupplementen, een op pindakaas gebaseerde pasta, die woensdag worden afgeleverd zijn afdoende om 3500 kinderen drie maanden lang te voeden.

Het WFP heeft besloten de luchtbrug op te zetten vanwege de omvang van de hongersnood onder kinderen in Somalië. Volgens McDonough gaat het verschepen van alle supplementen maanden duren. Naar schatting zijn zo'n achttienduizend kinderen in Somalië ondervoed. De verwachting is dat dat aantal zal toenemen tot 25 duizend kinderen.

Het WFP zegt zo'n 2,2 miljoen hulpbehoevende mensen in de door militanten gecontroleerde regio's in Somalië niet te kunnen bereiken omdat het er te onveilig is. Al-Shabab, de gevaarlijkste groep militanten in Somalië die tevens banden heeft met Al-Qaida, staat geen hulpverleners toe in gebieden die onder zijn controle staan.

Eerder deze maand zei Al-Shabab nog bereid te zijn het inreisverbod voor hulpverleners te versoepelen.


Voedsel via luchtbrug naar Somalië (Foto: Novum)

Unicef: 279 doden door cholera-uitbraak Congo

Een cholera-uitbraak in Congo heeft aan 279 mensen het leven gekost. Dat heeft Unicef woensdag gezegd. Meer dan vierduizend anderen zijn de afgelopen vier maanden ziek geworden.

Het noordoosten van de provincie Orientale is het zwaarst getroffen, aldus een arts. In het gebied zijn meer dan veertienhonderd mensen ziek geworden en zeker 102 mensen overleden aan de ziekte. Volgens de Congolese regering is in vier provincies sprake van een uitbraak.

Cholera is een eenvoudig te voorkomen bacteriële infectie die wordt verspreid via besmet water. Cholera leidt tot diarree en braken en kan uitdroging en de dood tot gevolg hebben.

Game of the Decade-toernooi - Dag 11

Vandaag dag elf van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Batman: Arkham Asylum
Batman: Arkham Asylum is één van de weinig goede superhelden-games van de afgelopen tien jaar. Een interessante open-wereld, toffe karakters en een zeer verslavend vechtsysteem zorgde ervoor dat de game vaak de award voor GOTY 2009 binnen wist te slepen. Hierdoor is net natuurlijk een grote kandidaat voor GOTD.

Dark Cloud
Een RPG gecombineerd met een RTS, een goed verhaal en een adventure, dat is hoe Dark Cloud zichzelf omschrijft. Je speelt een personage genaamd Taon die toevallige in handen komt van een blauwe steen. Hiermee begint een groots avontuur.

Gears of War 2
Het vervolg op het zeer goed ontvangen Gears of War. Deel twee was, zoals de makers al hadden voorspeld, bigger, better and more badass met nieuwe wapens en nog meer manieren om je vijanden op gruwelijke wijze uit te schakelen.

inFAMOUS
In inFAMOUS kreeg je als Cole door mysterieuze omstandigheden elektrische superkrachten. In een chaotische stad waar anarchie heerst kun je deze gebruiken om goede of juist slechte daden te verrichten. De game kent een innovatief parkour-systeem in een grote open wereld waar je kan doen en laten wat je wilt.

Monster Hunter
In Monster Hunter staat het jagen op monsters centraal. In de grote open wereld kom je veel monster tegen die je kunt verslaan. Dit kun je in je eentje doen of met de hulp van anderen.

Ratchet & Clank: Crack in Time
Er is iets mis gegaan met de tijd en dus is het aan Ratchet en zijn maatje Clank om het op te lossen door platformactie in combinatie met puzzels. Deze tweede grote Ratchet & Clank-game voor PlayStation 3 verscheen exclusief voor dat platform in 2009.

Still Life
In Still Life speel je FBI Special Agent Victoria McPherson die bezig is om een aantal moorden op te lossen. Ze komt erachter dat haar opa 70 jaar geleden vergelijkbare moorden probeerde op te lossen. In de game wissel je af tussen Victoria en haar opa en probeer je de crimineel te pakken.

Time Hollow
In Time Hollow speel je Ethan Kairos die opzoek is naar zijn vermiste ouders. Met zijn Hollow Pen heeft hij de mogelijkheid om portalen te openen in het verleden.

Transformers: Dark of the Moon

The Transformers zijn terug in een nieuw deel. Niet geheel onverrassend staat er weer een episch duel klaar tussen de Autobots en de Decepticons. Een nieuwe game gebaseerd op een film, want de filmversie kwam tegelijkertijd uit. Vorige versies van de Transformers-reeks werden nooit echt goed ontvangen en het is nog maar de vraag of deze variant dat recht kan trekken. Sowieso zijn games gebaseerd op films nooit echt toppertjes, op enkele uitzonderingen na. Kan Transformers: Dark of the Moon het wel?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.