[Tour] Ritzege Hushovd, Evans passeert F. Schleck

De zestiende etappe van de Tour de France, van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Gap, is gewonnen door Thor Hushovd. De Noor, die zijn tweede ritzege deze Tour boekte, bleef zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen in de sprint voor.

Verschillende renners probeerden uit het peloton te ontsnappen maar ver kwamen ze echter niet. Lieuwe Westra pakte na 75 kilometer koersen een gaatje maar kreeg maximaal 100 meter voorsprong. Het bleef onrustig in het peloton. Johnny Hoogerland probeerde het vervolgens en kreeg een elf renners mee waaronder Mollema. Van daarachter probeerden andere renners de overstreek te maken. De groep kwam echter niet weg en viel uit elkaar.

Perez, Hushovd, Hagen, Devenyns, Roy, Martin, Ignatiev, Marcato, Grivko en Hesjedal leken wel weg te komen en pakten al rap een voorsprong van een minuut. 45 minuten voor de finish was dit al bijna zes minuten. Achter de kopgroep reden Mollema, Dumoulin en Jeandesboz die de slag net hadden gemist.

Op 21 kilometer van de finish begon de kopgroep aan de Col de Manse (tweede categorie). Ignatiev sprong weg uit de kopgroep. Hesjedal probeerde vervolgens het gat naar Ignatiev te dichten. Uit het peloton ontsnapte vervolgens Alberto Contador. Evans en de broers Schleck counterden. Voeckler en Samuel Sanchez haakten ook aan. De rest van het peloton sloot vervolgens ook weer aan.

Vooraan was het Hesjedal die Ignatiev van zich had afgeschud. Twaalf kilometer voor de streep, nog steeds in de beklimming, zette Contador wederom aan. Andy en Fränk Schleck en Cunego moesten lossen. Evans en Sanchez kwamen bij de Spanjaard terwijl ook Voeckler moest lossen. In de afdaling kwamen Hushovd en Hagen bij Hesjedal. Op de top van de Col de Manse was de voorsprong van de groep Contador op de groep gele trui 25 seconden.

Hesjedal, Hagen en Hushovd moesten in de eindsprint bepalen wie de sterkste was. Hushovd trok de sprint aan en was zijn landgenoot Hagen net te snel af. Evans ging als een speer in de afdaling naar beneden en Contador en Sanchez konden hem niet bijbenen. De oud-wereldkampioen won uiteindelijk een paar seconden op Contador en een minuutje op Andy Schleck en Basso.

Uitslag zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 3:31.38
2 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
3 Ryder Hesjedal Can Garmin-Cervélo + 0,02
4 Tony Martin Dui HTC-Highroad + 0,36
5 Michail Ignatiev Rus Katusha + 0,55
6 Alan Pérez Spa Euskaltel + 1,24
7 Jérémy Roy Fra FDJ + 2,00
8 Marco Marcato Ita Vacansoleil z.t.
9 Dries Devenyns Bel Quick-Step z.t.
10 Andrij Grivko Oek Astana z.t.


Klassement na zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 69:00.56
2 Cadel Evans Aus BMC +1.45
3 Fränk Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +3.03
5 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +3.26
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank +3.42
7 Ivan Basso Ita Liquigas +3.49
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +6.04
10 Rigoberto Uran Col Team Sky +7.55