PvdA-stemmers willen Cohen niet vervangen

Onder de PvdA-kiezers is geen meerderheid te vinden voor het vervangen van PvdA-leider Job Cohen. Er is echter ook geen meerderheid die vindt dat hij het goed doet als partijleider, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Oud-PvdA-voorziter Michiel van Hulten sprak deze week als eerste PvdA'er openlijk zijn twijfel over Cohen uit. "Ik zie het niet meer goed komen met Cohen", zei hij in het AD. Anonieme critici omschreven Cohen vorige week in HP/De Tijd al als een aardige man, maar op de verkeerde plek. De kritiek zou komen van meerdere Kamerleden en partij-ideologen.

Ongeveer vier op de tien mensen die PvdA stemmen vinden dat Cohen het goed doet als partijleider. Onder degenen die in het verleden PvdA hebben gestemd is dat een kwart. Van degenen die nooit PvdA stemmen vindt slechts 16 procent dat Cohen zijn leidersrol goed vervult.

Bij die laatste groep rekent slechts 17 procent op verbetering. Bij hen is dan ook een meerderheid van 57 procent te vinden voor het vervangen van Cohen.

Bij de PvdA-stemmers verwacht echter een meerderheid van 54 procent dat Cohen zijn taak als oppositieleider beter gaat oppakken. Mede daarom vindt slechts een derde dat hij beter kan worden vervangen.

De oud-PvdA-stemmers zijn aanzienlijk minder hoopvol gestemd. Daar vertrouwt slechts een kwart op verbetering en 49 procent vindt dat Cohen beter kan worden vervangen. Op de PvdA-stemmers na is onder alle groepen een ruime meerderheid te vinden voor de stelling dat het probleem van de PvdA niet het leiderschap, maar het gebrek aan visie is.